Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ruský film popisující události o anexi Krymu patřícího Ukrajině zpět k Ruské federaci. Na pozadí tohoto konfliktu sledujeme milostný vztah prokyjevské aktivistky z Majdanu Aleny a proruského separatisty ze Sevastopolu Saši. Ti se potkávají na jaře 2014 a jejich začínající vztah je tak vtažen do víru nastalých událostí. (Cheeter)

Recenze (15)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Bez ohledu na to, co si o ukrajinsko-ruském konfliktu myslím, tohle je prostě blbé. I když bylo jasné, že v podání Rusů se nebude jednat o vyvážený pohled, tak v tomto případě to bylo prostě moc a při vší snaze se to nedalo přehlédnout. Pitomý je i samotný příběh, což zdůrazňuje i to, že ústřední dvojici to vůbec neklape a herecké schopnosti obou hlavních protagonistů jsou mizivé. Akce bylo minimálně a mě osobně trochu upoutalo snad jen pár záběrů z Majdanu. Bída. 10% ()

argus123 

všechny recenze uživatele

Celkom dobra dráma na pozadí politickeho prevratu na Ukrajine, film zaroveň služi nielen ako dilema na štýl Romea a Júlie, ale aj je akousi sondou do spoločenskych nálad na Kryme. Rozhdone tento film nečakam že bude u nas odvysielany a už vôbec v Europe prijatý, kedže natolko sa dej odlišuje od oficialnej politickej interpretácie západu. A je teda hrozba pre mediálnu propagandu v západnom svete. Avšak kto chce vidieť pravdu, tak si ju vždy nájde, bez ohladu na interpretáciu proukrajinských aktivistov. (To že režiser je na nechvalne známom ukrajinskom zozname Myrotvorec je toho ukažkou.) Mínusom pre tento film je však niekolko vymyslených situácií ktore boli zbytočne ak by scenarista zakomponoval kompletne všetky udalosti na Kryme ktoré sa skutočne stali, boli by rozhodne zaujímavejšie. Vo filme bolo ukazaných ale 60 % skutočnych udalostí, ostatok išlo o filmarsku fikciu. ()

Reklama

Joachim36 

všechny recenze uživatele

Cesta do hlubin rusákovi duše, aneb láska mezi tanky a vrtulníky. Skutečně unitkátní příležitost podívat se na ruský světonázor a na ruské vnímání událostí, které jsme všichni v nedávné době viděli. Nejedná s o žádný televizní film, ale počin s velkou výpravou a rozpočtem, který měl jistě bodovat v kinosálech. Hlavní hrdina Sáňa, latentní bisexuál od námořnictva, žive v Sevastopolu a má fakt super tělo, ale jinak je to tělocvikář a tomu odpovídá i jeho kognitivní schopnosti. Jako bonus pochází z důstojnicé rodiny, a tak jezdí nejlepším vozem, který byl vyroben v SSSR, tak jako on, i když oboje působí o dost mladším a značně westernalizovaným dojmem. Jednoho vlahého letního dne potká krásnou dívku Aljonu z Kyjeva, je trochu vzdorovačná a brání se mu, což mu imponuje a tak vytrvá dokud mu dívka nepodlehne. Zažijí spolu to nejhezčí léto, plné JING a JANG výměny energií. Dívka se vrací do Kyjeva, kde zrovna probíhá kontrarevoluce řízená bankovní kabalou, EU-nacisty a kolektivním západem. Aljona jako dívka je naivní a tak tu bratrovražednou záležitost prožívá jako boj za svobodu. Sáňa za ní přijede a je znechucen násilím, které páchají demonstranti proti nebohým pořádkovým silám. Celé mu to přijde naprosto zbytečné. Své přítelkyni zničí molotovovy koktejly a neváhá nasadit vlastní život při záchraně jednono z hořících policistů. Tak se seznámí s Péťou, krajanem z Krymu. Sáňa poprvé pocítí zvláštní pocit... niterné vzplanutí citů ke stejnému pohlaví. Naštěstí nemá moc času nad tím přemítat, protože je přímím účastníkem korsuňského pogromu. Tam mu naplno dojde co se chystají Ukrajinci provést s jeho rodným Krymem. Vnitřně drásán pocity k Aljoně a Péťovi, se raději vrhna na vlastní vyšetřování žido-zednářské stopy v Sevastopolu. Bohužel Péťa při tom přijde o život. Sáňa tak zjistí, že Ukrajinci chtějí vyprovokovat válku. Naštěstí to celé sleduje ruská černomořská flotila z křižníku Moskva a už má vlastní plán. Krym preventivně obsadí. Při pohledu na ruské samolety a jednotky je Sáňa dojat až k slzám. Pro Aljonu, je to ale nepředstavitelná zrada a tak se opije a brečí. Opilou a bezbranou jí Sáňa pěkně vošuká... anebo to je vzpomínka na léto?... kdo ví. Představuje Sáňa archetyp ruskýho mužika? Je Aljona naivní a bezbraná Ukrajina? A kdo byl vlastně Péťa? Otázky, samé otázky... ()

Porp 

všechny recenze uživatele

Kde bolo tam bolo, bol raz jeden Ivan a jedna Nasťa, ktorí sa veľmi ľúbili. Problém bol v tom, že kým ona je banderistka, on je naopak separatista. Základný kameň úrazu sa paradoxne stáva hnacím motorom neustálych politických debát medzi oboma hlavnými hrdinami o príčinách vojny. Film má samozrejme dve stránky - ideologickú a umeleckú. K tej ideologickej sa radšej vyjadrovať nebudem, keďže vojna stále prebieha a už samotný fakt, že som si tento film pozrel znamená, že som dezolát, ktorý sleduje ruskú propagandu. Nikto "slušný" by sa predsa týmito ruskými klamstvami nezaoberal. K tej umeleckej stránke môžem povedať len toľko, že rozhodne nepatrím k expertom na herectvo, ale po zhliadnutí tohto filmu som sa stal expertom na neherectvo, lebo tak príšerne ako tu hrajú obidvaja hlavný hrdinovia, to som ešte nikde nevidel. ()

a0001 

všechny recenze uživatele

Musím reagovať na komentáre typu "propaganda", myslím, že film je tak "prifarbený" 60/40, čiže žiadny extrém, nemám chuť rozoberať ani anexiu Krymu, aj keď holý fakt je, že väčšina obyvateľstva sú Rusi podľa oficiálnych zdrojov, čiže referendum.... Navyše existovala hrozba vzniku amerických základní na Kryme. Čo bolo pochopiteľne neprípustné, treba brať v ohľad rovnováhu veľmocí. Skutočnosť je samozrejme bohatšia, ale toto je priestor pre hodnotenie filmov. Čo sa teda týka filmovej propagandy tak takú propagandu akú nám servíruje USA a to vo všetkých filmoch už odjakživa, tak na to nemá žiadna iná krajina, USA aplikuje propagandu vo všetkých fimových žánroch. Hrdinskí, bojovníci za slobodu a demokraciu... Zásadne vždy inde ako vo svojej domovine... Zaujímavé... Lenže na USA hero shits sme si už zvykli keďže sme tým očkovaní od detstva... Takže už si x z nás nevšimne tieto symptómy.. Film 65 % ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Režisér filmu Alexej Pimanov patří k osobám na sankčním seznamu, má tedy zakázaný vstup do země. (Cheeter)
  • Film je podle režiséra Alexeje Pimanova věnován Rusům a Ukrajincům, kteří na sebe nestříleli a zabránili tak tomu, aby došlo k otevřené válce mezi oběma zeměmi. (Cheeter)
  • Natočení filmu podpořilo finančně ruské ministerstvo obrany, které pro něj zapůjčilo i techniku. Právě ministr obrany Sergej Šojgu přišel jako první s nápadem na zfilmování. (Cheeter)

Reklama

Reklama