Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Športová dráma podľa skutočných udalostí... Mníchov, 1972. Olympijské hry, poznačené teroristickým útokom, pokračujú ďalej. Vo finále basketbalového turnaja sa proti sebe postavia reprezentácie dvoch nezmieriteľných nepriateľov studenej vojny. Tím USA je považovaný za neporaziteľný, Sovieti, vedení novým trénerom, ktorý za dva roky úplne zmenil zloženie mužstva i jeho koncepciu, sa však nemienia vzdať svojho sna... (RTVS)

(více)

Recenze (22)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Basket mě jako sport vůbec nezajímá, a tohle je přitom po Hráčích z Indiany už druhý výborný basketbalový film, co jsem viděl. Ano, jako sportovní film je to naprosto super přesně s tím, co bych od toho čekal a navíc je závěrečný zápas (škoda, že jiné prakticky nevidíme, ale zase ten ústřední tvoří skoro třetinu filmu) fantasticky natočený. Vladimír Maškov, kterého jsem si všiml už v Duelantovi, má znovu charisma za 10. Samozřejmě dokonalý film to není, navíc se nedá říct, že by byl stoprocentně historicky věrný, ale co. Nedávno jsem viděl Rivaly a ti taky mají k přesné rekonstrukci daleko, přesto je to výborný film. Líbila se mi věta rozhodčího: The Americans are playing dirty, but they are not violating the rules. Tak nějak to funguje i mimo sport, mám ten dojem. P. S. Děkuji Slovákům, že to nadabovali, jinak bych se k tomu asi nedostal :) ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní, mám ráda hokej, ale filmy o něm mě většinou nebaví. Basket mě nebaví, ale právě jsem zhlédla druhý skvělý film o tomto sportu. Ruský patos je mnohem jemnější a v mnohem menších dávkách, než ten americký, takže jej také mnohem lépe snáším. Herecké výkony byly skvělé a sportovní záběry skutečně zajímavé. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Veľké slová a gestá, kopec pátosu a klišé, ale kvôli tým trom sekundám a niektorým fešáckym basketbalistom sa to vydržať dalo. Zostrihy z hry mali šťavu ... до свидания. 2,5* ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Valím si to na krásné filmové vlně, tahle sportovní záležitost mě dostala, ono to své drobné mušky má, ale já je velice ráda přehlédnu.. Za jedno nesmírně si vážím dřiny a potu tisíce hodin, někdy i s bolestí a sebezapřením a to ti kluci prostě dokázali, za druhé obdivuji lidi jako je trenér v podání Vladimira Maškova (mimochodem opět výborný), zcela propadlý své basketbalové vášni a ochotný udělat pro své svěřence úplně vše, dát vlastní kůži všanc.. No a za třetí dívat se na ty sympatický kluky, kteří pochopí, že basket je kolektivní hra, že doma je prostě doma a to nic na světě nenahradí, že se život musí žít teď a ne příští rok, že jen tak, když se propojí ve skutečný tým, mohou vyhrát nad do té doby neporaženou basketbalovou velmocí, bylo mi potěšením.. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Dávkovaný patriotismus chutná. 1) Bylo to dojemné. Opět jsem fandil Rusům (předtím ve filmu Legenda 17)._____ 2) Spoiler. Ovšem zcela nevěrohodný mi připadá nespokojený Litevec, který dostane nabídku k emigraci, ale zůstane ve vlasti._____ 3) Od Berlína 1936 až do semifinále v Mnichově vyhrály Spojené státy všech 63 olympijských utkání v řadě (účastnit se mohli pouze amatéři). Mnohá svědectví a názory zpochybňují průběh posledních třech sekund zápasu. Stačí zagooglovat a máte je všechny. Ať už tomu bylo jakkoli a ať bylo sovětské vítězství spravedlivé a férové či ne (Američané tehdy odmítli soupeři pogratulovat a stříbro nepřevzali), ve filmu je konec opravdu strhující. Oficiální protest USA na závěr zápasu nebyl pětičlenným výborem FIBA (Itálie a Portoriko pro, Maďarsko, Kuba a Polsko proti) přijat. Studená válka ve sportu._____ 4) Jak to bylo ve skutečnosti? Podkladem pro film je autobiografická kniha sovětského basketbalisty Sergeje Bělova Движение вверх z roku 2011. O historické věrnosti popisovaných událostí lze, jak by pravil Čapek, s úspěchem pochybovat. Tvůrci podle vlastních slov úmyslně změnili pořadí událostí anebo samotný děj v zájmu emocionálního prožitku._____ 5) Fakt, že zobrazený způsob vedení zápasu neodpovídá době, mě nijak nebere. Stejně jsem to nepoznal, přečetl jsem si o tom na internetu._____ Na základě stížností rodiny trenéra Kondrašina byla postava přejmenována na Garanžina. Svého syna se ve skutečnosti Kondrašinovi vyléčit nepodařilo. Vlastní zdravotní problémy Kondrašinovi začaly až v roce 1976._____Při kontrole na celnici celníci zabavují LP Deep Purple Burn, které ovšem vyšlo až v roce 1974._____Litevec Modestas Paulauskas se nikdy proti sovětské moci nevymezoval a nechystal se utéci ze SSSR._____Hru v Harlemu s místními černochy si scénárista vymyslel._____Přímý přenos zápasu SSSR - USA se v Sovětském svazu nekonal... ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Pre športové filmy mám vášeň, takže keď na nejaký narazím, tak si ho zväčša nenechám ujsť. A keď je to film založený na skutočných udalostiach, tak o to lepšie. O sovietskom basketbalovom zázraku na OH 1972 som doteraz veru nepočul, takže aspoň som dopredu nevedel ako sa film bude vyvíjať (hoci koniec bol samozrejme vopred jasný). Natočené to bolo vcelku zručne a pútavo, takže sa na to pozeralo vcelku dobre. Akurát, pri týchto ruských športových filmoch mi vždy vadí tá prílišná glorifikácia samých seba a zároveň zobrazenie súperov ako nejakých arogantných neandrtálcov (v tomto prípade si to odniesol americký basketbalový team). Inak, ten záver - to bolo niečo neuveriteľné, no zároveň veľmi kontroverzné. Nie som si istý, či takéto manipulovanie s poslednými 3 sekundami bolo zrovna v rámci fair play... ()

zette 

všechny recenze uživatele

Asi to ma par otazek ke scenari. Ale nejsem basketbalovy fanousek a vysledek finaloveho zapasu odpovida pravde, tak co? Bavilo me to, vyborne zpracovane jsou hlavne samotne zapasy. Vyprava a mnichovska olympijska vesnicka taky dobra. Urcite jeden z tech lepsich sportovnich filmu. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý a povedený film podle skutečné události, kdy na olympiádě v Mnichově ruští basketbalisté porazili USA i s hvězdami NBA, což bylo velké překvapení a rána do vazu basketbalové velmoci. To bylo něco podobné jako když si v Naganu naši hokejisté "vyšlápli" na Kanadu se všemi tehdejšími hvězdami NHL. Ty poslední tři vteřiny finálového zápasu byly určitě kontroverzní a dovedu si živě představit, že kdyby film točili američané, ruská propaganda by byla vystřídána tou americkou, "hodní a zlí" by si jen vyměnili dresy :-) Na druhou stranu kdyby se ten závěrečný koš nepodařilo dát, s velkou pravděpodobností bychom o ruském trenérovi i některých hráčích už více neslyšeli a asi určitě by nebyl natočen tento film. Ale i přes tyto výhrady jde o velice dobrý film se zajímavým příběhem i dokonalými basketbalovými scénami. Filmový přepis finálového zápasu včetně dramatického závěru je opravdu strhující a basketbaloví fanoušsci si ho určitě náramně užijí. A dost pravděpodobně i ti fanoušsci nebasketbaloví. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Sovietska basketbalová zborná, to bola pre mňa doteraz veľká neznáma. Rusi to natočili so svojim typickým pátosom, dobrým basketbalovým výkonom, ale mňa to príliš neuchvátilo, ako väčšina športových filmov. ()

Autenticita 

všechny recenze uživatele

No, byly to tedy nervy :-) Filmy ze sportovního prostředí mám celkem v oblibě, a tenhle pro mě nemá chybu. První třetina byla možná trochu rozpačitější a přišlo mi, že se snaží moc hrát na city, ale závěr to srovnal. Zvlášť ty závěrečné tři vteřiny byly fantasticky natočené. Takže za mě fakt dobrý, a to nejsem žádný blázen do ničeho, co se týká míče... ()

woodsman 

všechny recenze uživatele

vau krasa velmy emotivny film podla skutocnosti americania vtedy boli riadne v prdeli + na rusku reziu fakt klenot klobuk dole ()

Lefty86 

všechny recenze uživatele

Neřadím se mezi nějak náročné diváky a 99,9 % sportovních filmů to má u mě vyhraný předem.  Američani jsou v těch post sovětských filmech ukazovaný jako žvýkající arogantní blbečci. Ale ruku na srdce, kolik z nás je tak vnímá doteď? 🤣  Objevil jsem poslední dobou pár ruských filmů , zajímalo mě to téma který představovali , ať to byl Oheň, Legendární 17 Charlamov, nebo tenhle Výskok. Ty filmy mají prvky toho co točili Američani v 90. letech, trochu naivity, jednoduchosti. Já to mám rád, často u sportovních filmů slzím. 😃 Ať byl Sovětský svaz jakkoli zrůdný, tak se mu musí uznat že sportovce vychovával výborný, v čele s hokejovou sbornou. Proto pálím plný počet. ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Filmy se sportovní tématikou (navíc zápolení USA vs. CCCP) moc nemusím, ale tento snímek je opravdu výjimečný - nejen díky skvělému retrovizuálu a jisté režii, ale i propletenci několika příběhů, nervydrásajícímu finálovému zápasu a dojemnému závěru. Člověk by se zdráhal uvěřit, že se něco takového doopravdy mohlo stát - až dobový záznam v závěrečných titulcích ho přesvědčí o opaku. Jasných pět hvězd. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Rusom,ked sa vydari natocit film,tak potom je to uz pecka,uzasna sportova drama natocena podla skutocnej udalosti,ktora zobrazuje basketbalovy tim ZSSR,ktory dostava do ruk novy trener a zacina priprava na olympiadu,krasne,dojemne,srdecne,perfektna kamera a ten zaverecny zapas bol genialny,klobuk dole,zazitok,ktory ma ohuril...:-) ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Po vzore USA to robia Rusi presne rovnako len v opačnom garde. Ale keďže som fanúšik basketu tak som sa povzniesol nad klišé a pátos a užil som si to.. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Skvelé! Tieto novodobé ruské športové drámy majú svoje čaro. Finále snímku, kde vidíme prakticky celý finálový zápas v skrátenej podobe absolútne geniálne. ()

Reklama

Reklama