Reklama

Reklama

Syrská love story

  • Velká Británie A Syrian Love Story
Trailer
Velká Británie / Francie / Libanon / Sýrie, 2015, 80 min

Obsahy(1)

Na příběhu dvou vězňů syrského režimu vypráví autor o složité situaci v zemi, která teď hýbe světem. Natáčení působivého dokumentu začalo už v roce 2009. V hlavní roli syrský manželský pár. Ámer a Raghda jsou političtí aktivisté. Seznámí se ve vězení. Zamilují se a po propuštění na svobodu založí rodinu. Je rok 2009 a situace v Sýrii začíná být napjatá. Arabské jaro nepřináší jen uvolnění, ale také celou řadu napětí a konfliktů. Rodina Ámera a Raghdy žije ze dne na den. Vychovávají děti a střídavě pobývají ve vězení. Za mříže se dostane i sám režisér. Britský dokumentarista Sean McAllister. Rodina je ve stále větším nebezpečí. Utečou do Libanonu a získají politický azyl ve Francii. Odtud pozorují válečné běsnění v jejich rodné zemi. Dva aktivisté, kteří chtějí bojovat za svou zem, se ocitnou ve Francii, tisíc kilometrů od domova. Láska vezme za své. Zůstává jen hledání vlastní identity, touha něco změnit a zajistit pro své děti svobodný život. Jde být zároveň politicky angažovaným člověkem, rodičem i milujícím partnerem? (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Opět poněkud bulvární. Vyloženě třeštíkovský dokument nalepený na rodinu a imitující intimitu, i když se člověk musí primárně ptát, proč by se probůh nechal někdo tak dlouho filmovat v tak intimních chvílích. Je na tom cosi perverzního, ale co naplat, i působivého. Nevím moc, jak takové filmy hodnotit, ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Emocionální porno rozpadu partnerského vztahu režírované na pozadí syrské občanské války. Dalo by se říci působivé, ale zároveň vyvolávající četné otazníky. Syrská společnost je ostatně jako celý arabský svět výrazně konzervativnější než euroamerický prostor a platí v ní četná společenská tabu. Za zdmi domů a bytů se může odehrávat ledascos, ale navenek je potřeba zachovávat dekorum, které z našeho pohledu jde až do absurdity. Míra otevřenosti výpovědi aktérů, které Sean McAllister sleduje, je pozoruhodná i z pohledu naší kultury a vyloženě šokující z pohledu přísné náboženské morálky Blízkého východu. Člověka pak napadá, že režisér manipuluje buď s divákem, kdy režíruje hranou story, nebo s nešťastnými manžely, kteří zdá se zapomněli na všudypřítomný objektiv kamery. Je to už druhý McAllisterův film, který považuju za hodný zájmu, ale zároveň v něčem rušivý a znepokojující. Celkový dojem: 70 %. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Emočně nesmírně vypjatý, náročný příběh. U tohohle snímku mi však připadalo nejdůležitější a nejsmutnější, jak jeho režisér zásadně podcenil svoji roli aktéra dění a prostředníka komunikace mezi členy rodiny, do které se vmanipuloval. Zajímavá je otázka, jestli by se celý příběh rozpadu jednoho vztahu nevyvíjel a třeba i nedopadl jinak, kdyby spolu oba manželé mluvili víc, svěřovali se jeden druhému, místo aby svoji situaci naprázdno každý sám rozebíral s cizím člověkem, který se sice postuluje do role rodinného přítele, ale nechová se tak a není jím. Jako by si celé ty roky neuvědomili, že sice mluví, ale ne s tím pravým, a že informace, které si o sobě potřebují říct vzájemně, zůstávají zapečetěné v kameře, u režiséra, který je v sobě nosí jako v hrobě. Jako by právě proto, že se mu svěřují každý zvlášť, zapomněli, že ten druhý to o nich neví a včas se nedozví - a tak se z nich za roky natáčení stali cizinci, kterým už potom nezbývá než vydat se každý jinudy, aniž by přesně věděli, proč se to stalo. *** Fascinující případ závažného překročení hranice, na níž se má a smí pohybovat dokumentární režisér, film pro mě odhaluje především tristní neochotu uvědomit si svoji odpovědnost a vlastní vliv na dění v realitě, kterou natáčí. Ostatně ve snímku najdete i nenápadný, ale velice mrazivý moment, kdy se mu totéž pokouší vyčítat i jeden ze synů obou manželů, který během natáčení vyrostl, stihl dospět a tenhle aspekt rozpadu jejich rodiny nahlédnout a pojmenovat. *~~ ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Moc jsem se ve složité politické situaci Sýrie nezorientoval, ale to nebylo záměrem dokumentu. Love story vztahu politických aktivistů se v závěru trochu rozpadá. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

O Sýrii a živote v nej som sa veľa nedozvedel, akurát to, že ten Asad je zlý a nikto ho tam vraj nechce a že keď poviete nahlas slovo demokracia, tak vás normálne aj zabijú. Chýbala mi druhá strana, aj nejaký iný názor na porovnanie. Videli sme tu príbehy rodín a mnoho omáčky o tom, či sa ešte pár miluje alebo nie. https://dokumenty.tv/syrska-love-story-dokument/ ()

Arcadan 

všechny recenze uživatele

Je to velmi silný film, ale po dokumentární stránce ne úplně dobře zvládnutý. Autor zasahoval na místech, kde to vůbec nebylo vhodné a obíral nás tak o autenticitu některých událostí. A naopak tam, kde by bylo vhodné položit otázku, nebo situaci usměrnit, zase mlčí a nechává děj na kameře jen tak plout. Hlavním problémem filmu je ale to, že Raghda a Ámer musí celou dobu mluvit anglicky, kde jsou jejich vyjadřovací schopnosti dost omezené. Zrovna u Raghdy, která je jinak evidentně velmi inteligentní a angažovaná žena, je to nejvíc vidět a pro neobeznámeného diváka může ve filmu působit až hloupě. Věčná škoda, protože látka je to silná a mohl z toho být opravdu hodnotný dokument. I tak ale za zhlédnutí rozhodně stojí a určité povědomí o tom, jak to v Sýrii aktuálně vypadá, tenhle film určitě poskytne. Krom jiného je to taky zajímavá dekonstrukce vztahů a studie určité neschopnosti spolu vzájemně lidsky komunikovat. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Teroristi zabíjajú všetkých, Asad zabíja svojich odporcov, to vyzerá tak, že tam asi nikdy dobre nebude. A v tom všetkom majú žiť ľudia, mať sa radi, vychovávať deti, a byť šťastní... Film je taký obyčajný príbeh zo Sýrie, aký by sme nikto nechceli zažiť. Sú živí aj zdraví, len to šťastie sa rúca. Reality-show neobľubujem, a tento dokument je naozaj o vzťahoch v rodine, vonkajšie okolnosti sú len spomenuté. Má to svoju silu, ale z citových výlevov som nebol nadšený. –––– Syrská vláda pozvala zahraniční novináře, aby představila svou zemi jako příští turistický ráj. Lidé nás rádi viděli, ale odmítali mluvit na kameru. –––– A dostanu taky velký nůž na Bašára? ()

EIa 

všechny recenze uživatele

Kvůli názvu filmu jsem doufala v lepší konec, než je naprosté odcizení celé rodiny. Jenže samozřejmě jak udržet pohromadě vlasteneckou aktivistku, která se touží obětovat pro svou zemi, a jejího manžela, který netouží po ničem jiném než klidném rodinném životě? Tihle dva se za celou dobu natáčení filmu nezměnili, pouze jejich postoje a přání se vyhrotily. Úzko mi bylo ze sledování nejmenšího dítěte, vláčeného okolnostmi - nejdřív chce zpátky maminku z vězení, pak chce domů do Sýrie, pak chce velký nůž na zabití Asada a na konci o sobě prohlašuje, že je Francouz a žádný Arab - a to ve chvíli, kdy je v cizí zemi a jeho rodina se zrovna rozpadá. A když je divákovi smutno z tohohle příběhu, ocitnou se tam fotky zabitých lidí z rodného města s poukazováním na to, koho všeho starší syn znal a měl rád, a najednou už naprostý rozkol rodiny, která by bez Arabského jara a syrské občanské války dál vedla spokojený život, není zdaleka nejhorší možný. // Nenadchl mě způsob natáčení a režisérovy vstupy. Taky moc nechápu, při jakých všech osobních rozhovorech a soukromých chvílích se protagonisti nechali natáčet. // Film zdarma ke stáhnutí na stránkách Promítej i ty. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Příběh, který je více o vztahu dvou lidí než o válce, vzdoru či uprchlictví a který ukazuje, že před mnoha svými problémy přesunem na druhou stranu světa jen těžko utečeme, což je jeden z důvodů, proč uprchlíci v myšlence snového života v Evropě nakonec polykají hořkou pilulku. (Jeden svět Benešov - 7. 4. 2015) ()

TOPmoovie 

všechny recenze uživatele

hrozne! ale ak chcete vidiet real life imigrantov...treba to zkusnut. surovo natoceny dokument na slabsiu video kameru. ziadna postprodukcia. uplne primitivny dokument, ale nie kvoli tvorcovi , ale kvoli akterom. pribeh nema nic s politikou, ide o real day spovede dvoch arabov, a su obidvaja uplne primitivni. takze cely dej je mam ta rad, uz ta nemam rad. a hulim cigarety 4ks / minuta, ...SPOILER ...!!!! ....a mam decko chlapceka , ktory vyzera ako dievca, tak mu necham este narast vlasy po krize , nech je to uplne dievca.,... na konci sa to cele zavrsi tym, ako sa stane stupido primitivka poradkynou sefa opozicie.. ich svet..ich skutocny svet.. P.S. a naozaj uvidite ako primitivna matka sa tuli s dietatkom a pritom s nim rozobera ze, ako zapichneme prezidenta nozom. boha ty arabi !!!!! prehanam? pozrite si to:!_ ()

Gmisiycs odpad!

všechny recenze uživatele

Pustil jsem tento film, hodil lagu přesně do půlky a co jsem získal? Bez toho, abych sledoval celý tenhle maglajz, jsem dostal chtě/nechtě tento výstřih, který opět chtě/nechtě charakterizuje celý dokument.: "Co pro nás za poslední tři roky západ udělal?" - ptal se jistý genderově správný pán. Odpověď od Gmisiycsa zní: "Hovno udělal!. A dovětek zní "Takto je to správně hňupe. Jsi doma, tak si řeš své problémy jak (ne)umíš!". To je vážně hnus. Já myslel, že jde o náhodu, a tak jsem si tento dokument pustil celý a poctivě shlédl. Výsledkem bylo, že jsem opět zjistil, že opět nejde o dokument, ale opět o propaganu.MeeToo FOREVER. Chtěl bych tyhle duševní giganty vidět uprostřed hloučku stejné barvy v Chánově. To by byla ramena, což?-------- Já nevím. Čtu tento text a nevyjadřuje to, co by vyjadřovat měl. Zkusím to ještě jednou, s co nejmenším počtem slov: "Dokument pojednává o sebevražedných sklonech muslimů pijících alkohol.". Nedovolí mi to nepoznamenat, že můj soused má manželku a tři milenky. Jednu milenku a jednu jeho manželku znám osobněji, než bych měl. Mám si za to dát 5 hvězdiček? ()

Související novinky

Věčná Ji.hlava objevuje norskou krajinu i Sýrii

Věčná Ji.hlava objevuje norskou krajinu i Sýrii

17.10.2015

19. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů do Jihlavy přivede bývalou členku Pussy Riot, legendu arménské kinematografie Artavazda Pelešjana, Tarrova kameramana Freda Kelemena i ruského… (více)

Reklama

Reklama