Reklama

Reklama

Měšok bez dna

  • Rusko Мешок без дна (více)
Trailer

Obsahy(1)

V ruském pohádkovém lese plném oživlých hub, polidštěným medvědem, někdy uprostřed doby středověku, se odehrává vyprávění předčitatelky (Světlana Němoljajeva) ruského velkovévody Alexandra II. (Sergej Koltakov). Je založeno na povídce „V houštině“ Rjúnosuke Akutagawy, podle níž už natočil svůj proslulý film Rašomón Akira Kurosawy. Zde se v ryze ruských plenérových kulisách opět zkoumá věrohodnost svědků mysteriózní vraždy a nemožnost dobrat se v našem světě jedné pravdy. Režisér filmu Rustam Chamdamov do něj však vpletl ještě příběh 295. ze souboru vyprávění „Tisíce a jedné noci“. V něm se prohlubuje neskutečnost pravdy ještě víc a distance nabývá jeho příběh i zdramatizováním samotným velkoknížetem a všetečnou, nekorektní předčitatelkou. (garmon)

(více)

Recenze (3)

garmon 

všechny recenze uživatele

Nádherně natočené! Němý film s ruchy, do toho nesmírně vtipný rámec vyprávění staré drag dvorní dámy. Chvílemi si to jak kdyby bere ještě z Tarkovského (snímání přírody), chvílemi i z Kurosawy (boje, pohyb osob v lese), celek je skrz dlouhé sklo jako nesatanských Osm hrozných. Specifičnost tohoto je v neuvěřitelném svícení (prasátka!) a v neevropském způsobu vedení herců – gestika je záměrně jiná, režisér se (kromě šperků, šperků, šperků) soustředí na afektovanou mimiku a přesná gesta, navíc zrychluje ty komické a zpomaluje ty, které připomínají tanec. Záběry se stále vlní, příroda je klidná jen zdánlivě. Je zářivá. A to vše podporují reálné, ale detailně sejmuté ruchy (zvuk je skvělý!), případně je to podloženo alternativně vyluzovanými ruchy na cello. Do toho jako hlavní téma zní 9. Enigma variace od Elgara – a ta zní skoro jak Musorgskij – ejhle jak se i tu prolíná Asie s Evropou. To, že je to celé Rašomon musí být dané předem stranou. Neautenticita a přejímky jsou pro Chamdamova pramenem autentického, jde o potěšení mnohokrát převyprávěného, ale jinak. Postmodernita. Škoda, že ho to nenechali natočit v osmdesátkách, byl by aktuální. Nabízí se srovnání s jiným magicko-realistickým dílem: Ortesové Žalostícím stehlíkem, kde ve stylu Stendhala vznikají stále nové přepisy motivací, které z lineárního příběhu za chvíli udělají psychedelický multipříběh, v němž jde naprosto o jiné, mnohem podstatnější věci, než je syžet. Trošku to taky připomíná pohádky madame d'Aulnoy, v nichž "řemeslná hodnota šperků mnohonásobně převyšuje brilianty i zlato, z nichž jsou vyrobeny". ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že sním (či dokonce spím), ale naopak, zjistil jsem, že jsem velice soustředěný (či dokonce napnutý). A do toho se mi pletl Kurosawův Rašomón, takže jsem přece jen nejspíš snil. Všechno je pravda, jenom to, co není pravda, je lež. Kdo objeví kapku lži, objeví oceán pravdy. Bezedný měšec nebo džina v lahvi? Ne, nejsme v pohádce, ani v ráji, jsme v nesmrtelném dětství.  - Соседка смеется, грибы еще не растут, zrovna trénují na spartakiádu. ()

Reklama

Reklama