Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Markovi (Tom Hughes) je diagnostikována zhoubná nemoc a je mu předpovězeno, že bude žít jen jeden rok. Neschopný akceptovat konec svého života, rozhodne se, že si dá zmrazit tělo. O šedesát let později, v roce 2084, se stává prvním mužem v dějinách, který bude oživen. Až poté zjistí, že jeho celoživotní láska Naomi (Oona Chaplin), ho doprovázela po celou dobu tak, jak by nikdy nečekal. (mac000)

(více)

Recenze (37)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Námět je živný, všechno ostatní kulhá jako lazar sám. Všechny postavy jsou tak málo vykreslené a nedostatečně definované, že až do konce nepochopíme, co jsou zač, proč dělají, co dělají, co chtějí a proč to chtějí. Vnitřní monolog hlavního hrdiny je nepřesvědčivý, plytký, útržkovitý, o všech ostatních se dozvíme ještě méně. Nikomu nelze věřit žádné emoce, dokonce ani bolest. ani lásku nebo připoutání ne. Kdyby to byl pouze nihilismus a korporační politika a společenská citová vyprázdněnost, kolem čeho se všechno ve filmu točí, ještě by se to dalo pochopit a akceptovat. Ale ono se tam mluví o lásce a o lásce k životu, k prožívání, a min. u ženských postav jsou náznaky jiného přístupu, jenže nerozvedené - konfrontace jsou slabé nebo chybí úplně, film každou druhou větou nakousne jinou úvahu a nedokáže ji sledovat dál, ale zároveń se tváří, jako kdyby pronášel kdovíjaká moudra. Nakonec je to jen snůška rozpadlých existenciálních plků doprovázená fragmentarizovaným a nepozoruhodným obrazem, který nedokáže nikoho představit ani do ničeho vtáhnout a a ze své formy se marně pokouší dělat přednost. Je to, jako kdyby z nějakého zastaveného natáčení zbyla halda rozdělaného materiálu, nebo třeba v nějakém studiu zůstala fůra odstřižků po dokončeném filmu, který museli o dvě hodiny pokrátit, a nějaký kreativec se vsadil o pár piv, že z toho udělá další film, vzal si to na pár dní do střižny a namluvil k tomu komentář. Jasně, že to tak nevzniklo, ale kdyby jo, nebyl by v tom asi moc rozdíl. *~ ()

misterz 

všechny recenze uživatele

No pozrime sa, vskutku celkom príjemné prekvapenie. Zaujímavý scifi námet ohľadom smrti, umierania, zmrazovania a ľudského klonovania, ktorý však toho veľa povie aj o samotnom živote a láske, pričom predostrie i návod, ako by sa malo žiť, aby sa človek cítil aspoň trocha šťastný. Je plný myšlienok hodných premýšľania a niekoľkých naozaj výborných úvah o smrti a umieraní. Po dramatickej stránke by som síce išiel hlbšie a niektoré veci ešte podrobnejšie rozobral, prípadne na oživenie deja ešte niečo pridal, ale inak vcelku veľká spokojnosť. Nadpriemer. 75/100 ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Project Lazarus" alebo "Realive" je pre mňa vskutku príjemným filmovým prekvapením, ktoré je dobre zvládnuté. Výber hercov bol dobrý, vízia budúcnosti uveriteľná a aj myšlienky ma dokázali zaujať. Takto majú vyzerať nenápadné sci-fi filmy. Musia vedia udržať našu pozornosť, musia mať postavy, ktoré dokážeme prijať a mať myšlienky, ktoré fungujú a vedia sa nás dotknúť. A tento film to zvládol veľmi dobre. Je tu pár zaujímavých momentiek, ktoré si zapamätám, no na druhú stranu si viem predstaviť, že s väčším budgetom sa z toho dalo vytiahnuť ešte viac. Možno keby sa scenár tak raz alebo dva prejde a trošku zedituje, boli by niektoré postavy a momentky spracované silnejšie. Nemyslím si, že je tu niečo, čo by výrazne vadilo, no napríklad si myslím, že vzťah Marca s mladou doktorkou mohol byť spracovaný o niečo silnejšie. Aj keď mám pocit, že tam niečo je, tak trošku mám pocit, že to mohlo byť urobené silnejšie a efektnejšie. Myslím si ale, že chémia medzi Hughesom a Chaplinovou je jedna z najlepších, čo som kedy videl. Verím ich láske, ich spomienkam a dokonca aj tomu "zlému načasovaniu" všetkého. Pretože sám toto spojenie zo života poznám veľmi veľmi dobre. Myslím si, že ak hľadáte dobrý sci-fi film o návrate do života z kryo-hybernácie, tak toto určite oceníte. Neviem, či by to dokázalo chytiť každého, ale ako celok to funguje, je to dobre napísané, vizuálne to má zaujímavé momentky a musím povedať, že úvodný pôrod je asi najlepšie spracovaný pôrod, čo som kedy v živote videl. Za pozornosť film určite stojí. Hodnotenie: B+ ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Bravurně vypointovaná sci-fi záležitost s citlivým romantickým přesahem, která umně a s grácií balancuje na hraně snových záběrů a čistokrevné filosofie o podstatě života, lásce a smrti. Realive mimoto zaujme i zajímavě podávaným příběhem, jež je navrstven do několika po sobě jdoucích kapitol. Režisér Maiso Gil stvořil efektní a hluboce procítěné dílo, které na mě osobně mělo velmi intenzivní divácký dopad. Jakožto milovníka dlouhých, melancholických záběrů a syrové filosofie u mne snímek Realive boduje téměř na celé čáře. Jen škoda té dlouhé stopáže, která "nabídne" pár prázdných scén. „Well, maybe the soul is the bit that gets lost when you freeze the meat and then thought out again.“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Hezky natočená sci-fi romantika s výrazným filosofickým podtextem, který v tomto případě není jen snůškou bezobsažného plkání a papouškování myslitelů napříč věky, ale naopak dává celému filmu smysluplný rámec, který diváka chtě nechtě nutí na dané téma přemýšlet. A to mě baví, ačkoliv je fakt, že Gil se místy nechal až příliš unést a občas to přeháněl. Především s monology. Ale to se dalo i díky výborně zvoleným hercům celkem snadno přežít. Sympatické překvápko. 75% ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

V zásadě je to po celou dobu nemastný neslaný. Přemejšlí se v monolozích, vypráví se náznakově anebo skrze flashbacky... ale pak přijde ta poslední scéna, ta pointa, a pošle mě do kolen. Měl jsem ji přitom tušit, náznaků, jak to celé dopadne, jsem měl já i Marc plnej kotel. P.S. Hughesovi několikrát ustřelí anglickej přízvuk a v těch chvílích si říkám, že jeho postavu měli nechat Angličanem. Kappa ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale kdyby se z toho filmu vzalo několik těch hlavních myšlenek, které zde jsou o životě a o smrti, místo toho, abyste se na něj celou dobu dívali, napsal se o tom článek, nebo nějaké pojednání, tak to bude mít větší a silnější dopad než tento film. Je to přemýšlivé sci-fi, ale dějově je prostě nudné. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Ano, takhle by to mohlo být s lidmi, kteří se nechají zmrazit v naději, že se medicína posune o pořádný kus dopředu a na jejich velmi vážné neduhy bude nalezen lék a oni budou znovu oživeni. Myšlenkový monolog hlavní postavy byl velmi zajímavý. Mám ráda, když se takovým způsobem filosofuje.Nutí to člověka přemýšlet, pokud má v hlavě uloženy šedé buňky mozkové a ty jsou schopné pracovat.. Do něčeho takového jít nechci. Nikdy. Nehci být kusem něčího majetku, pokusný králík a biorobot. Jemu zůstal mozek a nervová soustava, tudíž se mu v mozku vytvářely vzpomínky, i když mu je tam i trošku nahrávali. Mozek si rád pomatuje i ukládá věci, o kterých ani netušíte. Mozek je pořád neprobádané uzemí. Takový malý vesmír, který si každý z nás nosí v hlavě. Co to tedy provede s člověkem, který tohle podstoupí? Pak je tu ještě otázka duše a toho, co si měl Mark v tomhle životě prožít. Ne, že bych mu přálo něco špatného.Jen na to celé mám poněkud jiný názor. Přesně takový závěr, který tady je, jsem očekávala. Vůbec mě to nepřekvapilo. Co mě teda velmi mile překvapilo je, že se jedná o španělský film. To teda koukám s otevřenou pusou a nepřestávám se divit. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Waw, Španieli veru nesklamali a vyprodukovali veru dosť zaujímavé sci-fi na tému oživovania zmrazených ľudí. Námet už sám o sebe pôsobí zaujímavo, no celý príbeh ešte viac zvýraznil filozofický rozmer, ktorý stavia stavia proti sebe dva protipóly - život a smrť. Bojíme sa smrti, ale aj života. Sme posadnutí telom, ale zabúdame na dušu... Takýchto podobných úvah veru preblyslo Marcovou hlavou po "prebudení" viacero - mnoho z nich malo dokonca aj patričnú logiku, hoci s jeho záverečným rozhodnutím som sa akosi nedokázal stotožniť. Aj som si tak v duchu hovoril, že takto to predsa nemôže skončiť - a veruže, nemohlo! ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Hraje si to na mnohem chytřejší film, než jakým to ve skutečnosti je. Nakonec z toho stejně nevypadne víc než carpe diem a užívejte si každé chvíle vašeho života, protože to jediné má v životě smysl, ale řečené je to skrze plytké, rádoby-hluboké voiceovery a nepropracovanou zápletku, ve které měl Gil očividně problém víc prokreslit jak postavy, tak i svět budoucnosti. Výsledek je nefunkční sci-fi, které se své nedostatky snaží zakrýt kýčovitými "emotivními" scénami a samozřejmě i těmi rádoby-hlubokými voiceovery, ale samozřejmě to tomu jenom ubližuje. Je to nedůvěryhodné, mdlé a že to v závěru romantizuje (dokonce dvě!) sebevraždy, je nejen strašně laciné a jen to svědčí o tom, že Gila nenapadlo, kam to vést dál, ale taká stupidní. Ale co čekat od filmu, který nepředvede nic jiného než vykalkulovanost... A přitom ten námět by měl hodně do sebe a šel by zpracovat i levněji (kdyby mě náhodou chtěl někdo nařknout z toho, že to neúměrně kritizuji, když to asi nemělo velký rozpočet), jen to především chce, jako každý skvělý film, pořádný scénář. A to Project Lazarus prostě nemá... 2* ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Žádný příběh o smrti, ba ani o zmrtvýchvstání nedává smysl, pokud nevypráví i o tom, co tomu předcházelo. Project Lazarus možná zní jako název pro přihlouplé sci-fi a dokonce tady na CSFD má jen tuto nálepku, ale ve skutečnosti patří do stejné škatulky, jako Výchozí bod (2014), Lůno (2010), Ona (2013), nebo i Fontána (2006). Byť spolu tyto filmy nemají obsahově mnoho společného, tak je spojuje velmi kvalitní scénář a silně filozofický, nebo až mystický přesah a především pak láska. Sci-fi je tedy v tomto případě jen označení pro místo v čase, kde se může stát něco technicky zatím neuskutečnitelného. Ale důsledky, nebo následky, ty se stále dějí nám lidem. Skrze věrohodné postavy, tak mužeme otevřít naši mysl otázkám o smrti, ale především pak o smyslu života a způsobu, jakým ho žijeme. Projekt Lazarus obsahuje mnoho myšlenek, které stojí za to sdílet s někým, kdo je naladěný podobně. Nečekejte tedy výbuchy, roboty a vesmírné honičky. O tom tento film ani v nejmenším není. Jak už to tak bývá, ve skutečnosti je to příběh o lásce a nalezení odpovědi, která je pro každého z nás jiná. Pointa, kterou nám Mateo Gil ve svém příběhu zprostředkoval, je krutá. A to i přestože scénář nemá žádnou zápornou postavu...což společně s výbornou režií a velmi pěkným lookem, přispívá k vysoce nadprůměrnému výsledku. A to v poslední době, nejen v souvislosti s žánrem rádobysci-fi, ale obecně v evropské kinematografii, moc k vidění nebývá. Velká spokojenost - 92% ()

Redi 

všechny recenze uživatele

Zajímavější ksicht do hl. role (Cillian Murphy by byl výborný) , režii do rukou Mike Cahilla, a potom by to byl opravdu hodně povedený film. Hl. role a režije jsou totiž dva hl. faktory, díky kterým to tady docela hapruje. Ale film jinak fajn a Oona taky neuškodí. ()

h0n24 

všechny recenze uživatele

Jedinečné. Doporučuji. Možná, když nejsme připraveni zemřít, nejsme ani připraveni žít. Die or not to die, that is the question. Inteligentní scifi, kde se důležitý děj odehrává jako voiceover. Pokud jste připraveni na dlouhé scény, pomalý táhlý monolog a filozofování o smyslu života, film si zamilujete. ()

Benedygtus 

všechny recenze uživatele

Citliva sci-fi/drama/romantika s rozporuplnou tematikou, lec silnou myslenkou. Zit? Zit ikdyz nas cas uz vyprsel? Zit znova? Zit a pokud, tak s kym? Proc? Pokud chcete zamestnat svou mysl a videt neco, co vas zaujme uhodili jste hrebicek na hlavicku. Velmi sympaticti herci, velmi dobre zpracovano, velmi dobre natoceno. Takove filmy do kin, prosim pekne. ()

dan4815 

všechny recenze uživatele

Film přináší pozoruhodný mix mezi filosofickým zamyšlením nad smyslem života a nad úskalími budoucího světa. Sic nevěřím tomu, že v roce 2084 bude možné oživit člověka, ale naskýtá se zajímavá otázka - jaké budou motivace budoucí společnosti k rozmražení obstarožních lidí? Kromě historického, kdy budou tito lidé atrakcemi pro budoucí lidstvo, které bude chtít vidět a slyšet člověka, jehož mysl ustrnula v nějakém vzdálenějším století nazpět, nevidím jiný smysl. Takoví lidé budou přítěží - společenská adaptace bude nejspíše horší, také psychická stránka věci bude zdravotní systém vytěžující okolnost. Ve filmu to krásně zaznělo: "Kdo by tě chtěl oživovat?"... nakonec ano, a to firma, která na tom chce vydělat. V tomto směru počin krásně poukázal na obrovský problém novodobé honby za nesmrtelností. Nikdo na vás nebude čekat, ledaže byste žili v rodu, který si potrpí na svůj původ a za pár století by se chtěli setkat z jejich přímým předkem. V tomto ohledu film selhává, protože nabízí velmi úzký pohled na problematiku a nepřináší nic jiného, než depresivní pragmatický pohled na znovuzrození. Musím také pochválit myšlenku, která by mě nikdy nenapadla; dnešní lidé, kteří tak tak zaplatí účast v mrazáku, budou nejspíše odkázaní na dary nebo peníze jiných lidí... a ruku na srdce, oživení bude velmi drahou záležitostí a nejspíše i zbytečností - ve výsledku, sice vás zajímavá, jak bude s vámi komunikovat váš předek, ale budete se o něj starat a finančně ho podporovat nejspíše po zbytek života? Takže ano, film krásně ukázal, že tato metoda je vhodná pro velmi bohaté lidi, kterým jejich peníze vystačí i v budoucnu. V tomto ohledu se film mohl také projevit - ukázka různých způsobů financování, kdy zmražený dá veškeré své peníze společnosti, která bude mít svolení s nimi pracovat a vydělávat tak, aby v případě oživnutí daný subjekt dostal stejně hodnotnou částku jako v době, kdy byl zmražen. Těch různých směrů, kudy se film mohl vydat, je nepřeberné množství. Vlastně, jsem v některých ohledech velmi zklamán a jde vidět, že budget nebyl nijak oslnivý. Na druhou stranu, Project Lazarus je vhodný pro lidi, kteří se velmi rádi zamýšlí nad otázkami budoucna, smrti či života. Nejde jen o technickou vizi, ale také náhled na psychiku rozmraženého. V některých momentech jsem se dokázal částečně vcítit do role člověka, kterého právě uvádí do nového života a procitá. To musí být šílený zážitek - hlava plná informací, zmatek, chtíč zjistit co nejvíce věcí střídající se s různou směsicí nepříjemných emocí. Největší nevýhodu vidím u postav... ty jsou tak mělké a hrozně otravné. Je opravdu škoda, že jsme neviděli rozkol mezi generacemi odlišnými lidmi. Jasně, nebude to tak šílené jako kdyby se oživil člověk ze středověku, ale čekal jsem větší zaměření na nějaké společenské odlišnosti. Postavy jsou nudné, vůbec k žádné si nevytvoříte vztah; dobře, k ústřední zaláskované dvojici možná ano, ale to nestačí. Také přednosti filmu jsou někdy ku škodě - filosofování je super, ale někdy jsou to už jen prázdnými řečmi, které mohly nahradit zajímavější debaty. Konec je pro mě nečekaný, ale logický. () (méně) (více)

JM87 

všechny recenze uživatele

Přesně jak to mám rád - nějakej netypickej námět nejlépe z jinýho světa (tentokrát částečně budoucnosti), děj u kterýho nemám úplně tucha kam bude směřovat a nějaký ty technologie.. Za mě skvělej film a nechápu tu těch 65%. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Poněkud rozvleklé a pro toho, kdo není zrovna naladěn možná trochu nudné. Ale i tito by měli počkat na poslední čtvrthodinu s pointou, kdy vše docvakne a zapadne do sebe...Nejlepší film, jaký jsem za poslední měsíce viděl. ()

Mackoun 

všechny recenze uživatele

Celkově asi za tři, ale za celkem smysluplnou (ikdyž víceméně otřepanou, všem známou a přesto nadosmrti odkládanou) pointu si to čtyři Patriky zaslouží. ()

mardun 

všechny recenze uživatele

Kasne zamysleni nad tim co je smyslem zivota a co je podstata zivota. Ma smysl zit vecne, za cenu ze ztratime vsechny sve blizke a budeme sami ? Krasne natoceny snimek se skvelym Tomem Hughsem. ()

Reklama

Reklama