Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder

  • Česko Hvězdné války: Epizoda V - Impérium vrací úder (více)
Trailer 3

Luke Skywalker se s povstalci proti Impériu schovává na ledové planetě Hoth. Při jedné z obhlídek je Luke přepaden místní sněhovou příšerou. Ta zabije zvíře, na kterém Luke přijel, a následně omráčeného Luka odtáhne do své ledové jeskyně. Kapitán Han Solo se vypraví Luka do mrazu najít. Mezitím se Luke v jeskyni probudí, osvobodí se a po střetu s příšerou uteče do ledové pustiny. Zde ho podchlazeného najde Solo, který ho zachrání. Druhý den ráno jsou oba vyzvednuti leteckou hlídkou, kterou za nimi povstalci vyslali. Je na čase. Na planetě se objeví stroje a vojáci Impéria, kteří povstalce na základě pocitů Darth Vadera našli. Následující střet neprobíhá pro povstalce nikterak dobře, a vedení povstalců nařizuje evakuaci. Velitelka povstalců, princezna Leia, Han Solo, Chewbacca a robot C-3PO odlétají na X-Wingu. Luke použije stíhačku Millenium Falcon. Luke však neletí s ostatními, ale zamíří na planetu Dagobah. Ve chvíli, kdy totiž umíral v mrazu, se mu zjevil duch Obi-Wana a poslal ho právě tam. Luke zde má najít mistra Yodu. Leia s ostatními zatím uniká před pronásledovateli ve stíhačkách. Solo, který jejich stroj pilotuje, se pokusí před pronásledovateli ukrýt v jeskyni na jednom z ohromných asteroidů, kvůli vesmírným parazitům však musí bezpečný úkryt opustit a doletět na planetu Bespin, kde se hodlá s přáteli ukrýt u svého známého Landa Calrissiana. Ten zde vede malé nelegální doly. Zatím Luke objeví malého zeleného mužíčka, který se mu zprvu zdá poněkud zmatený. Brzy však pochopí, že právě tento mužíček je mistr Yoda. Yoda začne Luka cvičit na rytíře Jediho. Luke však svůj výcvik nedokončí. Při výcviku má totiž vize, při kterých se dozví, že jeho přátelé jsou v nebezpečí... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 077)

Wladi.mir 

všechny recenze uživatele

Povinost každého fanouška Sci - Fi. Tento film považuju za nejlepší z celé série. Je vtipný a oproti 4. epizodě o něco "vyrostl" jsou tu navíc konečně pořádné souboje. A konečně se opět objevil mistr Joda. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

829. hodnocený film: Považte... Můj odpor k žánru sci-fi kvůli vzájemnému nesladění mé mysli a záměrů, se kterými přicházejí George Lucas a jiní, se změnil naprosto k nepoznání. Neříkám, že bych tento žánr začal nějak vyhledávat, to rozhodně teda ne. Ale mohu říci, že po shlédnutí prvního dílu Star Wars jsem změnil názor na všechny ty vesmírné rakety a další ty blbosti. Tenhle snímek je podle mě snad ještě lepším, než byl první díl. Je mnohem akčnější, napínavější a Mark Hamill se zdee ukázal jako docela fajnovej hlavní hrdina. Navíc ta hudba je vážně dobrá. Inu, komu čest, tomu čest. 4* jsou ale jen malou náplastí, protože se pořád ještě v tomhle žánru nějak tak hledám. 4* ()

TomikZlesa 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle díl mě nijak extra nevzal, ba co víc, v předchozí částí mi to ještě tolik nevadilo, ale tady mě žvejk naprosto točil a tímto ho shledávám nejzbytečnější a nejotravnější postavou star wars. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Tohle už je více zajímavější pokračování ze starých sérií, s poutavější i napínavější atmosférou, i více propracovanější. Tři místa: opravdu ledová planeta Hoth, nová základna povstalců, která je impériem dobyta, džunglovitá planeta Dagobah, kde Luke vyhledává Yodu, aby se zdokonalil ve svém výcviku na rytíře Jedi, a pak těžební planeta Bespin, kde dochází ke středu hrdinů s Darth Vaderem. Luke Skywalker (Mark Hamill) už je respektovanou postavou povstalců, kterého má impérium v plánu přetáhnout na svou stranu. I když se mu stane nějaká chybička, tak neustává ve svém boji a zdokonaluje se ve svém výcviku. Jediný šok zažívá, když mu Darth Vader (David Prowse s hlasem Jamese Earla Jonese) sdělí, že je jeho otcem. Mimochodem dělat pro Darth Vadera bylo velmi náročné, své admirály střídal po každé chybičce jako ostatní střídají ponožky. Samozřejmě trojice Han Solo (Harrison Ford), Chewbacca (Peter Mayhew) a princezna Leia (Carrie Fisher), která sedne na lep při útěku před Darth Vaderem a je mu vydána na milost a nemilost. Samozřejmě dvojice robotů C-3PO (Anthony Daniels) a R2-D2 (hlas Kenny Baker). Majitel těžební planety Lando Calrissian (Billy Dee Williams), který se pod vlivem okolností nakonec přidává na stranu povstalců. Vrací se postava rytíře Jediho Yoda (hlas Frank Oz), který vylepšuje schopnosti Luka, a duch Obiho-Wan Kenobiho (Alec Guiness), který mentálně pomáhá Lukovi v kritických situacích. Souboje jsou zde už působivější a mnohem zábavnější. Ještě že existují ti, kteří neposlouchají rozkazy nesvobody! ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

40. nejlepší film historie? To nevím. Ale pět hvězdiček bez otazníku. Star Wars prostě jsou a vždycky budou absolutní legenda kinematografie. Bitva na zmrzlé planetě je genialitou speciálních efektů a myslím, že právě pátý díl je mezníkem v tvorbě filmů, ze kterého čerpala vlastně celá 80. léta mistrů triku. 95% ()

Phos4rus 

všechny recenze uživatele

Nejlepsi ze vsech tri dilu, DV me vzdy dokazal vytocit na tu nejvysssi uroven a chtel jsem s nim vzdycky zatocit jako s nejakym hadrem. ()

darm 

všechny recenze uživatele

Temnější, akčnější, exteriérně bohatší a hezčí a celkově o chlup lepší než Epizoda IV. Tady jsem narozdíl od Nové naděje s hodnocením neváhal ani minutu. Temná a hustá atmosféra mě pohltila už od začátku, kde na základně uprostřed ledové planety propukaly první nepokoje... Možná mě občas pustila, ale opravdu to bylo jen vyjímečně. Hluchá místa tu prakticky nejsou a bavil jsem se od začátku až do konce. Planeta, na které sídlí mistr Yoda je taky perfektní a IMHO je Yoda asi nejvíc cool postavou z celých Star Wars... Kruťas Darth Vader je přeci jen... moc zlej :) Nemám prakticky žádné výhrady, tady asi ani není k čemu - prostě nabušená scifi od začátku až do konce. No a k hercům.. Pletky mezi kapitánem Solem a princeznou Leiou zvládali oba na výbornou... =) Tady není potřeba o ničem přemýšlet.. Za pět! ()

agathon 

všechny recenze uživatele

WTF... Někdy přemýším, proč se snažím k některým filmům něco napsat. Ani nevím, kolikrát jsem to už viděl. Když jsem jako desetiletý chlapec býval často nemocný, od bratrance půjčená videokazeta u nás ve videu jela klidně celé odpoledne pořád dokola. Přestože v našich zeměpisných šířkách je celý fenomén STAR WARS tak trochu uměle naroubovaný a s naší kulturní tradicí vlastně nijak nesouvisí (ostatně stejně jako série o Jamesu Bondovi), zaplaťpánbůh za to, že je tu máme. Osobně nevím, co bych si bez nich počal. Díky Star Wars (a Impériu zvlášť) jsem se rozhodl, že film chci i studovat. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Star wars sleduji od prvni epizody. Imperium vraci uder je tedy paty v poradi a musim rict, ze od ctvrte epizody je nepomerne lepsi, at uz po vizualni strance nebo v akcnejsich scenach s mene hluchymi misty. Nevim, do jake miry za to muze jiny reziser. Spolecne s druhou epizodou nejlepsi dil. ()

Sammya 

všechny recenze uživatele

Jak jsem si tu tak četla všechny ty komentáře typu "nejlepší díl vůbec", říkala jsem si, až tak? Samozřejmě jsem tenhle film už několikrát viděla, ale jako nejlepší se mi rozhodně nejevil. Po opětovném zhlédnutí ovšem musím dát plné hodnocení. Nejlepší film ze série to pro mě není, tím je Epizoda II, ale i když jsem Epizodě V chtěla ze začátku jen 4*, nakonec dávám 5*. Tenhle film si to zaslouží. Je to ještě vylepšená verze Epizody IV, která byla průlomová. Opět platí, že triky na tu dobu bezkonkurenční, akce střídá akci a romantická linka je tu konečně rozvedená. Luke je během svého tréninku u Yody dokonce i sexy :D Han a Leia zase perlí, stejně jako 3PO a R2D2. Slavné "I am your father" je emotivní a na závěr si nemůžu nevybavit paralelu s mou oblíbenou Epizodou II, kde oba roboti přihlížejí svatbě rodičů Luka a Leiy, kteří tu oba stojí, vyhlížejíce do vesmíru, a vedle nich opět tihle dva roboti. Třeba to nebylo záměrně, ale byla to první věc, co mě napadla. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Trochu se setmělo ... jakoby se stín Impéria rozprostřel nad celým známým vesmírem. A protože trpělivost ani poslušnost nejsou právě typickými vlastnostmi mládí, Luke Skywalker jde nevědomky ve šlépějích svého otce, aniž by znal celou pravdu o jeho osudu - a temná strana Síly na něho trpělivě čeká. Působivé, s nádechen nevyhnutelnosti - i když možná ne tak kompaktní jako nepřekonatelná (a nepřekonaná) "Epizoda IV". ()

campix 

všechny recenze uživatele

Co víc říct, skutečná klasika. Neskutečné masky, kostýmy a triky na rok 1980. Prostě strašná pecka. Bohužel pro mě to není nejlepší díl celé série. ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Ještě že jsem to viděl už tehdy jako naivní dítě. Tentokrát jsou efekty na ještě vyšší úrovni, ti co to předtím neuměli se konečně naučili držet zbraň a hraje se i na detaily. Děj je dobrý, ale má spoustu much. A princezna Leia? Normální k*rva je to. To jsem teda zvědav jak to dopadne, ale momentálně je stejně zmatená jak Stewartka ve Stmívání, jenže tam jsem to aspoň žral. Pak nějak nechápu mou dřívější oblíbenost R2D2, protože teď mě ten jeho častý skřek doslova sere. Jen v rámci uplynutí tolika let a že se mi to tehdy tak líbilo tomu nechám aspoň 4 hvězdy. ()

Matrinx 

všechny recenze uživatele

NÁVRAT DO KIN!!!/V dnešních dnech se Impérium vrací úder znovu vrátilo do českých kin. Nevím proč vlastně, Disney se ani neobtěžoval o tom dát pořádně vědět světu - žádná propagace, žádné články na filmových webech a navíc k tomu nedali ani české titulky. Kromě mě byli v sále jen další čtyři lidé a to je přece sakra smutné, takhle by nemělo vypadat promítání Star Wars :) Ale tak... konečně jsem viděl třetinu staré trilogie na velkém plátně. Akorát je mi líto, že mnozí další, kteří v roce 1997 (první promítání ep5 v ČR) byli teprve malí fakani se o tomto návratu ani nedozvědí... ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Tak toto je už iná úroveň. Geniálne dielo! Scenaristicky je to o triedu lepšie ako predchádzajúce dielo. 10/10 ()

emo 

všechny recenze uživatele

Rovnako ako mnohí aj ja považujem tento diel za najlepší z celej sériea vyzerá to, že to tak zostane aj po premiére Epizódy 3. ()

Eviator 

všechny recenze uživatele

Další skvost staré trilogie, kde je několik vět, které otřásly několika galaxiemi. Tenhle film mě provází už snad celý život! ()

Související novinky

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

05.02.2024

Začněme tím podstatnějším. Za pár týdnů se všichni budeme nadšeně kochat obřími červy ve druhém díle Duny, který zadaptuje zbytek první knihy od Franka Herberta. Sága z pera slavného spisovatele ale… (více)

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

17.09.2021

Duchovní otec Hvězdných válek George Lucas se dočká vlastní dokumentární série. Šestidílný dokument zaměřující se na Lucase a společnost ILM pak točí Lawrence Kasdan, scenárista Impérium vrací úder a… (více)

Remake Osobního strážce je na cestě

Remake Osobního strážce je na cestě

16.09.2021

Oceňovaný dramaturg Matthew Lopez dostal za úkol připravit scénář k nové verzi kultovního romantického dramatu Osobní strážce. Ve snímku z roku 1992 si hlavní role zahráli Kevin Costner a Whitney… (více)

Reklama

Reklama