Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder

  • Česko Hvězdné války: Epizoda V - Impérium vrací úder (více)
Trailer 2

Luke Skywalker se s povstalci proti Impériu schovává na ledové planetě Hoth. Při jedné z obhlídek je Luke přepaden místní sněhovou příšerou. Ta zabije zvíře, na kterém Luke přijel, a následně omráčeného Luka odtáhne do své ledové jeskyně. Kapitán Han Solo se vypraví Luka do mrazu najít. Mezitím se Luke v jeskyni probudí, osvobodí se a po střetu s příšerou uteče do ledové pustiny. Zde ho podchlazeného najde Solo, který ho zachrání. Druhý den ráno jsou oba vyzvednuti leteckou hlídkou, kterou za nimi povstalci vyslali. Je na čase. Na planetě se objeví stroje a vojáci Impéria, kteří povstalce na základě pocitů Darth Vadera našli. Následující střet neprobíhá pro povstalce nikterak dobře, a vedení povstalců nařizuje evakuaci. Velitelka povstalců, princezna Leia, Han Solo, Chewbacca a robot C-3PO odlétají na X-Wingu. Luke použije stíhačku Millenium Falcon. Luke však neletí s ostatními, ale zamíří na planetu Dagobah. Ve chvíli, kdy totiž umíral v mrazu, se mu zjevil duch Obi-Wana a poslal ho právě tam. Luke zde má najít mistra Yodu. Leia s ostatními zatím uniká před pronásledovateli ve stíhačkách. Solo, který jejich stroj pilotuje, se pokusí před pronásledovateli ukrýt v jeskyni na jednom z ohromných asteroidů, kvůli vesmírným parazitům však musí bezpečný úkryt opustit a doletět na planetu Bespin, kde se hodlá s přáteli ukrýt u svého známého Landa Calrissiana. Ten zde vede malé nelegální doly. Zatím Luke objeví malého zeleného mužíčka, který se mu zprvu zdá poněkud zmatený. Brzy však pochopí, že právě tento mužíček je mistr Yoda. Yoda začne Luka cvičit na rytíře Jediho. Luke však svůj výcvik nedokončí. Při výcviku má totiž vize, při kterých se dozví, že jeho přátelé jsou v nebezpečí... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 077)

panMartin 

všechny recenze uživatele

Druhý díl geniální série. Nenapadá mě ani jedna věc, kterou bych mohl vytknout, vše je propracováno do nejmenšího detailu. Star wars mě unesly a už nepustily. Závěrečný dechberoucí souboj Luka s Darth Vaderem je nesmrtelný, stejně jako mnoho dalších nezapomenutelných scén plný napětí a emocí, hudební motivy opět překrásné. Natočit druhý díl a tvrdit, že je to pátá epizoda, zároveň nutit diváky přemýšlet nad tím, co obsahuje první až třetí epizoda a dát jim to sežrat na příštích skoro dvacet let. To si jen tak někdo nedovolí… ()

Qualdezar 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší díl - z celé serie nejvíce rozvíjí jak se Luke stáva rytířem Jedi pod vedením zenového mista Jody a zjištuje podstatu vesmíru stojícím na metafyzické dualitě temné a světlé strany síly s níž je jeho osud spojen dávným proroctvím (komu to prosím vás zní jako sci-fi? :-) - viz žánrová odbočka níže... Starou trilogii ale jinak beru jako celek a jako celek je mojí nejoblíbenější filmovou záležitost celého mého života. Čím jsem starší, tím více si Star Wars cením. Příbeh archetypálně nadčasový, vliv Cambelova studia mýtů a archetypů je zde vidět krásně, stejně jako vliv pulpu (Pricezna z Marsu a jakékoliv Sword and Planet anyone?). Já miluji fantasy pulp a analytickou psychologii, která má tolik co říct k významu mýtů (z jejichž archetýpů Cambel vycházel) a tento film tyto prvky krásně spoluje v romantický a atmosférický celek jako žádne jiné dílo. Vliv na kulturu i moderní kinematografii nesporný, což jen potvrzuje jak nadčasové mýtické archetypy zachycené v tomto filmu jsou, jedno jestli formovali příběhy před tisící lety nebo je zformovali ve 20. století. Žánrová odbočka: Pokud se někdo dohaduje jestli je to sci-fi nebo fantasy, odpověd zní, jedná se mýtus vyprávěný moderním jazykem (v rovině sci-fi x fantasy tedy spíše fantasy - jak se vyvolený prosťáček skrze souboj dobra a zla stane hrdinou a naplní svůj osud, neřeší se tu žádné společnské dopady technologického vývoje na společnost, ani nic podobného, vesmír, kosmické lodě atd. jsou jen kulisy, které určite neurčují žánr ). ()

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepší sci-fi filmů. Jedno z nejlepších pokračování a také jeden z nejlepších filmů všech dob! To vše je tento můj nejoblíbenější SW počin. Klenot kinematografie! ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Z celé série Star Wars je Epizoda V vůbec ta nejlepší. George Lucas tentokrát pouze produkoval a režii přenechal Irvinu Kershnerovi a to jen pomohlo. Epizoda V má nejtemnější atmosféru z celé série a příběh je mnohem kvalitnější než v předchozí části, i samotný scénář je zajímavější. Navíc tentokrát dostali o dost více prostoru Harrison Ford a Carrie Fisher, což je také ku prospěchu, Mark Hamill svou nejslavnější roli i tentokrát zvládl na jedničku. Jinak si film zachovává vše dobré z předchůdce, tedy skvělé vizuální efekty, legendární hudbu Johna Williamse, svižné tempo i výbornou akci. Tentokrát došlo i na souboj s Darthem Vaderem (jemuž opět propůjčil hlas James Earl Jones), jemuž se nedá nic vytknout. Kershner zkrátka brilantně natočil nejlepší díl slavné sci-fi ságy, škoda že se mu již nikdy nepodařilo takových kvalit dosáhnout. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Víc děje, víc akce, víc useknutých končetin, víc milostného jiskření mezi hlavními hrdiny, mistr Joda řečený též tatínkukdytamzasebudetenlegračnítrpaslík konečně included, nemluvě o slavné freudovské šavlovačce nad propastí (mimochodem, můj sedmiletý synek uhodl, kdo je čí father, už při scéně v jeskyni, to mě poněkud za(m)razilo). Jinými slovy asi nejklasičtější díl celé klasiky, která je milá, ale život ani pohled na kinematografii mi byť jen o trošku nezměnila, pročež ode mě pět hvězdiček nedostane. ()

Ithildaria 

všechny recenze uživatele

Star Wars měli zůstat trilogií. ... a Episode V už není pouhá filmová klasika, je to legenda. (kdo ji neviděl, nechť zhyne bídnou smrtí bez znalosti významu fráze "I'm your father." ... ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Poměrně vážnější tóny zvolil Irvin Kershner k vytvoření další kouzelně překrásné symfonie plné legendárních postav, dokonalých soubojů a strhujícího poodkrývání fascinujících možností vesmíru Hvězdných Válek. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Když si odmyslím fakt, že Vader vypadá dost vtipně, tak to byla vcelku fakt pěkná podívaná. Bohudíky mnohem lepší, než-li díl předcházející. Důchod Jediho zjevně dosti poznamenal - starý blázen, jež by se téměř hodil do nějakého hororu od Burtona. Skutečnost, že ledová planeta se jmenuje Hot(h) je fascinující (i Sheldon Cooper ji neopomenul zmínit). 86% ()

VaHo 

všechny recenze uživatele

Nejlepší ze Star Wars filmů, kde jsou ty nejlepší scény a okamžiky celé série. Jen namátkou: bitva na planetě Hoth, výcvik u mistra Yody, Oblačné město, Landa Calrissiana karbonit a konečně slavný osudový souboj mezi Lukem a Darth Vaderem. Scéna Lukova "poznání" je pak absolutní vrchol středobod celého vyprávění. Ani výborný šestý díl, nedokázal Imerium překonat. ()

griph 

všechny recenze uživatele

ᴰⁱˢ ˢʰⁱᵗ ᵐᵉʲ ᵏᵒⁿᵗᵉʲⁿ ˢᵃᵐ ᵒᶠ ᵈⁱ ⁱⁿᶠᵒʳᵐᵃᵗⁱᵒⁿ ʲᵘ ʷᵒⁿ'ᵗ ᵗᵘ ⁿᵒᵘ ᴶᵘ ʰᵉᵛ ᵇⁱⁿ ʷᵒʳⁿᵈ  Luke a Dart Vejdr jsou rodina? Bude Luke vélkej Džedý? Zatím nejvíce nabitý díl, avšak asi forty to sikty persent to byla nuda, tudíž by to mělo být méně hodnocené, avšak fenz davají vysoké hodnocení.. také se nám princezna Leja zalouviskovala do Sola, který proletěl mezi meteority jako nějaká spermie, zlatej enojink robot se nám rozpadl na odpad,což bylo celkem fajn, dokud ho stále řvoucí tvor nerypejrnul, černoch s pláštěm jako nějakej suprmén nás podvedl, zelenej Jouda byl trochu mimo při lerningu Skájwolkera a tím asi další dvou hodinová epizoda přeplácanin končí.. :) ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Akokoľvek sa na danú vec pozerám, Impérium nepovažujem za najlepšiu časť celého SW univerza. Áno, jedna z mála, ktorá nekončí veselicou (Čo je pre mňa najviac otravnou súčasťou všetkých filmov), avšak stále postrádam viac priestoru pre Luka (Jedi, ktorý by mal dohnať za krátky čas to, čo sa iný učia od útleho veku jednoducho nepresvedčí 8 minútami tréningu v celej trilógií...pardon). Inak je však táto časť vynikajúca. Ako technicky, tak divácky. KU STARŠEJ TRILÓGIÍ: Staršia trilógia má výhodu v nádherných kulisách a kostýmoch, čo žiaľ neskôr nahradilo CGI. Praktické efekty však starnú niekoľkonásobne pomalšie. Tak isto je sympatická ucelenosť trilógie a aj obsadenie hlavných postáv, ktoré dosahujú vyššiu hereckú kvalitu ako ostatné diely. Čo však budem navždy vyčítať Star Wars je pre mňa nedostatočný priestor pre vývoj postáv. Jednoducho mám pocit, že postavy nedostávajú dostatočný priestor pre vývoj či demonštráciu sily a všetko sa dozvedáme viac-menej z dialógov. Ale lepšie raz vidieť ako tri krát počuť. SW je super. Ale má rozhodne svoje slabšie miesta. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(9/10). Přátelé.. Já se do toho zamiloval až po uši.. Miluju to! Nevěřil jsem tomu, ale kdyby jsem se k tomu nedokopal, tak udělám velkou chybu.. Ještě že tak.. Je tady úplně všechno.. Odtud pochází všechny ty memy atd.. Samozřejmě, že od Vaderovi jsem to věděl, ale ani trochu mi to nevadilo.. A to je co říct, protože jak já znám nějaký spoiler, tak si většinou ten film neužiju, ale tohle je výjimka. Myslel jsem si, že hudbu z předchozího dílu nic nepřekoná, ale mýlil jsem se.. Tohle je strop. (7,5/10). Edit: Druhá projekce ukázala, že tento díl příliš zestárl. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Oveľa akčnejsie a temnejšie ako predošlá časť. Dospelejšie aj menej priamočiaré. Uvidíme viac zaujímavých lokalít a tempo bolo svižnejšie. Koniec je dnes už kultový a právom sa tejto časti hovorí ako jedna z najlepších z univerza. Interakcia Vadera s Lukom je niečo čo mi vždy dodá pocit že sledujem výnimočnú ságu. A o úvode na planéte Hoth ani nehovorím. To je najpamätnejší opening možno aj celého Star Wars. ()

adams89 

všechny recenze uživatele

Nevídaný celosvětový úspěch Nové naděje zapříčinil natočení ještě dalších dvou epizod. A právě Impérium vrací úder je patrně tou nejzdařilejší. Je až podiv, co všechno se sem dokázalo vejít - famózné natočená bitva na ledem pokryté planetě Hoth, vzplanutí lásky Hana Sola s Leiou, setkání Luka Skywalkera s Yodou a jeho následný souboj s Darthem Vaderem, nová postava Lando Calrissian a události v Oblačném městě... George Lucas se jako skvělý scénárista prostě už narodil a jeho nadání je toho tady jen důkazem. Vyznamenal se tu také hudební mág John Williams, který už tak výtečný soundtrack navíc vyšperkoval legendární skladbou Imperial March. Pro mně má pátá epizoda zvláštní význam hlavně díky velkému prostoru pro Hana Sola, mojí nejoblíbenější postavy staré trilogie. To jeho kočkování s princeznou Leiou mě totiž vždy královsky bavilo. Oproti happyendům ve čtyřce a šestce má Impérium konec pro naše hrdiny hodně těžký a i díky tomu byli diváci o to více natěšeni na závěrečný díl vesmírné ságy, Návrat Jediho.100% ()

Související novinky

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

05.02.2024

Začněme tím podstatnějším. Za pár týdnů se všichni budeme nadšeně kochat obřími červy ve druhém díle Duny, který zadaptuje zbytek první knihy od Franka Herberta. Sága z pera slavného spisovatele ale… (více)

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

17.09.2021

Duchovní otec Hvězdných válek George Lucas se dočká vlastní dokumentární série. Šestidílný dokument zaměřující se na Lucase a společnost ILM pak točí Lawrence Kasdan, scenárista Impérium vrací úder a… (více)

Reklama

Reklama