Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder

  • Česko Hvězdné války: Epizoda V - Impérium vrací úder (více)
Trailer 3

Luke Skywalker se s povstalci proti Impériu schovává na ledové planetě Hoth. Při jedné z obhlídek je Luke přepaden místní sněhovou příšerou. Ta zabije zvíře, na kterém Luke přijel, a následně omráčeného Luka odtáhne do své ledové jeskyně. Kapitán Han Solo se vypraví Luka do mrazu najít. Mezitím se Luke v jeskyni probudí, osvobodí se a po střetu s příšerou uteče do ledové pustiny. Zde ho podchlazeného najde Solo, který ho zachrání. Druhý den ráno jsou oba vyzvednuti leteckou hlídkou, kterou za nimi povstalci vyslali. Je na čase. Na planetě se objeví stroje a vojáci Impéria, kteří povstalce na základě pocitů Darth Vadera našli. Následující střet neprobíhá pro povstalce nikterak dobře, a vedení povstalců nařizuje evakuaci. Velitelka povstalců, princezna Leia, Han Solo, Chewbacca a robot C-3PO odlétají na X-Wingu. Luke použije stíhačku Millenium Falcon. Luke však neletí s ostatními, ale zamíří na planetu Dagobah. Ve chvíli, kdy totiž umíral v mrazu, se mu zjevil duch Obi-Wana a poslal ho právě tam. Luke zde má najít mistra Yodu. Leia s ostatními zatím uniká před pronásledovateli ve stíhačkách. Solo, který jejich stroj pilotuje, se pokusí před pronásledovateli ukrýt v jeskyni na jednom z ohromných asteroidů, kvůli vesmírným parazitům však musí bezpečný úkryt opustit a doletět na planetu Bespin, kde se hodlá s přáteli ukrýt u svého známého Landa Calrissiana. Ten zde vede malé nelegální doly. Zatím Luke objeví malého zeleného mužíčka, který se mu zprvu zdá poněkud zmatený. Brzy však pochopí, že právě tento mužíček je mistr Yoda. Yoda začne Luka cvičit na rytíře Jediho. Luke však svůj výcvik nedokončí. Při výcviku má totiž vize, při kterých se dozví, že jeho přátelé jsou v nebezpečí... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 077)

Camulator 

všechny recenze uživatele

Vybrat ze série mého dětství, dospívání i dospělého života 1 díl do topky je pořádná fuška, nicméně Empire strikes back je více než kvalifikovaným zástupcem. O poznání vážnější a komornější než jednička a přesto neztrácí na vtipu, akci a efektech, už ten samotný paradox stojí za opětihvězdičkování. Teprve zde máme možnost se se všemi pořádně seznámit, sblížit se s nimi a vžít se do jejich pocitů a rolí. Fenomenální hudba Johna Williamse, přičemž poprvé v historii se objevuje nejslavnější imperial march, výtečně podkresluje celkovou atmosféru. A to šokující odhalení? Legitimně nejslavnější plot twist. ()

Zbranicus 

všechny recenze uživatele

Nejlepší sci-fi film všech dob. Lituju každýho kdo to neviděl. Za své hezké dětství vděčím právě Hvězdným válkám. Tenhle díl je bezesporu ten nejlepší díl celé série, tenhle film je nadčasový, překonal svou dobu o desítky let, dodnes není žádná lepší sci-fi série. Všichni tvůrci by se měly povinně podívat na starou Star Wars ságu aby věděly jak se točí filmy. Viděl jsem hodně skvělejch filmů, ale tenhle je nejlepší. Nesmrtelný hlášky ze Star Wars nikdy nestratí šmrnc. Já jsem tvůj otec! ()

Lilloos 

všechny recenze uživatele

Jako parodie na sci-fi super, ale brát to vážně? Když vidím poskakujícího Yodu nebo slyším kecy Hana Sola, nevěřím, že to neměla být komedie. ()

M1k9 

všechny recenze uživatele

Za tři roky kdesi v minulosti, x let před tím než se narodil JEDI píšící tuto recenzi, se tvůrci znatelně posunuli, chcete-li zlepšili. Opět nastává dějově hluché meziobdobí mezi úvodem a závěrem, které vlastně ani tak hluché není. Epizoda je plná akce a návratu atmosféry nových Star Wars (1999-2005), u čehož se musím pousmát, jelikož je logičtější srovnávat naopak, nové se starým. Důležitým spojovacím prvkem je pan Yoda, JEDI ... i duší. 8/10 ()

Yokolobuna 

všechny recenze uživatele

Moc bych si přál, aby mi někdo vysvětlil, co je na těch starých Star Wars tak príma. Já vidím špatně hrající herce v popundeklových kulisách, co pobíhají v županu a máchají úspornou zářivkou. Darth Vader dusí jednoho chlapíka v čepci za druhým a u toho prohání partu složenou z frigidní ošklivky, Indiana Jonese, umečené koule chlupů a otravné plechovky napříč galaxií. Kousek opodál nutí nechutný skřet stát Luka Skywalkera na rukou, čímž se hrdina zdokonalí ehm... v máchání zářivkou? Mě prostě stará trilogie neustále nutí pokukovat po hodinkách v naději, že se už blíží konec. Během památné věty: "Luke, I am your father." jsem už zíval. Nestydatě nadhodnocená blbovina s dnes už dost strašnými efekty. Ale co, sto lidí, sto chutí. Jsem si jist, že mnozí milovníci SW by mi nevybíravým způsobem poplivali LOTRa. ()

Maryinka 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak je možné, jsem se až ve 21 letech odhodlala pustit si tento fenomén. Teď se jen můžu tlouct do hlavy, že jsem byla tak bláhová a bála se, že budu zklamaná či že se mi to dokonce nebude líbit. Star Wars (tzn. Epizoda IV - já však uznávám původní pojmenování) si mé srdce sice napoprvé nezískaly, zato The Empire Strikes Back jsem milovala od prvního záběru! S každým dalším zhlédnutím tohoto téměř dokonalého filmu se navíc má láska prohlubuje. Nabyla dokonce takové síly (či Síly?), že tento díl považuji nejen za vrchol Star Wars ságy, který již podle mě žádná jiná epizoda nepředčí, ale za jeden z nejzábavnějších a nejkultovnějších filmů vůbec. S radostí bych vypsala vše, co na tomto filmu zbožňuji, ale myslím, že vše již za ta léta napsali druzí. Jedno však vyzdvihnout musím, a to naprosto božskou hudbu, obzvlášť The Imperial March. Tomu říkám soundtrack! ()

Flopik 

všechny recenze uživatele

O dosť svižnejšie, zábavnejšie, akčnejšie a celkovo sa mi nato pozeralo lepšie ako na 1.Han Solo jednoznačne najlepšia postava.Neviem či to je len u mňa ale celý Luke Skywalker je mi ukradnutý ....Film dobrý ale na plný to nestačilo.Uvidíme ako to zakončia. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Pardon, ale já staré warsy doslova nesnáším...Omlouvám se všem milovníkům, ale tohle není moje krevní skupina...Jo, to nové díly, to už je něco jiného... ()

kamil.i 

všechny recenze uživatele

Základný kameň Hviezdnych vojen! Práve ´Impérium vracia úder´ stanovilo príbeh ságy a vytvorilo to, čo Hviezdne vojny predstavujú. Impérium má úžasný vizuál a špecificky temnú atmosféru počas celej stopáže. Údajne za túto temnotu môžeme vďačiť hlavne Kershnerovi a Lucasov vklad sa preceňuje. Ťažko povedať. K atmosfére prirátajte to ikonické odhalenie v závere a pochmúrny, no veľkolepý koniec a dostanete top blockbuster, ktorý sa iní snažia už desaťročia napodobniť. Spolu s ´Pomstou Sithov´ vrchol ságy. ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Nedá se nic dělat, Star Wars nejsou pro mě. Zvládla jsem před lety jen jeden díl, netuším který, jenom jako doprovod mých dcer. Nudila jsem se hrozně. Už nikdy více. Žánr sci - fi nemám v oblibě, i když existují světlé výjimky. Např. Pan Nikdo. ()

Cartmof 

všechny recenze uživatele

Empire strikes back jsem si opět nepamatoval v nejlepším světle. Jako malého jsem se při částech s Yodou na Dagobah akorát nudil a chtěl jsem zpět ty akční scény, kdy se všichni midlí mečema a všude se střílí. Teď jako starší musím říct, že jsem opravdu rád, že tohle 5. epizoda není a že má v sobě mnohem víc, než si mé mladší já myslelo. Dialogy mezi postava? perfektní! Atmosféra a kulisy? Skvělé do posledního puntíku. A i když se tu bojuje, akční scény jsou super a například Lukův duel s Vaderem na Bespinu je pro mne v některých aspektech i lepší, než třeba Anakinova bitva na Mustafaru. Zpětně je horší i CGI, což se na dobu vydání dá pochopit. Zklamání je o to větší, že Disney mění force ghosty a krev z rukou, ale u starších scén ve vesmíru, které by to potřebovaly nejvíc hazí velký bobek. ()

Curunír 

všechny recenze uživatele

Patrně nejlepší díl původní trilogie, ale kterej byl letos podle mého názoru překonán Epizodou III. Spousta legendárních scén - úvodní bitva na planetě Hoth, laškování Hana s Leiou, setkání s Yodou a samozřejmě proslulý souboj mezi Vaderem a Lukem v Oblačném městě. A navíc poprvé se ozve Imperiální pochod. Prostě krása. ()

grerar 

všechny recenze uživatele

Jo. Tohle beru :) 5* - dobrá bitka na závěr a ty zranění Hamilla jsou drsný (měl autonehodu a nehojilo se to...) ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Tohle na tomto místě? Ne, ne a ne. I když to byl můj první film ze Star Wars a chci se podívat na další tak moje tolerance končí u 3 a půl hvězdiček, kterou zvyšuje respekt k jiné realitě. Atmosféra je ale působivá a svět je prostě jiný. Ocenuji nové působiště naší budoucnosti. Dávám čtyči hvězdy, ale s kulturním respektem a kloboukem dole. ()

Tumáš 

všechny recenze uživatele

O dosti lepší než díl předešlý i děj se tu a tam naskytl a o akci nebyla nouze. jiný režisér snad měl i více citu v prstech. Nicméně jestli toto je nepřekonatelné scifíčko - aspoň podle některých komentářů - je to smůla pro celou galaxii.. 70% ()

Související novinky

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

05.02.2024

Začněme tím podstatnějším. Za pár týdnů se všichni budeme nadšeně kochat obřími červy ve druhém díle Duny, který zadaptuje zbytek první knihy od Franka Herberta. Sága z pera slavného spisovatele ale… (více)

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

17.09.2021

Duchovní otec Hvězdných válek George Lucas se dočká vlastní dokumentární série. Šestidílný dokument zaměřující se na Lucase a společnost ILM pak točí Lawrence Kasdan, scenárista Impérium vrací úder a… (více)

Remake Osobního strážce je na cestě

Remake Osobního strážce je na cestě

16.09.2021

Oceňovaný dramaturg Matthew Lopez dostal za úkol připravit scénář k nové verzi kultovního romantického dramatu Osobní strážce. Ve snímku z roku 1992 si hlavní role zahráli Kevin Costner a Whitney… (více)

Reklama

Reklama