Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder

  • Česko Hvězdné války: Epizoda V - Impérium vrací úder (více)
Trailer 3

Luke Skywalker se s povstalci proti Impériu schovává na ledové planetě Hoth. Při jedné z obhlídek je Luke přepaden místní sněhovou příšerou. Ta zabije zvíře, na kterém Luke přijel, a následně omráčeného Luka odtáhne do své ledové jeskyně. Kapitán Han Solo se vypraví Luka do mrazu najít. Mezitím se Luke v jeskyni probudí, osvobodí se a po střetu s příšerou uteče do ledové pustiny. Zde ho podchlazeného najde Solo, který ho zachrání. Druhý den ráno jsou oba vyzvednuti leteckou hlídkou, kterou za nimi povstalci vyslali. Je na čase. Na planetě se objeví stroje a vojáci Impéria, kteří povstalce na základě pocitů Darth Vadera našli. Následující střet neprobíhá pro povstalce nikterak dobře, a vedení povstalců nařizuje evakuaci. Velitelka povstalců, princezna Leia, Han Solo, Chewbacca a robot C-3PO odlétají na X-Wingu. Luke použije stíhačku Millenium Falcon. Luke však neletí s ostatními, ale zamíří na planetu Dagobah. Ve chvíli, kdy totiž umíral v mrazu, se mu zjevil duch Obi-Wana a poslal ho právě tam. Luke zde má najít mistra Yodu. Leia s ostatními zatím uniká před pronásledovateli ve stíhačkách. Solo, který jejich stroj pilotuje, se pokusí před pronásledovateli ukrýt v jeskyni na jednom z ohromných asteroidů, kvůli vesmírným parazitům však musí bezpečný úkryt opustit a doletět na planetu Bespin, kde se hodlá s přáteli ukrýt u svého známého Landa Calrissiana. Ten zde vede malé nelegální doly. Zatím Luke objeví malého zeleného mužíčka, který se mu zprvu zdá poněkud zmatený. Brzy však pochopí, že právě tento mužíček je mistr Yoda. Yoda začne Luka cvičit na rytíře Jediho. Luke však svůj výcvik nedokončí. Při výcviku má totiž vize, při kterých se dozví, že jeho přátelé jsou v nebezpečí... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 077)

RickyFitts 

všechny recenze uživatele

really not my cup of tea... jedna hvězda za hezkou architekturu a dotěrný pocit, že kdyby mi bylo deset a psal se rok 80´, byl bych nadšený (a ta hudba mě ubíjí) ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

V páte epizodě Hvězdné války vyrostly do dospělosti a Irvin Kershner ukázal, že jedině on je na dlouhou dobu mistr Jedi. Až do té chvíle, než přišel Lucas s Episodou 3, která pětce vrací úder a bije se s ním v dost vyrovnaném duelu na světelné meče. ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Nejlepší epizoda? Ne! Mohla však být. Kdyby se zapracovalo na těch dialozích. V těch nejdramatičtějších situacích to vždycky vyzní do prázdna. Kvalitativně stejné jako Epizoda IV. ()

rexino 

všechny recenze uživatele

Film všestranné dokonalý, efekty na tú dobu fakt geniálne a scenár do každého detailu prepracovaný. Irvin Kershner zvládol réžiu ešte lepšie ako samotný Lucas. Jednoznačne najlepšia zo všetkých Star Wars. ()

AndreyCSFD 

všechny recenze uživatele

Nejtemnější část Star Wars a taky nejlepší! Prostě jízda, kdy je vám Lucasův vesmír servírovaný s takovou samozřejmostí, že chvílemi zapomínáte na to, že sledujete sci-fi. Děj je úžasně našlapaný a ani chvilku se nenudíte. Po Nové naději, která byla spíš takovým úvodem, kde byly vztahy mezi postavami nekomplikované a dobro se zlem bylo jasně vymezené, přišlo Impérium a obrátilo všechno o 180°. A právě zde zazněla nejslavnější věta z celých Star Wars :-) ()

Dominol 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí celé série Star Wars jsem se poté ještě jednou rozhodl podívat na podle mě nejlepší Epizodu V. Při druhém shlédnutí už jsem se nemusel tak soustředit na příběh a mohl si plně vychutnat tuto klasiku, která je určitě nejtemnější z celé ságy. Po celou dobu filmu se pořád něco děje, film je od začátku až do konce zábavný a zajímavý a já byl po celé dvě hodiny napjatý. Také rozdělení na dvě příběhové linie mě plně vyhovuje. Dokonce jsem se díky Hanu Solovi (Harrisonu Fordovi) ve filmu několikrát zasmál. Dále jsi myslím, že oproti Nové naději pokročily i vizuální efekty a některé záběry (např. v Oblačném městě) jsou na tu dobu fantastické. Film už tradičně doprovází dnes už legendární hudba Johna Williamse (konečně se objevuje asi nejlepší melodie celé ságy, tj. Pochod Impéria). A jako třešnička na dortu závěrečný souboj Luka Skywalkera s Darthem Vaderem. Sečteno a podtrženo jde o bezchybný, naprosto dokonalý film, který se nenávratně zapsal mezi mé nejoblíbenější. ()

jasanka 

všechny recenze uživatele

Mně osobně se tedy víc líbila Epizoda IV. Oproti ní tady bylo více prázných míst a trochu křečovitější vtipy. I tak ale rozhodně nadprůměrné sci-fi, další epizodu si rozhodně nenechám ujít. ()

ElManiacus 

všechny recenze uživatele

Podle mě nejlepší Star Wars všech dob . Irvin Kershner si s tímto dílem poradil v každém směru . tomuto filmu chyběl k dokonalosti jen kousek - 93%. ()

CiPR 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě klasika. Snad klasika všech klasik od Star Wars. Nejtemnější díl ságy se dá považovat právě tahle Epizoda. Počáteční bitva je prostě úžasná a i pak to nekončí. Oblačné město dalo na tu dobu asi pořádně zabrat, mám na mysli grafické provedení, ale oni to zmákli na jedničku. Pamatuji doby, kdy tomu propadl akždý, a potkat děti hrající si právě na Jedie. Rád zavzpomínám na ty doby, kdy jsem u toho ztrávil hodiny a hodiny. 80%. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Skvělé jako díl předešlý ... jen zůstává ve mě dojem, že se tam nic moc nestalo... a když se zamyslím, rozdělím film na tři jen scény (ztracení, setkání a zajetí) a to není zas tak mnoho, takže hvězd taky nebude hafo, i když ... třeba změním příště. ()

cyphercz 

všechny recenze uživatele

Oproti Nové naději má nadupanější příběh, postavy dostávají novou hloubku, několik dobrých zvratů, perfektní duel mezi Vaderem a Lukem, tenhle film má zkrátka vše, co nová trilogie (ep. I - III) tolik postrádá ()

kamigava 

všechny recenze uživatele

Pro mě je pátá epizoda tím slabším dílem staré trilogie, ale přesto neztrácí na kvalitě. Praktické efekty jsou stále ohromující na tu dobu. Kam se hrabe digitál. ()

Richie24 

všechny recenze uživatele

Epochální záležitost. Atmosféricky dokonalé, brilantně temné, dějově strhující. Kvalitativní vrchol série a dalších 5 *****, jimiž obvykle šetřím. ()

sirien 

všechny recenze uživatele

(po novém zouknutí) Opraveno na 5*. Předtím sem to viděl kdysi pradávno a z nějakého důvodu sem tenhle film těžce nedocenil. Asi nemá smysl opakovat ostatní ohledně všeho, v čem je tak excelentní (ostatně ani Honest trailers na něm nezvládli najít nic co by pořádně zkritizovali), ale jedna věc se musí vypíchnout: Vader. V tomhle filmu člověk skutečně cítí, proč se z něj stal ikonický a archetypální super-záporák a už jen kvůli němu na to má smysl koukat. ()

Související novinky

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

05.02.2024

Začněme tím podstatnějším. Za pár týdnů se všichni budeme nadšeně kochat obřími červy ve druhém díle Duny, který zadaptuje zbytek první knihy od Franka Herberta. Sága z pera slavného spisovatele ale… (více)

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

17.09.2021

Duchovní otec Hvězdných válek George Lucas se dočká vlastní dokumentární série. Šestidílný dokument zaměřující se na Lucase a společnost ILM pak točí Lawrence Kasdan, scenárista Impérium vrací úder a… (více)

Reklama

Reklama