Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder

  • Česko Hvězdné války: Epizoda V - Impérium vrací úder (více)
Trailer 3

Luke Skywalker se s povstalci proti Impériu schovává na ledové planetě Hoth. Při jedné z obhlídek je Luke přepaden místní sněhovou příšerou. Ta zabije zvíře, na kterém Luke přijel, a následně omráčeného Luka odtáhne do své ledové jeskyně. Kapitán Han Solo se vypraví Luka do mrazu najít. Mezitím se Luke v jeskyni probudí, osvobodí se a po střetu s příšerou uteče do ledové pustiny. Zde ho podchlazeného najde Solo, který ho zachrání. Druhý den ráno jsou oba vyzvednuti leteckou hlídkou, kterou za nimi povstalci vyslali. Je na čase. Na planetě se objeví stroje a vojáci Impéria, kteří povstalce na základě pocitů Darth Vadera našli. Následující střet neprobíhá pro povstalce nikterak dobře, a vedení povstalců nařizuje evakuaci. Velitelka povstalců, princezna Leia, Han Solo, Chewbacca a robot C-3PO odlétají na X-Wingu. Luke použije stíhačku Millenium Falcon. Luke však neletí s ostatními, ale zamíří na planetu Dagobah. Ve chvíli, kdy totiž umíral v mrazu, se mu zjevil duch Obi-Wana a poslal ho právě tam. Luke zde má najít mistra Yodu. Leia s ostatními zatím uniká před pronásledovateli ve stíhačkách. Solo, který jejich stroj pilotuje, se pokusí před pronásledovateli ukrýt v jeskyni na jednom z ohromných asteroidů, kvůli vesmírným parazitům však musí bezpečný úkryt opustit a doletět na planetu Bespin, kde se hodlá s přáteli ukrýt u svého známého Landa Calrissiana. Ten zde vede malé nelegální doly. Zatím Luke objeví malého zeleného mužíčka, který se mu zprvu zdá poněkud zmatený. Brzy však pochopí, že právě tento mužíček je mistr Yoda. Yoda začne Luka cvičit na rytíře Jediho. Luke však svůj výcvik nedokončí. Při výcviku má totiž vize, při kterých se dozví, že jeho přátelé jsou v nebezpečí... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 077)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Výborné pokračování. Nemůžu říct, že by se mi zrovna tento díl líbil nejvíce, ale i tak je hodně dobrý. Nebudu se dále rozepisovat, jasných 5*. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zatímco gigantickým bojovým dromedárům a odletu ze zubaté jeskyně patřila nostalgická vzpomínka, otravného C-3PO jsem chtěl poslat do sběrny cenných kovů a Hana Sola k očnímu, protože člověk s dobrým zrakem by si o Její výsost neopřel ani Millennium Falcon.. Říkáte nejtemnější díl ságy? I když jsem měl v obývacím pokoji zhasnuto, nějak jsem to temno nemohl najít, ale berte mě s odstupem, stejně jako já beru Lucasovo rozmazlené dítko, co si užívá více obdivu, než zaslouží. Vezměte si třeba „bráchu“ Indianu Jonese. I když nemá možnosti nekonečného vesmíru, je v něm ukryto mnohem více nadhledu, hravosti i fantazie.. Pokud Darth zpětně nezaplatí alimenty, měl by ho synek hnát až do Štrasburku.. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

nejlepší část Hvězdných válek. Téměř dokonalé. Vrchol vesmírné ságy.. A nejlepší na tom je, že to nejsou jen plané řeči geeků (a skutek utek), ale realita. Už od prvních mrazivých scén na planetě Hoth je cítit atmosféra té předaleké galaxii kdysi dávno a nadšení pro věc, které provází celý film až do zase bombastického závěru s jedním z nejkultovnějších zvratů v dějinách filmu. Scénář Kasdana lehce překonává většinu potíží čtyřky. Vizuální stránka od epizody 4 silně poskočila a v některých bitevních momentech jsem byl skoro překvapen, jak hezky to trikoví mágové dokázali již v té době udělat. Člověk by někdy řekl, že je to stoprocentně mnohem zajímavější přístup, než předváděný ve všech blockbusterech dneška Ale i když to samozřejmě tak není, ta špinavost, loutky, praktické efekty - vše působí pro mnohem skutečnější, živější, jaksi našemu světu bližší vesmír, než jaký byl pak v prequelech. Má to své jasné výhody, má to i své nevýhody, ale jedno je jisté, zcela jinému tónu originální trilogie to náramně sedlo. A teď si představte, jak to muselo působit v té době, kdy SW byl vlastně jediný svého druhu. Lucas vládl všem. Škoda jen, že později podobně jako mnohé jeho postavy v SW universu nedokázal překonat své ego a nedal tvorbě scénáře taky volnější ruku jako zde. Mohli jsme tak mít všeobecně uctívanou ságu, ne ságu, která rozpoltila fanoušky na dvě skupiny. Herecké výkony jsou taktéž fantastické, Carrie Fisher se po mírně rozpačitém výkonu v IV. epizodě našla a na chemii mezi ještě šarmantnějším a smrtonosnějším (co se kadence hlášek týče) Hanem a ní je radost hledět, střetnutí Luka s trošku šíleným Yodou (miluji tu loutku!) a jeho výuka, děsivé představy, způsobené výpary Dagobažských plynů a sice klasické, ale stále funkční jedijské moudra, které se dají použít v v kterémkoliv boji dobrého studenta proti zlému učitelovi na první hodině Filozofie 101, a mnoho dalšího. Mírnou výhradu bych měl zase na pomalejší tempo v první půlhodině filmu, ale to je spíše subjektivní. Jinak z každé strany opracovaný a pevně stavěný sci-fi klenot, který je po právu zapsán do historie. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Leigh Brackett, Lawrence Kasdan / Story by George Lucas | Hudba: John Williams | Produkcia: Gary Kurtz | Distribúcia: 20th Century Fox | Štúdio: Lucasfilm | Rozpočet: 32 miliónov $ | Tržby: 538,375,067 $ || Z pôvodnej trojky SW jednoznačný víťaz, jak po vizuálnej, tak hlavne po scenáristickej stránke - nenapísal ho Lucas, len príbehovú predlohu, a hneĎ je to cítit. Každopádne mne, ako divákovi, ktorý videl najprv nové diely, vizuálne nedostatky zabranujú v plnohodnotnom zážitku. Čo už, to je tá skazenosť podvedomej nutnosti audio-vizuálnej dokonalosti :) Star Wars 3 rulezz :) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Lucas vracia úder, prekvapivo v ešte údernejšom pokračovaní tohto kultu. Temné, napínavé. Presne to chýbalo prvému dielu. 85%. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne najlepšia časť starej trilógie. Epickejšie, napínavejšie a prepracovanejšie než epizóda IV. Hneď úvodná scéna na zasneženej planéte ma vtiahla do deja, film je plný dobrodružstva, bravúrnych efektov a taktiež toho najpodstatnejšieho, Vadera, si tu divák užije omnoho viac. Scény s ním a Lukom patria k tým najveľkolepejším z celej série. Bez Williamsovej mohutnej hudby si Star Wars ani neviem predstaviť, no obzvlášť hrozivý motív, presne vystihujúci Darth Vadera, tomu dodáva tú pravú temnú atmosféru, napätie a emócie. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Zhodnotím jen poslední episodu, ale platí to pro všechny IV, V a VI. Chápu, že tyto filmy byly první svého druhu, takže byly něco jako průkopnické. Avšak já je hodnotím z pohledu dnešní doby a myslím,, že efekty jsou již velmi slabé a děj je přehnaně zdlouhavý. V dnešní době mi tyto díly star wars přijdou jako průměrný film s dobrým nápadem a propracovaným příběhem za což nechávám 3 hvězdy. Jednou vidět stačilo a pravděpodobně se vrátím jen k novějším dílům, avšak zlatý střed, poslední díly jsou pravý opak těm prvním, kdy nápad je slabý a efekty dobré. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Posledne co mam v umysle je zhadzovat ostatne diely trilogie, pravda vsak je, ze tento ma vsebe najviac pamatihodnych okamihov. Uzasna chemia medzi Hanom a Leiou, boj s obrovskymi chodiacimi pevnostami, polosenilny Yoda a Lukov trening....a samozrejme pamatna veta: Luke, i am your father. Co dodat. Skutocne magicky filmovy zazitok, ktory si doprajem znova a znova...(10/10) ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Nesrovnatelně horší oproti novým epizodám. Chybí dynamika, střídání lokací (celý film je v podstatě o třech mini epizodách), strukturovaný děj. Co se povedlo jsou skvělé efekty a působivá výprava - specielně pak dnes již remasterované verze původních dílů je výborná věc. Osudovost ? Ani náhodou. Epizodě 1 je vyčítána infantilita, tady je to úplně to samé. Jednoznačně méně bohaté, méně akční a méně koukatelné, než nové epizody. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Pokračovanie dobrodružstiev vsadilo na rýchly spád a menej spomalených scén. Vyváženosť akčných a pomalších scén, nejednoznačnosť jednotlivých postáv, myšlienkovo nabitejšie dialógy, to všetko spolu s ponurým vyznením príbehu ho stavia u mňa na najkvalitnejší diel prvej trilógie Hviezdnych vojen. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší díl všech Star Wars. Perfektní atmosféra, přehršle originálních nápadů, oproti ostatním dílům je to temné a vážné, s minimální infantilností a jedním z nejgeniálnějších finálí, co už vešlo do dějin. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Mark Hamill - (Luke Skywalker) +++ Harrison Ford - (Han Solo) +++ Carrie Fisher - (Princezna Leia Organa) +++ Billy Dee Williams - (Lando Calrissian) +++ Frank Oz - (Hlas Yody) +++ Alec Guiness - (Ben Obi-Wan Kenobi) +++ James Earl Jones - (Hlas Dartha Vadera) +++ C. Andrew Nelson - (Darth Vader) +++ Hudba: John Williams +++ ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Miluji tě! - Já vím! Naprosto dokonalé pokračování původních STAR WARS (jak formou, tak obsahem), díky kterému se z Hvězdných válek stala skutečně plnohodnotná série a díl, jenž nemá jedinou hluchou vteřinu. Rozvinutý příběh, nové postavy, atraktivní lokace, epika, tragika, temnota, osudovost. Nezapomenutelná dobrodružná podívaná, která výborně navazuje na epizodu IV (dokonce ji občas překonává) a opravdu skvělý snímek, s jedním tehdy šokujícím Vaderovým odhalením. Kdysi kult VHS kazet, dnes špičková podívaná na DVD/Blu-ray. Neuvěřitelná bohatost děje, skvost mezi sci-fi filmy a dle mnoha fanoušků i kritiků pravděpodobně už navždy ten nejlepší snímek z celého universa. Pro mě osobně pak ztělesnění filmové zábavy, jak ji mám nejradši, navíc ze zlatých 80. let. Úžasný zážitek. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Postavy sa nám pekne vyvíjajú, pribúda akcie aj filozofie a všetko to spolu vytvára prudko pozerateľnú klasičku... Luke dospieva a presne ako iní mladí ľudia, aj on občas zabieha od zodpovednosti k bezhlavosti, od rozvážnosti k hazardu, ale v dôležitých situáciách ukazuje, že si dokáže zachovať chladnú hlavu a správne sa rozhodovať. V prípade Hana Sola sa z šarmantného darebáka vykľuje ešte šarmantnejší zvodca a princezná Leia je silnejšou a duchaprítomnejšou (a aj vzdorovitejšou:-) ženou ako v predošlej časti. Veľmi dobrá epizóda... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V piatej epizóde "Hviezdných Vojen" povstalcom nekompromisne "Imerium vracia úder". Ich nová základňa je zničená a neľútostný lord Darth Vader sa púšťa do prenasledovania posledných vodcov rebelov. Luke Skywalker vyhľadá majstra Yoda, u ktorého podstúpi výcvik. Objavuje v sebe Silu rytierov Jedi a učí sa ju ovládať. Tiež sa v tomto diely dozvedá bolestnú pravdu o svojom vlastnom otcovi. Vesmírna sága "Star Wars" tak pokračuje vo veľkom štýle ďalej. Boj ešte stále nekončí. Temná strana ešte nie je porazená. ***** ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Pro mě je opravdu podobných filmů škoda. Sice jsou děsně známé a oblíbené, objevují se v žebříčcích nejlepších filmů, ale pro mě jsou to stejně pohádky pro dospělé, u kterých se úspěšně nudím, buď je vypínám, nebo je přetrpím do konce, abych konstatovala, že mi nic nového nepřinesli. Možná mají nějakou hloubku, do které jsem ještě nepronikla. Vizuál ano, příběh slabý. Sorry. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Film Impérium vrací úder je nejlepší díl série "Star wars" a to ze dvou důvodů: 1) Nedoupoští se chyb, jaké vidím v jiných částech (ty nejnovější nevyjímaje). Není tak pohádkový jako díl první. Mnohem úspěšněji se vyhýbá trapným momentům jako jsou přespříliš procítěné a patetické promluvy mezi DarthVadrem a Lucem v dílu třetím. 2) Střední část filmu patří k nejzajímavějším sekvencím celé série. Někde mezi odchodem ze zasněžené planety a příchodem Luca do Oblačného města se odehrává to nejlepší, co je ve Hvězdných válkách k vidění. Rozdělení do dvou linií velmi prospělo spádnosti děje. Trochu "mysticko - filozofující" část o Lucově setkání s Yodou je střídána akčnějšími sekvencemi z Falcon Milenium, kde se špičkující Leia a Han Solo neodvratně sbližují. I vizuálně je tahle část perfektní. Záběry z Yodovy planety střídané například s průletem mezi meteority nebo pohledy na Oblačné město patří k tomu nejlepšímu. Tedy - dávám jednoznačně pět. ()

Související novinky

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

05.02.2024

Začněme tím podstatnějším. Za pár týdnů se všichni budeme nadšeně kochat obřími červy ve druhém díle Duny, který zadaptuje zbytek první knihy od Franka Herberta. Sága z pera slavného spisovatele ale… (více)

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

17.09.2021

Duchovní otec Hvězdných válek George Lucas se dočká vlastní dokumentární série. Šestidílný dokument zaměřující se na Lucase a společnost ILM pak točí Lawrence Kasdan, scenárista Impérium vrací úder a… (více)

Remake Osobního strážce je na cestě

Remake Osobního strážce je na cestě

16.09.2021

Oceňovaný dramaturg Matthew Lopez dostal za úkol připravit scénář k nové verzi kultovního romantického dramatu Osobní strážce. Ve snímku z roku 1992 si hlavní role zahráli Kevin Costner a Whitney… (více)

Reklama

Reklama