Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder

  • Česko Hvězdné války: Epizoda V - Impérium vrací úder (více)
Trailer 2

Luke Skywalker se s povstalci proti Impériu schovává na ledové planetě Hoth. Při jedné z obhlídek je Luke přepaden místní sněhovou příšerou. Ta zabije zvíře, na kterém Luke přijel, a následně omráčeného Luka odtáhne do své ledové jeskyně. Kapitán Han Solo se vypraví Luka do mrazu najít. Mezitím se Luke v jeskyni probudí, osvobodí se a po střetu s příšerou uteče do ledové pustiny. Zde ho podchlazeného najde Solo, který ho zachrání. Druhý den ráno jsou oba vyzvednuti leteckou hlídkou, kterou za nimi povstalci vyslali. Je na čase. Na planetě se objeví stroje a vojáci Impéria, kteří povstalce na základě pocitů Darth Vadera našli. Následující střet neprobíhá pro povstalce nikterak dobře, a vedení povstalců nařizuje evakuaci. Velitelka povstalců, princezna Leia, Han Solo, Chewbacca a robot C-3PO odlétají na X-Wingu. Luke použije stíhačku Millenium Falcon. Luke však neletí s ostatními, ale zamíří na planetu Dagobah. Ve chvíli, kdy totiž umíral v mrazu, se mu zjevil duch Obi-Wana a poslal ho právě tam. Luke zde má najít mistra Yodu. Leia s ostatními zatím uniká před pronásledovateli ve stíhačkách. Solo, který jejich stroj pilotuje, se pokusí před pronásledovateli ukrýt v jeskyni na jednom z ohromných asteroidů, kvůli vesmírným parazitům však musí bezpečný úkryt opustit a doletět na planetu Bespin, kde se hodlá s přáteli ukrýt u svého známého Landa Calrissiana. Ten zde vede malé nelegální doly. Zatím Luke objeví malého zeleného mužíčka, který se mu zprvu zdá poněkud zmatený. Brzy však pochopí, že právě tento mužíček je mistr Yoda. Yoda začne Luka cvičit na rytíře Jediho. Luke však svůj výcvik nedokončí. Při výcviku má totiž vize, při kterých se dozví, že jeho přátelé jsou v nebezpečí... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 077)

ManOfPhoenix 

všechny recenze uživatele

Úžasný film. Boba Fett, Darth Vader, Han Solo, Skywalker, Yoda, Leia, tolik úžasných postav, i Lando je hodně vydařená postava. Celkové vyvrcholení děje se mi velice líbil, konec byl dojemný a došlo i na.. šokující tajemství. A myslím, že všichni vědí o jakém šoku mluvím. Zkrátka, dokonalý. ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne najlepší film série. Tá osudovosť a napätie z neho srší prúdom. Yoda, veľkolepé bitky aj súboje z očí do očí a večná veta svetového filmu - I am your father. Škoda, že ostatné časti neboli tak dobré. ()

PeterJon 

všechny recenze uživatele

Slabé 3*, ale určite lepšie ako epizóda IV, tá bola prázdna. Moc naivne pôsobí ako sa nevedia Stormtroopery trafiť a princezná ich sundá ľahko. p.s. Obi Wan ma nezaujal v žiadnom stvarnení ani v žiadnom diely. ()

0verseer 

všechny recenze uživatele

Nie je to impérium, ale Lucas & spol., kto vracia úder! Druhý (respektíve piaty) diel SW je po všetkých stránkach dokonalý ako perfektne vybrúsený diamant. Počnúc úvodnou bitkou na zasneženom Hothe, z ktorej ma ešte teraz mrazí v kĺboch a končiac skvelým finálnym (rodinným :)) súbojom zakončeným jednou z najznámejších filmových hlášok. Jednoznačne najlepší a zároveň môj najobľúbenejší diel Hviezdných vojen... ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Z pôvodných troch epizód ide o najlepšiu časť, a to aj napriek tomu, že epizóda VI mala svoje vyšperkované vyvrcholenie. Úroveň tejto časti pozdvihuje hlavne temnejšia atmosféra a jej hlavný sprostredkovateľ - Darth Vader. Film je nabitý množstvom nezabudnuteľných scén, či už ide o úvod na ľadovej planéte, stretnutie s Yodom alebo záverečný súboj. Aj vzájomné vzťahy medzi postavami už nabrali súvislejších kontúr. Nesmie chýbať nejaký ten humor, ale našťastie ide len o pár skvelých Hanových hlášok, a nie tie Lucasove infantilné blbosti. A vizuálne efekty sú oproti epizóde IV oveľa dokonalejšie, až sa nechce veriť, že film je z roku 1980! 90%. ()

horor2 

všechny recenze uživatele

Dnes pátý, pro nás co viděli chronologicky tak druhý, ale to je teď fuk. Každopádně pokračování tehdy šokující, temné se skvělým scénářem, režií, hudbou a humorem v jednom. Tenkrát málokdo tušil vztah mezi .... neprozradím :-) Podle mě asi nejlepší díl z celé ságy. Doporučuji všem milovníkům dobrodružství :-) ()

Nathaniell 

všechny recenze uživatele

Volné a zároveň bezprostřední pokračování nejslavnější fantasy série všech dob (jo, Páne prstenů, jsi druhej!!!) překonává původní díl sáhovými kroky. Uvrhne nás do děje a čeká nás jízda, o které by ani jeden neřekl, že je z roku 1980. Už úvodní boj na planetě Hoth je dnes dávno legendární záležitostí. 5* ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli je to nejlepší díl SW jak většina píše, ale určitě je hodně povedený, hodně akce, skvělých momentů i vtipu. I triky už jsou o hodně lepší něž ve 4. díle. Otevřený konec naznačuje že velké finále bude stát za to. Prostě dobře zpracované pokračování skvělé kultovní sci-fi ságy. Hodnocení: 96/100 ()

ACDCKL 

všechny recenze uživatele

Spolu s epizodou III je tato epizoda ta nejepičtější a nejlepší. Všechny příběhové linky jsou zde mistrovské, Vader v plné formě. Jasných 5*. ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Pro mě (zatím?) nejlepší film celé série Hvězdných válek, kterému mu nic nechybí - spád, humor, napětí, střet Darth Vadera a Luka Skywalkera, přestože film Nová naděje byl první, tak Impérium vrací úder je o úroveň lepší, už jen pro to, že je o dost temnější. ()

T..oo..M 

všechny recenze uživatele

Nejlepší díl mé milované ságy. V dětství mě spíš učaroval Return of the Jedi, postupem času však převážila misky vah síla Impéria. Démonický hlas Jamese Earla Jonese mě bude, snad jako síla provázet po celý život. ()

PAVLIS 

všechny recenze uživatele

70% O stupeň lepší než čtyřka. Výrazně lepší triky, přehlednost akce nebo interakce mezi postavami. Změna režiséra je vidět. Ke konci už je ale ta dvouhodinová hra na honěnou únavná. O ničem jiném tento díl není, a proto mě překvapuje tak vysoké hodnocení. Fanoušek SW asi nikdy nebudu… PS: Moc nepomáhá, že po natočení nových epizod mizí (pro nováčky) důležitý moment překvapení v dialogu Vadera s Lukem. (27.12.2020 – ČSFD 89% / 87% IMDB) ()

matab 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film z původní trilogie! Mrazivá atmosféra imperiální říše, výcvik Luka i dokonalé odhalení na konci, že jde vlastně o Skywalker soap operu. ()

Honzimir67 

všechny recenze uživatele

9,5/10 - Přestože má úder od Impéria nejlepší hodnocení, tak to dle mého na Pomstu Sithů nemá. O nejlepší díl z trilogie však jde, a je povedený. Oproti epizodě IV si myslím, že poznáte velký rozdíl a na svou dobu to musela být fakt pecka. Je škoda, že jsem v době premiéry nežil a ty efekty si na tu dobu nemohl užít. Už u dnešních nejpromakanějších efektů v nejnovějších filmech člověk jen mávne rukou, co tedy má člověk v dnešní době dělat s efekty z roku 1980? To si myslím, že pravděpodobně hodně ovlivní názor na celkový film v budoucnosti ještě víc, ale já do svého hodnocení kvalitu efektů k aktuální době naštěstí nezahrnul. Doporučuji ji také tolerovat ;) CELOU TRILOGII HODNOTÍM PRŮMĚREM: 8/10 ()

Související novinky

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

05.02.2024

Začněme tím podstatnějším. Za pár týdnů se všichni budeme nadšeně kochat obřími červy ve druhém díle Duny, který zadaptuje zbytek první knihy od Franka Herberta. Sága z pera slavného spisovatele ale… (více)

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

17.09.2021

Duchovní otec Hvězdných válek George Lucas se dočká vlastní dokumentární série. Šestidílný dokument zaměřující se na Lucase a společnost ILM pak točí Lawrence Kasdan, scenárista Impérium vrací úder a… (více)

Remake Osobního strážce je na cestě

Remake Osobního strážce je na cestě

16.09.2021

Oceňovaný dramaturg Matthew Lopez dostal za úkol připravit scénář k nové verzi kultovního romantického dramatu Osobní strážce. Ve snímku z roku 1992 si hlavní role zahráli Kevin Costner a Whitney… (více)

Reklama

Reklama