Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder

  • Česko Hvězdné války: Epizoda V - Impérium vrací úder (více)
Trailer 2

Luke Skywalker se s povstalci proti Impériu schovává na ledové planetě Hoth. Při jedné z obhlídek je Luke přepaden místní sněhovou příšerou. Ta zabije zvíře, na kterém Luke přijel, a následně omráčeného Luka odtáhne do své ledové jeskyně. Kapitán Han Solo se vypraví Luka do mrazu najít. Mezitím se Luke v jeskyni probudí, osvobodí se a po střetu s příšerou uteče do ledové pustiny. Zde ho podchlazeného najde Solo, který ho zachrání. Druhý den ráno jsou oba vyzvednuti leteckou hlídkou, kterou za nimi povstalci vyslali. Je na čase. Na planetě se objeví stroje a vojáci Impéria, kteří povstalce na základě pocitů Darth Vadera našli. Následující střet neprobíhá pro povstalce nikterak dobře, a vedení povstalců nařizuje evakuaci. Velitelka povstalců, princezna Leia, Han Solo, Chewbacca a robot C-3PO odlétají na X-Wingu. Luke použije stíhačku Millenium Falcon. Luke však neletí s ostatními, ale zamíří na planetu Dagobah. Ve chvíli, kdy totiž umíral v mrazu, se mu zjevil duch Obi-Wana a poslal ho právě tam. Luke zde má najít mistra Yodu. Leia s ostatními zatím uniká před pronásledovateli ve stíhačkách. Solo, který jejich stroj pilotuje, se pokusí před pronásledovateli ukrýt v jeskyni na jednom z ohromných asteroidů, kvůli vesmírným parazitům však musí bezpečný úkryt opustit a doletět na planetu Bespin, kde se hodlá s přáteli ukrýt u svého známého Landa Calrissiana. Ten zde vede malé nelegální doly. Zatím Luke objeví malého zeleného mužíčka, který se mu zprvu zdá poněkud zmatený. Brzy však pochopí, že právě tento mužíček je mistr Yoda. Yoda začne Luka cvičit na rytíře Jediho. Luke však svůj výcvik nedokončí. Při výcviku má totiž vize, při kterých se dozví, že jeho přátelé jsou v nebezpečí... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 077)

Skylwalker42 

všechny recenze uživatele

Nejlepší a dokonalá ve všech ohledech epizoda ze Star Wars. Mocné Imperium - jako dítě jsem s otevřenou pusou zíral na obrněné kráčející tanky, učení Jediů, vtipné rozepře mezi Hanem a Leiou, skvělá honička v poli asteroidů, šokující odhalení... a již notoricky známý hudební motiv, který se dostal do povědomí všech, i těch, kteří Star Wars ani neviděli, a bude navždy evokovat zlé imperium aďábelského Dartha Vadera - "Imperial march" - stejně slavný jako úvodní fanfárová melodie. Ve filmu vždy geniálně podtrhne přítomnost Dartha Vadera či náznak temné strany. Skladatel John Williams složil taktéž nejlepší soundtrack z celé série SW. Toto je nejlepší ukázka skvělé filmové orchestrální hudby. Je to divné, co? Celý snímek je průměrně natočen (až na efekty na tu dobu, které byly dechberoucí), dialogy jako kdyby je vygeneroval google a podobně. A přitom tyto ingredience tvoří ty pravé Star Wars. A muže za to ten svět, který George Lucas vymyslel. Tak úžasný, že to může být natočeno jakkoliv. Viz. "Skrytá hrozba", což je nejhorší filmařsky provedená SW epizoda, ale nejúspěšnější film roku 1999, donedávna držel rekord jako jeden nejúspěšnější z filmů vůbec. Ano, značka Star Wars je zkrátka nedostižný fenomén. ()

pold 

všechny recenze uživatele

Divné. Papundeklové triky, pitvořící se Ford, opuchlá "princezna" s šarmem hajzlbáby a šašek s černým kýblem na hlavě. Bleeeee..... ()

Danny Nolander 

všechny recenze uživatele

Dokonalý Star Wars film! Všechno je vypiplané do sebemenšího detailu, a myslím, že si toho všiml nejeden divák. Co se mi na tomto dílu hodně líbí, je opět atmosféra. Jak někdo dokáže vytvořit tak pěkný fiktivní svět, který je ale naprosto uvěřitelný, absolutně nechápu. Co zde musím ještě vypíchnout, je chemie mezi postavami. Je zde totiž k vidění celá řada naprosto odlišných charakterů, které se ale navzájem doplňují, a svým způsobem prostě baví. Hlavně je fajn vidět film, kdy vám záleží na každé té postavě (nebo alespoň na většině z nich). Řekl bych, že je zde znát i technický posun oproti minulému dílu. Danny: I love you! Star Wars: I know... ()

Sherty 

všechny recenze uživatele

Ano, ano, ano!!!! Bez debat nejlepší Star Wars. Dávka humoru, akce, efektů, hereckých výkonů, hudby a perfektního scénáře. Je to prostě dokonalé. ()

Syndrom 

všechny recenze uživatele

To je název! Filmařsky nejlepší díl, ale stejně to v akčních scénách lavíruje, protože toho neni moc vidět. Postavy jsou dětinštější, ale i přes nudný popisný dialogy je na nich pořád patrný cit. Pět tomu nedám, protože je to jen mustr pro blockbustery, který chce dneska točit každej. Jednoduchej mix žánrů táhnutej šablonovitou dějovostí mě bude vždycky nudit ať si tam navymýšlí cokoli. Nejvíc se evidentně snažili s prezentací Vadera a obzvlášť dlouhý, pomalý, atmosférický souboj s Lukem zaslouží kudos. A to je všechno. Pro výběrového diváka je "Film dokonalý v každém detailu" nefenomenální volba mezi čtyřkou (obsah - třeba paralelní zobrazování organizace práce Rebelů a Impéria) a pětkou (design, triky). ()

PanPyzamo 

všechny recenze uživatele

Star Wars: Epizoda V je jeden z nejlepších dílů série. Může za to především vynikající příběh, který navazuje na předešlý díl, který nastavil laďku hodně vysoko, ale Epizoda V ho ještě překonala a to hlavně díky vynikajícímu konci, kde bylo nepředvídatelné odhalení, které nebudu spoilerovat. Efekty jsou samozřejmě jak u předešlého filmu vynikající a soundtrack hraje v plný parádě a celkově se jedná a vynikající pokračování. 9/10 ()

Lendak 

všechny recenze uživatele

Viac osudové, napínavejšie, temnejšie, herci sú lepší, scenár a dialógy sú lepšie a oveľa menej detinské. Rozhodne to nesúvisí s tým, že Lucas tu teraz figuroval len ako strihač. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 5/10 ... Vizuální stránka: 5/10 ... Soundtrack: 6/10 ... Didaktický potenciál: 4/10 ... Celkový dojem: 4/10. ()

david141474 

všechny recenze uživatele

Diváky a fanoušky nejlépe hodnocený díl. A já to chápu, protože tohle se jen tak nevidí, ale přece jenom ten následující díl je ještě o krapet lepší. Tento film je hodně temnej, dokonce se tady Luke pokusí o sebevraždu a to jsme zatím v žádném jiném díle neviděli. Největší zvrat celého filmu i Star Wars světa je naprosto, ale naprosto perfektní a já jim to i po těch letech žeru. Soundtrack je masterpiece. CGI je mnohem lepší než v předchozím díle. Děj je jednoznačně perfektní! Useknutá ruka se zde taky objeví. Finální souboj s Vaderem je jeden z nejlepších z celé ságy, a teď nekecám. No a Hana nám tu zamrazili do karbonitu. Já jsem velice spokojen a mohu ze srdce doporučit. 10/10 Ten zvrat je i po letech naprosto perfektní! ()

hero666 

všechny recenze uživatele

Ked som videl Imperium prvy raz mal som tak 10-11 rokov, vtedy som ju bral ako najslabsiu z trilogie, po 14 rokoch musim uznat, ze Irwin Kershner tu rozohral fantasticku dramu. Film je velmi temny a prinasa mnoho zasadnych zvratov v celej trilogii. A vypocujeme si nezabudnutelnu vetu: I am your father. Keby som nemal tolko sentimentu voci stvorke (uchvatila ma ako prva) bol by to pre mna rozhodne najlepsi diel trilogie, takto je v tesnom zavese. ()

Vital 

všechny recenze uživatele

Začátek po chvilce začíná bitvou na planetě Hoth,kde proti postalcům kráčí tanky At-At,z kterých jde vážně strach,a triky stejně jako ve čtvtém díle,tak i tady jsou perfektní.Pětka je nejtemnější díl z celé série,a Darth Vader je jeden z největších záporáku,jaký znám,hudba v podání Johna Williamse je naprosto uchvatná a provázení ve filmu jen zvišuje na ději filmu. ()

bery77 

všechny recenze uživatele

Díl vesmírné ságy kde se Luke Skywalker dozví kdo je jeho otec a kde je také zajat vesmírný pašerák Han Solo se mi líbí o něco malinko méně než je první díl (vlastně díl čtvrtý), ale i tak je to snímek na, který můžu koukat zas a znova. Dávám čtyři hvězdy. ()

Johnner 

všechny recenze uživatele

Ano, tohle je jediný skutečný vrchol celé dvojsérie. Všechny klady epizody 4 vynásobené dvakrát (jen na kolika povedených prostředích se tato část eposu odehrává!), plus ještě něco navíc: Ucelená gradující dějová linie a přísně logický scénář. Oboje to jsou věci, které se 4 epizodám vyhýbají a v případě Pomsty Sithů se úrovni impéria vracejícího úder se jim jen přibližují. ()

Související novinky

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

05.02.2024

Začněme tím podstatnějším. Za pár týdnů se všichni budeme nadšeně kochat obřími červy ve druhém díle Duny, který zadaptuje zbytek první knihy od Franka Herberta. Sága z pera slavného spisovatele ale… (více)

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

17.09.2021

Duchovní otec Hvězdných válek George Lucas se dočká vlastní dokumentární série. Šestidílný dokument zaměřující se na Lucase a společnost ILM pak točí Lawrence Kasdan, scenárista Impérium vrací úder a… (více)

Reklama

Reklama