Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder

  • Česko Hvězdné války: Epizoda V - Impérium vrací úder (více)
Trailer 1

Luke Skywalker se s povstalci proti Impériu schovává na ledové planetě Hoth. Při jedné z obhlídek je Luke přepaden místní sněhovou příšerou. Ta zabije zvíře, na kterém Luke přijel, a následně omráčeného Luka odtáhne do své ledové jeskyně. Kapitán Han Solo se vypraví Luka do mrazu najít. Mezitím se Luke v jeskyni probudí, osvobodí se a po střetu s příšerou uteče do ledové pustiny. Zde ho podchlazeného najde Solo, který ho zachrání. Druhý den ráno jsou oba vyzvednuti leteckou hlídkou, kterou za nimi povstalci vyslali. Je na čase. Na planetě se objeví stroje a vojáci Impéria, kteří povstalce na základě pocitů Darth Vadera našli. Následující střet neprobíhá pro povstalce nikterak dobře, a vedení povstalců nařizuje evakuaci. Velitelka povstalců, princezna Leia, Han Solo, Chewbacca a robot C-3PO odlétají na X-Wingu. Luke použije stíhačku Millenium Falcon. Luke však neletí s ostatními, ale zamíří na planetu Dagobah. Ve chvíli, kdy totiž umíral v mrazu, se mu zjevil duch Obi-Wana a poslal ho právě tam. Luke zde má najít mistra Yodu. Leia s ostatními zatím uniká před pronásledovateli ve stíhačkách. Solo, který jejich stroj pilotuje, se pokusí před pronásledovateli ukrýt v jeskyni na jednom z ohromných asteroidů, kvůli vesmírným parazitům však musí bezpečný úkryt opustit a doletět na planetu Bespin, kde se hodlá s přáteli ukrýt u svého známého Landa Calrissiana. Ten zde vede malé nelegální doly. Zatím Luke objeví malého zeleného mužíčka, který se mu zprvu zdá poněkud zmatený. Brzy však pochopí, že právě tento mužíček je mistr Yoda. Yoda začne Luka cvičit na rytíře Jediho. Luke však svůj výcvik nedokončí. Při výcviku má totiž vize, při kterých se dozví, že jeho přátelé jsou v nebezpečí... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 080)

Sopholojong 

všechny recenze uživatele

Yoda for president! Prave sceny s legendarnou zelenou "marionetou" a najlepsie svetelnym mecom machajucim mini-Jediom su tym nachutnejsim "dezertom" najtemnejsej casti. Lukeov vycvik na Dogabahu, poslatie do temnej jaskyne, kamene v "lufte", vytiahnutie X-Wing stihacky a Yodov samotny dovtip a sebavedomie. No krasa! Nezaostavaju vsak aj ine "temne" aspekty - Vader nebol nikde inde cernejsi, prvykrat sa zjavuje najultimatnejsi bounty hunter Boba Fett, ci nerozhodny Lando, na snehu si vykracuju obrovske ATATs, Oblacne mesto je krasne "nadpozemske", nahanacka medzi asteroidmi adrenalinova, cervy odporne, Luke straca koncatinu a Darth Vader sa vytasi s (dnes) najotrepanejsim, ale najodpalujucejsim twistom "daddy issues" v historii pohyblivych obrazkov. A ked John Williams zaveli buracavym Imperial Marchom medzi kriznikmi vzdy idem do kolien. Nie najlepsie Star Wars (tam u mna troni Pomsta Sithov), ale zo starej trilogie asi na rovnakom mieste ako Navrat Jediho, rozhodne vsak audiovizualne najprespekulovanejsie. ()

dr.Hyena 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí tohoto snímku mi došlo, že podobný příběh jsem již někde viděl. V roce 1954 totiž natočil slavný řecký řežisér Costas Vardalos film s téměř identickým dějem- epickou trilogii Stavros (v angličtině přechýleno do Stárwórs). Hrdina Stavros se v čele povstání (viz rebelové) brání osmanskému útlaku (viz Impérium). Vzpoura je však potlačena a odbojní Řekové jsou prodáni do otroctví (viz Leia) slizkým pouštním šejkům (Jaba Hutt) nebo jsou zavařeni do kebabu (viz Han Solo). Misto ledové planety Hoth si dosaďte vyprahlé olivovníkové háje, místo chlupatého Chewbacci oblíbené jídlo hlavní postavy- souvlaki, místo zlého Dartha Vadera Sulejmána Nádherného a máte filmovou krádež století! Jak se filmový vykradač hrobů Lucas vypořádal se ztvárněním původní komické dvojice, zlatého eunucha a mluvicí konvice, není třeba zmiňovat. Nebohý režisér Costas se v hrobě otáčí jako výše zmíněný kebab.... ()

Brvis 

všechny recenze uživatele

Naprostý skvost hvězdné série. Je zde všechno... Darth Vader, Luke Skywalker, akce, hudba, přiblblý R2D2 a Yoda. Výborná režie na svou dobu. Střídají se zde různé lokace od zimy až po bažinu, od bažiny až do oblak a z oblak až do vesmíru. Každá scéna je jiná a působí jinak, což je vždycky dobré znamení. Jakožto všechny star wars tak i tenhle má stopáž přes dvě hodiny, takže je tam naprosto na všechno čas a prostor a každá scéna má čas zapůsobit a ohromit. Zároveň se nám zde značně mění příběh, který otevře spoustu možností, co se v šestém pokračování může stát. Prostě klasický kvalitní star wars. 9/10. ()

Metuje 

všechny recenze uživatele

Nudné jako 4. epizoda, v podstatě se tam zase nic neděje, dialogy nuda, bojové scény nutno přežít kvůli zastaralosti efektů a očividnému CGI. Co tedy nechápu je, jak se mohl mladý Luke, který ještě nedávno obdělával pole tak důstojně bránit lordu Vaderovi. Chápu Yodovo působení, ale přecijen i on sám říkal, že není připraven. Nakonec pro mě bude zřejmě originální trilogie tou nejhorší, nepředpokládám, že se třetí/šestý díl najednou pochlapí. ()

13Maty13 

všechny recenze uživatele

"No, I am your father."     /// Tohle je definice a vrchol této ságy. Tolik ikonických citátů, hlášek a momentů snad nikde jinde nenajdete! Temné, perfektní sci-fi s úžasnou akcí, hudbou, humorem, postavami a s největším zvratem v historii filmů. Tento film by měl vidět každý, kdo si říká fanoušek filmů.    / Hodnocení: 10/10❤️. ()

Rebel24 

všechny recenze uživatele

Pokračovanie Hviezdnych vojen je celom pekný príbeh, len ma udivuje ako veľmi preceňovaný. V zásade ide dejovo o úplný priemer, dokonca ani zvrat v zavere nie je ani spolovice taky šokujúci za aký sa považuje. Pripisujem to ale nedostatku vizionárskych filmov v danej dobe, kedy každý jednoduchý nápad schopný zaujať masi ľudí, mohol dostať nálepku kult - podarilo sa to Bondovi aj Winnetuovi. 70% ()

J.o.h.n.ny 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, ale štvalo mě to rozdělení scén. Místo klasického střihu, se scéna objevuje třeba po směru hodinových ručiček!! Ale jinak opravdu skvělý film. Kam se na něj hrabou noé díly. ()

academia 

všechny recenze uživatele

Impérium vrací úder je asi nejlepší díl staré trilogie. Režie se protentokrát ujal Lucasův učitel I. Kerschner a ten natočil mnohem temnější a propracovanější film, než tomu tak bylo u Nové naděje. Film je rozdělen do dvou linií, z nichž zajímavější a důležitější pro děj samotný je linie Luka Skywalkera, který se vydal na cestu rytíře Jedi stejně jako jeho otec. Epizoda V má asi jedno z nejlepších vyvrcholení co znám, a tím je velmi efektní souboj na světelné meče mezi Vaderem a L. Skywalkerem na Bespinu, které vyvrcholí pro mnohé šokujícím odhalením. Když k tomu připočtu výborné trik. efekty a jeden z nejlepších soundtracků od J. Williamse, vychází mi z toho výborný sci-fi snímek. ()

viktoria00 

všechny recenze uživatele

Ozivenie po dobre ohodnotenej ale pre mna zial nicim zaujmavej serii IV-Nova nadeje.Som fanaticka STAR WARS-ale aj tak podla mna najlepsie casti su: III - Pomsta Sithov a V-Imperium vracia uder-tieto casti stoja za to...Vsetky casti im vysli ale tieto dve najviac!!------ Takze kto nevidel seriu vsetkych casti STAR WARS podla mna vela zameskal,lebo sa naozaj oplati pozriet filmy, ktore tak obohacuju kinematografiu ako naprikla tieto!! ()

rosualt 

všechny recenze uživatele

Možná ještě lepší, než všechny ostatní díly hvězdných válek. Úchvatné akční sekvence i emoční pocity. Film zabalený do temnějšího hávu, což je jenom dobře. ()

cane991 

všechny recenze uživatele

deenoznačne najlepší film kultovej ságy ,každý z dielov tejto ságy je niečim geniálny ale tento je jeden z top celej histórie kinematografie ()

Rapollo 

všechny recenze uživatele

Jásám a plesám - titíž herci a jářku jaký to posun! Lucas si zjevně uvědomil, že k realizaci jeho nápadů bude záhodno přenechat režisérskou taktovku vhodnějšímu kandidátovi, než je on sám. Děj je příjemně svižný a a z krkolomné pohádkovosti předchozí epizody zde nastupuje nefalšované science fictions. CPO se už nesnaží být za každou cenu vtipný, ale střídmě glosuje dění svými protivnými stížnostmi, podoben spíše neurotické ženě, než inteligentnímu droidovi. Výborný moment je poodhalení zjizveného temene lorda Vadera. Snad jen R2 by měl zapracovat na výslovnosti - tak nějak mu pořád není rozumět. S něčím takovým jako: "píp-blulblu-píp-píp" jako herec díru do světa neudělá. ()

johael 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem, moc jsem chtěl dodívat se do konce jakéhokoli z dílů Star Wars. Pochopit. Ocenit. Prožít si to vzrušení. Sed jsem k tomu a říkal si: "vydrž! Vždyť se to tak líbí! Těch doporučení! Toho nadšení kolem! Té spokojenosti!" Hanebně jsem selhal. Ani jednou jsem nevydržel tu ptákovinu dokoukat. ()

Související novinky

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

05.02.2024

Začněme tím podstatnějším. Za pár týdnů se všichni budeme nadšeně kochat obřími červy ve druhém díle Duny, který zadaptuje zbytek první knihy od Franka Herberta. Sága z pera slavného spisovatele ale… (více)

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

17.09.2021

Duchovní otec Hvězdných válek George Lucas se dočká vlastní dokumentární série. Šestidílný dokument zaměřující se na Lucase a společnost ILM pak točí Lawrence Kasdan, scenárista Impérium vrací úder a… (více)

Remake Osobního strážce je na cestě

Remake Osobního strážce je na cestě

16.09.2021

Oceňovaný dramaturg Matthew Lopez dostal za úkol připravit scénář k nové verzi kultovního romantického dramatu Osobní strážce. Ve snímku z roku 1992 si hlavní role zahráli Kevin Costner a Whitney… (více)

Reklama

Reklama