Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder

  • Česko Hvězdné války: Epizoda V - Impérium vrací úder (více)
Trailer 1

Luke Skywalker se s povstalci proti Impériu schovává na ledové planetě Hoth. Při jedné z obhlídek je Luke přepaden místní sněhovou příšerou. Ta zabije zvíře, na kterém Luke přijel, a následně omráčeného Luka odtáhne do své ledové jeskyně. Kapitán Han Solo se vypraví Luka do mrazu najít. Mezitím se Luke v jeskyni probudí, osvobodí se a po střetu s příšerou uteče do ledové pustiny. Zde ho podchlazeného najde Solo, který ho zachrání. Druhý den ráno jsou oba vyzvednuti leteckou hlídkou, kterou za nimi povstalci vyslali. Je na čase. Na planetě se objeví stroje a vojáci Impéria, kteří povstalce na základě pocitů Darth Vadera našli. Následující střet neprobíhá pro povstalce nikterak dobře, a vedení povstalců nařizuje evakuaci. Velitelka povstalců, princezna Leia, Han Solo, Chewbacca a robot C-3PO odlétají na X-Wingu. Luke použije stíhačku Millenium Falcon. Luke však neletí s ostatními, ale zamíří na planetu Dagobah. Ve chvíli, kdy totiž umíral v mrazu, se mu zjevil duch Obi-Wana a poslal ho právě tam. Luke zde má najít mistra Yodu. Leia s ostatními zatím uniká před pronásledovateli ve stíhačkách. Solo, který jejich stroj pilotuje, se pokusí před pronásledovateli ukrýt v jeskyni na jednom z ohromných asteroidů, kvůli vesmírným parazitům však musí bezpečný úkryt opustit a doletět na planetu Bespin, kde se hodlá s přáteli ukrýt u svého známého Landa Calrissiana. Ten zde vede malé nelegální doly. Zatím Luke objeví malého zeleného mužíčka, který se mu zprvu zdá poněkud zmatený. Brzy však pochopí, že právě tento mužíček je mistr Yoda. Yoda začne Luka cvičit na rytíře Jediho. Luke však svůj výcvik nedokončí. Při výcviku má totiž vize, při kterých se dozví, že jeho přátelé jsou v nebezpečí... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 077)

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Oproti prvnímu vzniklému filmu je tento už znatelně na jiné úrovni. Nemyslím tím ani tolik efekty a o něco větší vizuální propracovanost, jako spíš příběh samotný, který už má daleko do čiré pohádky a rozvíjí se v něm dějové linky, které si vysloveně žádají pokračování. Větší propracovanost efektů je ale samozřejmě taky do očí bijící - zatímco v jedničce byl například boj světelnými meči natolik statický a pomalý, až byl směšný, tady už vidíme plnohodnotnou bojovou scénu. Nemůžu sice říct, že by si mě příběh Star Wars získal natolik, že by ze mě snad byl fanoušek, ale přesto se těším, až poprvé ve svém životě uvidím i třetí díl (epizodu VI.). Kdo u mě zatím vyhrává na plné čáře, je mistr Yoda. ~(3,6)~ ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Bezkonkurenčně nejlepší ze všech Star Wars, co byly natočené. Harrison Ford laškující s Carrie Fisher a Mark Hamill objevující temnou stranu síly - bez komentáře. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Takže môj sumár hviezdej Lucasovej ságy je taký, že štyri filmy to dotiahli na štyri hviezdy a dva na päť. Ale s odretými ušami. Popri zakončeniu z roku 2005 je tým druhým s maximálnym hodnotením samozrejme Impérium. Je to stále naivné, herci hrajú ako v telenovele, ktorej pravidlá určili aj zásadné dejové zvraty, humor infantilný a nasilu vtipné a kvázi roztomilé roboty na hranici znesitelnosti. V porovnaní s predchodcami a nástupcami temnejšie, dejovo prepracovanejšie, svižnejšie a asi aj najvýpravnejšie. Takže ak tento film porovnávam v rámci mytológie Star wars, musím mu dať za päť, ak ho porovnávam s inými klasikami žánru, na tie podľa mňa nemá. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Já vím. Celá sága je primitivní, ale mně se to prostě líbí. Budu se znovu opakovat. Efekty na svoji dobu prvotřídní. Vzhledem k dnešním poměrům jsou však velmi směšné. Kdybych byl býval žil v roce 1980 a mohl v tom okamžiku hodnotit, dal bych 5 hvězdiček s tím, že ostatním filmům bych hodnocení musel snížit. Bohužel jsem snímek viděl a i hodnotím v roce 2010 a více než * * * dát prostě nemohu. Věřím však, že svoje kouzlo si SW uchová ještě hodně dlouho. Navíc mi asi uniklo co je na tomto dílu vyjímečného ve srovnání s ostatními. Z mého pohledu, i když se režie ujal někdo jiný, si SW po celou dobu drží svůj standart a žádný díl extra nevyčnívá. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Yoda ze začátku lezl poněkud na nervy, jeden zapomene, jaký je tady hned zkraje senilní blázen... Jinak samozřejmě nejlepší epizoda Hvězdných válek se zřejmě nejslavnější filmovou hláškou - I´m your father (tomu může konkurovat snad jen "Hasta la vista, baby")... 100% ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Trochu slabší díl. Luk Skywalker alias Mark Hamil moc hrát neumí. Ale Harrison Ford to jako vždy celé zachránil a zvtipnil. Jinak mi přišlo, že je to takové utahané. Ale začínám milovat znělku SW. No takový průměr. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Člověk by ani nepoznal, že to netočil George Lucas. Rozhodně lepší než 4. Bitva na Hotu je úchvatná. Nejlepší díl staré trilogie. Proběhne tu i výcvik Luka Skywalkera Yodou. :) Taky byste se chtěli zahřát uvnitř Tantaua? :D Objevuje se tu jedna z nejznámějších filmových hlášek, která je často parodována: "Já jsem tvůj otec." ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Pátá episoda Star Wars je opravdu fantastická. Darth Vader je tu v akci a to se cení. Finální souboj s Lukem Skywalkerem - otec versus syn, je mnohem lepší, efektivnější než v episodě 6. ()

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Mnoho lidí považuje tenhle díl za nejlepší, mě naopak oslovil méně než ostatní. Ano, je tam ta osudovost, je tam vnitří síla, vtip i dramatičnosti, skvělé efekty a nesmrtelná hudba, ale pokud si mohu vybrat, přece jen se raději podívám na nějaký jiný díl... ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Změna osoby v režisérském křesle se ukázala býti výborným krokem. Dostalo se nám snad nejlepšího dílu série. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Podľa mienky fanúšikov najlepší diel celej série. Plne rešpektujem ich názor, aj keď som nenašiel podstatné pozitívne odchýlky, ktoré by mi umožnili pripojiť sa k väčšinovému názoru. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Druhý díl ( či chcete-li pátý) starwarsovské série je temnější, akčnější a s rychlejším spádem, stále však zůstává tou přenádhernou pohádkou... ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby nejlepší fragment světa Star Wars. Temné, pocitově silné dílo, kterému se až nečekaně podařilo prohloubit plytkou pohádkovost prvního filmu. Přestože tu nechybí humor, servírovaný především postavou Hana Sola, dominuje příběhu temná osudovost vrcholící dechberoucím závěrečným soubojem Luka s Darth Vaderem, patřícím mezi nejpůsobivější filmové momenty v žánru SF. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Před dávnými časy, v předaleké galaxii (pravda je to teprve 27 let) pošeptala světlá strana síly Georgovi Lucasovi do ouška, že v pozici režiséra svůj světelný meč moc dobře neovládá a tak mladý režisér přenechal svoji židličku Irvinu Kershnerovi, který příběh přitemnil a stvořil tak zřejmě nejlepší dílek z hvězdné skládačky. Poprvé je do příběhu zakomponována milostná linka a v to ve velice roztomilém provedení, kdy se Han Solo neustále pošťuchuje s Leiou. Luke mezitím podstupuje výcvik pod trochu senilním Yodou. Scénář je už klasicky celkem slabý, ale Star Wars by měly být posuzovány spíše jako celistvý příběh dvou generací, které se podíleli na politických změnách v celé galaxii. Přesto scénář přináší spoustu akce (nejraději mám tu úvodní na planetě Hoth), poznávání temné strany síly a sem tam padne i nějaká ta hláška. Ovšem ,,I love you-I know." nemohlo být myšleno vážně. Triky jsou skvělé. Hudba od Johna Williamse také. K tomu podali herci dobré výkony a tak mohl kult pokračovat do finále... ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ten Han išiel po tej Leie ako pes po údenom. Bavili ma. Aj príbeh ma bavil, malo to spád. Vizuál fakt skvelý, aj efekty. Jediné čo ma otravuje sú všetky tie chlpaté čudá, pretože na mňa pri tom všetkom pôsobia strašne lacno, ani tam nemuseli byť. Dobrá epizóda. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Druhý díl legendární a kultovní série Star Wars. Stejně povedené jako jednička. Možná o něco lepší než první díl. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Tenhle díl byl fascinující velý tréning Luka Skywalkera a Joda na scéně! Ta jungle uplně skvěle provedená bažiny atd.. Začátek válka na ledové planetě taky pecka a ještě když byli u Landeona tohle má prostě všechno! ()

Související novinky

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

05.02.2024

Začněme tím podstatnějším. Za pár týdnů se všichni budeme nadšeně kochat obřími červy ve druhém díle Duny, který zadaptuje zbytek první knihy od Franka Herberta. Sága z pera slavného spisovatele ale… (více)

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

17.09.2021

Duchovní otec Hvězdných válek George Lucas se dočká vlastní dokumentární série. Šestidílný dokument zaměřující se na Lucase a společnost ILM pak točí Lawrence Kasdan, scenárista Impérium vrací úder a… (více)

Reklama

Reklama