Reklama

Reklama

Neboj, daleko neuteče

(festivalový název)
  • USA Don't Worry, He Won't Get Far on Foot (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

John má smysl pro humor černý jako smrt a taky trochu problém s pitím. Jeden divoký tah ale změní vše. Ráno po večírku se vzbudí nejen s kocovinou, ale také s necitlivýma nohama a rukama a nikdo mu není schopen říct, zda ještě někdy opustí nemocniční lůžko. Životopis karikaturisty Johna Callahana v mistrné režii Guse Van Santa zachycuje období, kterým si Callahan prošel mezi vážnou autonehodou a chvílí, kdy se sžil nejen s nezvratným fyzickým postižením, ale i s vědomím, že – přestože nyní abstinuje – bude již navždy alkoholikem. V hlavních rolích kreativně vyprávěného dramatu excelují Joaquin Phoenix a Jonah Hill. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (37)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jasně, dal jsem si čistě díky sestavě herců, Phoenixův mrzák na odvykačce další jeho role, která utkví. Nicméně jinak “jen” pěkný vlažný lidský drama bez větších vzruchů emocí, k dobru občasný černý vtípky a decentní provokace. Moc diváků to asi nenaláká, nenadchne, ale kvůli obsazení neznudí a neurazí. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Gus Van Sant střídá větší projekty s těmi úplně okrajovými, tehdy je obohacuje jakousi jinakostí a divností, je nicméně trpělivý, vesměs minimalistický a hlavně ve svých dílech nikdy nechodil pro trochu té kontroverze úplně daleko. Chameleon Joaquin Phoenix v jeho posledním kousku představuje uznávaného a provokativního karikaturistu, který svůj nový smysl života našel až po absolvování terapie se skupinou léčících se alkoholiků, které předcházela autonehoda, kvůli které skončil paralyzovaný na vozíku. Herecká sestava velmi zajímavá, melancholická retro nálada fajn, výraznější scény a emoční momenty ovšem schází. Za mě holt poměrně nevzrušivá cesta ke střízlivosti a hledání správné cesty. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príbeh samotný aj keď silný mi prišiel iba ako taký priemerný, no zase na druhú stranu treba uznať, že je len málo snímkov s tak zaujímavo koncipovanou štruktúrou dejovej linky. Aj rozprávačský štýl sa mi veľmi páčil. Najmä vďaka tomu sa na film pozeralo veľmi dobre a čas zbehol ako voda. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Upřímná ale nesentimentální komedie podle skutečného příběhu o léčivé moci umění. Temně komický nestandartní životopis o muži, který překonává svou minulost. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film o človeku, ktorý to nevzdal. Napriek ťažkému alkoholizmu a odsúdeniu stráviť život na vozíku nabral silu žiť. Pretože vždy je prečo a v tomto filme sa mi páči, že toto bolo vyzdvihnuté. Žiadne bláboly o eutanázii a že kvalita života je nižšia. Kvalita je taká, ako si ju urobíme, aj keď máme ťažšie podmienky. A napriek všetkým okolnostiam nemôžeme povedať, že John Callahan mal nekvalitný život. Naopak, mal ho vlastne úspešnejší než väčšina zdravých ľudí. A s trochou nadsádzky sme mohli vidieť, že ono sa niekedy na tom vozíku „vyplatí“ byť. Policajti sú príjemní, no ženy ešte príjemnejšie vrátane sestričiek, letušiek, opatrovateliek. V zdravom stave by toho chlapa odmietli, ale z ľútosti mu pomôžu so všeličím... ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

"Možná, že život nemusí nutně být tak smysluplný, jakl si myslíme." Záplava skvělého herectví zajímavých jmen. Jonah Hill coby Ježíš v adidaskách je úchvatný. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Phoenix predviedol skvelý výkon v úlohe ožrana na vozíku, ale tá postava ma proste nebavila a jeho príbeh mi bol ukradnutý. Oceňujem na filme len to, že hlavný hrdina nie je taký ten typický kladný inšpiratívny kripeľ, ale proste kokot a je jedno, že je na vozíku. Kokot bol predtým aj potom. 5/10. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný film o chlapovi, ktorý si siahol na svoje dno, a až jeho zdravotný bankrot v podobe ochrnutia z neho dokázal stvoriť mentálne príčetného a zodpovednejšieho človeka. Bohužiaľ, aj takéto príbehy píše samotný život, a niektorí až po takejto tvrdej lekcii konečne pochopia, o čom to celé je. Johna mi bolo ľúto, ale jeho vnútorná premena bola skutočne obdivuhodná. Akurát tie jeho karikatúry mi neprišli akosi vôbec vtipné, a to mám iróniu či sarkazmus celkom rád. Miestami mi dej prišiel síce trochu strnulý, akoby sa to miestami "zaseklo", ale ako celok mierny nadpriemer. A samozrejme, nedá mi nevyzdvihnúť zas a znovu skvelý herecký výkon, Joaquin Phoenix je proste nezmar! 3* ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

podobně jako mnohé další i mě k tomuto filmu přivedlo jméno režiséra a hlavně herecké obsazení...výsledek je pak stejný jako kdysi u Van Santova Milka.Solidní drama na reálném základu,které táhnou herci (v tomhle případě velmi dobrý Phoenix a neztrácí se ani Jonah Hill),ale které zároveň nedokáže zanechat výraznější stopu a nevyvolá potřebu jej vidět znova...60% ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Dobrý príbeh postihnutého človeka alkoholika celý život bojujúceho so sebou amym a svojimi previneniami, nedokonalosťou, myšlienkami .... každa fáza bola stale ťažšia a ťažšia, poslednych päť fáz boli nesmierne dojímavé ... citlivý divák si príde na svoje. Bál som sa, že v tom bude nejaký ten americký pátos .. ale nebol. Bod pridávam za Phenixov výkon. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Tieto príbehy o ľudskom utrpení musia byť buď dobre natočené alebo o niekom známom, aby som im venoval plnú pozornosť. Toto bolo niekde medzi. Zachraňovalo to len obsadenie a nevtieravé podsúvanie toho utrpenia. Bolo to ale dlhé, toľko vtipných hlášok alebo čierneho humoru tam zas nebolo a stále sa točil v kruhu. Na jedno pozretie fajn, herecky fajn, myšlienka fajn. 2 z 5 ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(89/2022) / Gus Van Sant sa naveky zapísal do dejín filmu, keď mlaďasom Affleckovi a Damonovi zrežíroval jeden z najlepších originálnych scenárov k filmu Good Will Hunting. Po zbežnom prebehnutí jeho filmografie je zjavné, že tento úspech sa mu už zopakovať nepodarilo a jeho snáď najvýraznejším filmom v novom tisícročí je a asi aj zostane Milk, čo bolo slušné remeslo. Najsilnejšou stránkou jeho posledné filmu sú jednoznačne mená, Phoenix, Hill a on sám. Lebo priznajme si otvorene, príbeh karikaturistu Johna Callahana nebude v našich končinách príliš veľkým ťahákom. Oceňujem originalitu a nelinearitu rozprávania príbehu, v jadre tu ale aj tak máme docela "obyčajný" ľudský príbeh. Chýba výraznejšia, zapamätateľná scéna a emócia. Stále považujem tento film za kvalitný, ale nenašiel som si k nemu bohužiaľ žiadne spojenie. (6/10) ()

Timak 

všechny recenze uživatele

Phoenix dokáže zahrát cokoliv s takovou parádou, až je to zarážející. Docela jsem zvědavý, na kterém projektu si vyláme zuby. Tohle to ovšem nebyl ten případ - mě to bavilo a hlavně, bavil mě on sám. Já mu věřil úplně všechno. A co tam dělal Hill? To bylo neskutečný. Že umí hrát, to jsem věděl, ale že umí hrát takhle dobře? To jsem opravdu netušil. Díky chlapci za tento zážitek. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Vyrovnat se se světem i sám se sebou, pakliže jste těžký alkoholik a po autonehodě uváznete doživotně ochrnutý na kolečkovém křesle, to chce hodně vnitřní síly a vnější pomoci. Karikaturista John Callahan ji našel i přijal, Joaquin Phoenix se do něho úchvatně převtělil a Gus Van Sant tento inspirativní příběh nelineárně poskládal do chvilkami sugestivního, avšak ničím extra vyčnívajícího lidského "feel good" dramatu s humorem. ()

Tft 

všechny recenze uživatele

Životopisný film, který na rozdíl od většiny svých soukmenovců naprosto kašle na vyprávění životního příběhu, ale zaměřuje se plně na nitro svého protagonisty. Úvodní scéna Don't Worry, He Won't Get Far on Foot představuje Johna Callahana ve stavu, kdy už má to nejhorší za sebou, přednáší svůj životní příběh před plnou aulou lidí na konferenci, podává ho s vtipem a klidem. Následuje protiklad, kdy jsme přeneseni zpět v čase, tak jak se to ve filmu odehraje ještě několikrát, protože Gus Van Sant tentokrát zahazuje veškeré časové posloupnosti za hlavu a ukazuje nám Callahana na sezení skupiny alkoholiků, kde znovu přednáší svůj životní příběh, ovšem tentokrát už zdaleka ne tak zábavně. Jak už asi vyšlo najevo, Don't Worry, He Won't Get Far on Foot není tradičním životopisným filmem, nezkoumá totiž vztah hlavní postavy ke světu kolem něho přímo, ale spíše jeho vztah ke světu využívá ke zkoumání jeho vnitřní cesty. Joaquin Phoenix hraje alkoholika, který se v jednom ze svých opileckých stavů dostává do dopravní nehody, kvůli které kompletně od krku dolů ochrne. Tahle událost ho ovšem nezastaví v tom, aby se alkoholu vzdal, spíš naopak. Zbytek filmu je o cestě, ke střízlivosti a vnitřním boji Callahana sama se sebou. Časově dezorientovaný film, který touhle časovou neposloupností vnese diváka do kůže Johna Callahana mnohem lépe, než kdyby byl vyprávěn klasickým způsobem. Sem rád, že byl Gus Van Sant odvážný a dovolil si film takhle rozporcovat, vyšlo mu to na jedničku a je to jeden z faktorů, který v mích očích dělá tenhle film výjimečnějším. Joaquin Phoenix je opět fenomenální, hraje vlastně jen hlavou a i tak dokáže podat jeden z nejlepších hereckých výkonů letoška. Milým překvapením je Jack Black, který i přes svůj omezený čas na plátně dokáže představit komplexní postavu. Pak je tu Jonah Hill, který hraje bohatého guru, ve stylu Ježíše spasitele a spolu s Phoenixem tvoří skvělou hereckou dvojici, jejich dialogové výměny patří k tomu nejlepšímu co film může nabídnout. Jediný kdo trochu drhne je Rooney Mara, ale to je spíš tím, že potenciál její postavy je naprosto nevyužit. Jestli chcete být obeznámení s celým životním příběhem karikaturisty Johna Callahana budete možná trochu zklamání, ale pokud chcete detailní rozbor jeho mysli, trochu melancholické sedmdesátkové nálady a chcete vidět skvělé herecké výkony tak vás Don't Worry, He Won't Get Far on Foot rozhodně nezklame. 78% ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Išiel som do toho v podstate len kvôli J. Phoenixovi a ten ma vôbec nesklamal. To ako sa dokázal doslova prevteliť do roli neurotického alkoholika, ktorý skončil na vozíku, je nádherná ukážka jeho hereckého majstrovstva a je smutné, že si nevyslúžil nomináciu. Okrem neho však už toho veľa zaujímavého na tomto filme nie je. Hill sa snaží, ale nebavil ma. Príbeh to nie je zlý, ale spracovanie bolo pomerne nevýrazné a častokrát nudné. Za mňa priemer... 55 %!! ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

Gus Van Sant je v Hollywoodu považován za zázračného režiséra, s kterým chce točit snad každý herec. Pro mě jeho filmy vždycky byly a nejspíše i budou naprosto průměrné. Na filmu plném hvězd je bohužel vidět, že na první pohled emotivní snímek, kazí právě nedotažená režie. Na druhou stranu Phoenix dokáže zahrát opravdu kohokoliv ( těšíme se na Jokera ) a jsem rád, že šanci dostává i Jonah Hill, který zde má možnost ukázat, že není jenom sidekick ve filmech se Sethem Rogenem. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Gus van Sant jako režisér, obsazení Joaquin Phoenix a Jonah Hill, téma spojení tělesného postižení a alkoholismu, navíc inspirováno skutečným životním příběhem, tomu já říkám nálož jako prase a přesto se ve výsledku jedná o vážně nezáživnou a nezajímavou podívanou, která mě rozhodně neoslovila. Celé to na mě působilo strašně vlažným dojmem, naprosto, ale opravdu naprosto chladně, bez emocí, a to skutečně od začátku až do konce, ústřední postava Johna Callahana mi pak přišla krajně nesympatická, otravná a za celou dobu jsem si k ní nedokázal vytvořit jakýkoliv vztah, natož abych s ní snad dokonce soucítil, ovšem určitě to nebylo způsobeno Phoenixový výkonem, který patřil jistě k tomu nejlepšímu, respektive to bylo spíš to jediné, co tu stálo za pozornost. Zápletka, či určitě lépe řečeno příběh Johna Callahana tu je jinak zpracován tak nějak opravdu nudně, nenápaditě, unile a hlavně opravdu nepřesvědčivě, jeho postižení i vztah k alkoholu tu působilo s prominutím úplně sračkovitě a zcela bezvýznamně, no a ta jeho karikaturistická životní etapa je pak též mimo, no prostě po celou dobu jsem si pořád říkal: A co jako?. Žánrové zařazení komedie je jinak zcela mimo, nic vtipného se tu vážně nevyskytuje ani náznakem, ona vlastně tato podívaná ale ve výsledku nenabízí ani nic jiného, ani žádné vyhrocenější, silnější dramatické momenty, nemá to ani žádný spád, já se zkrátka omlouvám, ale přes to všechno, čím film disponoval, co nabízel a jaké měl možnosti, tak nakonec je to totálně o ničem, pro mě prostě film úplně mimo. ()

Reklama

Reklama