Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na celém světě se díky mimozemským vlivům zblázní veškeré stroje a jejich jediným cílem se stáva zahubit své stvořitele - lidi. Hodně nesourodá skupina lidí je uvězněna v jedné dálniční benzince. Tu obléha několik kamionů kroužících stále kolem dokola. Nutně potřebují dotankovat, aby mohli napadat další lidi. Neustále přitom přijíždějí nové stroje a snaží se za jakoukoliv cenu přimět osádku benzínky k poslušnosti. Situace se stává kritickou... Tentokrát se námětu podle knihy Stephena Kinga zhostil sám spisovatel a pojal ji jako nefalšovanou béčkovou záležitost. (Ruut)

(více)

Recenze (152)

tron 

všechny recenze uživatele

„Kam zmizol váš zmysel pre lojalitu?“ VZBURA STROJOV nie je ani s odstupom rokov pokladaná za víťazstvo. Prteože ním nie je. Nie. Ani ZĎALEKA ním nie je. Spisovateľ Stephen King, ktorý ňou režijne debutoval (+ napísal scenár podľa vlastnej poviedky „Trucks“ a má úvodné cameo „kreténa“), bol v roku 1986 už hviezdou. Mal za sebou bestsellery („Cujo“, „Christine“), mnohé z nich boli úspešne sfilmované (CARRIE, OSVIETENIE) alebo proste len sfilmované (MAČACIE OKO, STRIEBORNÁ GUĽKA). Mal milióny na konte a doma šťastné manželstvo a zdravé deti (a všetci sa úspešne tvárili, že nie je ťažký alkoholik, závislý na drogách). Napriek tomu bola VZBURA STROJOV prijatá nič moc. Zaslúžene. King nasledujúce desaťročia opakoval, že honorár, ktorý za ňu dostal, patrí medzi jeho najťažšie zarobené peniaze. Snímku produkoval mocný Dino De Laurentiis (BARBAR CONAN), ktorý kryl v minulosti už niekoľko kingoviek (napr. Cronenbergovu MŔTVU ZÓNU) a celé roky sa Kinga snažil prehovoriť na réžiu. King nakoniec, bohužiaľ, neodolal. Do titulnej úlohy obsadil Emilia Esteveza (syna Martina Sheena, ktorého APOKALYPSU má zrejme Stephen v láske, viď. parodická scéna s náletom). Dej rozpráva o skupinke ľudí, odolávajúcej v motoreste (!) vraždiacim (!!) strojom (!!!). Výsledok, obohatený hudbou od AC/DC, je pôvabne morbídny (parný valec, automat na malinovku) a hoci nudí a dialógy a herecké výkony sú o ničom, nie je to také zlé, ako som čakal. Viac v mojej recenzii na Studna.net: http://www.studna.net/reviews/938/ ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

King pojal svou režisérskou premiéru (a zároveň derniéru) jako ryze béčkovou záležitost. Tudíž po jeho vlastním a zábavném intru přichází překvapivě nadupaná čtyřicetiminutovka, během níž jsou obyvatelé zdejšího městečka masakrováni všemi myslitelnými stroji. Nejsou to jen auta a tahače, ale i parní válce, elektrické nože, sekačky na trávu nebo dokonce automaty s plechovkami. Tahle část je opravdu nápaditá, zábavná a krvavá. Ta druhá, odehrávající se na benzínce, obklopené nasranými kamiony, citelně zvolní a za doprovodu slavných songů od "elektrikářů" AC/DC (třeba Hells Bells či You Shook Me All Night Long) se opět rozjede až v destrukční koncovce. Takže fajn oddechovka, bez větších ambicí. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Už je to dost dlouho, co jsem tohle dílko viděl, takže moje hodnocení berte trochu s rezervou... Maximum overdrive je příšerná debilita, ale na druhou stranu si vzpomínám, že jsem se u toho fakt nasmál. Ten film je totiž naprosto neuvěřitelnej. Člověk to sleduje a pořád čeká, kdy se na obrazovce objeví, že je to nějakej další videoklip od šílenýho Ala Yankovice nebo tak něco, ale vono pořád nic. Třeba scéna, kdy si jde týpek koupit pití do automatu, z automatu vyletí plechovka, která ho trefí do koulí a ve chvíli, kdy se týpek předkloní a chytne se za koule, tak dostane další plechovkou přímo do xichtu. A jinej týpek se snaží od toho automatu ujét na kole, hodí držkotoul a přejede ho válec. Možná mam zvrácenej smysl pro humor, ale já se u toho válel smíchy. Největší část filmu se pak odehrává v nějakym motorestu, kde poslední akční hrdina Emilio Estevez likviduje všechny ty splašený náklaďáky. Sice nechápu, kde tam vyhrabal všechny ty bazuky, kulomety a granáty, ale to je celkem jedno. Tady fakt nemá cenu o ničem přemejšlet. Prostě tohle neni ani Béčko. To je spíš tak Zetko. Ale ten film si vůbec na nic nehraje, takže to ani nevadí. Navíc je to fakt prdel a to je hlavní. Rád bych ten film někde sehnal a podíval se na to znovu. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Maximum Overdrive jsem viděl několik let předtím než u nás vyšla první kniha Stephena Kinga, takže mi tehdy jméno tvůrce vůbec nic neříkalo. Dokonce jsem to viděl ještě dřív než u nás v kině dávali Mladé pušky, takže Emilio Estevez na tom byl u mě podobně jako King. Jediné, co jsem znal dlouho a dobře, byli AC/DC. Film se mi velice líbil a videokazetu s ním jsem si tehdy od kamaráda půjčoval pořád dokola. Teprve z hodnocení tady na csfd jsem zjistil, že většina lidí považuje ten film za špatný. Tenkrát bych se tomu asi divil, dnes už se nedivím ničemu. Ani tomu, jak odtud Zack Snyder v remake Dawn of the Dead vykopíroval tu scénu s kanálovou akcí. Myslím, že na jednoho zfetovaného spisovatele horrorů, kterým King v té době byl, je tohle velice slušná záležitost. A taky že na poli fantastického horroru patří Maximum Overdrive k tomu lepšímu, co v 80. letech vzniklo. I když je pravda, že na mém pohledu má lví podíl soundtrack, který mají na svědomí výhradně právě AC/DC. A taky už mi začíná pomalu docházet, proč většina lidí ten film odsuzuje. Možná, že gró nespokojenců tvoří Stephenovi fanoušci, ošklíbající se nad tím, že se Mistr vykašlal na jakékoli hlubokomyslné psychologické prokreslování charakterů, které mu tak rádi připisují, a místo toho si natočil tuhle lehce ulítlou a fantasticky rock ’n’ rollovou filmovou pecku. A ještě poznámka na okraj: Povídku Náklaďáky jsem snad nikdy nedočetl, protože mě na rozdíl od tohohle filmu vždycky strašně nudila. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Stephen King možná píše dobrý knížky, ale režisér fakt moc dobrej neni, sice tenhle film zvládnul v rámci možností celkem slušně, ale to čeho by tenhle film měl mít nejvíc to se mu jaksi moc nedostává, prakticky, tam nejsou skoro žádný napínavěhororový momenty, což je docela škoda, stejnětak mi přišlo, že King neumí moc budovat atmosféru. Ale zase na druhou stranu s krví a mrtvolama nešetřil a srážky lidí náklaďákem sou velice pěkně udělaný, takže nakonec docela slušněj průměr, ale King je asi opravdu spíš spisovatel než režisér. Ale jelikož je to jedinej film, kterej kdy natočil, tak to za skouknutí určitě stojí ()

choze 

všechny recenze uživatele

"JEŽÍŠ SE VRÁTIL A JE PĚKNĚ NASRANEJ!" Přejetí parním válcem - jedno z klíčových slov pro tento film na IMDb. Dino de Laurentiis, který už předtím produkoval několik adaptací Kinga jako MRTVÁ ZÓNA nebo KOČIČÍ OKO, umožnil Kingovi natočit si svou povídku Trucks z jeho první antologie Night shift. King zřejmě naznal, že vážný ton povídky převod do filmu neustojí a rozhodl se natočit čistokrevné černohumorné béčko tasící spoustu groteskních nápadů, zničící hodně náklaďáků a dunící muzikou jeho oblíbených AC/DC. Bohužel kvůli mizerně vystavěnému scénáři, kde si logika vzala dovolenou (proč se vzbouřila jen některá osobní auta?), soudržnost celku a tím pádem i jeho zábavnost často upadá. Tirákům trvá věčnost než lidi pořádně osolí a začnou s nimi komunikovat a lidští hrdinové se mezitím dlouho kopou v obleženém motorestu do prdele a jen občas někdo díky svému idiotskému chování zařve. A závěrečná spěšná likvidace hlavního záporáka-tiráku s hračkami je nepěkně odfláknutá (ta zmrzlinářská dodávka slídící okolo mohla být mnohem lepší záporák). Přitom film je opravdu nabitý černými vtípky a vychutnanými scénami jako zvedací most nebo průjezd ulicí zmasakrovanou nejrůznějšími vzbouřenými stroji od sekačky na trávu po autíčko na dálkové ovládání. Kingův režijní debut se ve své době setkal s jen velmi vlažným ohlasem (stál 10 milionů a v USA vydělal pouhých 7,5), King za něj byl nominován na Zlatou malinu a dodnes zůstává jeho jediným režijním počinem, přesto podle téže povídky vznikl v roce 1998 ještě jeden, o třídu horší kanadský televizní snímek TRUCKS. Jinak King se ve VZPOUŘE STROJů mihne na začátku filmu ("HONEY, THIS MACHINE JUST CALLED ME AN ASSHOLE!") a představitelka hysterické novomanželky Yardley Smith dabuje v Simpsonových Lízu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k Béčkovosti a Brakovosti Maximum Overdrive měl Stephen spíše tvořit pod pseudonymem B.B.King, ale ten už v tu dobu prý kdosi používal.. Jakmile jde pokleslost ruku v ruce s nudou, je konec. Snad to ocení fanoušci AC blesk DC, nebo ti, co si doma ještě hrají s Matchboxy tahačů a za hlasitého vrčení simulují čelní srážku Kenworthu s Peterbiltem. Ať tak, či onak, nechtěl bych být muška, co vletí v 80 mílích za hodinu Green Goblinovi do oka.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Dobrý, mistře Kingu, moc dobrý. "Stíví" vytvořil přesný opak svých mistrovsky propracovaných a napínavých děl a mě tak napadlo, že bych i ráda uvítala další jeho režisérské počiny vlastních adaptací. Povídku "Náklaďáky" jsem četla již dávno, a když jsem si zde přečetla popis, tak jsem prostě věděla, že pod Kingovým vedením se skutečně bude jednat o "nefalšovanou béčkovou záležitost.":) Přesně tak totiž tuto "Maximální rychlost" pojal. Do toho připojil lehký komediální podtón, viditelný především ve spoustě úsměvných dialogů a kromě "hřmoucích" motorů obdobně rachotící hudbu AC/DC, která sem ideálně zapadla. Snad jediná postava, která mě po chvíli začala slušně rozčilovat a doufala jsem, že se na ni některý z těch monstrózních tracků přiřítí, byla obtloustlá "novomanželka" s příšerně umečeným dětským hlasem (film jsem zhlédla v originále), který se při jejím neustálém ječení v průběhu děje stával doslova ničivou zbraní, pro diváky především:) Naopak co se mi líbilo nejvíce, byl ten úchvatný kamion s Green Goblinem na kapotě:) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tento titul je zaujímavý najmä pre priaznivcov amerického spisovateľa Stephena Kinga. Vznikol na základe jeho poviedky, sám ku nemu napísal scenár, objavil sa v maličkej úlohe hneď v prvej scéne a navyše sa ho podujal aj režírovať. Je to zatiaľ jediný jeho režisérsky pokus. Zrejme, po skúsenostiach s týmto projektom, zostane aj jeho posledným. "Maximum Overdrive" je natočený podľa krátkej, ani nie dvadsať stranovej, poviedky "Náklaďáky" (Trucks), ktorá je súčasťou zbierky "Nočná smena". Vplyvom kométy, čo prelieta v blízkosti našej planéty, sa v strojoch prebudí vedomie. Začnú sa sami aktivovať. Od malých kuchynských spotrebičov až po obrovské ťahače všetko ožije. Ku životu prebraté stroje začnú byť mimoriadne agresívne voči svojim stvoriteľom. Dej sleduje izolovanú skupinku ľudí, ktorú rozzúrené kamióny uväznili na neveľkej benzínovej pumpe. Stephen King zveril hlavnú úlohu, staršiemu bratovi búrliváka Charlieho Sheena, Emilio Estevezovi. Celý film je podfarbený energickou hudbou austrálskej hardrockovej kapely AC/DC. V prípade tohoto sci-fi horroru sa rozhodne nejedná o nejaké progresívne veľdielo, ale skôr o filmovú raritu, ktorú má kompletne na svedomí jeden z najúspešnejších žijúcich spisovateľov a neoficiálny kráľ desivej literatúry Stephen King. *** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Stephen King dostal možnost zfilmovat vlastní povídku Náklaďáky... A pustil se do toho očividně s nadšením. Zatímco v knize ožily pouze automobily, tady, jak řekl sám mistr, mohlo ožít vše od sekačky na trávu po automat na sodovku (ohromná scéna, mimochodem). Vznikla tak nesmírně praštěná, morbidně černohumorná mechanická variace na Hitchcockovy Ptáky, která se s ničím nepáře a ve které se od začátku do konce něco děje. To "něco" je navíc parádně kingovské. Kdo dobře zná mistrův literární styl, určitě bude potěšený pro něj typickými velkolepými až apokalyptickými momenty, jako je úvodní sekvence na mostě (padající auta, létající melouny...) nebo projížďka malého chlapce vyvražděným městečkem. O soundtrack se navíc postarali AC/DC, takže ani tady není příliš co řešit... A za cameo výstup pana režiséra / scénáristy / autora předlohy mám chuť dát pátou hvězdičku. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Dlouho se mi tenhle oldschol kousek válel doma než jsem se na něj podíval a teď si říkám, že to byla škoda. Ano existují i lepší filmy podle Kinga, ale tenhle mě dostal nápadem přímočarostí i podařenou hudbou. Samozřejmě, že pokud zrovna stroje nemasakrují lidstvo, tak je to místy trochu nuda. O hereckých výkonech moc nemá smysl mluvit, ale zase těžko bych u snímku podobnýho ražení něco takovýho očekával. Je to prostě čistokrevný osmdesátkový béčko a taky film z doby kdy ještě o kvalitní náměty nebyla nouze a to úplně stačí.70% ()

juta 

všechny recenze uživatele

Taky dobrá chujovina, ale je škoda, že se film soustředil pouze na velké kamiony a na ty drobné přístroje pouze na začátku. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Když se jmenujete Stephen King, projde vám celkem všechno. Chcete natočit film a vyzkoušet si jak by vám slušela režisérská sesle? Fajn, obvoláme pár známejch, seženeme nějakýho producenta (ahoj Dino!) a nějaký drobný. S prachama to nebudem přehánět, točíme přece béčko a naše šílené kamiony se nemusí rovnou měnit v infantilní roboty, aby lidem nahnali strach. Taky cinknem do Austrálie elektrikářské firmě AC/DC, aby nám poskytla něco hudebního doprovodu, což hoši rádi udělají. No, a pak už vám nic nebrání pronajmout si Pumpu s parkovištěm, jejíž majitel díky ropné krizi nic nenamítá proti tomu, že se stane majitelem Ruiny s vrakovištěm. Natáčení sfouknem v rychlém tempu a výsledkem uděláme radost jak sobě, tak podobně postiženým divákům. Díky Steve. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Všichni to známe. Parta nesourodých lidí, kteří nemají nic společného, je uvězněna v nějakém opuštěném místě, které obléhá buď partička zombíků, nebo partička kanibalů, nebo partička mutantů, nebo třeba jen partička obyčejných brutálních zabijáků. No ve Vzpouře strojů se jedná o návštěvníky nějaké benzinky s fast foodem u dalnice. A obléhá je partička nasraných kamionů co potřebují dotankovat. Ještě že majitel benzínky má ve sklepě malý muniční sklad plný bazuk, granátů a samopalů. Po celém světě se totiž díky mimozemskému vlivu vzbouřili stroje a chtějí zabíjet lidi. A když někoho honí parní válec, nebo zakrvavená sekačka na trávu, tak je to opravdu zajímavé. Skvěle natočené béčko plné rázovitých figurek. Nechybí tu zlý do sebe zahleděný majitel benzinky, hysterická kráva, udatný hrdina … prostě všechno jak má být. A díky střídmé stopáži velice dobrá zábava. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vzbura strojov je taká moja detská spomienka. Takmer 30 rokov späť sa mi to zdalo zábavné, ale teraz mi to prišlo až moc naivné a hlavne postavy sa tu chovali až moc imbecilne, o hercoch radšej pomlčím. Celkovo to preto vyznelo pomerne dosť trápne, skrátka King to s tou béčkovosťou asi prehnal. Tento film u mňa evidentne skúškou časom neprešiel. 40/100 ()

Reklama

Reklama