Reklama

Reklama

Susan Morrow (Amy Adams) má všechno, po čem vždy toužila, a přesto se ocitla v životní pasti. Kurátorka galerie moderního umění se snaží svou vnitřní prázdnotu zaplňovat vystavováním šokujících exponátů a po nocích bdí v prázdné zlaté kleci v luxusním domě v L. A., ze kterého asi i před ní nápadně často utíká její partner. Rukopis románu Noční zvířata, který napsal její bývalý manžel Edward (Jake Gyllenhaal) by mohl být dokonalým lékem na nespavost. Kdyby nebyl jeho příběh tak zneklidňující... Jeho hlavním hrdinou je Tony (také Jake Gyllenhaal). Spokojený chlap ve středním věku vezme ženu a dospívající dceru na rodinnou dovolenou do Nového Mexika, kterou však přetne náhodné noční setkání s trojicí násilníků na opuštěné texaské dálnici. Tony nemá proti přesile sebemenší šanci a nedokáže tak zabránit únosu svých blízkých. Další den se s pomocí cynického detektiva (Michael Shannon) vydává po stopách zločinců, ale šance na záchranu ženy a dcery je, zdá se, mizivá. Daleko od tohoto dramatu, ve spícím L. A., si čím dál vyděšenější Susan při jeho čtení uvědomuje, že krutý text je paralelou k jejímu vztahu s bývalým mužem. Že je neobvyklou pomstou za to, jak strašně mu kdysi ublížila. (CinemArt)

(více)

Recenze (710)

stOKYi 

všechny recenze uživatele

Hlavne prvá polovica bola pôsobivá. Nočná jazda autom bola zimomriavková. Asi je pochopiteľné, že to tempo nebolo možné udržať. Pekná pointa fiktívneho príbehu s "realitou". ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

"Keď niekoho miluješ, mal by si byť opatrný. Možno je to naposledy."___ Nádherný film o bolesti a prázdnote...  a o tom, ako vám s tým umenie môže, aj vôbec nemusí pomôcť. Kontrast texaskej tragédie a snobského sveta newyorskej smotánky ani forma príbehu v príbehu neponúka dve v podstate jednoduché žánrové historky, ale premyslenú metaforu toho, že keď vás niekto milovaný opustí, je to akoby zomrel... - alebo akoby ste vo vnútri zomreli vy. ()

Ungol 

všechny recenze uživatele

Na první pohled by se mohlo zdát, že se bude jednat o další klasickou produkci, kdy se odehrávají dva děje, jeden v minulosti a druhý v přítomnosti filmu, a je mezi nimi spojitost mezi hlavními postavami. Po určité době však tento dojem, alespoň u mě opadnul, a z mého pohledu se jedná o příběh, který má diváka donutit ke kladení otázek, které život přináší. Zvláště poslední scéna v restauraci, kterou lze při trochu schopnosti vydedukovat, je drtivé většině lidí dobře známá. Děj filmu obsahuje všechny správné ingredience, které má správné drama/thriller mít. Akční scény, napětí i strach, násilí, v některých okamžicích přecházející do neskrývaného naturalismu, ale i emoce, lásku, zklamání, nenávist a pomstu, která je hlavním mottem příběhu.Všechny tyto prvky jsou nutné pro správnou atmosféru, která je navíc doplněna nadstandarní výpravou. Film nemusí, a ani se o to nepokouší, každému divákovi zapadat do jeho vkusu. Avšak pro toho, který má rád reálné příběhy, byť zde s trochou nadsázky, a není mu proti mysli, že podobné scény ve filmu se mohou odehrát i v reálném životě a také se tak děje, a nechce se zrovna u filmu pobavit a odpočinout si, přináší Noční zvířata opravdový příběh, který stojí za zhlédnutí a patří jednznačně do kategorie filmů nad 80%. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

První polovina byla Ódou na radost. Rusá Amy Adams šálila smysly, zatímco se Jake Gyllenhaal nezmohl ani na ránu pěstí. Působivý střet luxusu a bezmoci dokonale koreloval s brilantní kamerou a střihem. Bohužel druhá polovina filmu se zaměřuje především na strasti samotného Jakea, což diváka definitivně nevytrhne. Brilantní zpracování se špatným tahem na bránu. 77% ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Hneď pri prvom zábere na tlsté ovisnuté cecky som si povedal, že moje ťaženie artovými "kvalitkami" asi bude evidentne pokračovať. Ale na moje prekvapenie ma film dosť bavil. Ani nie tak nablýskaná, katalógovo estetická a snobizmom zaváňajúca polovica s Amy Adams, ale druhá s únosom, zaprášeným prdelákovom a parádnymi Shannonom, Johnsonom a Gyllenhaalom. Chápem v čom sa obe časti prelínajú a je to celkom rafinované, ale vo výsledku pointa vynikne slabšie ako by bolo vhodné. Na druhú stranu film aspoň nie je ešte viac polopatistický ako je aj bez toho. Možno celkovému dojmu a údernosti pointy škodí emocionálny chlad a odmeranosť reálnej pasáže s Amy Adams. Každopádne zaujímavé, atmoška ma držala, kamera bola veľmi chic, výborná hudba a výborní herci. Asi pozriem znova. ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Skvelá filmarina, kamera, prechody a celá skladačka, ktorú nám pán režisér poskladal. Film chvíľu pôsobí artovo, no väčšinu času ide o striedanie emocionálnej bomby a násilného thrilleru. Nespomenúť sa nedá aj geniálny Jake Gillenhaal, ktorý si ma v poslednej dobe dosť získal. Tento mix vyšiel nad očakávania. 4* s rezervou na Piatu* po 2. ZHLIADNUTÍ. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Atmosférou odzbrojujúca psychologická jazda so skvelými hercami, nepredvídateľným dejom a s menším nádychom Lynchoviek. Jeden z tých kúskov hlavne pre náročnejších divákov kde na konci dostanete mix všetkych možných pocitov a je dosť možné že na ucelený názor budete potrebovať opakovane pozretie. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Noční zvířata jsou mimořádně obratným filmem v tom, jak spojují romantiku a bezútěšnost. Skrz román vložený do temného thrilleru a prostřednictvím tří vynikajících výkonů (tradičně od) Jakea Gyllenhaala, sešlého policajta Michaela Shannona a psychopata Aarona Taylor-Johnsona, nám režisér ukazuje hodně, ale taky předpokládá, že diváci budou dostatečně inteligentní, aby zjistili, co se děje. Žádná nuda, jen emoce, pomsta a násilí, prostě thriller, co se dostane pod kůži. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Toma Forda jsem si vždy vážila. Jako módní návrhář byl pro mne bezchybný. Jako režisérovi a scénáristovi mu nerozumím. O co víc jsem se na Noční zvířata těšila, o to usilovněji jsem posléze hypnotizovala obrazovku, aby už to nudné martyrium skončilo. ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

Po dlhej dobe film, pri ktorom by som si želal viac možností pri hodnotení. 4* sú málo, na 5* sa mi zdá veľa, pretože mi tam niečo chýbalo. Technicky dokonalé, prechody medzi dejovými líniami sú zvládnuté veľmi dobre a scenár nemá chybu. 90 % ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Znáte ten pocit, když zhlédnete film, o kterém si nejen po jeho konci absolutně nevíte rady, co si vlastně o uplynulém zážitku máte myslet? Dovolím si řici, že Nocturnal Animals jsou snad vůbec nejdepresivnějším filmem, se kterým jsem měl prozatím tu čest. Ale přesně takovýto tajemný, chvílemi nudný (nevyhnete se asi v žádném sebelepším filmu), chvílemi napínavý, až z pocitů z jisté scény nejste schopni vnímat ani vlastní dýchání, to je ten typ filmů, který by měl ve světě dostat mnohem většího prostoru. Dvojice mých oblíbenců jako na trpkou notu rozhádaný manželský pár, to si nechám líbit snad někdy i podruhé, potřetí.. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Taká tá artovinka, pri ktorej by ste sa najradšej zgrcali, ale na druhej strane vás to núti vydržať dokonca. Príbeh v príbehu, kedy ten knižný je zaujímavejší, ako filmový. Klasický únos s vyšetrovaním, obalený v pozlátku snobského života, neverného manžela a zmätenej ženy. Shannon fajn, ale žeby to bolo na sošku, uvidíme. Inak skvelý výkon aj od ostatných zúčastnených. 3 z 5 ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Nahatý tlusťošky v úvodu, slabej chcípáček paradoxně v podání Jaka Gyllenhaala a pár "nešikovností" méně zkušeného režiséra. A to jsou jediné drobnosti, které se filmu dají vytknout. Tři roviny příběhu (současnost, minulost a kniha) do sebe nakonec krásně zapadnou a navzájem se dovysvětlí. Herecké výkony jsou až neskutečné a nechápu, že nominaci na oscara získal jen Shannon jako vyšetřující detektiv. Ono možná působí dost svěže, když jsem zvyklý na jiné reakce hlavních hrdinů v takovýchto situacích. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Tohle je asi přesně jeden z těch psychologickejch filmů, u kterejch ze všeho nejvíc záleží na tom, jak to všechno v kom rezonuje, a který na každýho můžou působit úplně jinak. Buď tak, anebo mi prostě nějaká rovina toho filmu uniká a nejsem schopnej ho plně docenit. Nocturnal Animals jsou nádherně znepokojivý, temný a mrazivý, brutální a chladnokrevný - v celym svym pojetí; v interiérech/exteriérech, charakteristikou postav, v kameře, dialogama... A tohle mám rád, takže jsem si to fakt celou dobu užíval a těšil jsem se na to, co z toho vyleze (i když přiznávám, že u scény s mobilem jsem se málem posral - dlouho jsem se takhle nelek). Jak napsal Dan9K, "je to strhující thriller/drama, který ovšem svou komplikovanou strukturu ne zcela obhajuje v konečné pointě" - to bych totiž tak nějak řek i já. Pro mě ten film slibuje víc, než mi na konci dá; působí to na mě tak, že to rejža se scénáristou nějak překombinovali a na konci to prostě jen nějak přestalo, aniž by se využilo to, co se tak různě rozehrávalo. Ale znova - nejsem úplně přesvědčenej o tom, že to tak opravdu obecně je; tak nějak věřim tomu, že sto lidí zrovna tohle bude smysluplně hodnotit stokrát jinak a vyloží si to stem způsobů. Mně osobně ale (POZOR, TROLEJ) dělá problém uvěřit, že to celý mělo bejt jen o tom, že se jí pomstí tím, že za ní nepřijde - je spousta sofistikovanějších, jistějších a efektnějších způsobů, jak by tohle šlo dát někomu sežrat. Nebo to neměla bejt pomsta, ale jen Edwardova terapie, díky který se posunul dál? Vystavět celej film jen na tomhle by mi ale přišlo ještě chatrnější. Kde kdo bere jistotu, že Edward věděl, jak prázdnej život Susan vede, když s ní 20 let nemluvil? Jak si moh bejt jistej, že neni nespokojená jen trochu? Nebo třeba vůbec? Kde měl jistotu, že si ten román vůbec přečte, a pokud ano, že jí to zasáhne? Je tam na mě nějak moc předpokladů na to, aby mi jedno vysvětlení dávalo smysl. Alegorii (resp. dvojitou až trojitou - skutečnej svět, jejich vztah, děj v knížce) tam samozřejmě vidim, ale nějak mi jenom tohle nestačí (ale znovu - pro někoho to asi nemusí bejt "jenom" a třeba si prošel životní situací, kterou já ne, a proto v tom narozdíl ode mě vidí další rozměry; tzn. neodsuzuju). On i ten konec se dá vykládat x způsoby, což mi ale nějak nepřijde jako ctnost - ať už od pomsty Edwarda nepřijitím (jak by si ale zásahem moh bejt tak jistej?) přes prostej Edwardův nezájem (smrt knižní postavy se mohla nějak promítnout i na něm) až po rozhodutí odmítnout Susan poté, co ona si vybere luxusní restauraci dávaje tak vlastně opět najevo, v jakym prostředí se chce pohybovat; nebo na druhý straně z hlediska Susan to jde chápat jednak tak, že zbytek života stráví na dně, odmítnutá a nikym nechtěná, v depresích a výčitkách, bez prvního i druhýho manžela a se životem, kterej nenávidí, nebo to naopak může bejt konec nadějnej, totiž že i ona díky Edwardově neobjevení se má najednou možnost posunout se dál. Prázdnota vztahů a některejch životů je mi prostě z filmu jasná a libí se mi to, jen mě ten film jako celek prostě nějak nepřesvědčuje. Jednu chvíli jsem si dokonce myslel, že knižnim vrahem měl bejt sám Tony, a že detektiv využívá jen vyčůranejch metod, jak si ověřit, že pachatelem je skutečně on; příp. ho přímo donutit k záměru někoho zabít (nahrávaly by tomu scény, kdy se lámal chleba, a detektiv jako na potvoru dycky musel jít někam chrchlat nebo zvracet a tváří tvář zlounům s nabitou pistolí tam příhodně nechal Tonyho samotnýho, jako kdyby doufal, že to vezme do vlastních rukou a odhalí se tim, nebo scény, kdy se na něj Ray a spol. tak nechápavě dívaj a jen mu opakujou, že nic nechápe) - samozřejmě to byla blbost a ve filmu nic takovýho nebylo, jen tim ilustruju, že jsem asi celou dobu nechtěl věřit tomu, že to je "jen" tou alegorií jejich vzathu bez nějaký větší promyšlenosti. Kažodpádně zážitek to byl a Gyllenhaal je tradičně na poklonu. Jo a miluju Shannona. () (méně) (více)

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Hodně fajnové drama, které by samo o sobě asi za moc nestálo, ale vzhledem k tomu, že jde převážně o příběh v příběhu, který navíc vystihuje duši „hlavního hrdiny“, to působí velice zajímavě a neotřele. Plus takový konec jsem vážně nečekal! ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Tíživé mystery, ve kterém nikdo nezávidí osud hlavní postavy. Trefné obsazení a vyprahlá atmosféra dokreslují chytře stavěný děj. ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Nocturnal Animals je film o odvrácené straně amerického snu o úspěchu. Susan na začátku kariéry zradila sebe i svého manžela: před nelehkým životem s citově nevyrovnaným umělcem dá přednost zajištěnému životu s úspěšným obchodníkem. Poté co jí bývalý manžel zašle svůj nový román, začne rekapitulovat svůj život. Její rozumná a pragmatická povaha ji nakonec dovedla ke stejně prázdnému životu, jaký vedla její matka: místo naplněného života plného nejistot žije pseudorealitu úspěšné kurátorky moderního umění, místo opravdového vztahu má formální vztah s mužem, který je jí nevěrný a jehož kariéra je v troskách. Vynikající moralitka od Toma Forda. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

WAU EFEKT - přesně to, jsem u sledování tohohle filmu zažila. Ne každý to umí a tohle je rozhodně unikát. Tom Ford a jeho preciznost je zde znázorněna hlavně v oblečení a umění, které ale není jeho, jak si přál - ale ta strohost, čistota a zároveň vnitřní rozpolcenost a špína...Víc takových filmů...Doufám, že Tom Ford svoji tvorbu ještě více rozšíří o filmová díla...Dvojice Adams a Gyllenhaal a ještě k tomu Johnson - společně dokázali vytvořit tak krásně surové a syrové dílo, že mi hodně dlouho zůstalo v hlavě...Hlavní otázka zněla - jak to tedy sakra skončilo?? :D :D :D Film jsem hltala stejně jako hlavní představitelka četla knihu...a chtěla jsem, aby to nikdy neskončilo...Nechci nějak zpochybňovat herecké výkony Michaela Shannona - ale jeho nominace na Oscara za vedlejší mužskou roli mi přijde zbytečná...Spíše bych to viděla na Johnsona, ale ten se nám ještě více vypracuje :) Jo a ještě mě zaujalo jak Isla Fisher a Amy Adams můžou hrát sestry či kohokoliv příbuzného, jelikož vzhledově jsou si hodně podobné, ale herecky perfektně sladěné :) ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(28/2017) / Perfektná Amy Adams po druhý krát (Arrival). Celú prvú hodinu som bol presvedčený, že Nocturnal Animals je výnimočný film, ktorý ma priklincuje pointou na dlhé minuty. Potom som si uvedomil, že celú tú hodinu je ten film niečím trochu iným ako sa zdalo. Potom som sa pol hodinu nudil, aby ma záver utvrdil v tom, že Nocturnal Animals sú predsa len dobrým filmom. Strašne tu záleží na očakávaniach a predstave s ktorou divák Nocturnal pustí. (7/10) ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se dost těšila a jeho sledování bylo mírné zklamání. Susan je typická zbohatlická namyšlená panička, co má dokonalý život v luxusu. Poštou jí příjde kniha jejího bývalého manžela Edwarda, kterého 19 let neviděla. A to je kámen úrazu. Vzpomínky se prolínají s přítomností a s knihou, kterou Susan čte, ale jaksi to, jestli se jedná o minulost nebo přítomnost poznáte podle vrstvy make-upu Amy Adams (minulost - make-up nenosí, přítomnost - je zmalovaná), jinak postavy za těch 19 let ani o rok nezestárly :D A to vůbec ani jedna postava. Susan se postupně vidí v Tonym z knihy a prochází jakýmsi osvícením toho, co opravdu v životě chce. A to, že se chce zase vrátit k Edwardovi. Domluví si spolu schůzku, na kterou Edward nepřijde a nechá ji potupně čekat v nóbl restauraci. Revenge. ()

Související novinky

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama