Reklama

Reklama

Susan Morrow (Amy Adams) má všechno, po čem vždy toužila, a přesto se ocitla v životní pasti. Kurátorka galerie moderního umění se snaží svou vnitřní prázdnotu zaplňovat vystavováním šokujících exponátů a po nocích bdí v prázdné zlaté kleci v luxusním domě v L. A., ze kterého asi i před ní nápadně často utíká její partner. Rukopis románu Noční zvířata, který napsal její bývalý manžel Edward (Jake Gyllenhaal) by mohl být dokonalým lékem na nespavost. Kdyby nebyl jeho příběh tak zneklidňující... Jeho hlavním hrdinou je Tony (také Jake Gyllenhaal). Spokojený chlap ve středním věku vezme ženu a dospívající dceru na rodinnou dovolenou do Nového Mexika, kterou však přetne náhodné noční setkání s trojicí násilníků na opuštěné texaské dálnici. Tony nemá proti přesile sebemenší šanci a nedokáže tak zabránit únosu svých blízkých. Další den se s pomocí cynického detektiva (Michael Shannon) vydává po stopách zločinců, ale šance na záchranu ženy a dcery je, zdá se, mizivá. Daleko od tohoto dramatu, ve spícím L. A., si čím dál vyděšenější Susan při jeho čtení uvědomuje, že krutý text je paralelou k jejímu vztahu s bývalým mužem. Že je neobvyklou pomstou za to, jak strašně mu kdysi ublížila. (CinemArt)

(více)

Recenze (711)

terunka003 

všechny recenze uživatele

Hmmm (přemýšlím), umělecké, temné, bez světla, depresivní, ztracené, pouštní, bezradné. Co to, sakra, bylo? Nechci to zatracovat, něco to v sobě mělo, ale... Příběh o jedné divné ženské, která šetřila energií a nebyla schopná si za celou dobu doma rozsvítit jedinou lampu, která vystavovala opravdu umělecká díla, hodnotíc celý svůj dosavadní život, o kterém si de facto četla v románu jejího bývalého muže. Prolínání časových rovin občas dalo zabrat, film působí strašně umělecky, jako když se díváte na šílený obraz světoznámého umělce. Tmavé scény a syrovost celého Amyna příbytku ladila s celou náladou filmu, hudba super. Herecky vyzdvihuji Michaela, za nás táhl celý film. ..jelikož se vlivem filmů a osobních záležitostí budím ráno zpocená a smutná, budu od teď koukat jen na roztomilá zvířátka.. ()

venison 

všechny recenze uživatele

"Noční zvířata" je za poslední dobu jeden z nejlepších psychologických thrillerů.. Absolutně vynikající souhra amerických hereckých jedniček - Amy Adams a Jake Gyllenhaal - které si to spolu rozdali v jednom filmu, každý za sebe ve své privátní "oneman show".. Scénář je brilantní.. Obě dějové linie do sebe maximálně zapadají.. Emoční mlýnek na divákovu duši.. Skvělá kamera, vynikající atmosféra.. Dokonalost sama.. A děsně mě baví ta tajemná nota, která nám neodhalí celý skutečný příběh.. PS: Neméně skvělý Michael Shannon má snad první kladnou postavu v kariéře ;-) ()

TerezD 

všechny recenze uživatele

Na jedné straně průměrný kriminální thriller, kde jediným výraznějším článkem byl herecký výkon Jakea Gyllenhaala, který hrál opravdu jako o život. No a straně druhé tu máme prázdné vztahové drama z ještě prázdnějšího a citově chladného světa stárnoucí galeristky. Jediná perfektní věc, kterou můžu vyzdvihnout je hudba. Jinak se jedná vcelku o obyčejný film. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy, u kterých divák musí malinko přemýšlet a všechno mu není servírováno přímo pod nos. A takový jsou i Noční zvířata. Noční zvířata velmi klamou tělem a i trailery působí jakoby propagovaly úplně jiný film. Což je na jednu stranu dobře, jelikož o to větší je překvapení, jaký pak film ve výsledku je a jak moc jsou naše očekávání mimo. Na Nočních zvířatech se mi dost líbilo, že jsou žánrově dost rozpolcený. Je to detektivka, drama, thriller, noir, vztahová romance. Od každého je tam trochu a je vidět, že režisér Tom Ford s tím umí pracovat. Na Fordově režii se mi líbí jeho práce s vizuální stránkou filmu(viz. úvodní titulky, nebo neúprosné texaské pláně, kde nic není), neustále opakovaní scén, kontrast mezi odlišnými scénami, metafory, podobnost, práce s detaily. A taky to, že vypráví jako nespolehlivý vypravěč. Je vidět, že Forda režie baví, že si hraje s tím co vidíme a nechává dost často na nás, abychom danou scénu pochopili sami a často nám nedá ani odpověď. K tomu mu hodně pomáhá výborná kamera od Seamuse McGarveyho a znepokojivá hudba Abela Korzeniowskiho. Chápu, že s tím spoustu diváku bude mít problém, jelikož je film pomalejší, má hutnou a znepokojivou atmosféru, a ke všemu se ve výsledku nic zásadního nestane. Ale o to ve filmu ani moc nejde. Jde o to jaké pocity to vyvolá v nás a jak se při sledování budeme cítit. A to se filmu povedlo. Po herecké stránce je to parádní. Ford sehnal velmi dobré herce a trošku mě mrzí, že s některými plýtvá na cameo role jako např. Michael Sheen, Jena Maloni. Amy Adams je parádní a fakt jsem jí uvěřil, že je chladná mrcha, která prostě neumí pracovat se svými emocemi. Jake Gyllenhaal je zde famózní a líbili se mě obě jeho polohy, i když je vidět, že zbytečně tlačí na pilu(i když to byl účel). Michael Shannon se mi v této roli líbil hodně moc a jeho výkon jsem si užil. Aaron Taylor-Johnson krásně ztvárnil znepokojivého chlapíka, ze kterého jde strach. Isla Fisher je fajn, i když jsem si celou dobu myslel, že její postavu hraje Amy Adams. Armie Hammer je nevyužitý a je to škoda. Co se týče samotného filmu, tak se mi líbilo dost scén, ale velmi špatně se popisují, jelikož fungují v kontrastu s dalšími scénami. Noční zvířata jsou zajímavý film, který toho má v sobě mnohem více, než se může zdát, ale rozhodně to není to co budete čekat. ()

Angelic-77 

všechny recenze uživatele

Film i knižní předloha (Tony and Susan od Austina Wrighta) mě oslovily naprosto stejně, film možná paradoxně o trochu víc. Tom Ford a jeho styl, kterým je film natočen a jenž bych označil jako "beautiful but cold" mnozí zdejší uživatelé hodnotí jako snobský, mě osobně skvěle sednul a je to podle mě právě TO, co dělá atmosféru snímku jedinečnou a přitažlivou. Krásný vizuál Toma Forda a vynikající příběh z pera Austina Wrighta rovná se tenhle film. Dokonalost :) 5/5 ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

80-85% ... Majstrovsky odvedená práca skrz-naskrz. Filmov, pri ktorých divák musí naozaj rozmýšľať nie je tak veľa a preto takýto počin o to viac poteší. Navyše, otvorený koniec poskytuje pomerne veľký priestor pre interpretáciu, takže si v podstate sami môžete film vyložiť ako vám najviac vyhovuje. Priznám sa, že som bol zmätený na záver a bez toho aby som si po filme prečítal nejaké tie teórie by som asi úplne nepochopil autorov zámer. Ale inak silné a chladné. Herecké výkony jak lusk a soundtrack špičkový. ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Neznám předlohu, ale nevím, jestli Ford zvolil správně vyprávění příběhů (sic) skrze tři, resp. dvě dějové linie. Někde to funguje, někde to krapet drhne, na začátku jste i maličko zmateni, pak přivyknete. Příběh je v podstatě o jediném, o pomstě. O pomstě manžela své ex, které pošle svůj nový román jakožto vypořádání se s jejich minulostí. Drastický, metaforický děj románu ji zrcadlí jejich vlastní osudy, odhaluje, co způsobila a přivádí ji až do vlastního nitra. Ani to však nebyla jeho finální tečka, je třeba odhodit svou "weakness". ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nehollywoodský film, což je velká výhoda. Rovněž je dobře natočený (umělecké záběry, paralelismy) a originální. Ale zase opravdu velmi depresivní a docela pomalý, takže netuším, kdo by to chtěl vidět víckrát, než jednou. ()

Yoda sama 

všechny recenze uživatele

O Nočných zveroch pre nočné zvery, dik. Brutálne hnusný film na niekoľkých frontoch, nad ktorým rozmýšľam už štvrtým dňom. Vrstevnatý, perfektne zahraný a natočený a k tomu všetkému skvostne jasno nejasný. Ten koniec musel dvihnúť mnohým tlak, o to viac ma teší. K tomuto sa ešte musím vrátiť. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Nehnula mnou (no, ona mi upřímně ani nedošla) spojitost mezi nenaplněným buržoazním životem postmoderní "umělkyně" a vyšetřováním / pomstěním vraždy ženy a dcery v rukopisu románu jejího exmanžela, který tak nervózně četla. Na ní ovšem výrazně autorský (= "pseudoumělecký", chci-li být ošklivý) snímek Toma Forda stavěl, po smysluplné narativní lince totiž zrovna nebažil (tedy mimo tu přímou kriminální zápletku knihy), jeho triviální pocitová psychologie za módními "filosofickými" frázemi zrcadlila hlavně prázdnost a ztracenost. ()

Nyck 

všechny recenze uživatele

Příběh o dvou pomstách, z nichž jedna je brutální a druhá chladná a promyšlená. Do příběhu není lehké se ponořit, film se nesleduje snadno, jenže to byl zřejmě záměr, takže těžko něco kritizovat. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

VIDĚNO V KINĚ. Vedlejší příběh byl daleko silnější než ten hlavní, skutečný. Zřejmě to byl záměr – vykreslit bolest ze ztráty milované ženy a nenarozeného dítěte. SPOILER: Přirovnat tuto ztrátu k brutálnímu znásilnění s následným zabitím manželky i dcery je dost přehnané a tak trochu na psychiatra. KONEC SPOILERU. Každopádně ten vedlejší příběh mne dost zasáhnul. Jen představa, že by se něco podobného stalo mně a mé rodině, je minimálně mrazící. A nejhorší je ta bezmoc. A co je opravdu totální hnus, tak skutečnost, že to ti idioti udělali jen tak pro radost. Co si na těch stupidních vandrácích člověk vezme? Jediná možnost by byla, kdyby měl u sebe napadený otec střelnou zbraň. V takovém případě by ji ale musel použít, nevyhnutelně. Jenže si umím představit následný soudní proces. Ti tři by byli vlastně chudáci, co mu jen chtěli pomoct při výměně píchlé pneumatiky, zatímco on by byl uvězněn za trojnásobnou vraždu. Jenže realita je taková, že tato zvířata by dotírala tak dlouho, dokud by nedosáhli svého. Chyba otce byla, že po únosu své ženy a dcery nesejmul toho jednoho zmrda, co s ním zůstal v autě a poté měl jet na policii. Malá šance tam byla. Fakt hnus. Jinak následné chování otce po oné tragédii bylo velice reálné. ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Herecky zajímavý a nadprůměrný thriller. Duo Jake a Michael mě u filmu drželo perfektně, zato nesnesitelnou lehkost bytí v podání Amy Adams jsem občas musel "protrpět". Režisérsky moc příjemný počin, u kterého si rozhodně člověk neodpočine. ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

„I guess it's a way of keeping things alive. You know, saving things that will eventually die. If I write it down, then... It'll last forever." __________________________________________________________________ „When you love someone you have to be careful with it, you might never get it again." Soundtrack: * * * * * ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

No nevím, tu "knižní" část snad ani Ford nemyslel vážně, to musí být nějaký fórek, zrovna tahle část je děsně otřepaná. A co zbytek? Asi v pohodě, herci jsou ok, hudba je super (reminiscence na Herrmanna), nasnímané to je, jen celé to jde do vytracena, jako závěr. Už jenom čekám na nějakého mamlase, jak mě bude přesvědčovat, že jsem to vlastně nepochopil :-) 60% ()

Tft 

všechny recenze uživatele

V historii kinematografie existuje spousta odpudivých scén, spousta krásných scén a pak je tady úvodni scéna Nocturnal Animals. Jak bych to řekl... no prostě jestli nechcete skončit v tranzu, ve kterém si budete vydloubávat oči dopuručuju tentokrát přijít do kina o 5 minut později. Co ale doporučuji ještě víc je do toho kina dorazit, protože Nocturnal Animals jsou film, který stojí za to vidět. Je totiž inteligentní, stylově natočený, herecky skvěle obsazený a nervy drásající lahůdkou. Sekvence s auty na dálnici a následné události jsou pro mě rozhodně nejnapínavější filmovou sekvencí roku. Jake a Amy hrajou skvěle ostatně jako vždy, třešničkou na dortu je Michael Shannon, protože jeho výkon je ne jen dobrej ale i neskutečně vtipnej viz. výslech na stanici. Prolínaní příběhu s příběhem knihy je trošku zmatečné, ale pokud člověk neni hlupák dokáže se celkem lehce zorientovat a alespoň vás film podňecuje k přemýšlení a neservíruje všechno na zlatém podnose jak je bohužel zvykem spousty snímků. Jeden z nejlepších thrillerů roku. 84% ()

JustMeeKatie 

všechny recenze uživatele

Na Nocturnal Animals jsem byla hrozně zvědavá a musím říct, že film splnil všechna má očekávání. Pro mě to bylo parádní psycho. Knižní příběh byl napínavý, děsivý i brutální zároveň. Ale vše plynulo skvěle a ani jednou jsem se nenudila - navíc délka filmu je tak akorát. Jen dvě věci mě trošku zklamaly. Čekala jsem, že Susan Edwardovi provedla fakt něco hrozného. To, co udělala, bylo docela drsné a vůči Edwardovi nefér, ale mně to nepřišlo jako něco strašného. A ta druhá věc je rozhodně konec. Co to mělo být? Tyhle věci ovšem neovlivňují fakt, že je to skvěle natočený snímek. Sice jsem neviděla Single Man, ale jen tímhle filmem mi Tom Ford ukázal, že není jen skvělý módní návrhář, ale také režisér, který to prostě má v oku. Kdyby měl náhodou ještě nějakou volnou chvilku, tak by se mohl věnovat psaní hororů nebo thrillerů. Tady mu to rozhodně šlo. A pokud jde o herecké výkony. Amy byla skvělá. Zahrála takovou prázdnou ženu, která se krásně obléká a líčí. Já bych ale ocenila, kdyby ve filmu byla vidět trochu víc a v jiné roli, než jen jako pozorovatelka knižního příběhu. Jake Gyllenhaal taky nezklamal. On to snad ani jinak neumí. Nemyslím si, že by zde podal svůj úplně nejlepší výkon, ale rozhodně se řadí mezi ty lepší. A potěšilo mě, že si zde zahrál roli otce, co má dospívající dceru. Michael Shannon zde pro mě hrál toho správného sympaťáka (až se na film podíváte, tak snad pochopíte, co tím myslím) a Aaron Taylor-Johnson mi způsobil trauma. Použila bych jiná slova, ale to bych musela být lehce vulgární. No za svůj výkon určitě získá nejednu cenu. A to zaslouženě. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Posmutnělý, melancholický, náladový film. Povedený hudební podkres zvýrazňuje niternou bolest hlavní hrdinky. Psychologická hra za 66%. ()

Související novinky

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama