Reklama

Reklama

Susan Morrow (Amy Adams) má všechno, po čem vždy toužila, a přesto se ocitla v životní pasti. Kurátorka galerie moderního umění se snaží svou vnitřní prázdnotu zaplňovat vystavováním šokujících exponátů a po nocích bdí v prázdné zlaté kleci v luxusním domě v L. A., ze kterého asi i před ní nápadně často utíká její partner. Rukopis románu Noční zvířata, který napsal její bývalý manžel Edward (Jake Gyllenhaal) by mohl být dokonalým lékem na nespavost. Kdyby nebyl jeho příběh tak zneklidňující... Jeho hlavním hrdinou je Tony (také Jake Gyllenhaal). Spokojený chlap ve středním věku vezme ženu a dospívající dceru na rodinnou dovolenou do Nového Mexika, kterou však přetne náhodné noční setkání s trojicí násilníků na opuštěné texaské dálnici. Tony nemá proti přesile sebemenší šanci a nedokáže tak zabránit únosu svých blízkých. Další den se s pomocí cynického detektiva (Michael Shannon) vydává po stopách zločinců, ale šance na záchranu ženy a dcery je, zdá se, mizivá. Daleko od tohoto dramatu, ve spícím L. A., si čím dál vyděšenější Susan při jeho čtení uvědomuje, že krutý text je paralelou k jejímu vztahu s bývalým mužem. Že je neobvyklou pomstou za to, jak strašně mu kdysi ublížila. (CinemArt)

(více)

Recenze (711)

no2 

všechny recenze uživatele

7/10 - Film o nočních zvířatech, kterými mohou být nejen parta násilnických buranů z Texasu, ale i slušně vychovaná dívka z katolické rodiny. A také o pomstě, která může mít nejen podobu krvavé odplaty, ale i románu věnovaného ex-manželce. Tom Ford nasadil laťku proklatě vysoko svým debutem Single Man a obávám se, že ho nepřekonal. Přesto tento opus stojí také za zvýšenou pozornost, zejména opět kvůli netradiční atmosféře i hereckým výkonům. Po Slídilovi a Zmizení další zajímavá role Jacka Gyllenhaala, to správné koření však filmu dodává Michael Shannon v roli šerifa. Nedávno zhlédnutý "texaský" Hell or High Water mě sice zaujal víc, ale Nocturnal Animals mně zase nasadily velkého brouka do hlavy (stejně jako třeba jiné "psycho" El Maquinista). A konec? Jednoduchý, přitom však dovršení všeho a pecka mezi oči před závěrečnými titulky. ()

Muel 

všechny recenze uživatele

| Focus Features | Som zvedavý, ako by film fungoval, keby sa odtráni celá linka s Amy Adams. A nie preto, že ma nebavila, ale preto, že linka s Jakom bola proste zdrcujúca. Prvá interakcia na diaľnici s partiou idiotov zrežírovaná lahodne, jedna z najlepších scén filmu. Odhaľovanie mozaiky ma bavilo, Michael Shannon mal za tento skvostný herecký výkon vyhrať Oscara. Amy a Jake neprekvapivo super. Ford to zrežíroval nádherne, tie strihy, osvetlenie modrej a červenej, veľmi som rád za tento film. Jeden z tých lepších roka 2016. Viac TU. | Hodnotenie: 8/10 | ()

nonick1 odpad!

všechny recenze uživatele

Dovolím si zde ocitovat krátkou, ale výstižnou recenzi od uživatele "michalkop", která zcela odpovídá mému hodnocení: "Z mého pohledu naprosto zbytečný film plný naprosto nesmyslné brutality a nevěrohodných postav proložený nepochopitelnou znuděnou uměleckou smetánkou." Konec citace. Za mě bych dodal, ať se Tom Ford dál věnuje módě a dál žije svůj spokojený osobní život se svým přítelem, někdejším šéfredaktorem Vogue Homme International, ale ať se, propána, nemotá do filmových peripetií vztahů mezi mužem a ženou. Ani jako režisér, ani jako scénárista. ()

Endavour 

všechny recenze uživatele

Excelentně natočený thriller doplněný interesantní zvukovou stopu. Zvláštní atmosféra, poutavý příběh a kontrast "rednecků" s vyšší republikánskou šlechtou jsou všechno prvky, které vyzdvihují tento Forduv počin. Pokud Vás neodradí poněkud výstřední úvodní titulky, máte se na co těšit! Uděluji 92% ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Zajímavá úvodní scéna, total artové, ale bohužel prázdné psycho, kde se prolíná více dějových linií, které by měly na závěr vyústit alespoň ve stín rozuzlení. To se ovšem nestalo. Řemeslně velmi povedený film, s nádhernou hudbou a zvláštním místy až psychotickým zpracováním. Vlastně nemohu přesně definovat, jaký dojem kromě zmatku ve mě film zanechal. Ztotožnit se z hlavní hrdinkou nelze,neb je to velmi nesympatická osoba. Film je emočně studený (nikoli plochý) a jeho atmosféra je taktéž rozpoluplná. Shrnuto: film nenudí, stojí za to vidět, pokud máte v oblibě artové snímky, nebo filmy postavené na nelogice. Za mne tři rozporuplné hvězdy, které možná změním, až někdy film uvidím podruhé. ()

abetu 

všechny recenze uživatele

Znáte ten pocit, když dokoukáte film a ještě dlouho zůstanete přikovaní k sedačce a celou cestu domů se vám prostě ani trochu nechce mluvit? Tak tohle je on. Nocturnal Animals se v žebřícku mých oblíbených filmů zařadí hodně, hodně vysoko. Jake Gyllenhaal si vybírá v podstatě zajímavé projekty, a tohle je jeden z nich. Ve filmu se projevuje Fordův cit pro vizuální dokonalost, zajímavé záběry a výtvarně umělecký nádech. K tomu si přidejte skvělý střih a z vizuálnímu zpracování nejde Nocturnal Animals prostě nic vytknout. A už to samo o sobě stačí k probuzení silných emocí. Oba hlavní herci a spolu s nimi Michael Shannon předvedli parádní výkon a ani trochu nevadí, že scénář možná maličko ustupuje do pozadí. Tohle nejde popsat, to je potřeba zažít. Na trailery ani nemá smysl se dívat, o filmu nenapoví vůbec nic. Než akční thriller čekejte spíš plnotučné drama, prostě Nocturnal Animals nejsou filmem na pohodový večer. Ale vidět je musíte. ()

ProfesorJJ 

všechny recenze uživatele

Je škoda , že Tomáš Ford dělá filmy jednou za 7 let a přitom jsou tak povedené. Stejně jako v Single manovi se Nocturnal animals mohou pochlubit skvělou atmosferou , příběhem , kamerou a hudbou. Ovšem hlavním plusem tohohle filmu je herecké obsazení , které je celé opravdu našlapané. Nejlepší byli famozní Jake Gyllenhaal a šerif Michael Shannon. Vyprávění příběhu bylo paradní. Masky byly taky hodně povedené. "Budete mít z toho pak problém ? Na to já se*u ! " ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Nocturnal animals je zase po dlouhé době americký biják s promyšleným a komplikovaným scénářem. Bohužel, ty samotné části tohoto scénáře (jde o typické postmoderní vyprávění ve vyprávění) jsou natočeny někdy dost průměrně. Některé části příběhu zkrátka nenadchnou, pouze si splní to svoje, a pak nás posunou k finále, které je poměrně komplikované. Rozhodně je to film, u kterého se musíte zastavit a zpětně si domyslet, co chtěl básník říci. Není to tedy majstrštyk, ale výborné 4 hvězdy. ()

theSaint 

všechny recenze uživatele

Já si pochutnal. Tom Ford se nezapře a já si jeho smysl pro (nejen) vizuální krásu užívám. Slabost knižního "hrdiny" se mi až hnusila, spíše než empatii ve mně vyvolával opovržení. Adams mě nikdy neoslovovala, ale zde proti ní nemohu říct ani popel, skvěle zahrané. Jake kvalitně. Shannon skvěle. K naprostému maximu mi tam ale přece jen něco chybělo a zřejmě to bude tím koncem, osobně bych si přál vidět jejich opětovné setkání i jeho průběh. ()

Sentido 

všechny recenze uživatele

Absolutní (!) kamera a jejími záběry nejpůsobivější film roku 2016. Kéž by "její" dialogové oblouky nevedly do náruče stereotypu a povrchnosti. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Pre mna nadherny a zaroven znepokujujuci film s atmosferickou hudbou a vybornym Snannonom a Amy. Citajuc knihu byvaleho manzela, konfrontuje Susan rozhodnutia svojho zivota s jej strhujucim dejom. Po dlhej dobe vidim film, kde muz nie je zobrazovany ako vsemohuci superman. Vnimam to ako velke plus v tom mori pohotovych, lahkovaznych a radoby "coolovych", ale vacsinou emocne vyprazdnenych alfasamcov. Edwardova posledna strela to zaklincovala. O to viac posobila uveritelne. Perfektna zalezitost. Odporucam. Toto sa podarilo. Kiez by nebola pocula ustredna predstavitelka matkinu predpoved. ()

piranha 

všechny recenze uživatele

Proč mě to nepřekvapuje! Proč mě nepřekvapuje, že v americkém filmu považují konstruktivní kritiku za zradu, kterou je nutno pomstít. (To opravdu respektování osobnosti jednotlivce vede až k tomu, že se mu ani nesmí říct: "Hele, Edwarde, na rovinu, ten tvůj román mně připadá jako blbost." Já chápu, že od manželky to bolí, ale je třeba to brát jako plnohodnotný názor.) Proč mě nepřekvapuje, že divákovi byly předloženy jen dvě scény, ještě k tomu s mizernou vypovídací hodnotou, k tomu, abychom si na ctěného bývalého manžela udělali vlastní názor. Já si třeba teď myslím, že je to labilní hysterka, která neunese kritiku. Proč mě nepřekvapuje, že tvůrci si prázdný život představují zrovna takto - dokonale vypadající žena + solidně rozjetá kariéra + luxusní barák + nefungující vztah + nespavost. Je přece tolik možností, jak může vypadat prázdnota v životě, a není nic horšího, když si někdo pro zpracování vybere zrovna tuhle otřepanou variantu. Možná právě proto jsem mezi těmi dvěma příběhy nenacházela paralely a potřebuju asi nutně vysvětlit, co bylo proboha myšleno tou poslední scénou. ()

Richie24 

všechny recenze uživatele

Úplně přesně nevím, co si o Nočních zvířatech myslet. Film lze v zásadě hodnotit ve třech rovinách. První rovina, vnímající život Susan aka "la dolce vita" a představující hodnoty, jimiž celým srdcem pohrdám, je průměrná - zde bych daleko víc doporučil Sorrentinovu Velkou nádheru. Druhá rovina, texaská gangsterka, je přímo podprůměrná a zachraňuje ji pouze skvělý Michael Shannon. A třetí, podle mě nejkvalitnější rovina, se věnuje vnitřní psychologii Susan. Vnitřní boj, rozervanost a prázdnotu jsem skvěle hrající Amy Adams opravdu věřil. To ale samo o sobě nestačí. Neustálé a pro mne rušivé střídání - ano, střídání bohužel častěji než pravděpodobně zamýšlené prolínání - jednotlivých rovin plus neoriginální (až bych řekl trapný) závěr snímek definitivně řadí do průměru. Škoda, tohle mělo větší potenciál než 3 ***. ()

chelsea17 

všechny recenze uživatele

Precizní film. Díky skvělé atmosféře, hercům, obrazu a hraním si se světlem jsem se dokázal ponořit do příběhu. Amy a Jake ideální herci a skvěle jim role pasovala. Noční zvířata vás nutí přemýšlet, obávat se a být i zneklidněný či znechucený. Toho všeho dosáhnout beru jako opravdové umění. Dnes jsem to viděl nejspíš počtvrté, popáté celkem? Děkuji za takový film. ()

rexino 

všechny recenze uživatele

Ešte že som sa nedal odradiť komentármi, ktoré odrádzali na "otvorený a nijaký" koniec. Opak je pravdou. Absolútne strhujúca atmosféra. Príbeh preskakuje z jedného miesta na druhý a nepôsobí to ani trocha rušivo. Práveže naopak. Oba príbehy žijú v perfektnej symbióze, ktorá sa vygraduje v posledných 20 minútach. Herci to na čele s Jakeom ťahajú fantasticky a rovnako atmosfére prispieva bezchybná kamera a hudobný podmaz. Toto sa zarylo do hlavy a možno ešte prehodnotím hodnotenie. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Perfektně zvládnutá psychologická stránka s vynikajícími výkony Amy Adams a Jake Gyllenhaala. I když se děj odehrává v několika časových rovinách a proplétá se reálný osud s knižním příběhem, všechno perfektně sedí a divák se v jednotlivých dějových liniích neztrácí. Skvěle sedí vztah matka a dcera, ambice a zranitelnost, strach z tvorby, pokušení cynismus, touhy po luxusním životě a pocit marnosti z naleštěného života, který uvnitř vztahy ničí. Všechno zlé, co Susan provedla, se jí v jiné formě vrací. Tohle není snobárna, jen nesmíte mít představu, že jdete na akčňák, i když ani o thrillerovou stránku nebudete ochuzeni. Ale nehraje hlavní roli. ()

Související novinky

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama