Reklama

Reklama

Susan Morrow (Amy Adams) má všechno, po čem vždy toužila, a přesto se ocitla v životní pasti. Kurátorka galerie moderního umění se snaží svou vnitřní prázdnotu zaplňovat vystavováním šokujících exponátů a po nocích bdí v prázdné zlaté kleci v luxusním domě v L. A., ze kterého asi i před ní nápadně často utíká její partner. Rukopis románu Noční zvířata, který napsal její bývalý manžel Edward (Jake Gyllenhaal) by mohl být dokonalým lékem na nespavost. Kdyby nebyl jeho příběh tak zneklidňující... Jeho hlavním hrdinou je Tony (také Jake Gyllenhaal). Spokojený chlap ve středním věku vezme ženu a dospívající dceru na rodinnou dovolenou do Nového Mexika, kterou však přetne náhodné noční setkání s trojicí násilníků na opuštěné texaské dálnici. Tony nemá proti přesile sebemenší šanci a nedokáže tak zabránit únosu svých blízkých. Další den se s pomocí cynického detektiva (Michael Shannon) vydává po stopách zločinců, ale šance na záchranu ženy a dcery je, zdá se, mizivá. Daleko od tohoto dramatu, ve spícím L. A., si čím dál vyděšenější Susan při jeho čtení uvědomuje, že krutý text je paralelou k jejímu vztahu s bývalým mužem. Že je neobvyklou pomstou za to, jak strašně mu kdysi ublížila. (CinemArt)

(více)

Recenze (709)

tammsin 

všechny recenze uživatele

Vizuálně i hudebně skvěle. Chtěla bych napsat i herecky, protože tomu tak samozřejmě bylo, ale musím se nad tím zároveň pozastavit, protože se mi vtírá otázka, CO přesně herci hráli. Nerozumím tomu. Pro mě osobně ve většině obsahově vyprázdněný film, který tím, že se (asi) snaží dopracovat až ke kořenům (smyslu) existence, nedopracuje se vlastně vůbec k ničemu. Nanejvýš se posune jen k dalším slepým skvrnám a zajímavé scény se utopí ve zbytečně mnohovrstevnatém kontextu. ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Po druhém shlédnutí jsem ještě spokojenější. Dost chápu, že celkové Fordovo pojetí, ta stylizace, vizuál, hudba, nemusí leckomu sedět, ale mě chytlo... ()

owwidius 

všechny recenze uživatele

Vizualne pekne, niektore zabery az take vytvarne (inak v zaverecnych titulkoch sa da vsimnut, kolko umeleckych diel sa vo filme vyskytne a ze je ich teda mrte). Aj ked to neni nic nove, tak to prepojenie reality a knihy je fajn, aj ta kombinacia 2 akoby uplne roznych pribehov a atmosfer. Cele je to zaujimave spravene, pomale az take artove. Len ani ten realny, a uz vobec nie ten fiktivny pribeh ma vobec nedostali. Musim povedat, ze mi ten film ostal trochu v hlave, ale proste ten pocit uz pri pozerani, aj po dopozerani bol taky ze mi tam vela veci vadilo, alebo nesadlo. Vidno aj podla miesntych hodnoteni, ze asi zalezi.. Byt lepsieho zaveru (vlastne oboch zaverov), dal by som asi 4, takto len 3. [#5/2017] ()

KNTRFKT 

všechny recenze uživatele

Ona je tak trochu nafrněná majetnická muňka s patologickou potřebou obklopovat se tím nejlepším, co konzumní společnost nabízí, libuje si rochnit se ve snobské realitě zavřená v paralelní bublině svých nenaplněných fantaskních pocitů a cílů, s touhou po naplnění machistickým ostentativně vyholeným, slizkým genitálem, vzbuzujícím v kruzích lidí symbolizujících úspěch a nadřazenost pocit dominance a bytostní jistoty. Zároveň ovšem nedotknutá činnostmi všedních dní, normálně zastupovaná v těchto situacích služebnictvem, je tato vcelku obložitelná scheide, schopná proříznout si krkavici při vybavování sirky z krabičky. On je šarmantní romantik, snílek, avšak slaboch a dle ní "totální sračka". Soulože s ním se děsí a vůbec pohled na něj v ní vzbuzuje nechuť a prázdnotu. Tuto prázdnotu pak zaplní výše zmiňovaný prominentní dickhead, který je obdařen natolik, že jenom při zvedání pera (né péra), se vám orosí zátylek. Následuje prolínání dvou realit. Té knižní a té skutečné. Ta knižní se jí zpočátku líbí, začíná opět cítit svrbění a nechápe, jak mohla podlehnout kouzlu toho, nyní odtažitého, plaza. Čím dál tím víc je ale jasné, že obě linky mají víc společnýho, než se ze začátku zdá, což si začne uvědomovat i ona a z toho důvodu jí započne tak trošku jebat. Nicméně si dále hoví ve světě nablýskaných Ajfounů, rozpatlaných nesmyslů na plátnech z produkce těch největších podivínů a magorů, co kdy spatřili světlo světa a konečně jí dochází, že je vlastně totální kráva. Gradace je dost efektivní, na povrchu banální násilnický příběh bez hlubší pointy, uvnitř dokonalá paralela zmařených životů přenesená do extrémního výkladu. Všechno je podkresleno parádní hudbou, která na mě nepůsobí jako obvykle, čili tak, že jenom ve studiu někdo nepustil daily mix ze Spotify, ale bylo vybíráno s citem. Úžasnej výkon jak Gyllenhalla, tak i chcípajícího Shannona, kterej se mi zatím líbil víc jenom v 99 barácích (99 homes aka Sídliskový sen). ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Tenhle film ve mně zanechal velice zvláštní pocit a po velmi dlouhou dobu. Snad díky jemné režii a hereckému výkonu Amy Adams, které umožňují divákovi nahlédnout hlouběji do duše hlavní ženské postavy, nevyznívá její příběh mdle a nudně, i když je vyprávěn souběžně s velmi dramatickým knižním příběhem. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě to. Zajímavě poskládané. A taky mě překvapilo, že jediná estetická a hezká "věc" v tomto filmu je Amy Adams. Ten účes jí mimořádně slušel ... bohužel jsem to ke konci vůbec nepochopil ... ehm ... jinak u mě v pohodě ... ()

JirkaLexa 

všechny recenze uživatele

Děs. Naprosto stupidní příběh, jak už tomu často u thrillerů bývá. Únos rodiny násilníky, jejich zavraždění , znásilnění a následná pomsta. Pokus o originalitu skrze další dějivou linku, která to posunula snad až za hranici béčkových filmů... pointa žádná, kamera a styl zpracování nezáživný, no a pokud se někomu líbila hudba, tak už opravdu nevím. Za mě jeden z nejhorších a nejhloupějších filmů od doby DeadPoola. Dokonce mě to po dlouhé době přimnělo psát komentář. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Dve odlišné Svety, ktoré sú nepriamo spojené. Príbeh v príbehu je len pre silné povahy. Dráma, kde pre hlavnú hrdinu existuje len jedno východisko. Presvedčivé výkony, kde dvojica A. Adams a J. Gyllenhaal berie všetko a kde M. Shannon môže len asistovať. Nesmierne odporná rola pre A. Taylor-Johnson. A že sa jedná o nesmierne ťažký a silní film, tak o tom niet pochybnosti. Osobné hodnotenie: 85% (****) ()

tomik99 

všechny recenze uživatele

Přesně takový ten typ filmu, u kterého tajíte dech po celou dobu, ale podruhé byste ho vidět nemuseli. Prvních třicet minut je opravdu veliké maso, které jsem lidsky špatně snášel. Poté se to trochu uklidní, ale po celou dobu jsem byl v napětí, jak to dopadne. Amy Adams má sice ve filmu hlavní roli, ale pro příběh je prakticky nedůležitá (a ještě víc mi to potvrdil samotný závěr filmu, který mi připomínal „Čekání na Godota“). Film si sám pro sebe krade Jake Gylenhaal, který znovu jen potvrzuje své herecké kvality. Potěšil i Michael Shannon, který je v roli spravedlivého poldy báječný. „Noční zvířata“ jsou určitě povedeným filmem se silným příběhem, ale jak jsem již psal – podruhé bych to už vidět nemusel. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Miestami skvelá, miestami značne nevyrovnaná dráma, kde treba vyzdvihnúť najmä Shannona v roli miestneho detektíva. Gyllenhaalovi už zrejme navždy prischnú role loosersky šmrncnutých romantikov a Amy Adams profituje najmä zo svojho božského kukuč. Na 4 to posunula nakoniec skvelá huba.. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Nebýt plytké zápletky o nepovedených vztazích, mohly Noční zvířata sklízet ceny. Nejasné konce a mnohoznačné metafory mají mazlíčci rádi. Film se spíš zaměřuje na detaily, protože každý záběr na něco odkazuje. Některé záběry jsou stejně šokující a kontrastní jako jako je srovnání maloměšťáka a levicového umělce z New Yorku. Nicméně nelíbil se mi natolik, abych si ho pouštěla víckrát a něco hlubokého v něm hledala. ()

derek007 

všechny recenze uživatele

Nepříjemně vysoký počet otazníků kompenzuje Ford vysmíváním se modernímu umění. Jinak varovat ostatní herce kdykoli se vedle vás na place objeví Shannon. Krade si totiž filmy pro sebe a z ostatních dělá ochotníky. (Silné medy) ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Velmi emotivní a dramaticky působící příběhové linie. Dobře sepsaný scénář, vynikající obsazení a výborně zrežírováno. Snímek je vyjímečný svojí neznalostí intelektuální hranice, na rozdíl od řady dalších podobných filmů. Hlavní mravní zásada příběhu napovídá fakt, že zdvojení příčiny musí skončit, protože pak původní příčinou může být agresivita. A to vede k zamyšlení i nad sebou samým. Téma osobních obav, znásilnění, vraždy, pomsty. Vlastnosti, kterým mnohý odmítá čelit. Dějství je o násilné pomstě v kabátu psychologického dramatu s přesahem do thrilleru se všemi svými aspekty. Pomalejší tempo a ponurá atmosféra vytváří složitější podívanou, takže snímek není pro každého. ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Komorní, ale o to mrazivější artový thriller s poměrně slušným obsazením, hustou atmosférou a zajímavou pointou. 78% ()

Kulda24 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je nevídané. Jedno z nejlepších dramat za posledních pár let a možná druhý nejlepší film roku 2016 pro mě. Příběh, který je neskutečně napsaný a zrežírovaný vás chytne za srdce a už nikdy nepustí. Prolínání scén a dvou životů našich hlavních hrdinů je uspořádané naprosto mistrovsky a celý film do sebe zapadá, jako klíč do klíčové dírky. Amy i Jake hrají role, které jim strašně moc sedí a podobných dramat s nimi bych si přál více. Film stupňuje svoji intensitu a nakonec vyvrcholí v emoční erupci, která ukončí celý film. Je to velké potěšení koukat na tak kvalitní film.. 5 hvězd. ()

vojo 

všechny recenze uživatele

Počas filmu som si dal pivko a hneď sa mi zdal aj ten záver - nezáver parádny. Jasné, že sa dá film brať ako blúdenie od nikadiaľ nikam, ale to robí väčšina ľudí počas svojho života... Vizuál podporený hudbou je dokonalý. ()

Související novinky

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama