Reklama

Reklama

Susan Morrow (Amy Adams) má všechno, po čem vždy toužila, a přesto se ocitla v životní pasti. Kurátorka galerie moderního umění se snaží svou vnitřní prázdnotu zaplňovat vystavováním šokujících exponátů a po nocích bdí v prázdné zlaté kleci v luxusním domě v L. A., ze kterého asi i před ní nápadně často utíká její partner. Rukopis románu Noční zvířata, který napsal její bývalý manžel Edward (Jake Gyllenhaal) by mohl být dokonalým lékem na nespavost. Kdyby nebyl jeho příběh tak zneklidňující... Jeho hlavním hrdinou je Tony (také Jake Gyllenhaal). Spokojený chlap ve středním věku vezme ženu a dospívající dceru na rodinnou dovolenou do Nového Mexika, kterou však přetne náhodné noční setkání s trojicí násilníků na opuštěné texaské dálnici. Tony nemá proti přesile sebemenší šanci a nedokáže tak zabránit únosu svých blízkých. Další den se s pomocí cynického detektiva (Michael Shannon) vydává po stopách zločinců, ale šance na záchranu ženy a dcery je, zdá se, mizivá. Daleko od tohoto dramatu, ve spícím L. A., si čím dál vyděšenější Susan při jeho čtení uvědomuje, že krutý text je paralelou k jejímu vztahu s bývalým mužem. Že je neobvyklou pomstou za to, jak strašně mu kdysi ublížila. (CinemArt)

(více)

Recenze (710)

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Neotřelý, trochu fascinující úvod. Celkově hodně dobrý film. Opravdu psychologický. A také složitý. Nemohla jsem pochopit konec a kupodivu po přečtení obsahu tady mi to tak nějak došlo. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Pomsta se prolíná celým filmem Noctural Animals. Někdy se na chvíli ztratí, ale nakonec se stejně objeví. Provázanost obou dějových linek mě zaujala, vyústění už méně. Hlavně tedy konec dějové linky ze současnosti mi připadal nedotažený. Isla Fisher a Amy Adams se mi kdysi strašně pletly a je super vidět je v jednom filmu a obě zrzavé. Sluší jim to - oběma. Jake Gyllenhaal zestárl a začíná na mě působit poněkud vyžilým dojmem. Role v druhé dějové lince mu za mě sedne líp jak oblek šitý na míru. A scéna v restauraci, kde má schůzku s Amy v zelených šatech je pro mě jednou z nejlepších scén beze slov. Přesto to není film, který bych chtěla vidět znovu. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Velmi mile nepřekvapen :) Musím uznat, že část, byť podstatná, s rodinkou na silnici mi přišla zbytečně moc dlouhá, ale jak se příběh a vyprávění postupně poskládávalo a poskládávalo, až došlo závěru, tak jsem se právě cítil velmi mile nepřekvapen - ne pointou, ale že moji důvěru, získanou po výborném Single Man, Ford nezklamal. Byť tedy ty dekadentní úvodní titulky bych si osobně asi dokázal bez potíží odpustit. Svým způsobem je škoda, pokud bude třeba na další Fordův film zase čekat nějakých 6-7 let, ale pokud neztratí na dosavadních kvalitách auto-scénáristicko-režisérských, tak si rád počkám. Moc dobrý soundtrack, stejně jako u Single Man, tomu celkově taky dost pomohl. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Tom Ford natočil poměrně nepříjemně mrazivý film, který je na jedné straně hodně aktuální a moderní, na druhé pak jeho silná inspirace v historii kinematografie může za to že Noční zvířata působí jako snímek let dávno minulých. Atmosfericky silný film se zajímavým příběhem a především skvostným audiovizuálem, kde excelují herci v hlavních rolích. Několikrát sice působí film možná až příliš zbytečně zdlouhavě a některé přechody nepůsobí úplně dobře, přesto se jedná o skvostně mrazivý thriller, který moc dobře ví, čím chce být. Chcete-li tak něco jedinečného a v současné době v kinech ne zrovna obvyklého, pak směle do toho. [80%] ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dekadence ano, ale tentokrát mě vůbec neoslovila. Setkání dvou lidí z naprosto odlišných sociálních skupin, jejich tápání v životě a řešení kritických situací každý po svém. Ani nevím, komu bych měla fandit, ačkoli chudý spisovatel mě láká více. Nicméně film mě nedostal a čím se blížil konec, tím mě méně bavil. Takže klasický průměr, a to jsem ještě hodná. Plus za prašnou texaskou krajinu. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Asi dokážu pochopit, že hodně lidí film vidí jako perfektní minimalistickou podívanou, která se tak často nevídá. Já ale patřím mezi ty, které film nijak zásadně neohromil. Již s úvodní scénou mi v hlavě začaly přibývat otázky, a já sám si na ně nebyl schopen dát kloudnou odpověď. Co to sakra bude ? Tady asi někomu přeskočilo, ne ? Jak film postupně plynul, tak mě již tyto dotazy přestaly zneklidňovat, nápad s příběhem vyprávěným z knížky mě zaujal. Ono to asi spíš zavinilo to obsazení. Gylenhaal zde jako vždy hraje o závod (na druhou stranu neznám film, kde by tomu tak nebylo), výběr Shannona na roli drsného texaského detektiva také nemohl dopadnout špatně. Jak jsem již vyřkl, tak detektivní zápletka v pohodě, ale ta odehrávající se v současnosti mě nestrhla, podle mě za to nemůže Adams, ale nijak mě to holt neoslovilo. A samozřejmě to v mém duchu totálně zabil závěr, já coby divák očekávám u thrillerů koncovku, která mě zasáhne jako hrot šípu do hrudi. Tento efekt se zde nedostavil. Za mě dávám 61 % ()

Vxxx 

všechny recenze uživatele

Celkově je to povedený thriller. Hvězdy ubírám za "Můžeš mi pomoc otevřít tenhle balíček? Zrovna jsem se řízla o papír". To byla nejstupidnější a nejzbytečnější scéna ve světě filmu. Ale jinak opravdu dobré. Moje crush Gyllenhaal pžasný, jako vždy a stejně tak Amy Adams. Škoda že je ten konec takový všelijaký. Mohli nám to nastínit trošku víc, co se to v té její hlavě vlastně děje.4* ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Michael Shannon je ze všech zde nejlepší - jeho šerif s rakovinou - to je postava jako bejk - a ta hláška, že si prej má jít užít rakovinu někam jinam - to je biggest and funniest oneliner co sem kde v poslední době ve filmu - kerej navíc není comedy - slyšel. ()

k4n9ur 

všechny recenze uživatele

2 hvězdy pouze za příběh z knihy, leč mdlý a neoriginální, ale pořád bavil víc než nudící se hrdinka A.Adams, tuhle část si mohli odpustit ale potřebovali to něčím nastavit, no asi jim to dost lidí sežralo ale já ne, nějakou paralelu, nebo souvislost jsem neviděl, tak mě to přišlo tak nějak zbytečný. Tudíž moje hodnocení: polovina filmu - polovina hvězd, tedy 2,5 zkrouhnuto na 2, víc ne. Tolik na vysvětlenou. Pozitivum: Na samym začátku filmu jsem se i zasmál a to to neni komedie. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Ford je bourák a důkaz, že módní průmysl nepřitahuje jen Donatelly Versace, Dereky Zoolandery a pana Mugatu. Celé to vypadá úchvatně, je to odehrané ještě líp a pomalu se to člověku zavrtává do lebky jako červ do vlašáku (ořechu, ne salátu). Takže žádné laciné šoky, ale pomalá plíživá potvora, která evidentně mnoha lidem přijde málo extrémní a proto prázdná. Mají na takový názor právo, ale je to hloupost. Více na: http://kultura.eurozpravy.cz/film-a-tv/175995-recenze-nocni-zvirata-potvrzuji-ze-podzim-patri-amy-adams/ ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Skvely koncept, kdy se pribeh knizky prolina s realitou, kterou reflektuje. Diky tomu je to zajimavy filmovy zazitek, ktery je ale take bohuzel pro tohoto rezisera typicky prokladany nejakym tim uplne zbytecnym gay crapem jako nahy buran vytirajici si zadek wtf? Tentokrat jsem si to ale narozdil od reziserova predchoziho filmu nenechal temahle teplostma otravit a nastesti tam toho neni zase tolik. Mozna ze v pristim filmu uz se toho uplne oprosti a natoci treba uplne regulerne dobry film. 6/10 ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Objektivne 4*, ale ja kdyz jde o Jake a Toma Forda nemuzu byt objektivni. Uz ty uvodni titulky, ze kterych by Jan Saudek by mel obrovskou radost :) Mensi radost az odpor bude mit vetsina panu. Nocni zvirata nejsou pro kazdeho, neni to mainstream a chapu komentar, co jsem zaslechla po projekci, tak jsem promarnil dve hodiny sveho zivota... Je to druhy film Toma Forda a vim, ze jeho dalsi snimek bych poznala, ma tak specifický vizualni rukopis a slabost pro prolinani casovych rovin, ta na prvni pohled chladna a dokonala krasa obrazu, perfecionismus v malickostech me neuveritelne fascinuje. Libi se mi jak nedokoncuje... nerika vsechno doslovne, ale divak si na to musi prijit sam, vse si domyslet, aby mu to zapadlo a ono to vsechno skutecne zapada. Ja nemam co vytknout. SPOILERY: chvili mi trvalo si uvedomit, ze cte fikci, ze to neni pribeh o nich (porad jsem premyslela, ze prece nemohl mit ve svem veku 16letou dceru, kdyz seto udalo pred 20 lety), ale ze ten pribeh je metafora pro jejich vztah. Dostala me scena matky s dcerou v souvislosti na dalsi udalosti, mraziva realna nadhera. Kdo z nas si rika, ze urcite nebudu jako rodice, aby nakonec po 20 letech zjistil, jak moc se jim podobna... A Jake, kdyz hraje sve mlade a studentske ja, tak strasne pripomina svoji roli z Donnie Darko. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nejedná se o vyloženě špatný thriller, ale co si budeme povídat, není ani vyloženě dobrý. Kdyby zde nebyly takové herecké výkony, jaké zde jsou, je thriller, který je zde obsažený, v podstatě nudou. Ničím zásadním nepřekvapí, jen je docela drsný. Finále mě ale hodně zklamalo. To není otevřený konec, to je nevyřčení ničeho. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Fordovi se podařilo natočit stylisticky zajímavý film. Problém je akorát v tom, že ta metafora rozpadu vztahu podaná formou nepříliš povedené brakové novely, je něco tak stupidního, že nevím, zda se autorově (míněno Sheffieldově) ubohosti smát nebo na ni dštít síru. Lítost si totiž rozhodně nezaslouží. Takovou autoterapii považuji za duševní a ryze sebestřednou onanii, jelikož pisatel již předem předpokládá, že tím vykonává jakousi sofistikovanou odvetu svému bývalému protějšku. Přitom se vlastně jenom dál utápí ve své vlastní malosti. Dalo by se ještě pochopit, kdyby se z toho autor vypsal, čímž by za svou krušnou životní kapitolou zavřel dveře a posunul se dál. Ale ne. "Chladné" finále v restauraci už pak jenom dokazuje, jaký je ten Eda Sheffield (Jake Gyllenhaal) vlastně kokot. Noční zvířata jsou slušně odvyprávěná, audiovizuálně zajímavá a surovými emocemi nabitá analýza jednoho mezilidského selhání. Ve svém důsledku je to však pořád jen povrchní estráda na jedno zkouknutí. Nic víc. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Abolutně neuvěřitelný film, ze kterého mi mrazí. Zcela souhlasím s Dweynem, špičkové herecké výkony, a to jsem Jacka Gillenhaala nikdy moc nemusela. Smutný filmový zážitek za plný počet hvězd, doprovázený výbornou hudbou. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

S tím, jak úroveň filmového umění klesá, za pár let možná ještě rád vzpomenu na tenhle kousek. Ale teď ještě ne. Teď mi připadá jen mdlý. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Thrillerem k hlubšímu poznání současné americké společnosti. 1) Celý film jsem nevěděl, jaká je souvislost mezi současným Susaninym (kurátorka galerie moderního umění) životem a dějem z knihy jejího bývalého manžela. Vlastně to přesně nevím dosud._____ 2) Ve thrillerové části filmu vystupují pěkní kluci: 36letý Jake Gyllenhaal (přepadený otec rodiny Tony), který je velmi sexy bez vousů a zcela nezajímavý s nimi, dále 26letý Aaron Taylor-Johnson (šéf gangu Ray), 28letý Karl Glusman (člen gangu Loo) či 24letý Robert Aramayo (člen gangu Turk). ()

swed 

všechny recenze uživatele

I když musím ocenit lpění na každém detailu a audiovizuální vybroušenost, tak právě tato přemíra perfekcionismu, neboli přehnaná stylizace, působí na některých místech už rušivě a nedovoluje přes toto pozlátko proniknout blíž k postavám, což je škoda. "Noční zvířata" jsou nejzajímavější svojí vypravěčskou invencí a způsobem, jakým se jednotlivé roviny (přítomnost, minulost a fikce) ovlivňují. Je to vlastně film o pomstě uvnitř filmu o pomstě, kde je fiktivní žánrová linka příběhu použita jako metafora pro skutečný život hrdinů. 7/10 ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Nádherně hypnotické drama, u kterého mám zásadní problém se závěrem. Námět je originální, o tom žádná. Vlastně jde o "film ve filmu", kde hraje Amy Adams v podstatě dvojroli. Všechny herecké výkony jsou maximálně soustředěné, krásně se na to dívá a s přibývajícím časem Vás začnou napadat snad všechny možné pointy. Problémem ale je, že pointa je ve finále strašně slabá (i když lze odtušit, že jde o pomstu) a bohužel upozaďuje dokonalý výkon Michaela Shannona, který zde opravdu hraje jako o život. Noční zvířata si tak ve finále podrazí nohy sama sobě, což mě mrzelo asi nejvíc vzhledem k obrovskému potenciálu a parádní atmošce. ()

Související novinky

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama