Reklama

Reklama

Jisté ženy

(festivalový název)
Trailer 2

Obsahy(1)

Film rozpráva príbehy troch nezávislých žien, ktorým sa náhle skomplikuje život v peknom, malom mestečku v Montane.
Laura Wells (Laura Dern) je právnička, ktorá sa snaží dohodnúť so svojim klientom ohľadom opätovného prijímania pracovníkov po ich úraze späť do zamestnania. Gina Lewis (Michelle Williams) chce zase postaviť perfektné letné sídlo, zapletie sa však do problémov so svojou postaršou susedkou. Posledná z trojice, Beth Travis (Kristen Stewart), sa zaľúbi, jej láska sa však nezaobíde bez problémov. (misterz)

(více)

Recenze (28)

POMO 

všechny recenze uživatele

Pomalé vyprávění lidských příběhů minimalistickou formou mám rád, obzvláště ve vesnickém prostředí na popředí zasněžených kopců. Ale musí být o čem vyprávět. Certain Women tvoří zrovna příběhy několika postav, které by při výběru nejzajímavějších historek ke zfilmování skončili na podlaze. Co režisérku přimělo realizovat je, mi zůstane záhadou. Například podobně laděné filmy Jane Campion jsou obsahově i formálně úplně jinde. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Oni to vlastně nejsou ani povídky, spíš takový fragmenty ze života tří žen v nějakým zapadákově. Nemůžu říct, že to bylo nezajímavý, ovšem hodně minimalistický a úsporný v dialozích. Trošku smutný, ale s hezkým kytarovým soundtrackem, což mám rád. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Už od minulého snímku sleduji, jak Kelly Reichardt zlenivěla a po vypravěčské stránce si všechno zjednodušuje. Možná sama sebe přesvědčuje, že je to progesivní zkoumání nových forem, ale není. Vnímám, že má hodně co říct, ale že se jí už strašně nechce se babrat a piplat s promýšlením scénáře a dělat všechnu tu mravenčí práci, která ale teprve z nápadu či myšlenky udělá uhrančivý plnokrevný film. Její první tři filmy byly nejen svěží, neotřelé a provokativně originální, ale byly také propracované do nejmenší podrobnosti a plně, byť náročně, komunikativní. Co se - alespoň mezi nezávislými filmaři - proslavila, začíná být příliš snadno spokojená s málem. Námět je zřejmý, ale stejně tak i obecný a provařený. A propracovaný minimalismus filmu bohužel není totéž co promyšlená snaha o minimální (vypravěčskou) práci na filmu. Oč raději se nyní KR noří do vizuální výmluvnosti scén a evidentně ji po estetické stránce baví je natáčet, o to méně se jí chce skutečně poutavě a důkladně něco přesného a jedinečného odvyprávět. Je v tom znát nevyváženost, nechuť a únavu, a i když tomu rozumím, není to dobře, film je zkrátka komplexnější médium, než je aktuálně Kelly Reichardt po chuti, a tak sklouzává do obecnosti banálních sdělení. Nechtěně se právě na únavě v její práci znatelné vyjevuje mnohem lépe úděl semílaných nezávislých ženských osobností než v příbězích ve snímku zachycených. Srdečně doufám, že je to jen fáze, z níž se režisérka otřepe a poučí, a že se o to pořádněji zakousne do udidla příště, aby tu filmařskou i femininní káru dotáhla o přesvědčivější kus dál. *~ ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Mám rád štýl Kelly Reichardt , ktorá svoj dej pekne zasadí do prostredia malomiest s pochmúrne zasneženou a tak trochu depkovou atmoškou. Toto mne veľmi vyhovuje, ako i štýl jej vyprávania. Rád by som dal i päť hviezdičiek, ale na druhé pozretie to nie je. Škoda... ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Certain Women je definicí toho, co znamená indie film. Civilní a decentní, jak co se týče emocí tak hereckých výkonů. Tři příběhy a čtyři ženy zachycené v různě působivých situacích. Dá se říct, že v celém filmu se vlastně nic tak dramatického nestance. V podstatě jen na krátkou dobu nahlédnete do obyčejných životů pár lidí, které byste normálně neměli šanci ve filmu vidět Pro mě jako pro diváka je tenhle film výzvou v tom, že skutečně musíte věnovat pozornost každé nuanci a každému pohledu, ve kterých se skrývá klíč k celému snímku. Williams and Lily Gladstone září. /LFF 14/10/16 ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

První příběh je až komický (****), druhý příběh poněkud nervní (***) a třetí příběh nádherně poetický (*****). Divák by trochu čekal, že bude film zaměřený hlavně na představitelky ženských hrdinek (ty podávají dobré výkony ve všech čtyřech případech), ale paradoxně i mužské postavy jsou pojaty hlouběji a zajímavě. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Skvělá Laura Dern, nezajímavá Michelle Williams a až příliš klasická a stále více mužoidní Kristen Stewart ve filmu, který si řekl, že pomalé tempo je směr uměleckých filmů, které mají velké ambice. Škoda že mě ani jeden osud, ani jedna postava nedokázaly skutečně zaujmout. Nevím, proč stojí film za to sledovat. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Tři příběhy o třech ženách (nikoli o čtyřech, jak se uvádí v textu k Biofestu). - Jsou to "jisté ženy", zřejmě jedny z mnoha možných, které mají jistý podobný rys. A možná je jím právě (jistá) "ženskost". Většina současných žen mě udivuje (a většinou také odpuzuje) především svojí sebestředností a sebejistotou (pokud vůči nim něco namítáte, považují vás buď za odpůrce nebo za blba). Ženy Kelly Reichardtové jsou udělány vesměs z měkčího materiálu (nejtvrdší je pískovec), nepříjemné věci jsou schopné vstřebat (bez frustrace, ale i bez katarze). Jsou schopné chvíli počkat, než trochu vychladnou, protože nebyly nikdy příliš horké. Možná by se dalo říct, že jsou to příběhy ze života, ale v běžném životě se s nimi sotva střetneme. Kde - kromě filmu/ literatury - uvidíme/ představíme si byť jen závěrečnou scénu (ještě před krátkým naznačením budoucího vývoje) druhé povídky, ve které dívka (Lily Gladstonová) odjíždí zpět na farmu ke svým koním. V její tváři je vepsán celý její příběh i jeho pokračování. ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Film složený z několika příběhů které se vzájemně více, či méně protnou. To co mají všechny příběhy společné je kromě zasněžených vrcholků hor v pozadí i pomalu plynoucí děj a chladná syrová atmosféra bez hudby, podle mě velmi povedená a skvěle se k filmu hodící. Přišlo mi, že více než všechno ostatní mají čtyři hlavní postavy společný motiv samoty. Samota v rozhodnutí, které člověk musí udělat a které může ovlivnit něčí (i váš) život/smrt. Samota z pocitu, že máte všechno jen na vlastních bedrech a že vám ostatní všechno jen ztěžují, než aby pomáhali ( i když jejich záměr nemusí být špatný). Samota vycházející z toho, že máte jiné společenské postavení, nebo jste v jiné životní situaci než většina lidí, kteří vám jsou blízcí. A nebo samota, kdy jste "jen" sami a chybí vám lidská interakce. Povedený film, vřele doporučuji, pokud máte rádi pomalejší tempo. Za mě to jsou silnější tři hvězdičky. ()

aniabo 

všechny recenze uživatele

Drama, které se odehrává mimo dialogy: v tichu a mlčení o mnoho více než v konkrétních replikách (Laury vůči jejímu klientovi, Jamie vůči Beth). Strašně příjemný dlouhý záběry. Film bude dost těžkej pro chlapy, kteří ženám moc nerozumí (jako všichni ti, kteří se objevují ve filmu). ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tak jsem čekal, jestli se něco nakonec dozvíme, jestli se třeba ty příběhy nějak nepropojí, nezamotají. Nestane se nic. Je to jen výkřik. 60% ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Já se musím Kelly Reichardt omluvit, ale já jsem naprosto, ale jakože opravdu naprosto nepochopil, co s Certain Woman chtěla tato filmařka vlastně světu říct? Vážně, ale ty tři příběhy, které tvoří tento snímek, jsou snad ty nejprázdnější a nejzbytečnější zfilmované půlhodinky, co jsem kdy viděl. Ani jeden z nich totiž nepřinesl jediný moment, který by měl nějaký hlubší smysl, či který by alespoň nějakou myšlenku dokázal rozvinout, navíc nemá ani to nejzákladnější, co dělá každý příběh příběhem, tedy úvod, zápletku a pointu, ničím z toho opravdu nedisponuje, a divák tak ve výsledku v podstatě sleduje jen ten nejvšednější, naprosto ničím ojedinělý útržek ze života jistých žen, postav, které ovšem též nejsou vůbec ničím výrazné, či zajímavé, natož pak aby z nich byla cítit snad nějaká ženská síla, jistota, postavení, prostě nic, prostě jen tři obyčejné ženy. Tudíž se znovu ptám, co měl mít tento snímek za význam, za cíl? Absolutně bez zápletky, bez jakýchkoliv emocí, bez dramatických, jakkoliv vyhrocených scén, jen s kupou velice poklidných, a opět zcela prázdných, nic neříkajících dialogů, bez jakéhokoliv vyústění a smyslu. Bohužel film navíc neoživili ani známé herečky v ústředních rolích oněch Jistých žen, otázkou ovšem je, zda-li to je ale úplně jejich vina, jelikož jak se říká: Z hovna bič neupleteš, no a celou tu nezáživnost pak jen podtrhuje celkové ultra pomalé zpracování, s dlouhými statickými záběry, které jen natahovali stopáž a nekompromisně ubíjeli diváckou pozornost. A tak před Odpadem! tuto podívanou v mých očích zachránila jen velice působivá atmosféra, která mě skutečně oslovila, jinak musím ale jen zopakovat, že Jisté ženy je filmem, jehož smysl existence jsem jednoduše vůbec nepobral. ()

Autenticita 

všechny recenze uživatele

První půlka filmu fajn, pak se to zlomilo, přestalo to mít spád a snad i smysl. Nejsilnější pocit z filmu: Přihlásit se do Klubu nechápavého diváka, tam budu mezi svými. Tohle nedávám. ()

cmuchalprvni 

všechny recenze uživatele

Ženy jsou oficiálně nezávislé, ale snímek "Certain Women" reflektuje, že realita je leckdy opačná! Muži názor žen neberou vážně nebo ho vůbec nevnímají. Kelly Reichardt si na filmové estetické kompozici zakládá stejně jako na námětu. Film oplývá solidní kvalitou literární fikce a promyšleným zpracováním. Největší emotivní stopu ve mě zanechal třetí příběh, kde dostává hodně prostor Lily Gladstone. Film si mě až nenápadně postupem sledování omotal kolem prstu. Kamera zachycující osamělou krajinu Montany, život na ranči, starání se o koně. Člověk zírá, jak vkusně a nekýčovitě film zachycuje sebemenší detaily odehrávající v rutině. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Vždy si zdvihnem hlavu, keď počujem o zaujímavom nezávislom filme, v ktorej sa objavia nadpriemerné herci/herečky. Film „Certain Women“ však ma sklamal na plnej čiare! Jednotlivé príbehy sú bez väčších citov (a ani ich obsah nie je dostatočne vypracovaný), o emóciách sa takmer vôbec nedá hovoriť. Postrácam akési prepojenie jednotlivých príbehov a hlavne dominantný herecký výkon. Nevyužitý scenár, nevyžité herecké potenciály. Škoda! Osobné hodnotenie: 54% (*) ()

pushover 

všechny recenze uživatele

Mám rád americké nezávislé filmy, ale tohle mě naprosto minulo. Příběhy bez příběhu, děj od ničeho k ničemu, bez pointy. Nuda. ()

Související novinky

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama