Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Autorskou dvojici – spisovatele a lékaře Ladislava Pecháčka a režiséra Dušana Kleina – znají diváci z jejich společné komedie Jak svět přichází o básníky a z jejích čtyřech volných pokračování. Koncem osmdesátých let se oba autoři setkali i při realizaci příběhu z protialkoholní léčebny. Zde se sešla pestrá společnost – vzdělanec a topič Lexa, neúspěšný malíř Ament, profesor dějepisu Zlámal, farář Dorenda, číšník Čtvrtečka a herec Šmok. Ti všichni zápolí s démonem alkoholu, v separaci prožívají své malé radosti i trápení. Nesnášejí despotického vrchního ošetřovatele Masáka a jeho „experimentální“ léčebné metody. Jediný Lexa, rváč a bojovník za práva nejen svá, ale i ostatních, se mu dokáže postavit… Režisér Dušan Klein o filmu řekl: „Z hrdiny v závěru hovoří vnitřní hlas, touha žít, nepoddat se ničemu, nezůstat v zajetí, nebýt manipulovaný alkoholem ani lidmi. Člověk by sám měl přijít na to, jak žít.“ Předností filmu jsou vtipné dialogy a vynikající herecké výkony v čele s Rudolfem Hrušínským v roli ošetřovatele Masáka a Milanem Kňažkem jako topičem Lexou. Svou poslední filmovou roli – alkoholika Honzíčka – zde vytvořil Vladimír Menšík. (Česká televize)

(více)

Recenze (279)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Pamätáte si na knihovníka zo “Shawshanku”? Hral ho James Whitmore. No a teraz si pustite tento film, kde hrá Jiří Hálek, ktorého rola je čisto náhodne podobná. Ale o to mi nejde. Ide mi o tu vizuálnu podobu, ktorá je fakt neskutočná. Čo sa samotného snímku týka. Ten stojí a padá na výkone Kňažka (ktorý mi nikdy nebol pochuti) a Hrušínskeho. Prvo menovaný nehrá zle, druhý ťahá celý film, pričom jeho výkon je miestami hodný “zavraždenia”. Ja osobne som spokojný, aký snímok som videl, no tá takmer dvoj hodinová stopáž mi príde úplne zbytočne natiahnutá, pričom nie tak celkom chápem scény, ktoré mi prišli ako zbytočne odbočky od tématu “alkoholizmu”. Dráma bez drámy. No čo to kurva?! ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

ale to je přeci Wilman.......Vy jste vykradl galerii?...... To je kopie mého přítele......Ale kvalitní. Jak jste k ní přišel?......Vyměnil jsem jí za triko FC Barcelona..... Za triko, kde si vzal triko z Barcelony?.......To jsem vyměnil za háčkovanou dečku.... Za dečku ?..... Tu jsem vyhandloval za 2kg banánů...... To chápu, ale kde jste sehnal ty banány :o)) Hodně povedená tragikomedie z protialkoholní léčebny, o věčném ( marném ) boji s " démonem " zvaným alkohol. Chytrý scénář a opravdu povedené herecké výkony v čele s Milanem Kňažkem ( asi jeho nejlepší herecký výkon ) a již tradičně výborným Rudolfem Hrušínským st. jako krutým ošetřovatelem , jenž s oblibou rozdává ( černé ) puntíky. Dušan Klein dosti povedeným způsobem ( za vydatné podpory herců ) odkrývá toto závažné téma, které bylo až do této chvíle TABU. 85% ()

Reklama

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Na české poměry zajímavý a vydařený film, ale bohužel jsem zrovna u tohoto filmu měla asi zbytečně vysoká očekávání, protože po skončení nemám v sobě ty pocity, díky kterým bych mohla hodnotit výše. A ani neumím říct, co tam vlastně bylo špatně, když se mi to nelíbilo tak, jak jsem původně předpokládala. Herecké koncerty, na takové bardy je radost pohledět, jméno režiséra zprvu zarazí, ale pak Klein ukáže, že na to má. Jako mozaika výborné, možná by to pro mě chtělo chytlavější příběh, ale jinak dobrý český film. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Velmi trpký film. Jeho častá reprízovanost v televizi o něčem dost svědčí - osobně to cítím tak, že k alkoholu tolerantní česká společnost kouká na Holuby především jako na komedii, plnou oblíbených národních a zasloužilých umělců. Pro mě osobně je tento film hlavně smutnou podívanou na poslední filmovou roli Menšíka, který - sám alkoholik - zde vlastně ani nemusel nic hrát. Ty jeho pytle pod očima mě vždycky vyděsí; bylo už znát, že měl smrt na jazyku, a tak už se bohužel nedožil pádu komunismu, který přišel o rok později... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Dušan Klein, Ladislav Pecháček .. Každý člověk má svoji závislost. Jen se s ní nesmí potkat… __ Výtečná a nadčasová (stále platná) tragikomická záležitost ze světa alkoholiků. Díval jsem se na to po pátečním celonočním tahu a i tak mám naštěstí k této proceduře ještě daleko :-)) ___ Skvěle napsané a excelentně zrežírované dílko, kde se sešla vskutku pestrá paleta nezapomenutelných československých herců. Na Vladimíru Menšíkovi už jde bohužel vidět nemoc a nedostává se mu ani nějakého výraznějšího prostoru, zato despotický Rudolf Hrušínský nebo ústřední Milan Kňažko (na jehož roli by přesně sedl i takový Oldřich Kaiser) jsou výborní a plně přesvědčivý. Film, ze kterého si jistě něco každý odnese! Alespoň by měl... ___ Škoda, že nám komercionalizace doby popřevratové zkurvila mnoho geniálních tvůrců, mezi které i pan Klein patřil. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (23)

  • Během natáčení si Vladimír Menšík musel píchat injekce. V nedalekém Humpolci bydlel v hotelu s Mariánem Labudou. Ten mu pomáhal hledat místečka na těle, kam se ještě dala jehla přiložit. (SONY_)
  • Režisér Dušan Klein o filmu řekl: „Z hrdiny v závěru hovoří vnitřní hlas, touha žít, nepoddat se ničemu, nezůstat v zajetí, nebýt manipulovaný alkoholem ani lidmi. Člověk by sám měl přijít na to, jak žít.“ (SONY_)

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Marián Labuda 1944 - 2018

Marián Labuda 1944 - 2018

05.01.2018

Ve věku 73 let zemřel náhle slovenský herec Marián Labuda. Syn krejčího a nadšený ochotník absolvoval divadelní fakultu VŠMU v roce 1965 a hned nastoupil do činohry Slovenského národního divadla. O… (více)

Reklama

Reklama