Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1948. Kapitán Jacques Cousteau si díky vynálezu akvalungu může pořídit vysněnou vilu u Středozemního moře. Své syny Philippa a Jeana-Michela zasvěcuje do tajů potápění a zázračného světa ticha. Zdánlivé idylické rodinné soužití naruší Jacquesova touha po dobrodružství a dobývání nesmírného prostoru pod vodní hladinou. Pro ni je ochoten obětovat vše. I vztah s citlivým Philippem. Roky poté spojuje oba muže láska k oceánům. Otec je však touží dobývat, syn chránit. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (46)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Oplatilo sa vidieť aspoň pre vynikajúce podmorské scény so žralokmi a veľrybami. Inak len priemerný neprekvapujúci životopisný film. Neprekvapuje ani tým, že sa psudokorektne vyhne scénam masakrovania žralokov a veľrýb, ktoré si tak vychutnal originálny dokument Svet ticha. Precitnutie a pochopenie prírody prichádza až vo vyššom veku, ale dnes sme už všetci múdri, keď oceány melú z posledného... –––– Možno som nikdy nemal mať deti. – Možno by som mal radšej iného otca. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Nakoniec teda bude rating filmu pozitívny, no jednoznačne je toto pre mňa trošku premrhaný potenciál. Povedzme to takto. Úvodná polhodina je dobrá, záverečná polhodina je vynikajúca. Problémom je ale najviac hodina filmu medzitým, ktorá sa podľa mňa sústredí na úplne nesprávne momenty. Čo som chcel od filmu vidieť bola príroda, pekné podmorské zábery a zaujímavé životné postavy. No väčšinou sa tu riešia peniaze, vzťahy a podobné veci, ktoré ma absolútne nezaujímajú a nič dokopy neprinášajú. Teda s výnimkou pasáží, kde sme pod vodou. A ostávalo mi len dúfať, že to vytiahne záver filmu a musím povedať, že tam to začalo byť konečne vynikajúce. Cesta do Antarktídy a ich expedícia tam stojí za to. Skvelé zábery, postavy sa konečne niekam posunú a všetko začne viac dávať zmysel. Pre mňa je to najlepšia časť celého filmu. Len keby sme nemuseli prejsť hodinu a pol filmom s pomalým, ťažkopádnym tempom a slabo spracovaným príbehom. Chýbala tomu dynamika, náboj a nejaké tie zaujímavé momenty. Ale som radšej, že sme mali aspoň vrcholovo zvládnutý záver, než keby mal byť celý film čistý priemer. Stojí to za to vidieť? Myslím si, že za jedno pozretie to stojí. Minimálne budete fascinovaní tými nádhernými podmorskými zábermi. Ale viackrát by som si film už nepozrel. Rozhodnutie nechám na vás. Možno to bude film, ktorý vás presvedčí, takže to nechám na vás. Hodnotenie: B- ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jalové rodinné dramátko, ale opravdu hezký věšák na obrazy. Úhledně vyžehlená biografie problematického a fascinujícího muže, která nikdy nad hladinou netne úplně do živého, ale pod ní se pohybuje přesně tak elegantně, jak Jacques vyžadoval od svých potápěčů. Zdaleka nejzajímavější postava i herecký výkon je Simone Audrey Tautou. Zasloužila by si klidně i víc prostoru. Sallův film beru spíš jako dobově relevantní připomínku rodiny, která pro naše porozumění Zemi udělala celkem zásadní kus práce. Jinak je Odysea spíš ukázkou přehnaně pietní a nekonfliktní filmařiny, na kterou se dobře dívá. [70%] ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Jacques Cousteau v sebe stelesňoval všetko to, prečo väčšina ľudí považuje Francúzov za charakterovo najneznesiteľnejší národ sveta. Obrovské a neotrasiteľné sebavedomie, nadutosť, arogancia, presvedčenie o svojej vlastnej výnimočnosti. Až ich tam jedného dňa kompletne pohltia maghrebčania a černosi zo subsaharskej Afriky, ja veru slzičku nevyroním. Lebo po ľudskej stránke to bude pre Francúzsko znamenať len zmenu k lepšiemu. Dosť bolo ale o charaktere hlavného hrdinu. Jeho syn bol zato veľký sympaťák a jeho zásluha na vytvorení environmentálneho povedomia ľudstva je nepopierateľná. Nedá sa povedať, že by film bol nudný, ale má naozaj mnohé slabšie pasáže. Zato zábery spod vodnej hladiny sú neskutočné. Lepšia trojhviezda, tesne pod hranicou štyroch. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Námět k tomuto filmu zavání dobrodružstvím na dva knižní eposy. Jakmile se ale příběh rozjede, tak jsem ztracen. Ztracen v příběhu, který dozajista mohl být zajímavý, ale na mě působil neuvěřitelně nudně. Naštěstí vše zachraňují krásné podmořské záběry, u kterých jsem nestíhal ani zatajovat dech. Takže když to vezmu kolem a kolem, za shlédnutí Odysea určitě stojí, ale rozhodně nestojí kvalit, které jsem od ní očekával. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (2)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo po celom svete, predovšetkým však vo Francúzsku, Chorvátsku, Juhoafrickej republike, Brazílii, Argentíne, na Antarktíde či Bahamských ostrovoch. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama