Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1948. Kapitán Jacques Cousteau si díky vynálezu akvalungu může pořídit vysněnou vilu u Středozemního moře. Své syny Philippa a Jeana-Michela zasvěcuje do tajů potápění a zázračného světa ticha. Zdánlivé idylické rodinné soužití naruší Jacquesova touha po dobrodružství a dobývání nesmírného prostoru pod vodní hladinou. Pro ni je ochoten obětovat vše. I vztah s citlivým Philippem. Roky poté spojuje oba muže láska k oceánům. Otec je však touží dobývat, syn chránit. (Film Europe)

(více)

Recenze (46)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Námět k tomuto filmu zavání dobrodružstvím na dva knižní eposy. Jakmile se ale příběh rozjede, tak jsem ztracen. Ztracen v příběhu, který dozajista mohl být zajímavý, ale na mě působil neuvěřitelně nudně. Naštěstí vše zachraňují krásné podmořské záběry, u kterých jsem nestíhal ani zatajovat dech. Takže když to vezmu kolem a kolem, za shlédnutí Odysea určitě stojí, ale rozhodně nestojí kvalit, které jsem od ní očekával. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jalové rodinné dramátko, ale opravdu hezký věšák na obrazy. Úhledně vyžehlená biografie problematického a fascinujícího muže, která nikdy nad hladinou netne úplně do živého, ale pod ní se pohybuje přesně tak elegantně, jak Jacques vyžadoval od svých potápěčů. Zdaleka nejzajímavější postava i herecký výkon je Simone Audrey Tautou. Zasloužila by si klidně i víc prostoru. Sallův film beru spíš jako dobově relevantní připomínku rodiny, která pro naše porozumění Zemi udělala celkem zásadní kus práce. Jinak je Odysea spíš ukázkou přehnaně pietní a nekonfliktní filmařiny, na kterou se dobře dívá. [70%] ()

tron 

všechny recenze uživatele

Zbožňujem Život pod vodou. Je inšpirovaný skutočnými udalosťami (a postavami) z Odysey. Žiaľ, samotná Odysea je paradoxne stonásobne slabšia oproti výprave Billa Murraya. Ani (inak zaujímavý) vzťah otca a syna nie je spracovaný extra dobre. Najviac zaujmú podmorské scény, scény so zvieratami a niekoľko poetických momentov. Až ku koncu to chytí drajv (počúvanie klasickej hudby). Ale to už je neskoro. Skoro ma prekotilo, keď som sa po dopozeraní z netu dozvedel, že hrdinovu ženu hrala Amélia z Montmartru, vôbec som ju nespoznal. Pekné, ale neoslovilo ma to. Preto volím prísne hodnotenie 2*. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Takhle to dopadne, když filmaři neví, jestli mýty boří, nebo staví. Svým (jemným) poukazováním na (některé) Cousteauovy nedostatky a zároveň vytěsňováním (všech) jejich důsledků je to skoro fascinující. Jako by si to říkalo o studii potlačovaných emocí a vypravěčské manipulace. Odysea ukazuje jak jde negativní emoce a kontroverzi přelepit krásnými obrazy a umělými příběhovými kličkami. Je to kusem odpudivé, kusem zábavné a kusem zajímavé. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Jacques Cousteau v sebe stelesňoval všetko to, prečo väčšina ľudí považuje Francúzov za charakterovo najneznesiteľnejší národ sveta. Obrovské a neotrasiteľné sebavedomie, nadutosť, arogancia, presvedčenie o svojej vlastnej výnimočnosti. Až ich tam jedného dňa kompletne pohltia maghrebčania a černosi zo subsaharskej Afriky, ja veru slzičku nevyroním. Lebo po ľudskej stránke to bude pre Francúzsko znamenať len zmenu k lepšiemu. Dosť bolo ale o charaktere hlavného hrdinu. Jeho syn bol zato veľký sympaťák a jeho zásluha na vytvorení environmentálneho povedomia ľudstva je nepopierateľná. Nedá sa povedať, že by film bol nudný, ale má naozaj mnohé slabšie pasáže. Zato zábery spod vodnej hladiny sú neskutočné. Lepšia trojhviezda, tesne pod hranicou štyroch. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Cousteau s Calypso byl pro mne vždy takovým zhmotněním kapitána Nema a jeho Nautilu. Jeho dobrodružný život jsem mu záviděl. Film mi v tomto ohledu trochu otevřel oči, protože se mi kromě neskutečného dobrodruha, někdy šílence, fanatického potápěče, milovníka moře a života pod hladinou poodhalila i tvář otce a možná i osamělého muže, který si to však začal uvědomovat až ke konci života. Vidíme ho zde jako tátu, vědce i sháněče peněz pro další expedice. Je zajímavé, že prvotní impulz k trávení života na moři dala jeho žena... To je v případě Jacquese Cousteaua celkem zásadní! .-). Scény točené v moři byly úchvatné, ale to se dalo od filmu čekat. Horší to bylo s jeho pobytem na souši, kde mně film chvilkami nebavil. Z lokálních dobrodružných příhod pod vodou se totiž vždy stáhl do životopisné a lehce sterilní roviny. Mně osobně nejvíce mrzí, že neukázali Cousteaua s nějakým vrakem jichž našel požehnaně. Leckterý soudobý profesionální potápěč jej dokonce považuje za ,,vykradače'' vraků. Ví se o předmětech co měl doma i odkud pocházely. Je však nutno vzít v potaz, že stejně jako vše po válce procházelo vývojem, procházela jím i podmořská archeologie a přístup k vrakům a jejich pokladům. Ta absence nějaké potopené lodi mi tam chyběla, ale zase mi to vyvážila ta PBY Catalina .-). Celkem tedy dávám za 3 vilejše a říkám rovnou, čekal jsem víc. Lambert Wilson i Audrey Tautou byli dobře vybráni a typově mi dobře sedli. Sedla i Desplatova hudba (jako vždy). * * * ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

První půlka filmy naprosto skvělá. Příbehy lidí, rodiny a jejich velký sen. Ovšem druhá polovina se změnila v dokument o znečištěném oceánu a moři a celkový děj šel do háje. Uvítala bych obyčejný film a k tomu zvlášť dokument a ne takovýhle mišmaš. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Nakoniec teda bude rating filmu pozitívny, no jednoznačne je toto pre mňa trošku premrhaný potenciál. Povedzme to takto. Úvodná polhodina je dobrá, záverečná polhodina je vynikajúca. Problémom je ale najviac hodina filmu medzitým, ktorá sa podľa mňa sústredí na úplne nesprávne momenty. Čo som chcel od filmu vidieť bola príroda, pekné podmorské zábery a zaujímavé životné postavy. No väčšinou sa tu riešia peniaze, vzťahy a podobné veci, ktoré ma absolútne nezaujímajú a nič dokopy neprinášajú. Teda s výnimkou pasáží, kde sme pod vodou. A ostávalo mi len dúfať, že to vytiahne záver filmu a musím povedať, že tam to začalo byť konečne vynikajúce. Cesta do Antarktídy a ich expedícia tam stojí za to. Skvelé zábery, postavy sa konečne niekam posunú a všetko začne viac dávať zmysel. Pre mňa je to najlepšia časť celého filmu. Len keby sme nemuseli prejsť hodinu a pol filmom s pomalým, ťažkopádnym tempom a slabo spracovaným príbehom. Chýbala tomu dynamika, náboj a nejaké tie zaujímavé momenty. Ale som radšej, že sme mali aspoň vrcholovo zvládnutý záver, než keby mal byť celý film čistý priemer. Stojí to za to vidieť? Myslím si, že za jedno pozretie to stojí. Minimálne budete fascinovaní tými nádhernými podmorskými zábermi. Ale viackrát by som si film už nepozrel. Rozhodnutie nechám na vás. Možno to bude film, ktorý vás presvedčí, takže to nechám na vás. Hodnotenie: B- ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Životopis JC nemám absolútne naštudovaný, ale podľa tohto filmu to vyzerá, že jeho život bolo jedno krásne a veľkolepé dobrodružstvo ... stále slnečná dovolenka, sem-tam nejaký mrak ... len či. Pekne sa na to pozeralo a Desplat sa pekne počúval. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Neviem si pomôcť, ale počas sledovania snímku som mával neustále rozpačité dojmy. Uvažoval som nad tromi, či štyrmi hviezdičkami, ktoré následne, po skončení udelím... Toto je taká kostrbatá b-i-o-g-r-a-f-i-a slávneho Francúza Jacquesa - Yvesa Cousteaua, ktorého nadšené potápanie sa pod morskou hladinou, je už dávno klasikou, alebo legendárna loď C-A-L-Y-P-S-O, či aj súčasť nakrúcania televíznych a filmových dokumentov o mimoriadnom skúmaní podmorského sveta - života, z rôznych kútov sveta, je už dávno zakorenené v najväčších knižných, i filmových kronikách, za ktoré zozbieral prestížne ocenenia ! Bol ctižiadostivou osobnosťou, ktorého zachytávajú z každého rožku - trošku, chce toho režisér veľa stihnúť, a ja mám potom z toho, taký, nemastný, neslaný guláš, ktorý mi extra nechutí. Vzťah s mladším synom Philippeom Pierreom, trochu rušil zážitok z dobrého pozerania, áno, na mysli to mám z hľadiska filmovej optiky, t. j. od bravúrnej kamery Matiasa Boucarda, ktorá sa vynímala v niekoľkých excelentných uhloch, cez slušnú výpravu, s ktorou sa presúvam na jednotlivé podmorské expedície, až po obsadenie, ktoré lahodilo môjmu zelenému oku, už kvôli krásnej Audrey, ktorá má Améliu už dávno v paži ! Čím je staršou, tým je krásnejšou. Predstaviteľ Cousteaua, čiže Lambert Wilson, je pozoruhodný, ale nestotožnil som sa s ním na 100 %. Inak zahral si v pokračovaniach kultového science - fiction MATRIX. Najviac som si vychutnával podmorské zábery, tak tie sú absolútne majstrovské a fantastické. I filmová hudba - najväčšieho borca, ktorý spolupracoval na snímku O-D-Y-S-E-A, A. Desplata, stojí za povšimnutie, ľúbila sa mi. Film, ako celok, u mňa neobstojí, tak ako by mal. Asi len tá perfektná práca kameramana / ov, najviac očarí, a tú by som ohodnotil za päť hviezdičiek + „proces starnutia” Audrey Tautou ! A na rad sa hlási opätovné klišé, ktorého sa filmoví tvorcovia často dopúšťajú. Robia to úmyselné, alebo spontánne ? ()

Arsenal83

všechny recenze uživatele

Pomerne široký životopisný film, ktorý vtesnal značnú časť života jedného veľkého človeka do dvoch hodín. A nevyhol sa ani negatívnym stránkam, čo si treba ceniť. Nakoniec však zisťujeme, že na živote pána Cousteaua boli najlepšie tie podmorské zábery. Netreba sa však príliš tešiť, lebo film je vedený skôr ako rodinný príbeh. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Opět další z řady zbytečných filmů. Evropský životopisný film, to je záruka snímku, který popírá strukturu filmového scénáře a filmového vyprávění. Prostě byl nějaký člověk, pak se mu stalo tohle, potom tohle a v závěru tamto. Kdybych si o tom přečetl v nějakém časopise, vyšlo by to bohužel dost nastejno. Zbytečnost a prázdnotu snímku tak nezachrání ani solidní vizuální provedení. 5/10 ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Citlivě snímané civilní záběry se prolínají s nadpřirozenými scénami „letu“ v mořských hlubinách. Rytmus zlomků těchto dvou světů a světel vrhaných ze stříbrného plátna nebo z monitoru do jinak oslněných tváří v předlouhé expozici rozeznívá symfonii heroismu, kterou již v nich samých cosi rozkládá. Je to „já“, které způsobuje rozčarování všech milujících. Bohorovnost, která za sebou zanechává zrazené. Hluk, který neporozuměl tichu, jakkoliv je zakoušel s takovou vášní a odevzdaností jako málokdo jiný z „tohoto světa“. A přesto není vše ztraceno. Je-li duše pokorná a odpustí-li, může se i zkalený pramen pročistit a lze z něj pít. Biografický film o Jacquesovi Cousteauovi a jeho synu Phillipovi mě nadchl celou to výše popsanou cestou. Charismatický stárnoucí „velitel“ s nákladem slabostí dobývá cosi nesrozumitelné, zatímco vnímavý syn již v ony temné chvíle vidí dál a vychází vstříc vlastním obzorům. Když se však obnoví jejich společná cesta, otevře se ten neznámý svět stvoření i dalším chodcům, plavcům a letcům, tedy všem obyvatelům, kteří se za něj budou prát tak, že se právě toho zatěžujícího „já“ vzdají. Záslužný počinek Edisonline zpřístupnit tento podnětlivý film českým divákům. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Preplávalo. Cítiť tu nemalé ambície, k ich naplneniu sa ale tvorcovia tohto bezpohlavného životopisu nepriblížili. Hlavne si nabudúce treba rozmyslieť, čo vlastne točím a aký postoj k hlavnej postave zaujmem. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Cesta JYCa podmořským světem od objevitele přes dobyvatele až po ochránce. Film nezakrývá jeho slabé stránky, nehraje divákovi příliš na city, taková příjemná francouzská "lidovka s obyčejným hrdinou". ()

annasosanna 

všechny recenze uživatele

Ráda jsem to viděla a ráda v kině, ale nadšení nepřišlo. Rodinný drama a v pozadí dobrodružství Cousteaua. Dvě hodiny jsou přemrštěná stopáž a ke konci filmu přibývá počet patetickejch momentů, což blbě snáším - může za to divně ucamraný tempo, dialogová mělkost a podle mě špatně zvolená příliš dramatická/nebo naopak rozvolněná hudba (což se teda týká celýho filmu). Formálně standart/lehkej nadstandart, výrazný to není, není to ani ničím originální. Kamera čistá, škoda jen toho všudypřítomnýho 3déčka pod vodou (to je největší mínus celýho filmu). Vzhledem k tomu, že je to rodinný drama inspirovaný pravdivejma událostma, tak jde inovativnost formy stranou a primární místo zastává narace. To působí vůči samotný osobnosti Cousteaua a jeho přístupu k životu buď pokorně (příběh je důležitější) nebo paradoxně a nepochopeně (absence inovace). Na to si asi každej odpoví podle gusta. Je dobrý, že se takovejhle film dostane mezi širokou veřejnost a obeznámí jí s postavou Cousteaua, to bude i příčinou toho, proč je to pouze rodinné drama. Zároveň je to škoda, myslim, že Cousteau by si zasloužil něco hlubšího, film, kterej bude primárně řešit jeho práci, ne rodinný vztahy - třeba se toho od někoho dočkáme. Samozřejmě tohle byl režisérův záměr, ale mě nějaký velký nadšení minulo, líbivost atrakce a komorních dramat na pozadí velkoleposti nepreferuju. Rozhodně + za aktuální eko poselství, ale prostě 3* jsou akorát. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Zajímavý...víc bohužel nic.. Costeau byl podle všeho vykreslen v příliš v pastelových barvách... Viz kniha jeho syna Můj otec velitel... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Oplatilo sa vidieť aspoň pre vynikajúce podmorské scény so žralokmi a veľrybami. Inak len priemerný neprekvapujúci životopisný film. Neprekvapuje ani tým, že sa psudokorektne vyhne scénam masakrovania žralokov a veľrýb, ktoré si tak vychutnal originálny dokument Svet ticha. Precitnutie a pochopenie prírody prichádza až vo vyššom veku, ale dnes sme už všetci múdri, keď oceány melú z posledného... –––– Možno som nikdy nemal mať deti. – Možno by som mal radšej iného otca. ()

Mazlik4 

všechny recenze uživatele

Opačný problém než např. u snímku Sully. Tam byl nudný příběh, který se ale povedlo chytlavě zpracovat. Odysea má skvělý příběh, který se nepovedlo přenést na plátno. ()

Fary 

všechny recenze uživatele

Mohla to být pěkná podívaná, kdyby to mělo hlavu a patu. Takhle je tam jenom spousta pěkných záběrů proložená podivně nezáživnou dějovou linkou. Merovejec z Matrixu a Amélie z Montmartru jsou bezvadní - zbytek je spíš průměrný. ()

Reklama

Reklama