Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh založený na skutečných událostech vypráví o pohledném a dobrodružném muži Robinu Cavendishovi (Andrew Garfield). Ten se stane průkopníkem pomoci pro zdravotně postižené poté, co ve věku 28 let od krku dolů zcela ochrne a je obeznámen s faktem, že mu zbývají pouhé tři měsíce života. On a jeho oddaná žena Diana (Claire Foy) cestují po světě s nadějí, že změní životy druhých jako je on sám. (Bioscop)

(více)

Recenze (98)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Všiml jsem si, že poslední dobou je populární točit romantické filmy o tom, jak se jednomu ve vztahu něco stane hned z kraje filmu a pak se film snaží být hrozně v pohodě a uvědomělej a dát tím vším najevo, že i se zdravotním problémem se dá žít. Těžko, ale dá. V tu ránu film založený na smutné události je vlastně hrozně pozitivní a fajn….a vlastně to není vůbec na škodu. Občas totiž není na škodu vidět, že nemocí život nekončí, ale právě naopak. A krásné je ještě i to, když se celý ten námět pozvedne o to, že se jedná o skutečný příběh. Za mě dobrý, příběh je romantika jako blázen, děvčatům připravte kapesníčky, protože to budou vodopády, ale i po herecké stránce tu divák může být spokojený. Andrew Garfield se tu doslova předvedl a Claire Foy jsem konečně zase viděl v pořádném filmu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $490,131Tržby Celosvetovo $5,020,000▐ Určite smutný "skutočný" príbeh, je to utrpenie keď sa niečo takéto stane, len dejovo by to chcelo viac okoreniť, lepšie sa to rozbehne až v druhej polovici, prvá je nehybná ako bohužiaľ osoba o ktorej bol film. Serkis na režisérskej stoličke prekvapil, hneď sa pustiť do takejto vážnej témy, sila. /55%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane plne chápem, že po všetkých tých divočinách, ktoré Andy Serkis postváral u Stevena Spielberga, Petra Jacksona, Ruperta Wyatta, Matta Reevesa, J.J. Abramsa, Riana Johnsona a u Marvelu, dostal chuť režijne debutovať civilnou, komornou a konverzačnou retro drámou a nie megatrikovým a vysokorozpočtovým eposom za ťažké milióny dolárov (tým bol až jeho druhý režisérsky film, Mauglí). Ja ak by som bol režisér, hlavnú rolu by som dal jemu. Andy popiera obecný (a obávam sa, že pravdivý) názor, že (minimálne) polovica Hollywoodu pozostáva z kreténov. Vedel by som, že ak by som ho mal vo svojom filme, kryl by mi chrbát, zásoboval by ma pozitívnou náladou a kolegom by nosil kávu a višňovo-škoricovú, doma pečenú štrúdľu. Andy Serkis je proste moooc príjemný chlapík. Na druhej strane, jeho režisérsky debut je príliš dlhý, príliš štandardný a ide príliš podľa očakávaní. Kasting mohol byť lepší (najviac bodujú vedľajšáci Tom Hollander v dvoj-úlohe a vynálezca Hugh Bonneville alias otec z Paddingtonov). Nádych pre klásku je príjemné a smutné retro, ale na môj vkus príliš nevýrazné a také... no... čo ja viem. A mal som hokej v niektorých postavách. Len asi raz za 30 minút prišla nejaká scéna, záber alebo moment, ktoré ma strhli. Takže asi tak, ale aj tak máš u mňa za snahu palec hore, Andy. A s tým, že si zahráš v mojom debute stále rátam, oki? ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Claire Foy je pro mě jednou z nejpůvabnějších hereček, co se před kamerou objevují, takže mě nepřekvapilo, že si film v podstatě "ukradla" pro sebe. Protože jestli mě něco okouzlilo, tak to byla její síla, odvaha a odhodlanost. Film má opravdu moc hezký momenty, zvlášť ty, při kterých se divák zasměje nebo ty, kdy vidí, že umění žít je bezkonkurenční dar. A to, že film produkoval jejich syn je mi taky hrozně sympatický. 4* ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Zatímco pravděpodobně nikdo nevyhlíží americký remake Nedotkutelných, my dostali o něco historičtější anglickou verzi od Andyho Serkise. A nutno říct, že ačkoliv má film v originále naprosto hloupý, ač přesně vystihující, jednoslovný název, z obsahu samotného se za ty střídmé dvě hodiny povedlo vybrousit možná trošku paradoxně snadno ubíhající feel good kousek a já byl velice mile překvapený. Andrew Garfield zase jednou ukázal, jak skvěle si umí vybírat role, ovšem srdcem filmu je neoddiskutovatelně Claire Foy, která je jednoduše výjimečná. Ano, teď už musím rozkoukat the Crown. Díky Andy, ačkoliv si moc chvály za film nezískal, užší komunitu lidí Breathe jistě potěší. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nádherná romance z ranku těch, které byly inspirovány skutečnými událostmi. Andrew Garfield a Claire Foy doslova září. Kvalitní emotivní film pro ty, kteří neztratili naději. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Andy Serkis sice dokáže coby Glum nebo Ceasar zázraky, za kamerou má ale (přirozeně) ještě rezervy. I když na debut je to velmi solidní. Vybral si hluboký lidský příběh, který mnozí diváci milerádi zhltnou, já ovšem tahle oslavující (kde se dočkáme replik typu „vždy když sem jdu, odcházím silnější“) klišovitá dramata úplně nemusím. Zaprvé je děj zbytečně předpověditelný, zadruhé nikdy nejde úplně na dřeň. Náš hrdina má sice kvůli nákaze obrnou mizivé vyhlídky (samozřejmě chlapec zabojuje) a řeší závažné otázky typu eutanazie, vše je ovšem zabalené do uhlazeného konzervativního hávu. Od Serkise bych čekal něco dravějšího, s větším tahem na bránu. Tohle je v řadě momentů očekávatelné asi jako výhra Zemana v přímé volbě prezidenta. Vždyť i ve chvíli, kdy se dusí a bez cizí pomoci to nedá, nasadí vzápětí náš hrdina optimistický kukuč, že bych mu jednu vrazil. Logicky se nabízí srovnání s Teorií všeho, Eddie Redmayne na plátně postižený ALS si mě ovšem celkově získal podstatně víc. Ač neříkám, že by byl Andrew Garfield špatný. Naopak. Ve výsledku velmi dobře zahraný a solidně natočený film, já ovšem čekám něco navíc, nikoliv jen sázku na jistotu. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, ale až moc velká sázka na jistotu. Od začátku do konce jede podle zaběhnutých žánrových pravidel a nedokáže vůbec překvapit. Přesně dokážete odhadnout následující scénu za scénou. Co mi tedy vyhovovalo, že se nejedná o film, který z vás chce za každou cenu ždímat slzy, ale právě naopak, je plný naděje a optimismu. Herecky výborné, Claire Foy už mám ráda delší dobu a myslím si, že z plátna v budoucnu jen tak nezmizí. Nádech pro lásku je dobrý film, ale nemá nic navíc. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Dobre viete, kam film smeruje a v momente padajúcej nádeje či črtajúcej sa záchrany prichádzajú osvedčené chvíle, kedy držíte palce alebo naopak sa nadchnete nad dramatickými zvratmi. V druhej polovici sa dynamika zlepší, prídu aj filmové chvíle namierené na cynikov a Andrew Garfield si získava prvé sympatie ako nehybný bojovník. Prekvapivo sa dostaneme aj na iné miesta ako iba nemocnice či liečebné domy, môžete sa tešiť na solídnu výpravu v Afrike či Európe, kde Andy Serkis rád servíruje slnkom zaliate zábery, pre ktoré sa oplatí žiť. Výprava, dobrá kamera, občas hudba a najmä dobová atmosféra prispievajú ku kvalite. Ako celok je Nádych pre lásku taká životopisná klasika. Nie je ľahké hodnotiť tento ľudsky dojemný príbeh, pretože v každom človeku vyvolá zaručene vlnu emócií. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Hodně silná věc, Andrew Garfield v hlavní roli je skvělý stejně jako Claire Foy. Téma filmu je samozřejmě výborné - i handicapovaní jsou součástí společnosti a nezaslouží si zůstat za zdmi ústavů a nemocnic. Dnes názor celkem běžný (i u nás se s tím většinová veřejnost musela vyrovnat), ale v minulosti s tím někdo musel přijít. Andy Serkis jako debutující režisér určitě nezklamal. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ako vidno, niekedy aj reálny život môže vypadať ako z červenej knižnice. Jedno je isté, ten Robin mal obrovské šťastie vo svojom nešťastí. A tým bola jeho žena, ktorá ho musela milovať až za hrob, keď to všetko tak oddane vydržala. A celkom v pohode, hoci tragédia to bola veľká. Ako celok ma to však príliš nezaujalo, čo má na svedomí hlavne réžia. No aspoň nenudilo. Priemer. 60/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Myslel som, že Andy Serkis je väčší frajer a prejaví pri zobrazení takto ťažkého osudu väčšiu odvahu. To platí aj pre scenáristu. Vynára sa ale otázka, či pozitivistický prístup a myšlienka o prežití života naplno ospravedlňuje absenciu hrôz na plátne (sem tam sa niečo objaví), ktoré pri tomto spôsobe života musel Robin a jeho rodina dennodenne prežívať. Každopádne ma prekvapila bohatá výprava a krásna pastelová kamera a samozrejme aj téma, proste sme sa zase dozvedeli niečo nové a tento človek a jeho rodina si takúto poctu zaslúžili. Claire Foy mi ale v podobných úlohách starostlivých žien (First Man) skôr lezie na nervy, viac som si ju užil ako rebelatnku Lisbeth. No a syn nedostane takmer žiadny priestor, čo zase vyvoláva otázku, nakoľko bol film prestrihávaný. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Breathe" malo dobré obsadenie, živtopisný príbeh a celkovo ma zaujal svojou tématikou. Reálne si myslím, že som od filmu dostal presne to, čo som čakal, no nebolo to príliš melodramatické. Ak som sa niečoho bál, tak to bola práve melodráma. Tej sa tu však moc nedostane. Reálne za to môže najmä fakt, že Robin je veľmi optimistický, vie situácie elegantne komentovať a stáva z toho celkom dobré dielko. Andrew Garfield a Claire Foy sú dobrá dvojka, chémia medzi nimi funguje a viem si ich spolu pokojne predstaviť. Celkovo mám pocit, že tu aj niečo dobre ukázali. Atmosféra filmu je fajn a človeka to dokáže aj dobre motivovať, aby vydržal a bojoval so životom ďalej. Ale najmä, aby neprežíval, ale aby skutočne žil. To sú dobré myšlienky, ktoré film dobre vie adresovať. Osobne ale masky nie sú dobre spracované. Mám pocit, že herci moc nestarnú. A to pôsobí miestami až trošku zvláštne. Mali sa s tým asi viac pohrať. Čo sa hudby, tak neustále mi v hlave vďaka tomuto filmu hralo v hlave: "Ty moje maličké, zase si v chladničke... dva mobily mám!" Vizuálne je to podľa mňa celkom príjemné, má to v sebe dobré monológy, takže reálne musím povedať, že som s filmom celkovo spokojný. Niektoré veci sa dali dotiahnuť, ale hlavná dejová línia je zaujímavá, postavy sú dobré a ako celok to funguje dobre. Hodnotenie: B+ ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Však pekne sa ten Cavendish dožil .. a on to chcel hneď na začiatku vzdať. Vďakabohu za manželku a za partiu skvelých priateľov. Samozrejme aj za toho technicky zdatného. Film má peknú kameru a hudbu skoro rozprávkovú. Je to také príjemné spestrenie nedeľného dopo, prípadne popoludnia. 3,5* ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film veľkou mierou pripomína Teóriu všetkého o Stephenovi Hawkingovi, až na myšlienku eutanázie. Táto kontroverzná myšlienka spôsobuje ťažkosti s hodnotením. Na jednej strane je tu oslavovaný život, na druhej strane je tu utrpenie, ktoré by chcel každý asi hneď ukončiť. Avšak najviac ma oslovila obetavosť manželky trpiaceho, ktorú stvárnila Claire Foy a tá tu herecky má v mojich očiach prevahu. Čakal som väčší nátlak na slzy diváka, ale našťastie to bol skôr krutý a pravdivý životný príbeh, žiadne umelé vyvolávanie citov. Koniec je samozrejme očakávaný od začiatku, otázka teda neznie, či sa to stane, ale ako a kedy sa to stane. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film je vyprávěný jednoduchým způsobem. Má silné emocionální okamžiky, ale celkově vyznívá jako plochý a povědomý. A už ve čtvrtině filmu je nám jasné jak to dopade i když se skutečnou událostí, která sloužila jako předloha, nejsme seznámeni. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Slzopudné drama, kde dvě hodiny sledujeme mladého muže, který náhle ochrne v 28 letech a je upoután na lůžko. I přes silné téma na motivy skutečných událostí mě film nebavil i přes slušný výkon Andrewa Garfielda. Bohužel nemám pro tyto filmy cit a není zde nic, čím by vybočoval z žánrově podobných filmů. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„SAKRA, Andrej, Ty radšej hraj akúkoľvek digitálnu postavu, to Ti najviac sedí, herec sám o sebe, ani nie si, a nieto tobôž režisér, ktorý si naivne myslel, že čosi pochytil od svojich veľkých mentorov, typu Petra Jacksona, teraz si si prizval k spolupráci špičkového kameramana Boba Richardsona, k napísaniu si povolal povolaného scenáristu od čias Gladiátora, obsadil si dobrého „pecúcha Garfielda” , alebo taktiež si si nepostrážil prácu strihača Masahira Hirakuba, čo voľakedy postrihal staršie snímky Dannyho Boylea, ale toto ešte automaticky nezaručuje vytúžený úspech, to aj nedávny Silnejší bol priaznivejší” ... Jednoducho, táto hrozná réžia ubíja celý film, ktorý sa tak stáva hrozne neznesiteľným a nudným zároveň ! Trebárs, budiž, nech produkuje i samotný synátor Cavendish, stále IDE o príklad, že takto by nemala v žiadnom prípade vyzerať práca režiséra, ktorá sa vzťahuje na DEBUTANTA. Toto je jeden strašný, chaotický chaos, že si si mal radšej nakrútiť nejaký krátkometrážny film, čo by Ťa uspokojil, a tak isto i nás divákov, lebo ja som veľmi, ale veľmi TRPEL, ešte intenzívnejšie, ako chorľavý Robin. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Příběh je hrozně hezký, je obdivuhodné, že dokázali lidem s tímto postižením takto pomoci, že nemuseli jenom ležet v nemocnici. Také je hezké, že Robin se po úvodních skeptických myšlenkách uchýlil k pozitivnímu vnímání života. A také, že jeho žena ho opravdu milovala a zůstala s ním. Ovšem filmu dávám jenom 3*, protože mě to chvilkama nudilo, nebo lépe řečeno film nedokázal udržet moji pozornost po celou dobu. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jak odehrát celý film, když vám role předepisuje ochrnutí od krku dolů a můžete používat jen mimické svaly? Úsměv, pomrkávání a krčení obočí. A to je vše. Příběh muže s krutým osudem, ale neuvěřitelně obětavou manželkou není zrovna samé dobrodružství a samá sranda. Má však sílu, umí dojmout a hlavně povzbudit. Přesto nevybočil z vyjeté cesty povinně edukativní podívané, která zaujme hlavně tím, jak podstatně se během pár desítek let změnilo nahlížení medicíny na těžce postižené (aspoň tedy doufám) i vztah lékaře a pacienta (taky v to aspoň doufám). Příběh záměrně neukazuje nic moc drastického nebo příliš intimního. ()

Reklama

Reklama