Reklama

Reklama

Jak básníkům chutná život

  • angličtina How Poets Are Enjoying Their Lives (více)
TV spot
Československo, 1987, 102 min

Režie:

Dušan Klein

Kamera:

Josef Vaniš

Hudba:

Zdeněk Marat

Hrají:

Pavel Kříž, David Matásek, Eva Vejmělková, Jana Hlaváčová, Rudolf Hrušínský, Míla Myslíková, Joseph Dielle, Karel Roden, Václav Svoboda, Tomáš Töpfer (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Po úspěšné promoci se čerstvý doktor Štěpán Šafránek vrací do rodného města, aby, vybaven znalostmi a maminčinými radami, nastoupil v místní nemocnici na internu. Úsměvná studentská léta skončila a Štěpán se seznamuje s novým životem a prostředím. S přísnou primářkou, záletným kolegou Sahulákem, kolegyní Tupou i nevrlou uklízečkou. Podaří se mu rozzuřit primářku, když k její prominentní pacientce přidělí na perfektně vybavený dvoulůžkový pokoj paní Hubáčkovou. Na druhou stranu se ovšem díky tomu seznámí s její půvabnou dcerou Alenkou. Což je sice hezké, ale draze zaplacené. Pro své postoje a zásady totiž brzy narazí a je při nejbližší příležitosti přeložen na místo venkovského obvodního lékaře do Bezdíkova. Tady se musí v malé ordinaci s kamny na uhlí a výřečnou zdravotní sestrou Toničkou vypořádat nejen se zástupy čekatelů na razítka a různá potvrzení, ale také s odpoledními návštěvami u pacientů. A opět se setká s Alenkou, která žije na místním zámku s rodiči, kteří tu pracují jako kasteláni. Když v televizi zahlédne bývalého spolužáka a spolubydlícího Mirečka, nyní delegáta mezinárodní zdravotnické organizace, spojí se s dalšími spolužáky Venošem, Honzou a Vendulkou a společně ho unesou na flám do Venošova sklípku. Stále více času však Štěpán věnuje Alence, které začne říkat Píšťalka. Zamiluje se do ní, přestože je zasnoubená s přízemním učitelem Hájkem, který má život naplánovaný do nejmenších podrobností. Nakonec dá Píšťalka Štěpánovi přednost před Hájkem, i když než se tak stane, musí překonat ještě spoustu překážek. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (278)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nemocniční a vesnicko-lékařské zážitky, hlášky a příhody jsou pořád docela vtipné, ale třeba osudy bejvalejch spolužáků ze střední a z vejšky tam byly docela zbytečny. To vracení oblíbenejch postav z předchozích dílů (jenom aby tam byly, ale ději nijak neprospívaj) nikdy není dobrej nápad. Mám takovej dojem, že teď už to s básníkama půjde z kopce... To ale neznamená, že by mě to vyloženě nebavilo. Bylo to dobry, ale už to holt není ono... ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Nejlepší díl - studenstká poetika je tatam a už je tu i kritika komunistického zdravotnictví nenápadně - ale je to vtipné a jsou zde legendární hlášky, který ten film dělají nesmrtelný - DOVOLENÁ V JUGOSLAVII ( tuším, že je naplánovaná za pět let, dneska můj dvanáctiletej synovec - syn samoživitelky, procestoval víc zemí než kdy za celý život viděli zasloužilí pracovníci socialismu, takže pokud si člověk všímá detailu v tom filmu, tak vidí socialismus v posledním tažení ) ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to už několikrát, ale až teď mi došlo, jak se z toho, oproti předchozím dvěma dílům, skoro vytratil humor (i když Hlaváčová zabíjí) a jede se hlavně na tu romantickou linii. Čímž film hodně ztrácí. Najednou mi to přijde poměrně dost prázdné a utahané. Ani ta Vejmělková to nezachrání (z těch básnických blondýn působí nejvíce jako leklá ryba). ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Do třetice všeho dobrého a dopadlo to dobře. Je to zábavnější a pro mě i něčím zajímavější než díl druhý. Líbilo se mi, jak musí Štěpán řešit zajímavé situace, které mu život přináší. A pořád si udržuje svůj podivně temný optimismus. On vlastně celou dobu vypadá, že je v depce, ale stejně chce žít dál a dál to zkouší. Jde za cílem, i když je v nedohlednu. Tohle je sympatické. Matásek je až neskutečně protivný. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Po příchodu ze Strážců Galaxie 2 na mě doma mimojiné čekal i tenhle filmek. A stejně tak jako před tejdnem sem se u něj náramně pobavil. Asi je to můj druhej nejoblíbenější díl, asi takovej poslední, kterej ještě za něco stojí. Vlastně ani nevím kolik se natočilo dalších pokračování, ale vím, že jejich kvalita už bude hodně mizerná, ostatně jako u většiny filmů, který maj víc jak 3 pokračování. V tomhle mě asi nejvíc baví nervózní šofér Zedníček, kterej celou dobu vyhrožuje tím, jak půjde makat do fabriky, že se tam končí ve 3h :o). A taky samozřejmě graf, na kterým jsou jasně patrný dovolený v Jugoslávii a pak už jen samá pozitiva a sociální jistoty :o). Tohle už je taky legendární hláška. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (23)

  • Původně se měl film jmenovat Jak básníkům voní život. Konečný název dostal až po připomínce Františka Filipovského. (Fenk)
  • Maminka Štěpána má na posteli v nemocnici rok narození 1936, Míla Myslíková její představitelka se narodila v roce 1933. (gug)
  • V tomto díle je ve scéně příchodu na hon na Konopišti vidět jméno Kendyho na průkazce, kterou se prokazuje u vstupu. V celé trilogii jeho jméno nikde nepadne. Kendy se jmenuje Leoš Marek. (lonedog)

Reklama

Reklama