Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Postarší Maďarka Mária nečekaně upadne do kómatu. Zatímco se pohybuje mezi životem a smrtí, její dcera Olga, právnička žijící v Rakousku, náhodou odkryje drásavé tajemství, které ji zavede až do Evropy 50. let sužované studenou válkou... Úspěšná právnička Olga (Ildiko Tothová) je nezávislá žena žijící ve Vídni. Když její matka Mária (Mari Torocsiková) nečekaně upadne do kómatu, Olga se musí vrátit do Maďarska, aby se s touto situací vypořádala. Matčino mumlání o jakémsi dopisu ji záhy přivede ke zjištění, že něco není v pořádku, Zatímco se Olga probírá Mariinými věcmi, začne odhalovat traumatickou minulost a její vlastní identita se otřese v základech. Olga, která žila v domnění, že se narodila v klášteře poté, co byl její otec zavražděn, postupně dává dohromady složitou skládačku s pomocí Márii, která se probudí z kómatu a rozhodne se postavit minulosti čelem. (Cinemax)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (17)

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

„Ja ti to poviem. Porozprávam ti všetko. Ale nebude sa ti to páčiť.“ „Povedz, to, ja to vydržím.“ Pre mňa duševne jeden z najťažších maďarských filmov za posledné roky. Ten príbeh a niektoré tie silné scény (sexuálny zločin na hraniciach, pôrod na chodbe, ...) mi ešte dlho zostanú v hlave. A to, že trojica Mari Törőcsik, Ildikó Tóth, Franciska Töröcsik hrajú svoju rolu tak presvedčivo a prirodzene, je len ďalší plus, ktorý zvyšuje kvality celého filmu. P.S.: Prečo mám taký pocit, že niečo také sa môže (mohlo) stať v reálnom živote? Osobné hodnotenie: 83% (****) ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý koncept, aj zápletka, no musím uznať, že najviac zo všetkého ma asi upútal ten povojnový vizuál sovietskej Viedne. Maďari vedia natočiť naozaj kvalitné filmy, a tento mal na to rozhodne nábeh. Lenže, neviem čím to je, ale po celý čas som mal taký podvedomý pocit, kam celý dej bude smerovať - a keď napokon prišiel ten moment prekvapenia, tak som ho prijal úplne prirodzene. Možno iní skutočne zažili ten Waw efekt tak ako bol zamýšľaný, ale ja už mám asi paranoju z podobných filmov a inštinktívne akosi predvídam (určite je nás takých viac). Každopádne, po scenáristickej stránke to bolo skutočne vydarené, no v takomto type filmu by som čakal o kus lepšie dialógy a asi aj viac tajomnej atmosféry. 3* (takmer 4). ()

Reklama

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Film doslova natřískaný emocemi v úhledném kabátku, s uvěřitelným scénářem a velmi dobrým příběhem. Maďaři se opět vytáhli, téma je skvělé už jen proto, že je reminiscencí na válku a její důsledky. Naprostá většina filmové produkce se věnuje utrpení lidí v průběhu konfliktu. Zde můžeme sledovat dozvuky války ještě po mnoha a mnoha letech, navíc natočené opravdu citlivým způsobem. Celý snímek mě asi nejvíc fascinovalo, jak úsporně a zároveň silně jsou zachyceny všechny důležité momenty. Není třeba příliš mluvit, obraz mluví sám za sebe. Takovýhle filmů už je dnes hrozně málo, všude se musí křičet a vše poskytovat "polopaticky". Zaujetí pro film neopadlo ani na chvíli, můžu jen doporučit. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Probere se?“ - „Paní…jednu věc člověk nedokáže. Dotknout se nosu jazykem…ale kromě toho se jí může stát téměř cokoliv.“ Jakože Mária toho zažila a přežila více, než je pro jednoho člověka vůbec zdrávo…Úvodní téměř 20minutový rozjezd byl poměrně dlouhý a příliš mě nebavil, ale pak to skutečné vyprávění konečně začalo. Polární záře (na kterou si v divák musí také počkat) má především silný příběh, na kterém ostatně stojí celý film. Ačkoliv nebudu zastírat, že scény z minulosti mě bavily podstatě víc než ty přítomné (řešící hledání vlastní identity a pravdy). Technická stránka je na světové úrovni, přitom je ovšem z Polární záře cítit nezaměnitelná „evropskost“ (myšleno v tom nejlepším slova smyslu). Za vyloženě slabší považuju jen naivní opití rohlíkem v podání sovětských úřednic a pak samotný konec (k tomuhle vyústění sice spěl film poměrně dlouho, přesto jsem tajně doufal, že to neskončím čirým…no, nevadí). Naše první filmové setkání s Mártou Mészáros dopadlo dobře a věřím, že nebude poslední. Za mě to budou slušné 4*. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Toporný, mrtvý film, který jakoby nedokázal navázat kontakt se mnou jako divákem. Předvádí vysoce a nemotorně aranžované konflikty a scény, které nezvládám začít sledovat - na to jsou moc vzdálené a postrádající náboj ve smyslu čehokoliv, co by mě na nich začalo zajímat a přitahovat formálně nebo dějově. Tak s tím filmem jen dvě hodiny existujeme vedle sebe v trapné chvíli vzájemného ticha. ()

Galerie (101)

Reklama

Reklama