Reklama

Reklama

Základna

  • Kanada Firebase (více)
Krátkometrážní / Sci-Fi / Horor / Válečný
Kanada, 2017, 27 min

Obsahy(1)

Experimentálny film od režiséra a zakladateľa spoločnosti Oats Studios Neilla Blomkampa (District 9, Elysium) zachytáva udalosti počas vojny vo Vietname, kde sa obe strany stretnú s novou a nečakanou hrozbou, na ktorú nebol nikto pripravený. (fichilles)

Recenze (70)

tron 

všechny recenze uživatele

Zo série Blomkampových kraťasov Rakka, Firebase a Zygote, je Firebase najlepší. Presne moja šálka kávy – odporná, desivá, džungľová a v neposlednom rade najambicióznejšia. Miestami pripomína Apokalypsu, je tam vojna vo Vietname, čiže to muselo byť náročné na vizuálnu stránku. Navyše ide o poklonu prvému Predátorovi, čo je môj obľúbený film, takže aj za to palec hore. Každopádne, vysvetlenie pôvodu „Boha rieky“ je dosť postavené na hlavu a mínusom je tiež otvorený koniec. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Další inspirační sáhnutí mezi ikonická sci-fi monstra, tentokrát jako origami z japonských kataklyzmatických démonů Tatarigami, virtuální simulace a Predátora (koneckonců, jeho původ míří i k pověstím o bájném tvoru z džunglí jihovýchodní Asie). O atmosféru místa se stačí postarat zpomalené zvuky rotoru vrtulníku a autentické záběry shazování napalmu, ale opět tomu předlouhému traileru schází trochu více sevřenosti a v okamžiku, kdy se konečně odhalí mytologie kolem Říčního boha, projevíte přání, aby k tomu raději nedošlo. Trademark doširoka otevřených konců u kraťasů Oats Studios už začíná vypadat jako alibismus.. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Po "Rakka", tu máme tu ďalší kurva excelentný kúsok od "Oats studios". Akurát sa prešlo z ulíc do "ďalekej" minulosti, bojiska Vietnamu, pričom Ja musím fakt sňať klobúk dolu pred touto "partiou" ľudí, ako mňa dokážu zaujať. To úvodné "intro" na mňa neskutočne zapôsobilo, pričom následne som sa už len viezol na vlne obrovského záujmu, čo to kurva zas vymysleli. Nie každému sa to musí páčiť, no gore, masky sú peckové (!!), samotný nápad s mimozemšťanmi je originálny, takže Ja som samé nadšenie! Navyše, Ja MILUJEM hororové kraťasy (viď môj denník), lebo tie v mnohých prípadoch za tak krátky čas stihnú viac, ako podaktoré sračky z Dark House a podobne .. - 90% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tenhle kraťas vlastně nijak nekončí - nejde mi o otevřený konec, ty mám rád, ale spíš bych se rád dozvěděl víc o původu (skvělého) monstra. Masky a všechny ty praktické krvavé efekty jsou tady ovšem prvotřídní. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Hororová varianta na Četu. Solidní zpracování, slušné triky, pěkné masky. Říční bůh je destruktivní a má rád krev. Vietnamská džungle skrývá smrtelné nebezpečí, což nemusí být jen domorodci, jedovatí hadi a komáři. Je to kraťas, což ovšem neznamená, že musí jít jen o jakýsi výsek válečných událostí. Nabízí se srovnání s literaturou - napsat rozsáhlý román není tak těžké, jako vyseknout krátkou mistrovskou povídku. Tahle povídka ale v závěru šumí do ztracena stejně, jako když vás budík vytrhne z děsivého snu. Škoda, jistý potenciál by byl. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Blomkampův kraťas z válečného prostředí, kde se objeví bůh lesa a je zde ukázáno jeho zrození a důvod jeho bití. Mě to nijak moc nebralo, ale cením snahu. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Chci vííííc, dělejtéééé. Pusťte mi víííííc. Ne, já nejsem bláááááázen. Chci víc! Víc, víc, víc, víc víííííííííc ! * * * * * ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Béčkový zombie s plandajícím masem kráčející džunglí je zřejmě hlavní zápletka toho večerníčku pro dospělé. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od ostatních kousků tohoto režiséra, mě to tentokrát bohužel zas až tolik neoslovilo. To ovšem neznamená, že by Neill Blomkamp nedokázal zaujmout mou pozornost. Jen prostě dávám přednost District 9 a přesun do vietnamské džungle nedopadl přesně podle mých představ. Opět to bylo po morbidní stránce velmi slušně zpracováno, ale vizuální efekty v některých scénách dost skřípali (hlavně ty hořící). Nicméně tento chlapík má u mě rozhodně zelenou a těším se na každý jeho další kousek. 50% ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Blomkampův rukopis se mi začíná zdát poněkud podobný ve většině jeho filmů a začíná se mi trošku zdát, že kraťasy nemá tak úderné jako celovečeráky. Jakoby jednoduše nezvládal vytvořit dostatečnou poutavou a vtahující atmosféru, a tak přijde celá 20minutovka ve výsledku nazmar, a to i přes místy celkem obstojný průběh... ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Další krátkometrážní snímek z dílen Oats Studios, tentokrát však z vietnamské džungle. Stejně jako předchozí snímek "Rakka", je i Firebase špičkově zpracovanou záležitostí, u níž je 27 minut sakra málo. Tyto nápady a zpracování si zcela jistě zaslouží velké plátno, větší rozpočet a delší stopáž! (VideaČesky.cz) ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Stejně jako u prvního kraťasu musím ocenit i u Firebase velice slušnou technickou stránku a hodně zajímavý nápad, který ale po stránce logiky stojí na velice vratkých nohách (okolnosti vzniku zejména). Prostředí vietnamského konfliktu ovšem zaujme vždy a temná, skoro až predátorovská atmosféra, tu je navozena skvěle. Dějově by to ale opět chtělo dotáhnout do něčeho uspokojivějšího. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý námet s pekne krvavými výjavmi Neillových myšlienkových pochodov. Zatiaľ ale tvrdím, že týmto projektom Oats Studios stráca Blomkamp čas, pričom sa mohol venovať nejakej celovečernej špecialitke. ()

Reklama

Reklama