Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nerozluční kamarádi Štěpán a Kendy jsou studenty maturitního ročníku gymnázia v jednom okresním městě. Když jsou po průšvihu s poněkud skandální písničkou "na koberečku" v ředitelně, vnukne jim ředitelka školy nápad nastudovat divadelní představení. Rozhodnou se pro Tylovu Lesní pannu v poněkud netradičním provedení - s hudbou, zpěvy a řadou neobvyklých rekvizit. Zatímco Kendy v divadle vidí nejen příležitost pořádně si užít, pro Štěpána je to šance sblížit se s půvabnou Marcelou Borůvkovou, přezdívanou Borůvka, o niž se uchází i uhlazený úředník Nádeníček. To, co bylo původně jen studentskou recesí, se začne oběma autorům brzy vymykat z rukou, a to nejen vinou svérázného hereckého obsazení, ale také díky informacím v tisku, o které se postará otec jedné ze spolužaček. Podnik nabírá na velikosti, dokonce se ozve i televize, která projeví zájem natočit o představení pořad. V tu chvíli se Štěpánovi a Kendymu zdá katastrofa neodvratnou. (TV Nova)

(více)

Recenze (309)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Moje nejmilejší série českých filmů. Měl jsem je rád, když jsem byl malý capart (i když si teď nedokážu představit co mě na nich mohlo zajímat:-) ), miloval jsem je na střední a rád si je pustím i kdykoli teď, jako vysokoškolák. Nechci srovnávat kvalitu prvních tří dílů, každý je o trochu jiném období života, všechny však podané nezapomenutelně poeticky a laskavě vtipně. Prolézání gymnázia mám ještě stále v živé paměti... Nechci do toho plést režii, musím jenom pochválit Kleina, za to, jak vedl mladé herce Kříže a Matáska a mnoho malých roliček velkých herců. Nashledanou Štěpáne a Kendy, uvidíme se na vysoké... 80% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Štěpán Šafránek patří mezi lidi s nutkáním říkat, co si skutečně myslí. Jinak je to snílek plaché povahy, takže Křížovo herectví k němu dokonale sedí. S věrným kamarádem Davidem Matáskem mají čerstvě před maturitou, ale ještě život na gymnáziu úplně neodepisují. Na řadě je experimentální divadlo i první láska Borůvka. Scénárista Ladislav Pecháček měl s postavou Štěpána společné povolání lékaře (studium medicíny v dalším díle), což při psaní slušně uplatnil. Všechno je notoricky známé, přesto se rádi podíváme znovu. To je výsada nespočtu tuzemských snímků. Díky moc za ně. PS: Uhlazený propagační referent Emil Nádeníček Oldřicha Navrátila poprvé. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Takže začíname. Režisér Dušan Klein štartuje úspešnú filmovú sériu o prostom českom mládencovi, s dušou básnika a povahou večného romantika, Štepánovi Šafránkovi. Mladučký Pavel Kříž je na počiatku svojej hereckej kariery. Je štíhly a sympatický. Sekunduje mu gitarista kapely Orlík, okuliarnatý David Matásek. A okolo nich je celá plejáda známych hereckých osobností. Je to svižné, vtipné a príjemné. Dobrý začiatok. Štepán je stredoškolák a najväčšími jeho starosťami sú príprava ochotníckeho divadelného predstavenia a túžba po prvom milostnom akte. **** ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Na Básníky mě vytáhl do kina můj kamarád Bobek někdy na střední. To jsem samozřejmě netušila, že to časem přejde do formátu "Šest žen Štěpána Šafránka". Jako studentský film to bylo milé. Až po letech jsem se dověděla, že komise film nepustila do kin, Dušan Klein musel vypustit dvě velice povedené basničky, které prý kritizoval tehdejší režim. Právem litoval a sám to označil za zbabělost. Posuďe sami:                                                                                                                              Chcete se upsat humoru? Nemiřte nikdy nahoru. Nakukujte jen zpovzdálí, kde rozdávají metály.                                               Dejme si nalít ještě sklenku, nač hned spoléhat na myšlenku? Nám stačí strárnout, budem vlivní senilní a neomylní.                                                                                                                                                                                                                     Až je tam pan režisér znovu přidá, přidám já pátou hvězdu. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Pro mě až moc rozjezdovej díl. Humor mi nijak bombastickej nepřišel. Určitou nostalgii k tomu sice cítím, ale co nadělám když mě prostě tenhle film nijak extra nebavil, tak to, že tu všichni pořád dokola omílají to je kult! To je kult! moje hodnocení stejně nikam výš nevytáhne.45% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Básníci mají obtížné začátky a konce zato mezidobí je radostné a plodné. Tak jestli tento díl byl obtížný tak jsem to opravdu nepostřehl. Je to počátek série vynikajících filmů o dvou kamarádech Štěpánovi a Kendym. Navždy zlatý fond českého filmového umu. "Co Čech to herec,že?" 80% ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

U všech třech dílů jsem se bavil podobně. Poprvé se mně to líbí, ale nevím jestli jsem na podruhé odolal. Zřejmě ano. Přeci jenom to není zrovna vyhledávaný žánr. Bod pro Borůvku. 75% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Tato série komedií se jistě povedla, originální herectví dvou hlavních postav a roztomilé zápletky při prvních milováních. :-) ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Téhle sérii jsem na chuť nikdy nepřišla. Pamatuju is akorát lordóza a kifóza, arterie verte bralis a žhavil Béďa žhavil drát... ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

První a rozhodně nejkvalitnější "díl" serie, která nikdy neměla mít tolik pokračování, kolik má - svět měl prostě jednou pro vždy přijít o básníky a už never more. To, co bylo ze začátku alespoň místy vtipné, bylo stokrát vykradeno a opakováno a to, co vtipné nebylo bohužel taky. 2 za Ulicí nezpustošeného Pavla Kříže. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Gymnazista Štěpán Šafránek veršuje pro spolužačku Borůvku, o jejíž duševní vyspělosti by se dalo s úspěchem pochybovat, neboť ji budoucí účastník amatérského maratónu v Sao Paulu Emil Nádeníček hravě utáhne na hit "Ty máš kukadla jako zrcadla". Štěpán v honu za láskou souhlasí s šíleným nápadem kamaráda Kendyho na vytvoření aktuální verze muzikálu na motivy Tomanovy Lesní panny. Studenti i profesoři se snaží zaujmout rejžu svými hereckými výkony, televize vše natáčí, noviny tisknou oslavné články, zátky šampaňského radostně poletují po místnosti a mezi členy souboru na sebe jednoznačně strhávají pozornost saunař Bouchal ("Šuby duby Amerika") a taneční mistr Hugo, díky němuž jsem konečně pronikl do tajů baletní terminologie. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Rozjezd jako první den v autoškole a ještě k tomu do kopce. Úspěch je, že nám to nechcíplo, ale chraptělo to pořádně. Z té lepší trilogie o básnících je tohle sušenka pro cukrovkáře. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Viděno dnešníma očima mě vlastně překvapuje, že to získalo takovou popularitu a že vzniklo neuvěřitelných 5 pokračování. Film je to podle mě zoufale nevtipný, beznadějně zaseklý v době svého vzniku, délka je subjektivně skoro nekonečná, a nejvíc otravné mi na tom asi přijde to označení titulní postavy za "básníka", protože ty jeho banální veršovánky jsou urážkou "skutečné" poezie. Nenáročnému publiku u nás ale vždy stačilo ke štěstí jen málo, takže vlastně proč mě to překvapuje... ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

První díl této známé české komedie. Mě to jako velký zázrak nějak nepřijde. Kvalitní čeští herci, dobrý příběh a scény tu jsou, to přiznávám, ale nic velkého v tom nevidím. Pavel Kříž silně zaujme, na film se dá v klidu dívat, nenudí, jen to beru jako lepší nadprůměr. Tudíž to vidím na 68% = *** ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Nevidím na téhle komedii nic tak mimořádného, abych ji vychvaloval do nebes, přesto pobaví. Děj se točí kolem amatérského divadelního muzikálu a gagy kolem toho jsou dobré. Kříž s Matáskem vytvořili výraznou hereckou dvojici, na které je česká kinematografie poměrně bohatá. Nevyhledávám tenhle druh "intelektuálního" humoru, ani nijak tuhle sérii, i když uznávám, že ty starší díly jsou povedenější než ty porevoluční. 60% ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

" Ty pohyby u toho spívání , pane Bouchal , vám poradil kdo ? " Vždy , pri opakovanom sledovaní " jednotky " , myslím na underground , bigbít a Kerouaca , hoci neviem prečo , ale som tým nasiaknutý . ()

Související novinky

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama