Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nerozluční kamarádi Štěpán a Kendy jsou studenty maturitního ročníku gymnázia v jednom okresním městě. Když jsou po průšvihu s poněkud skandální písničkou "na koberečku" v ředitelně, vnukne jim ředitelka školy nápad nastudovat divadelní představení. Rozhodnou se pro Tylovu Lesní pannu v poněkud netradičním provedení - s hudbou, zpěvy a řadou neobvyklých rekvizit. Zatímco Kendy v divadle vidí nejen příležitost pořádně si užít, pro Štěpána je to šance sblížit se s půvabnou Marcelou Borůvkovou, přezdívanou Borůvka, o niž se uchází i uhlazený úředník Nádeníček. To, co bylo původně jen studentskou recesí, se začne oběma autorům brzy vymykat z rukou, a to nejen vinou svérázného hereckého obsazení, ale také díky informacím v tisku, o které se postará otec jedné ze spolužaček. Podnik nabírá na velikosti, dokonce se ozve i televize, která projeví zájem natočit o představení pořad. V tu chvíli se Štěpánovi a Kendymu zdá katastrofa neodvratnou. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (309)

Kryton 

všechny recenze uživatele

Celá stará trilogie básníků má své kouzlo a atmosféru. První z nich ve své jednoduchosti a dětské naivitě patří pop právu ke zlatému fondu komedií (a další dvě pokračování jakbysmet). I po téměř 30 letech neztrácí na vtipu a kouzlu. V nemalých rolích vynikají pan Filipovský či Ringo Čech. Není nad vychlazený budvárek pěkně po sauně! ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Všechny díly básníků jsou zajímavé. Sledoval jsem je hlavně v dospívání. Balení holek na verše? Proč ne, ale v dnešní uspěchané době si to nedovedu tak nějak představit. Jinak výběr herců pan Kleina byl výborný. Ani jeden nepodal špatný výkon. Vyzdvihuji paní Myslíkovou, pana Matáska, pana Kopřivu a zapomenout samozřejmě nemohu ani na pana Kříže. Tito všichni se zaskvěli. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Ani neviem a nechápem prečo som sa doteraz všetkým 'Básnikom' toľko vyhýbal. Možno to bude mojou nebásnickou povahou a teda znova som si uvedomil, že sa netreba riadiť názvom. Prvá časť série je nabitá modernou problematikou, úsmevným, mladým a aj poučným príbehom. Na svoju dobu a v tuzemskom poňatí určite obrovský shock! Ale film nestarne a musím povedať, že úprimnosťou a spracovaním dáva stále poriadny knockout aj napríklad takému cool filmu akým sú tematicky príbuzní 'Snowboarďáci'. 80%. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Úvodní část pentalogie o básnících, o které už od začátku přichází svět. Skvělé herecké obsazení a zejména Oldřich Navrátil, co by Emil Nádeníček je geniální. Ješě bych vyzdvihnul skvlého Ringo Čecha, co by místního saunmana a následně i zpěváka na prknech, co znamenají svět. Velmi příjemné, velmi pravdivé, velmi nevtíravé a hlavně, pro všechny generace. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Začátek Básníků přišel chvíli přede mnou. Hrdinové celé veleúspěšné série jsou zhruba o dvě dekády starší, proto jsem se s nimi nikdy neztotožnil naplno a nestali se mým nejoblíbenějším filmovým vesmírem. Přesto je mám rád a patří ke klasikám naší tvorby. Pro Pavla Kříže to byla doslova životní role, ze které se nikdy nevymanil a ani dobře zahraný Hitler (Lída Baarová), na tom nic nezmění. První film patří spíše do průměru. Navíc Borůvka pro mě nebyla nejsympatičtější z jeho lásek a to pragmatické vyznění na konci pro mě bylo vždycky až moc hořké. Přes všechny výhrady dám tři hvězdy a jednu navíc, za odstartování dlouhé a divácky úspěšné série. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (22)

  • Pri schvaľovacej projekcii riaditeľ českého filmu, slovenský básnik Milan Lajčiak, po oneskorenom príchode hneď tvrdo zaspal. Následne film zhodnotil slovami, že je mu z toho zle a niečo, čo hanobí spoločnosť, nemôžu pustiť do kín. Nakoniec rozhodnutie zmenili, keď režisér súhlasil, že vystrihne dve básničky, ktoré v zastúpení Štefana Šafránka (Pavel Kříž) zložil MUDr. Pecháček. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Miroslava Šafránková se před kamerou odmítala svléknout, a tak ji režisér navrhnul, že to vyřeší animovanými pasážemi. Nakonec se mu tento způsob zalíbil a více ho zakomponoval do filmu. (hot_spot)
  • Nápad k filmu sa zrodil tak, že Dušan Klein bol ako porotca vyslaný na súťažný festival filmových komédií do Nového mesta nad Metují. Nebol to vtedy dobrý rok na veselé filmy a porotcovia sa po ňom vyčítavo a smutne pozerali. Klein kolegov bránil, že nie sú dobré námety. Jeden z miestnych usporiadateľov mu následné požičal Pecháčkovú novelu. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama