Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nerozluční kamarádi Štěpán a Kendy jsou studenty maturitního ročníku gymnázia v jednom okresním městě. Když jsou po průšvihu s poněkud skandální písničkou "na koberečku" v ředitelně, vnukne jim ředitelka školy nápad nastudovat divadelní představení. Rozhodnou se pro Tylovu Lesní pannu v poněkud netradičním provedení - s hudbou, zpěvy a řadou neobvyklých rekvizit. Zatímco Kendy v divadle vidí nejen příležitost pořádně si užít, pro Štěpána je to šance sblížit se s půvabnou Marcelou Borůvkovou, přezdívanou Borůvka, o niž se uchází i uhlazený úředník Nádeníček. To, co bylo původně jen studentskou recesí, se začne oběma autorům brzy vymykat z rukou, a to nejen vinou svérázného hereckého obsazení, ale také díky informacím v tisku, o které se postará otec jedné ze spolužaček. Podnik nabírá na velikosti, dokonce se ozve i televize, která projeví zájem natočit o představení pořad. V tu chvíli se Štěpánovi a Kendymu zdá katastrofa neodvratnou. (TV Nova)

(více)

Recenze (307)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Neotřelý pokus propojit dobově oblíbenou českou teenagerskou komedii (která svého pomyslného vrcholu dosáhla o rok později ve Smyczekových Sněženkách a machrech) a normalizační všelidovou filmovou zábavu se Dušanu Kleinovi povedl bezezbytku - volná série o osudech mladých (později zrajících a ještě později stárnoucích) básníků života se stala velmi oblíbenou a mnohé z ní zlidovělo. Jestliže ale v amerických blockbusterových komiksových adaptacích platí pravidlo, že každý nový díl je lepší předchozího (Hellboy atd.), tak v případě básníků platí pravý opak - každý nový díl znamená kvalitativní sešup dolů... ,,Jó, šuby duby Amerika..." Podobné filmy: Sněženky a machři, Jen si tak trochu písknout ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Bez zaváhání nejlepší básníci. Bezchybné herecké výkony, nezapomenutelné malé role Luďka Kopřivy a F.R. Čecha :-) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Šůby Důby Amérika, nezaměnitelné ilustrace, nezapomenutelné texty, řada svérázných postaviček a krásně roztomile dívčí Borůvka - to dělá tenhle skvělý filmeček o životních premiérách, který překonali jen básníci přicházející o iluze. 80% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kdyby nebyl František Filipovský, tak dám tři, jenže díky němu to naprosto parádně vzrostlo a tak vlastně i jemu můžou Kříž a Matásek děkovat, protože bez něj by v tomhle filmu byly poloviční. Ta scéna, jak tam vycucne ty tři piva naráz, ta je snad i legendární. Já bych ho chtěl vidět dneska, jak tam ty tři piva vyžahne během tří obyčejnejch střihů. Já na to nemám... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Dlouho mi trvalo, nez jsem basnikum prisel na chut, ale ted se na ne pokazdy rad kouknu. Hodne lidi tu resi, kterej dil je nejlepsi, coz je tezky rict, jen vim, ze nejradsi mam prvni dil. Prvni byl proste prvni a i kdyz tu zapletka pusobi jednodusejc nez v pokracovanich, celej film mi prisel takovej bezstarostnej, milej a veselej. Navic tu je pro me nejlepsi "Štěpángirl" Miroslava Šafránková, ktera je takova spravne roztomila, nic moc neresi, proste ma jen rada Stepana. A navic je tohle jedinej film, kde je lepsi nez jeji slavnejsi sestra Libuše. Krom toho je tu spousta znamejch hercu v mensich rolich a jeden lepsi nez druhej (Kopřiva, Filipovský, Čech, Navrátil atd.). Hlavni dvojice Pavel Kříž i David Matásek tu taky nemaj chybu, tohle byla fakt stastna volba, misty to sice Kříž s tim ospalym vyrazem prehani, ale to uz k tomu tak nak patri. Navic tu je spousta super pisnicek a vlasne diky tomuhle filmu existujou ty vtipny animace. Nesmirne pohodovej a milej film, na kerej se vzdy rad kouknu. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

To, že svého času vypadala "teen comedy" takhle a dnes vypadá tak, jak vypadá, je pro mě jedním z důkazů úpadku lidstva. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Já nevím, ale mě ten první díl zas tak nezaujal . Borůvka byla fakt divná ( jak si mohla vybrat Nádeníčka ), nelíbil se mi Kopřiva ani Čech a vůbec, takovou hru by žádní studenti nechtěli hrát. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Klasika, na kterou se vždycky s chutí znova mrknu. Vedle "svěrákovin" patří první tři básnické díly asi k mým nejčastěji viděným českým filmům vůbec. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Scénář vtipně reflektující rozervanost mládí, zábavné postavy a vedlejší postavičky (Císlerův rejža, Nádeníček...), perfektní herci a super písničky. V osmdesátkách byl Klein kvalitativně na tvůrčím vrcholu. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Ano, první a také zároveň nejlepší ze všech filmů o básnících. Navíc skvělý Oldřich Navrátil (nepíšu to jen proto, že je z Třebíče) v roli otravného Nádeníčka (to jsem jen vyzdvihl jednu z vedlejších rolí, ostatní se také ukázali v dobrém světle). Avšak žádný z příběhů o Štěpánovi Šafránkovi si u mě nezískal plný počet, tudíž jen 4*. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Tenhle film u nás jede pořád dokola. Poslední dva díly prvním třem nesahají ani po zaschlou špínu za nechty na nohou Štěpána Šafránka. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ani neviem a nechápem prečo som sa doteraz všetkým 'Básnikom' toľko vyhýbal. Možno to bude mojou nebásnickou povahou a teda znova som si uvedomil, že sa netreba riadiť názvom. Prvá časť série je nabitá modernou problematikou, úsmevným, mladým a aj poučným príbehom. Na svoju dobu a v tuzemskom poňatí určite obrovský shock! Ale film nestarne a musím povedať, že úprimnosťou a spracovaním dáva stále poriadny knockout aj napríklad takému cool filmu akým sú tematicky príbuzní 'Snowboarďáci'. 80%. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Série nesmrtelného humoru v neopakovatelném balení ilustrací Stanislava Holého. Co scénka, to perla. Co nápad, to zlatý fond typického českého absurdistánu. Ono taky narvat do jednoho filmu perlícího Filipovského, Somra, Císlera a Navrátila ve větších rolích a vždycky ty jejich etudky dotvořit něčím tak automaticky trefným jako je přítomnost Kořínkové, Kretschmerové nebo Štěpánové... to už by pokazit byl zkrátka hřích. Naštěstí to ale celé kočíruje duo Klein-Pecháček, které vytěžilo z původního nápadu Amatérů zdařilou hexalogii. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Moje srdeční záležitost. Líbí se mi pořád i po bůhvíkolikáté projekci. Stále mě lákají dva vykutálení kamarádi Štěpán a Kendy, Štepánovo nesmělé balení půvabné dívky Borůvky, jejich "Lesní panna na novo", přihřátý choreograf Hugo Snavný Luďka Kopřivy, samorostlý lázeňský Paganini Františka Ringo Čecha a další věci. Tento díl není asi nejlepší z celé série, má ale nejhezčí verše. (Namaluji tvoje ňadra, dvě kuličky z počítadla...). ()

Související novinky

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama