Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1970 natočil režisér Dušan Klein svůj první kriminální film podle scénáře Václava Šaška. V něm byl řidič dálkové dopravy Karel Marek (J. Holý) odsouzený před čtyřmi lety za pašování uměleckých předmětů za hranice. Na lavici obžalovaných však stanul sám, neboť vzal vinu na sebe namísto svých společníků výměnou za to, že se postarají o jeho rodinu. My se s ním setkáváme v okamžiku, kdy je po odpykání trestu propuštěn na svobodu a ihned nato kontaktuje jednoho z nich – Karla Hesse (Z. Kutil), jehož následně chladnokrevně zavraždí. Poté se vydá i za ostatními – Jelínkem (J. Somr), Krásou (B. Šmída) a Novákem (I. Prachař), které postaví před hotovou věc, že Hesse zabil. Přinutí je o věci mlčet, poněvadž by je nyní u výslechu všechny potopil. Za vlastní mlčení si pak žádá finanční rentu. Po třech měsících se ale z Marka stává notorický opilec a pro své kumpány začne představovat nebezpečí. Policie také nalezne mrtvé tělo Hesse v potopeném autě. Případu se ujímá zkušený vyšetřovatel Hájek (J. Adamíra), který si brzy dá do souvislosti Hessovu smrt s propuštěným Markem. (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle je parádní detektivka s parádní kamerou natlučená doslova hereckou elitou své doby. Všem kraluje Jiří Adamíra v roli detektiva, noblesní jako vždy s hlasem, který rozklepává kolena i mně. Nejedná se však o klasickou detektivku kdy s vyšetřovatelem rozplétáme stopy a hledáme viníka. Zde je vše jasné od začátku, spíše sledujeme jak kriminálka tápe a jak pozvolna utahuje smyčku kolem pachatelů. A nejzajímavější na tom je, že u jednoho ji zatáhne až moc čímž se film dostane k velmi zajímavému konci. Nebudu ale více spoilerovat, nečtěte komenty a koukněte na to. Mimochodem utopit pro film v roce 1970 Renaulta 8, to muselo bolet :-). Dávám za 4 stováky ty zelený... * * * * ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Byl už mrtvý, když to kladivo na něm začlo pracovat." To je záhada. Jedna mrtvola, druhá mrtvola, třetí mrtvola a to je splněný sen každého vyšetřovatele, když podezřelí ubývají. Jen aby nějaký zůstal naživu, aby bylo koho vyšetřovat. Jenže tady se moc nevyšetřuje, spíš se mudruje, popíjí se královna Anča s Honzou Chodcem a čeká se na chybu. Mně z principu nevadí čekat, ale dle mého gusta by to mělo být zábavnější nebo napínavější. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Na týhle detektivce je asi nejzajímavější to, že Jiří Adamíra tady vlastně vůbec nic nevyřeší. Jenom se tak motá okolo, občas na někoho z podezřelejch zkouší nějaký podivný psychologický hry a nakonec stejně zjistí akorát velký hovno. Ale jako koukat se na to dá... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo velice slibně, temná detektivka trochu šmrncnutá noir. S přibývajícím časem se z toho stal obyčejný detektivní příběh se zmateným koncem. Škoda. Ale i tak dobrý film se skvělým Jiřím Adamírou. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jistojistě to nejlepší, co jsem od Dušana Kleina (který mě jinak nechává bezpečně chladným) viděl. Ani se mi nechce věřit, že něco tak temného a psychologického natočil on. Inu, mohl se spolehnout na skvělé herce, výtečného skladatele Havelku a scénář, který se nebál (zlehka) otevřeného konce. Dialogy Jiřího Adamíry a Bohuše Záhorského neměly nejmenší chybu. Co chybu mělo, byl hnusný televizní ořez. Z filmu, jenž byl očividně (nejen podle úvodních titulků) natočen širokoúhle, zbylo torzo, do jehož obrazu se vše zkrátka vejít nemohlo a taky nevešlo. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Velmi slušná krimipovídka z "podsvětí"... výborné role Adamíry, Prachaře a Lohniského...skvělé dílko, stojí za vidění.! ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Vy jednu vraždu vyšetříte a druhé nezabráníte...“ Váhal jsem nad 4 hvězdičkami, zklamán v rámci očekávání určitě nejsem, film je to v mých očích lehce nadprůměrný. Kleinův debut má občas výbornou temnou atmosféru, občas ale pokulhává stejně jako děj na místě bez napětí, občas dochází na hluchší mísa, kde se ta atmosféra i vytrácí. Šaškovi se coby scenáristovi daří výborně přecházet z klasické krimi o partě postarších kriminálníků a pátrání po vrahovi do druhé vrstvy filmu v podobě hlubších filosofických úvah. Dialogy mezi vyšetřovatelem Hájkem (tradičně výborný a charismatický Jiří Adamíra) a policejním doktorem, které se dotýkají postřehů jako etické principy policie, nebezpečí vyšetřování pro společnost nebo odlišný pohled na zločin i svět ze strany lidí poznamenaných válkou, dodávají této zdánlivě obyčejné kriminálce zajímavý rozměr navíc. K této vrstvě filmu sice otevřený závěr s vysloveným názorem vyšetřovatele Hájka sedí, ale zakončení příběhu na mě působilo příliš náhle a nevýrazně. Škoda, že těch silných dialogů nebylo v celém filmu víc, protože kromě nich a zmíněného Adamíry už nic víc zapamatovatelného v tomto pokusu o trochu jinou československou kriminálku nenacházím. [65%] ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho podivně otevřeného konce, kterým si tvůrci filmu notně zjednodušili práci, hodnocení mohlo být vyšší. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Dušan Klein se pokusil natočit českou variaci na Melvilla. Tragický byl ovšem výběr herců, jediný povedený drsňák je Jiří Holý, absolutně mimo je pak Bohumil Šmída. Přesto si film určitou temnou atmosféru zachovává. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Klein, Schulhoff, Toman - jeden z nich není ani vrah, ale ani režisér detektivek. Kleinovi, ač byl protežovaným režisérem detektivek, se povedla jen Sázka na třináctku, jinak kope okresní přebor. Tenhle námět je velmi zajímavý, a dostat jej do ruky třeba právě Schulhoff, udělá z toho skvělé psychologické drama s detektivním kořením. Ale tenhle film nedokáže udělat pořádně ani expozici kriminálníka, ani následně kriminalisty, a koneckonců, kriminalista zde dokonce překračuje hranice zákona, ale jeho zaujetí mu nevěřím. To už víc věřím Záhorskému coby soudnímu patologovi. A vlastně jsem pořád čekal, co se bude dít dál, a najednou přišel záběr na odjíždějící auto a konec. Potěšily mě tak vlastně jen záběry z pankráckéhjo hřbitova, neboť tam máme pradědu z manželčiny přízně. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nelze říci, že jde o špatný film, ale od poloviny film dost přešlapuje na místě, děj negraduje, ale pořád tak plynule ubíhá. Nakonec se Lohniský přiznává, že Holého zabil při rvačce a najednou není co vyšetřovat. Otevřený závěr, kdy oběšeného Šmídu naleznou na půdě jeho chaty, dává jistý předpoklad, že bývalí dva komplicové se rozhodli zbavit nejslabšího z party...ale také to tak být nemusí. Trochu nedotažené, výkon Adamíry byl velmi slušný. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Překvapivě nadprůměrné kriminální drama založené na vyšetřování několika propojených zločinů, jež k sobě váže řadu individuálních – mravních i psychologických – dilemat a sporů. Smysluplný a napínavý scénář Jindřich Poláka, příbuzný rovněž skvělé Hře bez pravidel (Noir 1), panoramaticky sleduje pravděpodobné zločince i vyšetřovatele, rozmývá hranice mezi nimi a zbavuje jejich světy dosavadní stability, ba prvním nečekaným otřesem je roztáčí opačným směrem. Kleinova režie, byla-li nějaká, neškodí stejně jako učňovská kamera budoucího zapomenutelného nádeníka. Vše spočívá na divadelních kreacích herců, z nichž někteří tzv. druhořadí, obsazovaní zpravidla do vedlejších rolí (jako Holý nebo Šmída), dosahují mimořádné psychologické hloubky a přesvědčivosti. Otevřenost příběhu ještě zesiluje jeho temný a bezvýchodný účin. (Noir 2) ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Tohle má na svědomí Dušan Klien? To se mi nechtělo ani uvěřit. Jiří Adamíra si protentokrát zahrál vyšetřovatele, ale jeho práce byla vlastně úplně zbytečná. Byla to taková malá šachová partie. Jenže v šachách se dají jednotlivé tahy "předvídat". Přesně tyto konce nemám ráda. No, nemůže být každý den posvícení. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nanicovatá detektivka. 1)  Filmovou temnou detektivku s vynikající režií (komentátor MickeyStuma) jsem tedy nezaregistroval. Viděl jsem utahaný film blízký televizní inscenaci, který nedostatek režijní invence nahrazoval jazzoidní hudbou a snahou o pochmurnou atmosféru._____ 2)  Dvě hvězdičky jsem považoval za spravedlivé ohodnocení celého díla. Závěrečná pointa - nepointa je důvodem, proč dávám jenom jednu. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Docela náročný příběh, nedivím se, že není každému po chuti. Dialogy jsou skvělé, otevřené je to až do konce a rozuzlení paradoxní tím, že se vlastně nekoná. Važme si detektivky, která určitě není tuctová. Plus kvalitní filmové hudby Svatopluka Havelky. Dneska u filmů namísto skutečných skladatelů zaměstnávají popkulturní trdla. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

5/10 Holy jse skvely, Smida je vyborny a i dalsi pachatele se zhostili ukolu s noblesou - pravda, diky scenari jsme se nedockali excelentniho kusu, ale... Ale ze sondy do policejni prace psychologickeho natlaku, kterou nasledne StB pouzivala nekolik desetileti se mi zvedal DOST kufr. Opravdovy profesionalni humus. Kdeze jsou ti sympaticti policite... "Jednu vrazdu vysetrite, ale druhe nezabranite!" Otevreny konec mi na rozdil od ostatnich docela sedl. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrá detektivka,obsadenie,kamera,námet,atmosféra ...všetko fajn...ale ten koniec posledné minúty sú úplne odfláknuté - nedomyslené,chýba koniec- poriadny.To čo ponúkli autori vyzerá ako by im zomrel scenárista a niekto -totálny amatér to ukončil.Žiaľ vyfučalo to čo sa ťažko od uvodu budovalo.Moja zaujímavosť: Film bol natáčaný v Prahe a na Slapskom jazere. (dyfur) ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Temná detektivka, která zapadá do skvělých českých kriminálek šedesátých a sedmdesátých let. Stojí za to za shlédnutí. Bohumil Šmída opět v roli záporáka nezklamal. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Dobry vyber hercu a velmi slusna atmosfera po celou dobu filmu. Komentar k tomu, ze Adamira nic nevysetri je velmi vtipny a trefny a musim s tim souhlasit - pochopitelne. Skvele je vykreslen psychicky natlak na podezreleho, nevzpomenu si, ve ktere nasi kriminalce jsem se s tim v takove mire setkal. Nebyt doslova useknuteho konce, hodnotil bych o hvezdicku vyse. ()

Reklama

Reklama