Reklama

Reklama

Dračák

(amatérský film)
Fantasy / Krátkometrážní
Česko, 2015, 23 min

Družina hráčů se sejde, aby vzala své postavy na jejich první dobrodružství ve světě Dračího doupěte. (oficiální text distributora)

Recenze (12)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Fanouškovský film o hraní dračího doupěte, který je zároveň jakousi "reklamou" na hru samotnou? Kdo by to byl řekl, že to bude takhle dobře fungovat? Jasně, nalévám si čistého čaje a zřím, že herectví je bídné (ovšem u některých postav, jako slečna zlodějka, ehm, to působí spíš dojmem grotesky v tom nejlepším slova smyslu), příběh se dá vyjádřit jen citoslovcem ehm a technická zručnost taky není bůhví jaká, ale... Na mě to prostě fungovalo a těch dvacet minut jsem se fakt bavil a usmíval a ono zvládnou tohle u ryzí amatéřiny, co má dvacet minut, je velmi, velmi těžké, takže já tu čtvrtou hvězdičku nakonec milerád dám a začínám být nakloněn podpoře dalšího dílu na Startovači. ()

Darill 

všechny recenze uživatele

Autoři to asi myslí vážně, ale ve výsledku je to jen nechtěná sebeparodie. Jestli chce autor popularizovat RPG a fantasy filmy, tak tudy cesta opravdu nevede... ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Tak je to sice stokrát amatérštější než americké Dračí doupě z roku 2000, které jsem nedávno počastoval odpadem, ale zároveň o dost zábavnější, což je to hlavní. Ze začátku mi to sice přišlo příliš křečovité, ale reakce zlodějky na oznámení výzbroje mě hodila do pohody:-) Navíc, na rozdíl od výše zmínění americké hovadiny, mi tahle milá česká blbůstka (v dobrém slova smyslu) dodala chuť si na stará kolena zase jednou zahrát... ()

solid 

všechny recenze uživatele

Dalo by se tomu vytknout spousta chyb, ale na druhou stranu kdo jsem já, abych kritizoval? Super, že něco takového vůbec vzniklo. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Tyhle tři hvězdy jsou velmi specifické. Film samotný se prostě klasická amateřina a mohl bych mu tady vytýkat všechno horem dolem a dát mu odpad!. Ale spíš bych rád autory podpořil, protože je to prostě celé takové sympatické. Co mě nejde do hlavy je spíš proč si autoři nezkusí půjčit od nějakých šermířů pořádné těžké zbroje a vymakané kostýmy, přeci jen to, co mají, je takové "levné". Nějaká normální kvalitní šermířská skupina by mohla mít pro podobný projekt pochopení a nechtít za půjčení platit zlatem. Zrovna tak si myslím, že by nebylo špatné dát si větší práci s výběrem lokací, které jsou sice celkem pěkné, ale do fantasy to chce něco víc omračujícího, co se u nás v republice určitě najít dá - vodopády, skalní města, jeskyně, hradní zříceniny. Interiér herny, kde se vysedává nad dračákem, by se určitě dal vyzdobit částmi kostýmů a zbraní, které jinak hrdinové mají venku na sobě, taky by to tomu dodalo atmosféru, stejně jako vhodné tlumené světlo. A tak dál a tak podobně. Ale rozhodně držím autorům palce, aby se jim podařilo shromáždit peníze na ten další díl. Určitě mají spoustu nápadů co po prvotině vylepšit a já se na to rád zase podívám, Dračí doupě je moje srdcovka. P.S. Pokud by autoři sháněli nějakou praktickou pomoc, tak rád pomůžu jak můžu :) ()

ZHODNOTITEL odpad!

všechny recenze uživatele

Ryze amatérský / nezvládnutý film. Doporučoval bych napřed natočit něco kratšího. Preprodukčně jsou z toho cítit silné přípravy, ale produkce už je trochu odfláklá a postprodukce se v hojné míře nedostavila. ()

FILMOVKA 

všechny recenze uživatele

Nakonec ještě jednu hvězdu přihodím. Když to vezmu kolem a kolem, tak to z amatérského měřítka je zvládnuté v celku dobře. Přesto ale, aby to k něčemu vypadalo, tak se musí ještě hodně zapracovat na obrazové stránce tvorby a trochu krotit scénář. Kamera nebyla zlá, ale dalo by se z toho vymačkat s přehledem mnohem víc, když se podívám na některé záběry, ke kterým jste pravděpodobně museli mít o chlup lepší techniku. ()

Luq 

všechny recenze uživatele

Film s tolika sponzory (nebo aspoň logy partnerů) a takovou podporou? Tetelil jsem se očekáváním, protože dračák jsem hrával jako kluk a byl jsem do něj zcela zažraný. Fantasy je podle mě asi nejobtížnější žánr vůbec. Pokud není dostatečně bohatá výprava, film ztroskotá. Pokud není dobrý příběh, film ztroskotá. Pokud nejsou výjimeční herci, film ztroskotá. Přesně na tom bohužel film ztroskotal i zde (vyjma zdařilých kostýmů – za ty první hvězdička!). !!!!SPOILERY!!!! Dialogy zní, jakoby je protagonisté četli z papíru. Obecně zde v klidnějších pasážích chybí herecká akce a spolu se střihovým nešvarem, kdy kamera vždy míří do obličeje toho, kdo mluví (žádné proložení záběrů) to pak působí prostě příliš sterilně a staticky. Nejvíc se to projevuje ve scénách s mistrem kouzelníkem, který v naaranžované místnosti stojí, odříká svůj text a zase stojí. Herecký projev tak působí toporně, i když věřím, že kdyby se herec věnoval vedlejší činnosti – studiu knihy nebo míchání lektvarů (ok, není to alchymista) – vše by dopadlo výrazně uvěřitelněji a celkově lépe. Za mě to tedy není chyba herců, ale jejich vedení. Obecně celý scénář jde značně po povrchu a plně nevyužívá všech možností, jak propojit svět postav a svět hráčů. Několik vtipů se povedlo, většina se ale nedotáhla. Bohužel :-( Doteď si taky nejsem jistý, jestli byl svět postav myšlen tak, že v něm jsou hráči (na to to ale nebylo zřejmé a postavy by se pak měly chovat asi ještě víc civilněji, zde hraje pro skutečnost, že barbar prostě nebyl barbar) nebo to mělo být opravdu fantasy a byli to avataři hráčů (a na to zas byli civilní až moc, ale třeba hraničářka se chovala a vypadala jako skutečná postava). Silný okamžik nastal s první scénou s hlavním záporákem – ten byl luxusní (další hvězda za něj!), Jabba Hutt se může jít zahrabat! Bohužel neprospělo se k němu opět vracet, následný dialog je opět příliš statický a umělý. Finální pointa a překvapivý zvrat pak působí dost úsměvně a rozpačitě. Celkový dojem jsem tak měl takový, že jde o zachycení nějakého dobrodružství z LARPu (se vší tou divadelností) s trochu lepší kamerou. A popravdě nevím, jestli to takhle tvůrcům stačí… Čekal jsem prostě trochu víc. !!!!KONEC SPOILERŮ!!!! Celkově tedy dvě hvězdičky za dobrý pokus s řadou začátečnických chyb, každopádně budu držet palce do dalších projektů, protože tu potenciál je - a značný. Jen to chce vychytat. (viděno na CinemaOpen) ()

Teron 

všechny recenze uživatele

Podle zdejších komentářů jsem čekal hrůzu, ale až na občasné skřípnutí dialogů a lehkou nucenost jsem velmi mile překvapen. Formát prolínání herního sezení a fantasy prostředí tomu hodně sedne a navíc je krásně vidět, jak to asi vypadá na začátku - tedy žádné epické bitvy, ale jednoduchá výprava do tábora v lese. Potěšila realističnost zlodějky, která na rozdíl od her nemizí v prostoru, ale fakt užívá tichý pohyb a tmavou kápi. Trochu jsem se děsil efektů kouzel, které v české produkci často působí hrozně násilně, ale tady to bylo naprosto v cajku. Stejně tak je fajn - a tady je to krásně demontrováno - že postavy ve "fantasy realitě" toho u sebe na rozdíl od her moc nemají - nějaká zbroj, pár věcí u pasu, přikrývka. Takže až na pár detailů jsem spokojen:-) ()

corwin78 

všechny recenze uživatele

Čtu tady spoustu kritiky, ale víte co? Já jsem nadšený. Mě se to prostě líbilo. Prolínání hraní dračáku s hranými scénami, kde občas probleskne hod kostkami, nebo hraná postava řekne něco ústy hráče, prostě je to nápadité a proti hercům z jiných (třeba Star Trek) fan filmů se mi zdají výkony herců i docela přirozené - rozhodně se nejedná o žádné toporné postavy. Jasně, je možné kritizovat techniku a tak, ale srát na to, to není důležité, je vidět, že ti lidé do toho dali srdce a perfektně se u toho bavili a já se bavil také. Ostatně za absolutní top takových amaterských nebo poloprofesionálních filmů považuji Bad Taste od Petera Jacksona, protože z toho filmu nadšení a šílená genialita přímo stříká a přenáší se i na diváka, tedy toho, kdo je dost otrlý aby to dal :-) ()

Reklama

Reklama