Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dospělý Štěpán Šafránek už ztratil mnohé ze svého mladistvého elánu. Už nerecituje dívkám básničky a jeho vzdor vůči nejrůznějším nepořádkům má příchuť hořké ironie. Když Kendy natáčí v nemocnici reportáž, sestříhá Štěpánovy odpovědi tak, že vyzní jako výsměch velmi ctižádostivému řediteli nemocnice. Samozřejmě se to neobejde bez následků. Štěpán je vyhozen z práce a vrací se do rodného Hradiště. Zatímco jeho přátelé, známí a bývalí spolužáci se úspěšně zabydlují ve světě podnikatelských aktivit, on jen s obtížemi hledá vhodné zaměstnání. Setkání s jeho bývalými láskami mu přináší řadu zklamání, jeho jedinou útěchou je sympatická lékárnice Ute. Poprvé ji potkal na slavnosti místního Sokola, kde asistoval jako lékař, podruhé v lékárně, kam přišel pro léky mamince. Odměřená žena si ho však nepouští příliš k tělu. Jeden z bývalých spolužáků mu sice dohodí skvěle placené místo na soukromé klinice, kde se léčí bohatí pacienti se sexuálními poruchami, Štěpánovi se však taková práce nelíbí a brzy odejde. Jediné peníze, které vydělá, jsou za nápady, kterými zásobuje reklamní agenturu svého bývalého soka v lásce, Emila Nádeníčka. Nakonec se zdá, že i on konečně najde, co hledá. (TV Nova)

(více)

Recenze (266)

golfista 

všechny recenze uživatele

To je tak, kdo chce moc, nemá nic. Chtít natočit čerstvě porevoluční rozvíjející se novokapitalismus v Čechách - no prosím, ale naroubovat takovou blbost na básníky, to nemohlo dopadnout dobře. Pane Klein, měl jste to zapotřebí ? ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Nevím jistě proč tenhle film vznikl a nechci sahat tvůrcům do svědomí, ale podle mě jde čistě o komerční kalkul a podle toho to taky vypadá. Škoda, skončit se má v nejlepším. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Porevoluční budovatelské ještě větší vystřízlivění a podivný vztah s další dívkou, tedy pardon, v tomto životním stádiu už ženou. Jeden se ani nemůže divit, že všechno vyústilo do toho konce v pátém díle. Kvalitativní posun směrem dolů sice předznamenává už název filmu, ale čeho je moc, toho je cu fýl. 40% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

S ŽENSKEJMA JE TO JAKO S FILMEM. JAK JE PŘEHNANĚ INTELIGENTNÍ, NEDÁ SE TO VYDRŽET. Tihle Básníci nejen zachycují porevoluční dobu, jsou jejím produktem a zároveň ji vytváří. To je na nich zajímavé, ne dobré, stejně jako snaha hlavního hrdiny bilancovat na prahu středního věku a v době velkých společenských změn. Postavy se střídají, motivy také, je to o všem a často o ničem, začíná otravný product placement, (nucené?) veletoče v postavách (Honza Antoš = Marek Vašut?), občas rádoby humorné lapsy (srovnávání Sokola a SSM) a tu a tam z toho všeho vykoukne ono vtipné a životné básnické střevo, jak si ho pamatujeme z osmdesátých let. To je snímek i na těch 70%. Jediný jasný klad - nejdospělejší a nejlepší píseň v sérii. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nevím co skutečně pan Klein s tím názvem myslel. Protože jedna hvězdička je za Matase.Tak to vypádá že s koncem básníku končí i humor. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Normálně bych takovému filmu dal jen dvě hvězdičky, ale pro básníky mám slabost, takže i když se tenhle díl povedl ze všech nejméně, dostane "z piety" i třetí hvězdu. Pravdou ale je, že Pavel Kříž už tady vypadá docela životem unaveně, přestože potkal zřejmě svou životní lásku v podobě Terezy Brodské. Ani toho slavného inteligentního humoru už zde není tolik jako v předchozích dílech, přesto jej ještě místy můžeme "vystopovat". Suma sumárum, jako celek jsou Básníci zábavnou podívanou, ale obávám se, že příští generace už to tak neocení. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Ne, nemám pocit, že by týmu kolem Kleina došel dech. To jen ten nápad reflektovat kapitalismus, ten film sráží. Všude tam, kde se film společenských změn nedotýkal, šlo skorem o staré dobré básníky, jen trochu cyničtější. Bohužel takových chvilek však je ke spatření příliš málo na dobrý film. Oněm "reflexím" se může smát jen ten, kdo má pocit, že mu to nové zřízení zle ublížilo. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Ostudný pozůstatek všeho, co mám na sérii rád. Zůstaly jen slabé zbytky skvělého humoru, silné rozpaky nad pointováním nejrůznějších linií a obvyklá romantika už je skoro úplně pryč. Z lásky k básníkům je to sice lepších 50%, ale navýšit Štěpánovu sbírku osudových žen o nesympatickou Terezu Brodskou byla obrovská chyba, která mohla sérii nadobro pohřbít. Naštěstí básnící neztrácejí naději. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nerek bych, ze je tenhle film horsi, nez tri predchozi dily, je jen krapet jinej. Klein se tu snazi ukazat strasne moc veci, takze je celej styl vypraveni takovej agresivnejsi. A nejaky vtipy uz nejsou tak mily, ale spis nuceny. Taky je tu nejhorsi Stepanovo holka v podani Terezy Brodské, tu fakt nemusim. Je jasny, ze tenhle film puvodne Klein zamyslel jako posledni, protoze tu Stepan postupne potkava sve byvale lasky a celej film ma takovy vyzneni, ze uz je tohle fakt konec. Ostatne i nazev nezacina "Jak", ale ma ten konec v nazvu. Nicmene i pres par vytek se u tohohle filmu vzdy zasmeju a i kdyz je krapet slabsi nez predchozi dily, primhourim oko a dam 5*. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Zbytečný a stále dokola omílající film. Navrátilce Kříže, dnes skomírajícího herce TV Nova opravdu už nemusím. A tento film jakbysmet. Opravdu už ne. Oproti předchozím dílů v mých očích navíc po několika stránkách i ubohé. Pře rokem 89 ještě ale dobré, nejlepší podle mě asi třetí díl. A sám osobně si myslím že tento film měl vzniknout ještě jakoby v bývalém režimu (nebo bejt do něj alespoň ještě přenesen), a bylo by to možná ještě bez větších škrábanců. Ale to holt ne, to měli pánové autoři a producenti holt jiné úmysly...No nic. Stále si ale říkám, a skoro vždy to tak platí že do třetice a dost. V nejlepším se má přestat, a obstát tak alespoň z jistou noblesou. Pak už to jsou vesměs jen sračky, ale i to leckdy neplatí, bohužel..A už vůbec nechápu TV Nova proč zrovna vybrala tuto předposlední epizodu před vlastně poslední "Jak básníci neztrácejí naději"? Co vtom zase viděla? Když už tak přeci pěkně od začátku ne? Takhle to postrádá veškerou logiku ale co, vždyť to člověk stejně už zná nazpaměť jako cestu domů. Ta jedna hvězdička ta je jen za Terezku Brodskou která mi zde připadala nejnormálnější. ps: Jinak souhlas s uživatelem Cooperem, který to "bohužel" vystihl úplně přesně. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Pánové Kleine a Pecháčku, proč jste po třetím příběhu o básnících nenaslouchali slovům básníkovým: "Sbohem a kdybychom se více neviděli, bylo to krásné a bylo toho dost?" Proč to vypadá, že samet ohladil hrany vašemu humoru, zabalil slova Štěpána a Kendyho do nicneříkající vaty a proměnil zlatovlasé múzy v tklivé černé madony? Zábava se tu nekoná, tohle je vážně pohroma... a mé dvě hvězdičky na tklivě temném nebi spíš než co jiného jen smutně připomínají, že noc nadešla a poetická hravost odešla. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Zoufalé, pan Klein a všichni kumpáni to samozřejmě měli zapotřebí, milý Golfisto, protože prachy, prachy, prachy... Jinak prd a kulový. Hloupé, nudné i blbě hrané, technicky ledabylé (sledujte místy postsynchrony, jak se čudláčtí lůzři ani sami sobě netrefí do huby) a upocené až běda. Zbytečný film. Takhle se kurvila ta naše kultura česká svobodná. Ale dobře pochopili, postsoudruzi. Dnes jsou tihle debilové bohatí, ze všech těch sraček, co na nás za těch 15 let vyblili... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Všem předchozím dílům jsem dal 4 hvězdičky. Tohle je přecejenom o trochu slabší, takže za 3. Navíc nemam rád Terezu Brodskou. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Byl bych pro, aby tento díl byl posledním, ale mám jej rád, právě proto, že dle mého velmi dobře zobrazuje posametovou atmosféru rozčarování z nových poměrů a počátky kapitalismu v Čechách. Ve své době byl v atmosféře oficiálního nadšeného halekání poměrně ojedinělý a dost účinný (opět připomínka fantastické atmosféry letních kin), dnes je svědectvím o době, na kterou se tak nějak snaží všeobecně zapomenout. Neboť, abych parafrázoval větu z filmu, ti co umějí již někdy i mají a ti co měli obvykle mají ještě víc, i když třeba stále ještě moc neumí. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Básnický mýtus mě míjí takřka úplně a proto můžu s klidem říct, že na tomhle filmu mě nebavilo absolutně vůbec nic. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Po socialistické trilogii BÁSNÍKů začíná ta kapitalistická a s kvalitou to jde razantně dolů. Tenhle díl zapadající do série porevolučních pokračování předrevolučních diváckých hitů (DISCOPŘÍBĚH 2, KAMARÁD DO DEŠTĚ 2) je ještě zajímavý aspoň snahou zachytit porevoluční dobu. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, tak tenhle díl je pro mě asi tím nejslabším (ano, slabším než poslední díl. Navíc mě ani moc nezaujal, takže 3* je tak akorát. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Tři díly a dost. Čtvrtý a páty díl neměl vzniknout. Takhle celá série ztrácí na kvalitě. Klein nás doslova nutí se smát. Slabý průměr mezi českými komediemi. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Počas trvania filmu som rozmýšľal, čo týmto porevolučným 'básnikom' vôbec chýba. Spočiatku nič. Postavy znova vyžmýkali pár zaujímavých situácií, humor síce trošku zaostal a dobývanie dievčat sa už nekoná na takej spanilej úrovni, všetko chce byť moderné, ale to by ešte tak nevadilo. Čím bol film dlhší, tým som si uvedomil, čo mu vlastne chýba. Alebo skôr nechýba. Určite mu nechýbajú nadbytočné minúty, pretože na jednoduchosť takéhoto snímku sú dve hodiny jednoducho až príliš. A záver bol oproti záverom prechádzajúcim úplným výkrikom do prázdna. Osvedčené pravidlo trilógie neplatí len pre Hollywood. 60%. ()

Reklama

Reklama