Reklama

Reklama

Georges Bizet: Carmen

(divadelní záznam)
  • Rakousko Georges Bizet: Carmen (více)
Hudební / Drama
Rakousko, 2017, 124 min (Alternativní 100 min)

Režie:

Kasper Holten

Hudba:

Georges Bizet

Obsahy(1)

Přímý přenos operního představení z Bregenzer Festspiele 2017. Drama vášnivé lásky, žárlivosti a nečekané vraždy je obsahem Bizetovy Carmen, která paradoxně při své světové premiéře v roce 1875 propadla. Prý morálně pohoršovala tehdejší pařížskou společnost. Zásluhu na tom do jisté míry měla první francouzská představitelka Galli – Marié, která o světové premiéře doslova zvedla ze židlí pařížské obecenstvo v Salle Favart. Dnes opera patří mezi nejhranější vůbec. Přesto její skladatel Georges Bizet zemřel čtyři měsíce po prvním uvedení v Bougivalu na Seině s falešným vědomím, že je zcela neúspěšný autor. Bylo mu pouhých 37 let... Toto osudové hudební drama můžete sledovat v přímém přenosu z operního festivalu Bregenzer Festspiele, jehož klíčové inscenace se vždy odehrávají na důmyslné konstrukci umístěné přímo na Bodamském jezeře. Režisérem premiérového představení je Kasper Holten, výpravu navrhl Es Devlin, hudebně dílo nastudovali dirigenti Paolo Carignani a Jordan de Souza. Není bez zajímavosti, že součástí interpretačního týmu je Pražský filharmonický sbor, který vede Lukáš Vasilek... Původně mělo dílo mluvené dialogy; až od vídeňského uvedení jsme dodnes většinou uvyklí slýchat plně prokomponovanou operu, kterou hudebně upravil Bizetův žák Ernest Guiraud. Doboví francouzští kritici nepřijali Carmen, protože nesplnila jejich očekávání. Jedni si přáli zpěvohru v „auberovském" duchu, jiní pod vlivem Wagnera očekávali závažné „massenetovské" drama. Jediný německý filosof Friedrich Nietsche pochopil ihned dokonalý tvar tohoto jevištně vděčného kusu a řadil ho vysoce nad hudební dramata svého bývalého přítele Richarda Wagnera. Přímo o Carmen píše: „Žádná Senta, která se rovná Sentimentalita! Ale láska jako osud – cynická, nevinná, hrozná – a právě v tom ryzí! Láska, která obsahuje válku a smrtelnou nenávist obou pohlaví!" (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

ladanda 

všechny recenze uživatele

Netradiční inscenace. Velmi zajímavé scény ve vodě, taneční hospodská scéna - tanečníci po kolena ve vodě. To bylo super. Na závěr José Carmen utopí. Nejprve jsem byl z této inscenace šokován, ale pak jsem vzal zpátečku. Umélecké výkony slušné, Pražský filharmonický sbor zvládl sborový part na úrovni. Přímý přenos z jezera z Bregenzer Festspiele 2017. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích pořadu uvedeno: český i originální název Georges Bizet: Carmen. Opera In Four Acts; režie Felix Breisach; divadelní režie Kasper Holten. ()

Reklama

Una111 

všechny recenze uživatele

Divadlo jako zdroj zvrhlostí, semeniště dekadence! V současnosti mezi divadly žádná výjimka! - - - Samozřejmě, že se inscenace neobešla bez trans- a homo-postav, bez hnusných kostýmů a nudné scény. To poslední bych vzhledem k přírodnímu divadlu nejsnáze odpustila, to ostatní už nikoliv! Kalhoty a šortky u dělnic z tabákové továrny jsou úplně mimo, všechny kostýmy jsou podobně nehezké - něco mezi uniformami Hitlerjugend a hadry osazenstva koncentračního tábora Mauthausen... Že se v závěrečné scéně herci brodí ve vodě a že José v závěru Carmen utopí, je sice originální, ale to je tak všechno, prostředí a době to neodpovídá! Ale holt, když už tam je to jezero... Kudlu by snad nějakou našli, ale to by bylo moc drsné, současné elity jsou, ó bóžínku, tak změkčilé a tu originalitu spíš ocení, že? Celkové vyznění: JEDNA VELKÁ UBOHOST! Za hudební stránku: * (Jsem opravdu hodně naštvaná!) ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama