Reklama

Reklama

Manhunt

(seriál)
Trailer
USA, (2017–2020), 13 h 18 min (Minutáž: 42–51 min)

Tvůrci:

Andrew Sodroski

Hrají:

Gethin Anthony, Arliss Howard, Kelly Jenrette, Cameron Britton, Ness Bautista, Sam Worthington, Paul Bettany, Jeremy Bobb, Desmond Harrington, Jack Huston (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(18)

Obsahy(1)

FBI moc stop nemá, zato veřejnost je vyděšená hodně. S případem proto pomáhá nový typ detektiva, který musí najít nechvalně proslulého Unabombera. (Netflix)

Recenze uživatele Frajer42 k tomuto seriálu (18)

UNABOM (2017) (S01E01) 

Velmi slušný pilot, který rozhodně navnadí k dalšímu sledování. Zatím se samozřejmě nestihne udát nic, z čeho by si člověk ucvrkával, ale karty jsou jasně rozdané a vypadá to na další záležitost, kde dojde k naplnění známého citátu, že ten kdo bojuje se monstry se sám stane monstrem a především, hledíme-li dlouho do propasti, tak propast hledí zpátky do nás. Moc nechápu, jaký hlubší význam mělo úvodní odhalení, že náš Unabomber bude na konci odhalen. Mnohem raději bych se jako neznalý případu nechal výsledkem překvapit. Velice sympatické jsou mi i jednotlivé postavy, takže nezbývá, než se těšit na to, co přinesou nadcházející epizody. Pilot vidím na pěknější tři kousky. ()

Pure Wudder (2017) (S01E02) 

Tak tady se nám rýsuje něco moc povedeného. Přirovnání k výtečnému Mindhunterovi je opravdu na místě. Velmi podobná záležitost z velmi podobného prostředí. Všichni jsou moc sympatičtí a Sam Worthington mi v hlavní roli opravdu skvěle sedí. Moc oceňuji skutečně ďábelské tempo, které nedává divákovi šanci zalapat po dechu, natož se začít nudit. Minimum nudných odboček. Jediná výtka snad jen k prolínání více časových rovin, nejsem toho příliš velký fanoušek, ale budu doufat, že tím tvůrci někam směřují. Hlavní "záporák" je nesmírně sympatický a seriál mimo jiné nabádá diváky také k nějakému tomu zamyšlení. Zatím moc dobré a mám takové tušení, že s nadcházejícími díly to bude ještě lepší. Je tedy trošku na pováženou, že naprosto základní nápady, které mohou odhalit totožnost hledaného napadají pouze hlavní postavu, ale přičítám to dramatizaci. Slabší 4 kousky. ()

Fruit of the Poisonous Tree (2017) (S01E03) 

Spoilery! Nejenom úvodní dialog byl napínavější než cesta sličné slečny napříč nočním parkem. Prakticky jsem nedýchal. Seriál se rozjel více než ožralá patnáctka na diskotéce. Vsuvečka se Slovany, to bylo něco úžasného. Dosud mě nanapadlo, že se dá zkoumání jazyku využít dokonce i při tvorbě historie, respektive při zpětném doplňování záhad. A vůbec seriál má tendenci přicházet stále s naprosto elementárními úvahami, a ty následně využít naprosto geniálně. Nebohý divák si tak občas připadá jako debil, že ho něco tak jasného nenapadlo. Velká pochvala tvůrcům při vysvětlování některých objevů a postupů. Divák nedostane nejmenší šanci se v čemkoli ztratit. Mimořádně povedená záležitost. ()

Publish or Parish (2017) (S01E04) 

Docela by mě zajímalo, do jaké míry je tento seriál inspirován skutečnostmi a co je čirá dramatizace. Nechce se mi věřit, že by byla uspořádána sledovací akce takového rozsahu na základě odhadu. Každopádně se na to moc hezky kouká a napětí roste. Velmi zajímavé je sledovat hlavního hrdiny, který již zírá do propasti dost dlouho, a tak jej propast začíná postupně pohlcovat. Nezbývá nic jiného, než se těšit na závěrečné epizody, kde by se to dle průměrného hodnocení mělo teprve opravdu rozjet. ()

Abri (2017) (S01E05) 

Spoilery! Konečně se hlavní hrdina zbavil své žárlivé a majetnické krávy manželky, která neměla sebemenší pochopení pro to, že jsou na světě důležitější a záslužnější věci, než rodinný život v nekonečných kruzích stereotypu. Normálně mě chytala deprese, když jsem viděl, jak Sam trápil při rodinné večeři a dalších bezvýznamných aktivitách. Hodně dobře zde tvůrci zachytili jeho postupný přerod a stoupající posedlost případem, která už dávno přerostla jakékoli zdravé meze. Z obyčejného případu se stala životní náplň, ba dokonce samotný důvod existence a všechny ostatní věci i lidi kolem, na kterých mu dříve záleželo, se pro něj stali bezvýznamnými. Hodně mě pobavilo vyústění spolupráce s druhou ženou. Předpokládal jsem, že sdílí se Samem stejné zaujetí pro věc, ale jak se ukázalo, tak pouze jako typická žena hledala nejkratší cestu k jeho penisu. ()

Ted (2017) (S01E06) 

Nenacházím slov. Tohle bylo zřejmě po všech stránkách těch nejlepších seriálových 45 minut, jaké jsem za svůj seriálově košatý život viděl. Tohle bylo lepší než sex...se ženou...živou. Nejenže jsem epizodu sledoval se zatajeným dechem, ale ztuhlo mi celé tělo, protože jsem se jedinkrát ani nepohnul. Totální seriálové nebe a naprostá dokonalost vymazlená do posledního detailu. Od božího Bettanyho, přes luxusní psychologickou studii těžce přesahující jakékoli hranice pouhého seriálu, až po bezchybnou technickou stránku, které vévodí naprosto dokonale zvolený soundtrack. Tento seriál bývá často srovnáván s Mindhunterem, a to s tím, že komu se líbil Mindhunter, tomu se nejspíš bude líbit i Manhunt. S tím souhlasím, ale doplnil bych, že Manhunt se bude líbit i těm nešťastníkům, kterým se Mindhunter nelíbil, protože tohle bylo opravdová laskominka. A teď si utíkám obrátit naruby spodní prádlo, protože jsem si z toho nadšení zřejmě ustříkl. ()

Lincoln (2017) (S01E07) 

Spoilery! Po předchozí luxusní epizodě, která nastavila laťku nedosažitelně vysoko, tu máme opět epizodu s trochou té akce, která se kompletně celá motá kolem příprav na zatčení a následné provedení zatčení. Moc hezké shrnutí fungování amerických státních složek. Od FBI až po soudní systém. V USA je možné dostat soudní příkaz na základě ledasčeho, takže mě příliš nepřekvapuje, že byl udělen na základě právě vymyšlené neformální jazykové analýzy. Závěr, kde si všechny zásluhy připsal člověk, který měl s dopadením pramálo společného, byl už jen třešničkou na dortu a zas a znovu ukazuje, v jakém zkurveně zkorumpovaném systému to žijeme. Těším se na závěrečný díl. ()

USA vs. Theodore J. Kaczynski (2017) (S01E08) 

Jako největší odborník této filmové databáze, si dovoluji tento seriál naprosto všem doporučit. Velký klenot v současné záplavě všemožných bezduchých seriálových sraček. Velký dík tvůrcům, za tuhle opravdu mimořádně vydařenou mini sérii. Chrochtám si blahem pod vousy. Samozřejmě na výsledku měla velkou zásluhu luxusní předloha, kterou napsal v USA sám život, respektive nesmírně zajímavý člověk T. J. Kaczynski. Každopádně, uchopení a zpracování byla z mého odborného pohledu na jedničku s hvězdičkou. Ani já sám bych to nezvládl tak skvěle. Tvůrci se neuchylovali k tradičním dementním odbočkám ohledně soukromí hlavních aktérů, nýbrž to byl celou dobu totální tah na bránu, kdy toho zaznělo ze soudku soukromých sraček jen to naprosto nezbytné minimální minimum, tudíž neexistovalo vůbec nic, co by mohlo diváky jakkoli rozptylovat. Všechny postavy byly naprosto luxusní a kupodivu mi lezla na nervy pouze otravná manželka hlavního hrdiny. Ovšem, jak říkám, tvůrci neměli potřebu ji tam příliš srát, za což jim děkuji. Nemám opravdu co vytknout, kdo má rád psychologické studie sériových vrahů a obecně psychologické studie vůbec, tak si přijde absolutně na své. 8 dílů je napěchováno k prasknutí. Nechybí stupňující se napětí a nekonečná porce zajímavosti hned z několika oblastí. V každém díle vede seriál diváky k prudkému zamyšlení nejenom nad současným stavem tohoto světa, jeho nehezkou budoucností a zoufalými pokusy jednotlivců o vymanění se soukolí stereotypu a vládou kontrolovaného otroctví, kde zejména lidé, kteří jsou výrazně inteligentnější než většina slepého stáda, ale nedisponují ani vzdáleně srovnatelnou emoční inteligencí, mají obrovský problém s jakýmkoli začleněním se do společnosti a stačí málo, aby se nastartovala v těchto lidech jakákoli duševní odchylka a tito lidé začali svoji inteligenci používat třeba i ke společensky neoblíbeným koníčkům, jako je třeba zabíjení lidí. Krásné, zajímavé, inteligentní a především inspirující. ()

Centbom (2020) (S02E01) 

To se nám zase sešlo v hodnotitelském sektoru nevděčných čůráků. Jasně, v rámci druhé série nám ubylo pár velkých jmen a zřejmě tu nebude nikdo tak božský, jako byl Paul Bettany. Nicméně, Cameron Britton si mě získal okamžitě. Byl úplně boží již v Mindhunterovi a tady jen udržuje vysoký standard a je jasné, že mě jeho postava bude napříč tímto seriálem moc bavit. Ostatní v rámci prvního dílu nestihli kamkoli vykrystalizovat. S případy, kolem kterých se bude točit tato série, nejsem nikterak obeznámen a odmítám googlit, abych si nezkazil zážitek. Rozhodně se mi tento pilotní díl moc líbil a dokonale mě navnadil na další sledování, tudíž nechápu, proč zde kvůli několika nevděčným trotlům svítí 60 %. Jakožto největší odborník této databáze, mám povinnost toto hodnocení změnit. [85 %] ()

Unabubba (2020) (S02E02) 

Není to tak dobré jako první série, ale nudou rozhodně netrpím. Neuškodilo by nabídnout o něco sympatičtější členy FBI než totálně necharismatického neherce Gethin Anthony a otravnou opičku. Přeci jenom Sam Worthington z první série byl o několik stupňů vyšší level. Naopak dědoušek, který si rád povídá s bombami je úplně luxusní postavička, která tomu dodává ten správný šmrnc. Celá epizoda se točí kolem šití boudy na podezřelého, ale na nedostatečné tempo si nelze stěžovat. [80 %] ()

Bombingham (2020) (S02E03) 

Po epizodě zaměřené více na soukromý život hlavních hrdinů, vytáhli tvůrci epizodu plnou výbuchů, nejistoty a akce. Hodně mě baví duo parťáků, kteří se učí poslouchat bombu a hrozně mě sere duo z FBI, které jim veškeré snažení kurví - takhle nesympatickou dvojbarevnou a dvojpohlavní dvojici, která připomíná ledacos, jen ne členy FBI, aby divák pohledal. Ještě jsem nestihl pochválit velmi dobrou hudbu, která šikovně graduje napětí. Nezbývá, než se těšit na další díl, protože tvůrci pořádně přiložili pod kotel a vypadá to, že se pomalu začíná jet z kopce dolů. [82 %] ()

Run Rudolph Run (2020) (S02E04) 

Spoilery! Velmi nadupaná epizoda co se týče akce. Zatím rozhodně převýšila všechny dosavadní. Scénář je vcelku dobře napsaný a rozehrává se nám současně několik mini příběhů. Konečně jsme poznali jistého pana Rudolpha, který si našel pořádně příjemnou volnočasovou aktivitu - zabíjení lidí. Tedy minimálně zatím na něj všechno ukazuje, ale také je možné, že má jen po domě poschovávané dětské porno, jak už to v seriálech často bývá. Trošku zde postrádám sympatičtější herce. Vyloženě mě baví jen tlouštík a děda. Znovu si postěžuji na duo z FBI - to je něco strašného. Člověk by ženskou zástupkyni obvinil, že se do své role prokouřila, ale předpokládám, že režisér není zoofil a odmítl by orálek od opice. Agentka FBI je asi poslední profese, kterou bych k té černé tempeře zařadil. Je to škoda - znatelně to kazí celkový dojem. Její bílý kolega je lepší asi jen v tom, že je bílý a že je muž. Jinak je to stejně neschopné prkenné pako. Nelze se pak divit, že spousta lidí dostává nutkání chopit spravedlnost a bombu do vlastních rukou a udělat tak ze světa krásnější místo. Nevzpomínám si, že by byl v první sérii kdokoli alespoň z poloviny tak otravný, jako tihle dva exoti. [77 %] ()

Land of the Noonday Sun (2020) (S02E05) 

Spoilery! Jediným faktorem, který negativně ovlivňuje můj divácký zážitek, zdá se být ta nechutná dvojice FBI kokotů, kteří si moc nepotykali s hereckým talentem. Především ta gorilka, která neumí ani věrohodně držet zbraň, je tam jako pěst na oko. Zřejmě bylo třeba splnit rasové a genderové směrnice, tak to jejím obsazením vzali tvůrci jedním vrzem. Jinak další fajn epizoda, točící se kolem vyhlášení lovu po dalším podezřelém, kterého po zhlédnutí této epizody podezírám z bombových útoků podstatně méně a moje podezření se po krůčcích vrací opět spíše k tlouštíkovi, kdybych si měl z těchto dvou vybrat. [80 %] ()

Army of God (2020) (S02E06) 

Spoilery! Zatím naprosto top epizoda. Zřejmě spousta věcí podlehla dramatizaci a je to výrazně přetažené za vlasy k maximální divácké spokojenosti, ale úplně nádherně zde bylo vyobrazeno, jak jeden ukázkový sociopat dokáže ovlivnit a přetáhnout na svoji stranu celou, po zuby ozbrojenou, komunitu náboženských fanatiků. Vynikající díl. Jsem zvědavý, kterým směrem se bude seriál vyvíjet. Stále si myslím, že předchozí série byla lepší a zajímavější díky lepšímu bomberovi. Nicméně tato série je taky pořádně nadupaná a je dobře, že je v tolika ohledech jiná. [90 %] ()

Eric (2020) (S02E07) 

Spoilery! Zatím bezkonkurenčně nejlepší epizoda. Nedovedu si představit, jak moc velká píča musí divák být, aby tomu dal méně než 4 *. Řemeslně i obsahově naprosto vybroušený diamant. Dokonce ani ta parta neherců z FBI této epizodě nedovedla vzít vítr z plachet, a to se snažili opravdu hodně. Co se týče Erica, tak se musím opravit. Tohle není sociopat, ale naprosto exemplární případ psychopata. Předpokládám, že už po předchozí epizodě nebyl nikdo na pochybách, že zde sledujeme dílo totálně narušeného člověka, který vraždí pro radost, než jakýkoli pokus o ospravedlnění si zvráceného vyššího účelu. Teď už se to ovšem zcela potvrdilo. Poprvé opravdu hodně emotivní epizoda, a to na více frontách. Snad i malá slzička mi ukápla, a to jsem velký tvrdý kluk. Nemám, co bych vytknul. Jako největší odborník na této databázi a obrovský nadšenec do kinematografie, se musím přiznat, že mám nepřetržitou erekci, když vidím takhle dobře odvedenou práci. Tato epizoda oslní také velmi citlivým střihem. [95 %] ()

Join or Die (2020) (S02E08) 

Spoilery! Další skvělá epizoda plná významných zvratů. Zatímco někomu se možná ještě podaří sešlápnout brzdu na poslední chvíli (ulízanec z FBI), tak jiní se rozhodli nabourat v plné rychlosti do sraček (feťácká novinářka). Domobrana vygumovaných křesťanských hlav nadále pomáhá nevědomky psychopatovi k dokončení jeho velkého díla. Na závěr každého jistě potěší pořádný cliffhanger. Závěrečné dva díly slibují velké věci. [85 %] ()

Don't Tread on Me (2020) (S02E09) 

Spoilery! Jdeme pomaličku do finále a moje erekce stále neutichá. Naprosto boží lesní pronásledovačka. Opět několik zcela významných zvratů, kdy například pánbíčkáři konečně pochopili, že mají co do činění s naprosto nemocným člověkem, a tak sledujeme hon na krev USA vs. Eric. Strašně mě tam sere ta metr a půl vysoká a metr a půl široká opice z FBI, která se do této role absolutně nehodí a působí naprosto diskreditačním dojmem. Její parťák přišel k rozumu o poznání dříve a leč stále moc neumí hrát, tak už mě alespoň nesere. Arliss Howard je stále úplně boží. Toho nejde nemilovat a scéna, kde zneškodňoval bombu - tam jsem nestačil tajit dech. Luxusní seriál a nemohu se dočkat finále. [95 %] ()

Open Season (2020) (S02E10) 

Spoilery! Dokonalé zakončení dokonalého seriálu. I když bylo třeba ukončit několik dějových linek a představit divákům výsledek osudů mnoha postav, tak si seriál stále držel velmi vysoké tempo. Na rozdíl od první série, se tentokrát podařilo soudní jednání představit snad ve 20 minutách. Absolutně nerozumím tomu, jak někdo může hodnotit pod 4 *. Chápu, že ta negryně z FBI je krajně otravná, ale zbytek seriálu to snad dostatečně dobře kompenzuje. Nezbývá než doufat v další sérii. Věřím, že v USA je rozhodně kam sáhnout pro příběh o dalším psychopatovi. [95 %] ()

Reklama

Reklama