Reklama

Reklama

Manhunt

(seriál)
Trailer
USA, (2017–2020), 13 h 18 min (Minutáž: 42–51 min)

Tvůrci:

Andrew Sodroski

Hrají:

Gethin Anthony, Arliss Howard, Kelly Jenrette, Cameron Britton, Ness Bautista, Sam Worthington, Paul Bettany, Jeremy Bobb, Desmond Harrington, Jack Huston (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(18)

Obsahy(1)

FBI moc stop nemá, zato veřejnost je vyděšená hodně. S případem proto pomáhá nový typ detektiva, který musí najít nechvalně proslulého Unabombera. (Netflix)

Recenze (38)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zajímavý doprovodný program k Fincherově Mindhunterovi. Uzavřená série o období těsně před/po dopadení Unabombera, která je značně rozporuplná v tom, že na každý klad (a těch tu pěkných pár je) připadá nějaké to „ale“. Na první dobrou zarazí, že v době kdy se ztrácí rozdíl mezi filmovou a seriálovou produkcí, tak tohle neomylně zařadíte mezi laciné televizní seriály jak z devadesátek. I zdejší kanceláře působí jako papundeklové kulisy a ne skutečné prostory. Dále je to příliš ambiciózní; nespokojí se to totiž čistě s procedurální rovinou vyšetřování, ale mnohem více než byste čekali to zabrousí do vod psychoanalýzy a antisystémových filozofií. Což je sice sympatické, ale tvůrci zůstanou napůl cesty čili sice tomu věnují značný prostor, ale mají tendenci to divákovi polopaticky vysvětlovat jak ve škole. K tomu je to zkratkovité, postavy mají tendenci deklamovat vysvětlujícími monology evidentní fakta „jakože pro postavy, ale ve skutečnosti pro diváka“ (jakoby Discovery stále chtělo své diváky vzdělávat naučným programem i v dramatu), vedlejší postavy jsou málokde tak ploché a do počtu (speciálně parťačka má náběh na nejzbytečnější, nejotravnější a nejhůře napsanou i zahranou postavu posledních let; nechtěně směšný pokus o drsnou emancipovanou ženu v mužském světě). Koncept dvou časových rovin pak funguje zdaleka nejhůře ze všech seriálů, kde se v posledních letech objevil. Ani strukturou to není vyhraněné; chvíli procedurál, chvíli soudní drama, chvíli tvrdý dokument, chvíli thrileroidní fikce o kočce a myši, chvíli to a chvíli ono. A pak je tu Sam Worthington v hlavní roli. Není sice vyloženě slabým článkem, ale tak neskonale vděčná mnohavrstevnatá role (která má v zásadě stejný vývoj i naturel jako Ford ve zmíněném Mindhunterovi) si žádala lepší výkon. Výrazně lepší. Speciálně když protihráčem je Paul Bettany, který sice na každý zdařilý výkon předvede jeden nemístně přepálený, ale takto dobrý a podmanivě charismatický nebyl snad nikdy. Což už je co říci, protože ve svém reportoáru má nejednu památnou roli. No a v neposlední řadě prostý fakt, že případ Unabombera jeho myšlenek a „kariéry“ je natolik zajímavý sám o sobě, že přebijí většinu výše zmíněných výtek. Ve výsledku tedy více zajímavé než opravdu dobré, ale zároveň natolik zajímavé až je to opravdu dobré; především pak ve dvou finálních epizodách. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„V ZÁJMU SYSTÉMU JE POUZE NAPLÁNOVANÁ, OMEZENÁ SVOBODA S PŘEDEPSANÝMI PODMÍNKAMI. JEDNOTLIVEC MUSÍ BÝT VŽDY DRŽEN NA VODÍTKU, I KDYŽ JE TOTO VODÍTKO NĚKDY DLOUHÉ…“ /// Kvůli zajímavosti vyprávění se celkem dost migruje v letech. Hlavně ale jde o logiku uvažování, snahu předvídat další krok a chytání se stébla v kupě sraček. Sledujeme souboj inteligencí a tu jednu doslova v přímým přenosu. Pátrání po Tedu Kaczynskim sebou přinášelo mnoho „nej“. Nejvražednější bombovej atentátník v dějinách... největší sledovací operace FBI… nejznámější kresba v policejní historii… A tenhle seriálovej krimi thriller si je toho vědomej. Navíc umně využívá i „kaciřský“ myšlenky, takže čekáte, až se „Ted“ Kaczynski představí. Dvě posedlý osobnosti na obou stranách zákona a možná nejlepší herecký výkony svý kariéry předvedli Paul Bettany, který ukázal Teddovu zvláštnost a Sam Worthington, kterej baví tím, jestli a jak dopadení dosáhne. Je to jednoduše odvyprávěnej kus americký kriminalistický historie, kterej se nese v duchu devadesátejch let a není o akci, ale o slovech. Jde o lehce fiktivní záležitost (sám Fitzgerald mluví o 80% skutečnosti) a chtě nechtě v sobě ukrejvá poselství. Možná se po zhlédnutí série zamyslíte nad svou osobní svobodou a donutíte se přečíst „Text stanovující konečnou diagnózu současný civilizace“. Takzvaný „Unabomber manifest“ byl vydán knižně v roce 1995 (Theodore Kaczynski - Industrial Society and Its Future). Má 226 stran a třeba (stejně jako někteří anarchističtí spisovatelé), přijmete některý ideje za svý. Kousek Unabombera je dost možná v každým z nás. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti a usínám (i vstávám s Manifestem „Průmyslová společnost a její budoucnost“. 2.) Když čtu, obrácenej palindrom poznám okamžitě! 3.) Když svítí červená – A.) chci jet… B.) poslušně stojím… C.) risknu to. 4.) Thx za titule „massa1970“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ufff to bylo papírování. Můj obdiv patří Fitzovi za to, že tomu věnoval kus svého života, dokonce na úkor své rodiny, což už mně bylo trochu proti mysli. Kdo čeká nějaký akčňák, tak se ho nedočká. Tady šlo vážně jen o to, jak hledali nějaký důkaz dopadnout Unabombera a aby byl ten důkaz neprůstřelný. Ne, nenudila jsem se, nicméně by šest dílů bohatě stačilo Vyměnila bych asi Sama (Fitz), který mně tam moc nesednul, ale Paul Bettamy to hrál bezkonkurenčně bezvadně. Je zajímavé podívat se pak na skutečné postavy. Například já bych Unabomberovi podle vizáže rozhodně nehádala IQ 165+-. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skutočne ťažko sa mi hľadajú slová. Čítam rôzne názory v komentároch, no všetky mi prídu tak nesmierne plytké. Toto je jeden z top počinov k danej tematike, aké som kedy v živote videl. “Geniálna” podkapitola k Fincherovmu “Mindhunterovi”. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Z psychologickýho hlediska vysoce působivá a v podstatě i emocionálně zdrcující sonda do mysli člověka, něhož moderní společnost tak dlouho "zrazovala", že z potenciálního "génia" vzešel jeden z nejevětších bombových útočníků v historii USA. Perfektně napsanej, skvěle zahranej (Battany je v roli Unabombera démonickej) a velmi slušně zrežírovanej krimi seriál, kterej ač se vizuálně blíží víc běžný televizní produkci, je tématicky a obsahově natolik zajímavej, že nelze odolal zhlédnutí na jeden tah! ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Další seriál o FBI profilovačích zaměřující se tentokrát na konkrétní příběh Unabombera, který terorizoval ameriku více než 20 let. Manhunt následuje poměrně klasickou krimi formuli, ale kupodivu to těch 8 epizod slušně baví a vyklube se z toho rychlý "binge watch". Docela nečekaným a příjemným překvapením pro mě byla postava samotného Unibombera/Teda, která je napsaná a zahraná s takovou lidskostí a nuancí, že porozumět jeho činům je najednou velmi jednoduché. Paul Bettany je naprosto strhující a už jen pro něj stojí za to ten seriál vidět až do konce. To se moc nedá říct o ostatních postavách. Ženské postavy jsou vyložené rekvizity a hlavní postava až nesympatického Fitze, co případu obětuje veškeré své vztahy, je na facku. Nicméně pokaždé, když mi teď na semaforu svítí červená, nezbývá mi, než se zamyslet nad svou osobní svobodou a právě to Ted Kaczynski chtěl. ()

Happens 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Uzavřená minisérie o jiných vyšetřovacích metodách jakožto podpůrná berlička pro hlavní seriál Mindhunter. Chaotické a naprosto nefunkční retrospektivní skákání v časové ose zničí celé napětí posledních dvou dílů, neb víme hned o začátku, jak to dopadne, tím poslední díly působí jako duchaprázdná vata. Hlavní hrdina, FBI agent, působí jako papuče pod papučí, parodie na puberťáka, nikoliv muž. Unabomber a jeho myšlenky jsou nicméně natolik zajímavým příběhem, že si to diváka prostě podmaní. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Manhunt první série je ukázkový příklad, jak má vypadat pořádná krimi detektivka a je důkazem, že i s absolutně nulovou akcí nebo bez jediného boje dokáže pěkně vystřelit divákovi tepovku. Do jaké míry je událost pravdivá (předpokládám tak 90%) a co je filmařsky smyšleno, to se asi nedozvíme, ale tvůrcům teda tleskám, protože Manhunt je zfilmován fantasticky a hlavně divácky vděčně a poutavě. Skvěle se zde kombinuje hutné psychologické drama s detektivní prací a nezapomíná se ani na reálné dialogy a vykreslení postav. Celých 8 dílů je strašně intenzivních, pořád koukáme na nějaké luštění, kódy a lingvistické hádanky, veškerou práci UNABOM vyšetřovacího týmu včetně jejich neúspěchů a do toho dostáváme vrtání do detektivova svědomí, postupnou proměnu charakteru a depresivní, ale pravdivé rozmluvy s odsouzeným extrémně inteligentním, antisystémovým anarchickým bomberem. Dvojka Sam Worthington a Paul Bettany si tady spolu krásně sedli a když bych měl Unabomber srovnat s nedávným Mindhunterem, toto jej na plné čáře předbíhá ve všech odhledech, zejména ale v napětí a poutavosti. Bezchybný seriál, který je pro mě ode dneška kult tohoto žánru. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Výhrady mám k tomu, že vlastne celý seriál bol natočený viac zo strany vyšetrovateľa, než zo strany toho po kom je pomenovaný. Musím však napísať, že som rada, že tu nepresadzovali teóriu o Kaczynskiho paranoidnej schizofrénii, pretože podľa pravdivosti a logiky jeho manifestu sa skutočne ako šialenec neprezentuje. Taktiež sa mi páčil záver, ktorý spochybňuje skutočnú slobodu každého z nás, pretože pokiaľ ste sa nad tým niekedy stihli vo vašom hektickom životnom štýle zamyslieť, tak je vám nad slnko jasnejšie, že sloboda v tejto civilizácii nie je ničím iným, než ilúziou. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

I když lingvistická analýza není tak efektní, namotal si mě Manhunt více než (už tak dost kvalitní) Mindhunter. Možná je to tím, že Unabomberovy motivace a světonázor nelze s čistým svědomím jen tak smést ze stolu jako bludy narušené mysli. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Takový emocionálnější bráška Fincherova fantastického Mindhuntera. Namísto "pouhého" mrazivého perfekcionismu se tentokrát jedná o emotivní sérii, navíc herecky přesnou a scénáristicky vyprecizovanou. Stejně jako u Finchera zde do popředí vystupuje v podstatě průkopnická behaviorální jednotka FBI, která se snaží dopadnout hlavního zloducha inovativními metodami, pro které zpravidla nenachází šéfové a "policajti ze staré školy" pochopení. To je první zajímavá rovina. Potom sledujeme pokus o filosofický přesah celého díla, kdy by se Unabomberovy činy měly stát v podstatě rozbuškou pro nové společenské uspořádání. Toť další zajímavá linie vyprávění. Za zmínku ještě rozhodně stojí postupný rozpad a totální odlidštění Worthingtonovy postavy ve prospěch jediného cíle. Tady opět platí stará známá pravda, že kdo chce chytat geniální zločince, musí být připraven dříve či později strašně moc obětovat. Fantastický Paul Bettany v jedné ze svých nejlepších rolí. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

i přes silně televizní vzezření (oproti většině současné tvorby) poměrně vydařená záležitost se skvělým Bettanym.Škoda,že tu úplně nefungují dvě časové roviny a místo aby to ději pomáhalo,spíše mu to škodí.Dokonce bych se tu obešel bez psychoanalýzy a soustředil se hlavně na pátrání samotné.Díky všem těm drobným,byť ne úplně zásadním zádrhelům jsem se tak bavil méně než u Mind Huntera.Za snahu si ale Discovery zaslouží poctivé 4,,,80% ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Bezchybný kriminální thriller o případu Unabomber, jež byl nejdelším a nejdražším v historii FBI. Ted Kaczynski aka Unabomber sice dělal šílené věci, ale v tom, že si nás moderní technologie zotročují a dělají z nás poslušné ovce, měl ve svém Manifestu naprostou pravdu. Druhou postavou na kterou se seriál zaměřil, byl jeho protějšek, profilovač FBI Jim Fitzgerald, jenž byl dopadením Unabombera posedlý. Oproti Mindhunterovi byla celá série dynamická a napínavá, tudíž ještě o třídu lepší. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Výborně zpracované: Nejprve ta část pátrání po protisystémovém filozofujícím vědci, kde těžiště leží na přetlačované mezi bystrým forenzním analytikem a tupými ignoranty, kteří vyšetřování řídí. a přitom, jako by vystoupili z Unabomberova manifestu: červená - stop, zelená - go. A postupně i osvětlující pohledy do minulosti ,které napovídají jak se Theodore J. Kacynski mohl stát FC. ...PS filmařsky, pro mě výborné. ()

bidja 

všechny recenze uživatele

Nejprve mne to moc nebralo tak první dvě epizody. Pak jsem se k tomu vrátil a v podstatě to gradovalo až do závěru. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Kriminalka, pravnicky thriller, zivotopis a dokument v jednom. S velmi dobrym hereckym obsadenim a k myslienkami k zamysleniu. Sice ma nejaka cast sem-tam nudila, ci dejovo zaostala za inou, urcite vsak vo svojom zanri ako celok je serial mierny nadpriemer. Myslienky z manifestu a zaverecny obraz osameleho auta stojaceho na semaforoch na cervenu boli vypovedne. Ocenujem aj opis "profilacie" ako jednej z vysetrovacich metod vo svojom zrode. Odporucam. Silne trojhviezdie. ()

zahadum 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečne poriadna sonda do duše človeka ktorý si o sebe myslí,že patrí k vyvoleným alebo je predurčený viesť nás ostatných niekam kam sami nechceme....niekto tu nezmyselne písal,že je to doprovodný program k Mindhunterovi ... heh ?! nuda menom Mindhunter ani omylom nemá nič spoločné s týmto úžasným počinom ktorý je nielenže perfektne napísaný a zrežírovaný ale má aj časovú osu a nepotáca sa len z bodu A do bodu B...uveriteľné postavy...výpravu a detailný opis Teda a všetko čo ho viedlo k tomu čo pokladal za svoje životné dielo...Fincher nech sa zamyslí nad sebou....jeho špičkovú a premyslene chladnú réžiu tromfla " lacná televízna produkcia z Discovery " ...stručne na záver..ak chcete fakta podané presvedčivým opisom ako sa udiali..voľte Unabombera...ak preferujete onaniu egocentrika Finchera kde každý milimeter filmu rokovala dozorná rada..voľte mindhuntera... ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Asi největší překvapení roku, které se mi nakonec líbili o trochu víc než Mindhunter. Jasně, technická stránka je trochu chudší (což znamená, že je naprosto profesionální, ale holt to není Fincher), scénář je ohledně vyšetřovacích metod lehce in-your-face (Discovery, no) a Sam Worthington je dřevo (ale jelikož tady hraje takového dřevěného introverta, tak mu to sedne), ale myslím, že všem bylo od začátku jasné, že tahle věc bude stát a padat s Paulem Bettanym. A ten je naprosto dokonalý. A jako celek je to (no pun intended) bomba. Má to tempo, inteligentní scénář, napětí a zvraty, nezadrhává se to a všechny ty procesy, na nichž agenti pracují i Unabomberovy poselství a názory jsou konstatně zajímavé. Za mě letos top 5, ne-li 3. ()

Reklama

Reklama