Reklama

Reklama

Papírový dům (Netflix verze)

(seriál)
  • Španělsko La casa de papel (Netflix version) (více)
Trailer
Akční / Krimi / Thriller / Mysteriózní
Španělsko, (2017–2021), 38 h 55 min (Minutáž: 41–76 min)

Tvůrci:

Álex Pina

Hrají:

Álvaro Morte, Úrsula Corberó, Alba Flores, Itziar Ituño, Jaime Lorente, Miguel Herrán, Darko Peric, Paco Tous, Esther Acebo, Pedro Alonso, María Pedraza (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(48)

Osm zlodějů vezme rukojmí a zamkne se v Královské španělské tiskárně cenin, hlava zločinců manipuluje s policií, aby postupovala podle jeho plánu. (Netflix)

Recenze uživatele castor k tomuto seriálu (25)

Papírový dům (Netflix verze) (2017) 

Uvnitř je 67 rukojmí, včetně 17 studentů britské školy na exkurzi. A banda lupičů, kteří si přišli pro své vlastní neoznačené peníze. Je jich osm, pojmenovaní jsou podle světových metropolí. Mozek celého geniálního plánu (El Profesor) ovšem tahá za nitky zvenku. Trochu podivín, přesto zaujme inspektorku Raquel, která má největší lup ve španělských dějinách na starosti. Mezi členy týmu to postupně jiskří, někteří se nebezpečně sbližují s konkrétními rukojmími. Objevují se flashbacky, díky kterým odhalujeme vztahové vazby a motivy jednotlivých postav. Ovšem mnohé telenovelácké velmi křehké vztahy v tiskárně jsou spíš otravné. A objevují se chyby. Mnohdy přímo totální hrubky. A bohužel i scénáristické berličky, kterým se hůř věří. Zatímco polovina první série šlapala skvěle, ta druhá dře. A to místy dost zoufale. Druhá série je pak děravá úplně, to už má štěstíčko úplně zelenou! A za mě je druhá série jen nedovařenou omáčkou s podivnými surovinami. Všechno bych ovšem tak nějak bral, nicméně až skoro otřesně tvůrci uchopili v druhé sérii postavu vyšetřovatelky Raquel. Tam si vzala logika dlouhou dovolenou. Idealistický závěr tomu všemu nasazuje korunu. Upřímně jsem rád, že to mám za sebou. První série ještě na čtyři hvězdy, druhá rozhodně na tři. A třetí sérii vážně ne! ()

Série 1 (2017) (S01) 

Jako Robin Hood bez kapky krve. Uvnitř je 67 rukojmí, včetně 17 studentů britské školy na exkurzi. A banda lupičů, kteří si přišli pro své vlastní neoznačené peníze. Je jich osm, pojmenovaní jsou podle světových metropolí. Mozek celého geniálního plánu (El Profesor) ovšem tahá za nitky venku. Když vyjednává skrytý za kovovým hlasem, kamerami a svou promyšlenou strategií, cítí se jako ryba ve vodě, jinak na něj ovšem dokonale sedí slovo podivín. Vypadá, že má vše promyšlené do posledního detailu. V dětství si často hrál na policajty a zloděje. A nepamatuje si na jediné dítě na dvorku, které by se vzdalo dřív, než by ho policajti dopadnou. Brzy totiž přichází i inspektorka Raquel. Se svým týmem, kdy se vyrovnává s klacky pod nohy z vlastních řad, má zabránit největší loupeži ve španělských dějinách. Mezi členy týmu to postupně jiskří, někteří se nebezpečně sbližují s konkrétními rukojmími. Objevují se flashbacky, díky kterým odhalujeme vztahové vazby a motivy jednotlivých postav. Ovšem mnohé telenovelácké velmi křehké vztahy v tiskárně jsou spíš otravné. A objevují se chyby. Mnohdy přímo totální hrubky. A bohužel i scénáristické berličky, kterým se hůř věří. Zatímco polovina první série šlapala skvěle, ta druhá dře. A to místy dost zoufale. Celkově je to děravé až moc. A štěstíčko má zelenou! ()

Epizoda 1 (2017) (S01E01) 

Jako Robin Hood bez kapky krve. Uvnitř jsou na čtyři desítky zaměstnanců, zhruba deset členů ochranky a 17 studentů britské školy na exkurzi. A banda lupičů, kteří si přišli pro své vlastní neoznačené peníze. Mozek celého geniálního plánu (El Profesor) ovšem tahá za nitky venku. Vypadá, že má vše promyšlené do posledního detailu. Jediným otazníkem je tak to, co to partu bude stát a kdo si to případně odskáče. Slovo zatím přebírá drsná a půvabná Tokio, která se stává vypravěčkou příběhu. ()

Epizoda 2 (2017) (S01E02) 

Hra na kočku a myš začíná. Na scéně se objevuje inspektorka Raquel, která právě zakončuje nepříjemné rodinné trable. Se svým týmem, kdy se vyrovnává s klacky pod nohy z vlastních řad, má zabránit největší loupeži ve španělských dějinách. Začínáme se orientovat v jednotlivých charakterech lupičů, kteří jsou vždy o krok napřed před policií. Každý je jiný, každý je v týmu díky svým specifickým schopnostem. O důležité rukojmí z řad studentů moc dobře vědí. Přichází první dílčí bitva – kdo asi vyhraje? Trik s totožnými červenými mundúry si tvůrci nicméně vypůjčili z Leeova Spojence. ()

Epizoda 3 (2017) (S01E03) 

Po dvaceti hodinách rotačky vychrlí 52 milionů eur. Není kam spěchat, ani s vrtáním tunelu. Zdá se, že vše jde podle plánu. Ovšem jak už to tak bývá, tou největší se stává lidská chyba. A právě chyby se kupí. A zrovna ve skupině zakázaná láska mohla být tím nejzávažnějším problémem. Policie získává fotku obličeje jednoho ze zlodějů. Mezi členy týmu pojmenovanými podle světových metropolí to jiskří, někteří se nebezpečně sbližují s konkrétními rukojmími. A Rio musí být potrestán, protože na city není prostor. ()

Epizoda 4 (2017) (S01E04) 

V dětství si často hrál na policajty a zloděje. A nepamatuje si na jediné dítě na dvorku, které by se vzdalo dřív, než by ho policajti dopadli. Takže odpověď zní NE. 67 rukojmí. Tým zlodějů pojmenovaných podle světových metropolí. Geniální mozek Profesor. Neoblomná, místy však psychicky nestálá (!), vyjednavačka Raquel. Objevují se flashbacky, díky kterým odhalujeme vztahové vazby a motivy jednotlivých postav. A objevují se další chyby. A bohužel i scénáristické berličky, kterým se hůř věří. Přichází i výstřely, které minuly cíl. Projevovat city je špatně. Denver by navíc Moskvě rozhodně při první příležitosti sdělil, co se s ženou stalo. Závěrečné jednání na střeše je pak zoufale předvídatelné a celkově mdle uchopené. ()

Epizoda 5 (2017) (S01E05) 

Po lehčím zavrávorání skvělý díl. Na otevřenou pusu to celkově sice není, ale pár sympatických překvapení a rafinované hry se dočkáme. Jsme 32 hodin od přepadení. Inspektorka Raquel dala souhlas se střelbou. Ředitel pobočky, který sedí na dvou vztahových židlích, to koupil. Není to nic život ohrožujícího, ovšem Profesor moc dobře ví, proč dovnitř vpustit zdravotnický tým. V případě infiltrovaného poldy musí jít o hodinářsky jemnou a přesnou práci, která bude mít stěžejní vliv na další vývoj. Pod pokličku se jinak podíváme v případě Nairobi, ovšem tyhle osobní linky (trošku mi to připomíná fenomén Ztraceni, kdy to rovněž dřelo) moc nefungují. ()

Epizoda 6 (2017) (S01E06) 

„A teď to zašij ty,“ překvapí jízlivý Berlín „člena“ zdravotnického týmu. Dcerka vlivného velvyslance Alison sice nemá ráda zbraně, ovšem únosci dál kupí chybu za chybou. Naštěstí je tu Profesor, který je vždy o krok napřed: jeho plán B s výměnou masek klapl náramně. Právě on nikdy nebyl zrovna společenský typ. Když vyjednává skrytý za kovovým hlasem, kamerami a svou promyšlenou strategií, cítí se jako ryba ve vodě, jinak na něj ovšem dokonale sedí slovo podivín. A poslední léta svého života plánoval největší loupež v dějinách Španělska. Detailně promyslel obsazení státní tiskárny cenin a namísto krádeže plánoval nechat své vyvolené vytisknout 2,4 miliardy neoznačených eur. Raquel ovšem tak či onak zaujal. Nicméně i její kolega z týmu Ángel nechce být pořád za poraženého. ()

Epizoda 7 (2017) (S01E07) 

Možná bych ubral těch telenovelových vztahů a víc tlačil na nekompromisní kroky a chytré zvraty. Ani to tříštění pomocí flashbacků moc nepomáhá, stejně jako brodění se interními problémy. Píšu to poněkolikáté, ale Profesor musí zase hasit chyby svého týmu. Auto, které měl Helsinky nechat sešrotovat, může vyšetřovatele dovést k dalšímu významnému posunu. Sice je Profesorův telefonát v kufru šrotovaného vozu dost mimo, ovšem na vrakovišti jde nakonec o slušné drama. ()

Epizoda 8 (2017) (S01E08) 

Jedna budova, jeden mozek akce, 8 členů týmu pojmenovaných podle světových metropolí, 67 rukojmí a velké množství zvratů. Nekradou nic, co někomu patří. Zatím bych nějaké velké nadšení brzdil. Španělský tisk a veřejnost jsou pobouřeni, že život jedné je důležitější než život 8 studentů. Inspektorka si myslí, že ve vyšetřovacím stanu je krtek. A nakonec poslechne a začne využívat tisk k praní špinavého prádla. Policisté totiž mají třetího z bandy – a bude z něj brzy televizní hvězda. ()

Epizoda 9 (2017) (S01E09) 

Vztahy ve skupině jsou napjaté, o čemž se nejprve přesvědčí Nairobi. Emoce rozdmýchá hlavně televizní „hvězda“ Berlín, který si chce uchovat svoji důstojnost. Vzkaz přes policejní vysílačku v ruštině rozhodně zajímavý, ale poměrně nepravděpodobný. Stejně jako použití toalety Monicou (musela slyšet, co se venku děje, přesto spláchla?). Zatímco polovina první série šlapala skvěle, ta druhá dře a spoléhá se na scénáristické berličky. Naštěstí alespoň závěrečný telefonát „kde jsou naše způsoby“ mezi Raquel a Profesorem je moc fajn. Plán Valencia má zelenou. ()

Epizoda 10 (2017) (S01E10) 

Slušné seriálové tempo se mírně zaseklo, trošku přešlapujeme. Větší odběr speciálního léku v jedné lokalitě navede policisty na další zajímavou stopu, ovšem je potřeba stále dávat pozor na možného zrádce. Do státní tiskárny cenin vstupuje Raquel, její zástupce Ángel má jisté podezření. Uvnitř budovy se chce inspektorka přesvědčit, že jsou rukojmí v pořádku. Při „přehlídce“ je Berlín opět úžasně sarkastický. Ovšem i tak přicházejí další scénáristická škobrtnutí: úprk Alison Parker z toalety je zase mimo, finále s lékárnou je znovu nevěrohodně na vteřinu propočítané a pokud má Profesor díky odposlechu přehled, měl by vědět, že zástupce Ángel cosi předal kolegům na expertízu. ()

Epizoda 11 (2017) (S01E11) 

Několik let svého života se nezabýval ničím jiným, než plánováním největší loupeže ve španělských dějinách. Zdá se, že má jeho tým stále navrch, rotačky jedou dál na plné obrátky, ovšem se scénářem se cosi zadrhlo. Stále se točíme u otázky, kdo je zrádcem? Ángela zná Raquel 15 let a jen mávnutím jejich spolupráci zahodí? I její závěr s Profesorem je přitažený za vlasy, nehledě na to, že divák tuší, že Profesor bude na její podezření řádně přichystaný. Policisté mezitím hledají nejslabší článek lupičské bandy. Arturo Román a jeho vzpoura plán je zatím dost na vodě. A pak přijdou ty úsměvné berličky, třeba když se dvojice rukojmích vybavuje na toaletách a osnuje útěk. Stejně jako následná manipulace s nářadím. Jako vážně? Romance v trezoru (už poněkolikáté sex nebo náznak sexu) selhává, tahle vášeň v extrémních podmínkách je spíš úsměvná. Dříve komplexní příběh se solidně sype. ()

Epizoda 12 (2017) (S01E12) 

Jsme 60 hodin od přepadení a zjišťujeme, že „Monica není tak hlučná“. Zoufalý Ángel svou roli na druhé koleji nezvládá a tvůrci nám předhazují další obří klišé (flaška za volantem). Jinak už minule bylo zřejmé, že Profesor bude na Raquelino podezření řádně přichystaný. Jejich vztah graduje a s ohledem na atraktivní čtyřicítku a obrýleného podivína mu zrovna dvakrát nevěřím. Tak či onak: frustrovaná a psychicky nestálá Raquel by skutečně sama šéfovala tak velké akci? Nicméně Profesor v návaznosti na intimní setkání poprvé vyrobí totální hrubku. Vzpoura vězňů je tady. Logické díry už nelze přehlížet. ()

Epizoda 13 (2017) (S01E13) 

Jemně přepálené? Ale, no tak! Štěstíčko má zelenou! Svobodu nebo milion? Zatímco polovina první série šlapala skvěle, ta druhá dře a spoléhá se na scénáristické berličky. Postavy pracují s podivnými kroky a s podporou náhody. Nadšení je pryč. Profesor vše promyslel do nejmenšího detailu, ovšem „láska“ mu mnohé překazila, stejně jako matka jeho vyvolené. Nicméně scény s kávou nebo s kovovou trubkou jsou extrémně dlouhé. Přitom postrádají napětí. Navíc znovu přicházejí značné nelogičnosti: Profesor minule vyrobil pořádnou hrubku, ale v klidu ulehá vedle unavené Raquel – neměl by spíš sedět u telefonu a kamer? Skutečně civilista poveze inspektorku (když je v okolí nespočet policajtů) na místo činu? Pevně věřím, že ponechané plány zůstaly na statku v Toledu za nějakým účelem. A skutečně by technici z forenzního nedali vědět i jiným vyšetřovatelům v případě shody (lžička a otisky z policejního vozu)? Nebo se k nim zpráva o autonehodě vysoce postaveného policisty záhadně nedonesla? ()

Série 2 (2017) (S02) 

Omáčka, velmi křehké vztahy, scénáristické berličky a nevzrušivá podívaná v jednom pokračují. Miliarda to není, ale 984 milionů eur ano. Nejprve si projdeme všechny telenovelácké vztahy v tiskárně a je to slušně řečeno otravné. A vzápětí jsme svědky dalších škobrtnutí Profesora, který bojuje uvnitř tiskárny s povstáním. Zlobí Tokio, skupině chvíli šéfuje Berlín, chvíli Nairobi. A Arturo chystá další „úžasný“ únikový plán. Všechno bych ovšem tak nějak bral, nicméně až skoro otřesně tvůrci uchopili v druhé sérii postavu vyšetřovatelky Raquel. Její role a role Profesora se vyměňují, ale jen dočasně, jelikož „budeš mě muset zabít, protože já se nezastavím“. Nedivím se, že kolegové už Raquel nedůvěřují. Inspektorka je tak trochu urážkou všech žen. Ono je to bídné i v celém policejní sboru, kupříkladu hoši by si měli sakra procvičit střelbu. A naše banda má naopak v samotném finále bezedné zásobníky. Idealistický závěr tomu všemu nasazuje korunu. Upřímně jsem rád, že to mám za sebou. ()

Epizoda 1 (2017) (S02E01) 

Tak ne, kvalitativní propad trvá. Logické díry pokračují. Platí nicméně to, že ponechané plány zůstaly na statku v Toledu za nějakým účelem. Měly být dalším krokem, jak zmást policii. A především získat čas na tisk dalších milionů. Přesto v případě statku přestává mít Profesor věci úplně pod kontrolou, protože komín může ukrývat mnohé „vzácnosti“. Pak si projdeme všechny telenovelácké velmi křehké vztahy v tiskárně a je to slušně řečeno otravné. Protože se neposuneme vůbec nikam a obecně jsou tyto vazby nezajímavé. A Rio si pomýšlí na zadní vrátka „pokud ještě bude platit euro!“ Ale zpět na statek: Raquel o sobě zase lehce pochybuje a znovu se vracíme k minulým Profesorovým škobrtnutím. Přešlapuje na statku, namísto toho, aby kryl svůj tým od kamer a telefonu. Civilistu na místě činu zaberou televizní kamery a uvnitř tiskárny logicky zavládne napětí a nejistota. Ovšem už jen ruská ruleta na toaletách je úplně mimo. Náhlé zvraty v chování zlodějů jsou nevěrohodné, chápu stres, ovšem tyhle veletoče o sto osmdesát stupňů nefungují. ()

Epizoda 2 (2017) (S02E02) 

Jemně přepálené? Ale, no tak! Štěstíčko má zelenou! Horkokrevná Tokio schystala (zasloužený) trest a policisté se k ní seběhnou jak pitomci, teda amatéři. Kontrolní hovor je i nadále v ohrožení, protože kdysi geniální mozek celého přepadení zřejmě utrpěl vážný úraz hlavy. I on se totiž chová jako debil. Hodně rekapitulujeme, hodně se vracíme pomocí nevzrušivých flashbacků. Ovšem nic moc nového se nedozvídáme. Berlín uvnitř tiskárny ukazuje, kdo je tady šéf, zatímco vyšetřovatelé už vyslýchají Tokio. ()

Epizoda 3 (2017) (S02E03) 

Zatímco polovina první série šlapala skvěle, ta druhá dřela. Druhá série je na tom bohužel stejně a dál spoléhá na scénáristické berličky. Postavy pracují s podivnými kroky a s podporou náhody. A objevuje se velké množství omáčky. Raquel po konfrontaci svého bývalého manžela a současného přítele přichází na policejní stanici, zvedne hlas a pouta mizí z Profesorových rukou. Uvnitř tiskárny nadále panuje napětí a nejistota a divák se může ptát, kdo praští do hlavy Nairobi? ()

Epizoda 4 (2017) (S02E04) 

Profesor bojuje uvnitř tiskárny s povstáním. Sice se konečně dostal k telefonu, ale nestačí se divit, co všechno se dozvídá. Rio mezitím končí mezi rukojmími, protože neunesl okolnosti v případě Tokio. Arturo chystá další „úžasný“ plán. Se situací možná pomohou média, která mohou naklonit veřejnost. Tenhle televizní výstup mě ale nebavil. Vyšetřovatelé pak použijí média k vypuštění falešné zprávy o Ángelově zotavení. Jde o past? Jinak rozprava Profesora a Raquel v posteli je hodně pitomá, stejně jako plány s Karibikem!! ()

Související novinky

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

12.10.2022

Nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera od tvůrce Ryana Murphyho (American Horror Story, American Crime Story) se na Netflixu stala doslova smrtícím hitem. Příběh nechvalně proslulého… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama