Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za druhé světové války vytvoří německý univerzitní profesor špionážní centrálu, která dodává spojencům informace o plánech nacistů... (oficiální text distributora)

Recenze (18)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, slušné herecké výkony, černobílá kamera filmu dodává šmrnc, ovšem režie je trochu rozpačitá. Dobově podmíněné je samozřejmě zdůrazňování zásluh sovětů. Celkový dojem: 70% ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Drama z prostředí špionáže. Režijně trochu nezvládnutý, komplikovaný scénář. A bolševická propaganda na závěr. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

(Mezinárodní) politika stojí na pár principech: všichni jsou domluveni, ale každý opatruje své zájmy; nikdo nikomu nevěří, ale občas se hraje na přátelství; mluví se o zájmech národů, ale skutečností je zájem mocenských skupin. ___ Vcelku kvalitní film o tom, jak si Švýcarsko za druhé světové války udržovalo neutralitu a nezávislost a o tom, jak vědomá nečinnost západních spojenců donutila německého profesora dodávat zprávy Rusům. ___ V historii nejde o krátkou lidskou paměť, ale o to, že se svět stále proměňuje i opakuje. Lidé stále nově řeší tytéž úkoly a dostávají stejné lekce. U mnoha filmu zas nejde ani tak o to, jak nebo jestli diváka vyloženě pobaví, ale o informace, které z nich divák vydoluje, a o lekci, kterou můžou obsahovat. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

"Lekce" je kontrašpionážní drama, zabývající se jedním z mála, kteří pomáhali vlasti a nakonec za to byli pro své neporozumnění potrestáni! 50% ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Oprávene prachom zapadnutý film, ktorý pendluje niekde medzi špionážnou drámou a politickou-vojnovou detektívkou. Ťažkopádne prerozprávanie, niekedy zbytočne komplikované, naviac poplatné dobe vzniku. Film pôsobí zastarale a nielen kvôli čiernobielej kamere, ktorá bola v 70. rokoch už out. Scény na uliciach sú ľudmi a autami vyprázdnené, najviac je to viditeľné pri autonaháňačke, kedy sa po uliciach preháňajú iba jediné 2 autá (!). To, čo ho čiastočne drží nad vodou, je charizmatický Höger v hlavnej úlohe a pre našinca atraktívne prostredie švajčiarskej cudziny, v ktorej sa dej odohráva, a ktoré je vo filme pseudoneutrálne. Je to tak na hranici 2* a 3 *. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Film za mnoho nestojí a manýra a obsahová prázdnota projevu Brejchové to jen podtrhuje.Jen málo režiséru jí "brejchovštiny" dokázalo zbavit. ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Špionážní a dobrodružný film, jehož děj se odehrává v době druhé světové války na území neutrálního Švýcarska. Bývalý německý vysokoškolský profesor je informován o každém chystaném kroku nacistického Německa. Informace, které předává spojencům jdou v niveč. Film Lekce je nepříliš výrazným dílem a diváka může spíše nudit, než jej zaujme. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„To je jako v detektivce. A v čemu sis myslel, že jsi se to octl.“ Taky mi trochu trvalo, než jsem se zorientoval, v čem jsem se v případě tohoto špionážním filmu octnul. Má totiž poněkud komplikovaný scénář a je v něm příliš mnoho postav, takže bylo těžké někdy usuzovat, kdo je kdo. Herecky je to velmi slušné, ač to v případě Karla Högera s Janou Brejchovou po boku není asi zas takové překvapení. Jinak škoda, že se film nevyhne jistému ideologickému balastu, kdy ukazuje jak jediní Rusové měli zájem o informace z hitlerovského Německa. A pak mě štvalo to zarámování celého děje poválečnou špionáží hlavního hrdiny proti západoněmecké vládě v úvodu a závěru film (zde jen v náznaku). ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Výpravný poměrně složitý film o švýcarském podílu na špionáži v období druhé světové války. Opravdu to není film pro každého diváka, je třeba znát principy a události špionáže v tomto složitém čase politických a válečných operací. Velmi dobré herecké výkony i zajímavě pojatý scénář a kamera, dle mého je to zdařilé dílo, které mělo odrazit švýcarskou snahu čelit nacistickému nepříteli již od událostí z roku 1939, ovšem celé je to příliš zamotané a na scéně se objevuje celá řada postav, což chvílemi zvyšuje chaotický ráz příběhu. ()

Rokle 

všechny recenze uživatele

Herecky výborně obsazený snímek doplácí na svou nelogičnost a přeplácanost. Postavy nemají plochu, na které by obhájily svá chování, důvody proč činí některé věci jsou nepochopitelné, díky čemuž jsem měl pocit, že mi podstatná část příběhu uniká. S takovým materiálem se dle mého názoru dalo pracovat na jiné úrovni. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Nezaměnitelný československý film, jenž se zabývá špionážní činností ve válečném neutrálním Švýcarsku. V hlavní roli se objevil K. Höger ve své charakterově typické roli, jakožto německý profesor Albert Lenz, který emigroval do Švýcarska a kývne na nabídku přijímat šifrované zprávy německých spiklenců. Tyto informace měly být předány spojencům či být využity jiným prospěšným způsobem. Ve snímku jsou zmíněny významné fáze a zlomy války a čím víc válka spěje ke konci, tím víc je Lenz přesvědčen, že celá jeho snaha a riziko bylo zbytečné, neboť cenné informace, které získal, zůstaly nevyužity. Lenzovu manželku hrála poněkud překvapivě J. Brejchová. Veškeré ilegální aktivity měl zkušeně pod kontrolou osvědčený I. Prachař, který zahrál vydařeně švýcarského šéfa tajné služby. Ve vedlejších rolích se představilo mnoho známých československých i zahraničních herců, například V. Brabec hrál asistenta švýcarského komisaře a jeho role se dá považovat jako generálka pro majora Zemana. V tomto případě však filmových postav bylo už přespříliš, neboť nejeden divák v nich nepochybně ke konci filmu ztratí orientaci. Domnívám se, že se jedná o svým způsobem unikátní snímek, plný politických intrik a diplomatických úskoků v zcela netradičním prostředí, závěr filmu však je na můj vkus poněkud nepřehledný. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Uvedený obsah je zavádějící, jde o německého profesora, který před válkou emigroval do Švýcarska. Dále k obsahu viz komentáře - Aelita a Schlierkamp. Nezvyklé téma přesvědčivě pojednané. Výborný Höger i jiní. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Téma je atraktivní a přitažlivé, zpracování ale pokulhává. Děj je příliš chaotický a těžko se občas orientovat, kdo je kdo. Navíc počáteční normalizaci zřejmě nadbíhalo vykreslení sovětské rozvědky jako jediné, která měla skutečný zájem na využití informací unikajících přímo z abwehru. Rovněž závěrečná scéna je zbytečně ideologicky návodná, což snímek, který si jinak po celou dobu drží určitou realističnost, dost shazuje. ()

Nalimator 

všechny recenze uživatele

Mdlý špionážní thriller. Příliš mnoho postav, takže to bylo místy dost zmatené. Zajímavé na český film bylo, že se děj odehrává v prostředí Švýcarska a vůbec jeho postoj během 2. světové války, tím byl námět neotřelý. Reálie byly zpracovány precizně, ale celkový záměr byl takový neurčitý. ()

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Ideologicky poplatný retrospektivní úvod a zejména poslední dvě scény (evidentně naroubované) neubírají na kvalitě jinak koherentního celku. Solidně zpracovaný námět, byť navozená atmosféra poněkud pokulhává za zobrazovanými ději. Styl vyprávění á la nezúčastný divák zvolenému příběhu moc nesvědčí, i tak ale nadprůměr. ()

Reklama

Reklama