Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dušan Klein nám v roce 1975 přináší 3 detektivní příběhy z ponuré Ostravy, které nám ukazují běžnou denní rutinu kriminalistů v 70 letech. Ostravští přílušníci veřejné bezpečnosti řeší v časovém intervalu 24 hodin tři různé případy. Jedná se o zranění příslušníka VB, únos kojence a pátrání po pohřešované dívce. (Hennes)

Recenze (51)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, jak moc postav kriminalistů film měl a jak byli charakterizováni, bych čekal, že jde spíš o úvodní dil nějakého libovolného "Pitavalu," jinak mi ale snímek přišel celkem snesitelný, vyjma těch vypravěčských monologů, jak píší ostatní. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Za nejhorší co film mohlo potkat, považuju hlas, který nám tam něco blábolil ohledně toho co policajti tušili a co netušili a co za chvíli udělaj. Tohle může fungovat leda tak jako projímadlo pro orangutana co sežere prošlej banán a potřebuje se akutně vysrat. Jako ukázka reálné práce policie stačilo vzít jeden případ, ideálně ten s únosem miminka a scénaristicky ho vymazlit a ne do toho nasrat ještě další dva nesouvisející případy z toho jeden nebyl ani pořádným případem. Takhle to fakt nemohlo mít šanci na nějakej velkolepej napínák i když dobrý scény a kameru to mělo. Třeba zachycení Ostravy působilo přirozeně, kamera na policejním voze byla dobrá akční práce a při některých scénách mě pro jejich studenost nebylo příjemně (napadení u chaty, únos kočátku, pád láhve s balkonu - pohled ženský). ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Já osobně detektivky a kriminální filmy od Kleina zrovna moc nemusim a tento film neni výjimkou. Spojení trojice naprosto nesouvisejících případů do jednoho filmu podle mě nebyl moc dobrej nápad. Všechny případy jsou podaný jaksi zkratkovitě a jednodušše. A případ se ztracenou hezkou mladou blonckou tam byl zřejmě jen kvůli tomu, aby si diváci tu (pro mě naprosto neznámou) hérečku mohli prohlídnout. Mimochodem tento případ zůstal nedořešen, takže ta bloncka patrně pobíhá po Ostravě dodnes. Další dva případy taky žádnej zázrak. Je to takový bez napětí, bez akce, žádný překvapení nebo zvraty v ději. Prostě fízlové dostanou nějakej případ a bez sebemenšího zádrhelu dojdou krok za krokem až k úspěšnýmu vyřešení (teda až na tu ztracenou bloncku) a celý to dost nezaujatě komentuje Otakar Brousek jak nějakej naučnej dokument o životě hovniválů. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kamera za houkajícím majákem při průjezdu Ostravou naznačovala, že by z volhy mohl vylézt Frank Drebin, ale ono ne. Jen pohulující Kanyza, snaživý Jelínek, Mlčenlivej Bob Zahajský, nudné historky sypající Sherlock Hašek a vše dokreslující hlas vypravěče hodící se do dokumentárního snímku o reprodukčních praktikách láčkovců. Tihle lidé přes noc bdí, aby vy jste mohli v klidu spát! No, má úcta.. Už scházelo jen: „Maminko, tatínku, já se bojím pershingů!“ - „Nic se neboj, milé dítě, SS-20 ochrání tě!“ ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Pokud se film odehrává v Ostravě, čekala bych ostravské nářečí. Ale možná to bylo lepší takto, než aby se pražáci násilím snažili. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Tak nastrojené a neživotné, opak obsahu filmu.. bod za tolik dobrých a výborných herců, které si tehdy mohla komunistická produkce dovolit dát dohromady... ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Nezáživná normalizační kriminálka, která i v rámci soudobé tvorby Dušana Kleina (ve které tehdy detektivky výrazně převažovaly) patří k těm horším filmům. Pamětníky možná zaujme dobový kolorit, ale jinak stojí za zmínku asi jen herecká účast půvabné blondýnky Milady Janderové (nyní Kratochvílové), která toho ve filmu sice moc nenahrála, ale vždycky se na ni moc dobře koukalo. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Ani sestřih toho nejhoršího z Majora Zemana by nevypadal tak směšně, jak oslavná óda na um soudruhů z ostravské pátračky, kteří během 24 hodin vyřeší 3 složité případy. Korunu všemu nasazuje občas hlas jakéhosi vypravěče, který sděluje: "Zákon ji stejně dostihne." Rádoby rázovité postavy policajtů a dalších Ostraváků. Vtipně působí scény s Miladou Janderovou, která hraje jakousi nezletilou na útěku - potkají ji 3 chlapi, pokaždé jí nabídnou nebo připálí cigaretu. Tím třetím je pohotový příslušník VB, kterému ovšem uteče:-) Jako krimi na odpad (snaha o akčnost se projevuje jízdou omajáčkovaného policejního vozu, jízda ostravskými ulicemi trvá asi minutu a záběr je jen na majáček...), ale jako komedie pobaví. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Klein detektivky nikdy neuměl a tohle je jen další toho příklad. Samozřejmě tuším, že vyvrcholením měla být ta scéna, kdy se kriminalista podívá z okna na noční město, kde lidé pokojně spí a netuší, jak je Veřejná bezpečnost chvíli co chvíli chrání. Ale scénář se k této "pointě" dopracovává tak těžce, zmateně, klopotně a nesourodě, že se na to nedá dívat. A chvílemi člověk ani netuší, co se vlastně děje, kdo kde je a proč a co dělá, jak co s čím souvisí... Bod navíc za Ostravu, tam taky zas moc filmů nevzniklo. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Nejlepší je Brousek, který to celé komentuje, jak kdyby to byl dokument o mravencích. Jinak ty případy nejsou nezajímavý, a i ta policejní práce působí uvěřitelně... Akorát je to místy trochu utahané. Bavil mne Zahajský, který toho tady namluvi asi tolik, co ta jeho figurína v Rozpuštěný a vypuštěný. Vlastně jsem u něj zaznamenal jen větu "Teď by bodlo pivo". Tradičně mne tu sral Jelínek. Něco mne na něm leze na nervy. Taky je trochu divný, že se to odehrává v Ostravě, ale úplně všichni mluví jako Pražáci. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Ostrava je kraj „razovity“ a stejně jako v Práglu i tady měla VB pořád co dělat. Tří případy na vyšetření a noc utíká tak rychle. Kdo pobodal příslušníka bezpečnosti? Kdo unáší děti? Kam zmizela mladá blondýnka s vkladní knížkou?  No začátek byl docela slušný a přinesl i zajímavou atmosféru, ale postupem času se z toho stala jen natahovaná nuda. Plejáda známých tváří, pohledná Evelyna Steimarová i Milada Janderová (její případ zůstal nevyřešen). Zbylé dva měli pár světlých okamžiků, nechyběly emoce, ale i tak jde jen o obyčejnou průměrnou kriminálku. Znám mnohem lepší z té doby! ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, jestli se Dušanu Kleinovi nepodařilo sehnat lepší herce, nebo jestli naopak chtěl dát příležitost těm méně známým. Jedna z mála hlavních rolí Františka Řeháka nevyzněla nijak excelentně, navíc se utápí v zoufalých výkonech herců ve vedlejších postavách. A nikdo mě nepřesvědčí, že sbor profesionálních kriminalistů se při zprávě o vraždě tváří, jako by jim umřela babička. Nemluvě o tom, že hlas vypravěče (Otakar Brousek) uvádí diváka do značného chaosu důsledným představováním všech postav. Akcentace ostravského prostředí vyzněla bezzubě, pokud už byl příběh záměrně zasazen do protežované bašty socialistické práce, dalo se z toho vytěžit podstatně víc než jen skřípějící kola aut v ulicích. Za mnohé hovoří fakt, že scénáristou byl tehdejší proděkan zpolitizované fakulty žurnalistiky a Dušan Klein si na své Básníky a Holuby musel holt ještě počkat. Tohle je nuda. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Ve své době to byla velice uctívaná kriminálka, která však byla na Dušana Kleina vcelku podprůměrná. 50 %. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Ano, ano, za moc to nestálo, ovšem hrál tam mladý, krásný, René Přibil. Jezdili k nám hrát divadlo a všechny bez rozdílu věku na něm mohly oči nechat :-)) ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Další s detektivních filmů 70.let, ano film je spíš pohled na jeden den u kriminálky a tři různé případy, které se řeší, pobodání policajta, únos kojence a hledání nezletileté dívky co utekla. Nákou atmosféru tam nenajdeme, jen prostě práci při pátrání. Herecké obsazení je celkem slušný, ale mohlo se z toho vytěžit mnohem víc. Jako agitku bych to nebral, nebot to angažované není. Další nejspíš poprávem pozapomunetelný film,ale na občasné podívání to jde. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Zajimave odvypravene a zahrane tri kriminalni povidky, ve kterych me ovsem nejvice zaujala Ostrava, ta slouzi jako vyborna kulisa. Potesi i herecke obsazeni. Bohuzel chybi vetsi napeti a akcnost pribehu. ()

Reklama

Reklama