Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Je parný duben roku 1993 a nedaleko malého města Waco v texaské pustině dojde k jednomu z největších masakrů v novodobé americké historii, kde na jedné straně stála samotná vláda Spojených států a na straně druhé náboženská sekta připravená bránit své hodnoty. Seriál mapuje tuto tragickou skutečnou událost i to, co jí předcházelo, v šestidílném provedení plném napětí a dramatu do poslední chvíle. (vyfuk)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi tristní zpráva o (bývalém?) stavu americké demokracie... Vůbec bych neřekl, že je to projekt protiamerický, naopak, vyléčit neduhy demokracie jde jenom takhle - poukázáním na její selhání. Je neuvěřitelné, že za ten masakr nebyl nikdo z ATF a FBI obviněn a potrestán... Ten příběh má skvělý narativ a je chytře vyprávěný, trochu na pochybách jsem z toho, zda tvůrci až příliš nestraní Davidu Koreshovi, jako by záměrem scénáristů bylo jeho osobu očistit a zlepšit image jeho jména (minimálně záliba v arzenálu automatických zbraní a polygamní manželství s dvanáctiletými holčičkami zůstává silně kontroverzní). Osobně jsem ten příběh četl jako srážku dvou jednoznačně špatných stran, přičemž ta řádově silnější a disponující větší technickou a vojenskou převahou bezdůvodně masakruje tu slabší - a to je proti veškerým zásadám právního státu. Jak říká přímo jedna z postav, konkrétně moderátor texaského rádia, policie by se nikdy neměla zaměňovat s armádou, policie má incidenty neeskalovat, ale naopak deeskalovat, kdežto armáda má za úkol vyvolat co největší ztráty v nepřítelových řadách, přesně jako to dělá FBI tady - tanky, psychoteror, slzný plyn, bezdůvodné decimování osobního majetku, to jsou kroky armády, ne policejní složky. Každopádně tahle šestidílná minisérie je vynikajícím projektem, má mimořádný casting, sešla se v něm celá řada hereckých osobností a vše graduje v předvedených hereckých výkonech... ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Neskutečné, o to víc, že je to podle skutečných událostí a fakt se to stalo. Utvrzuje mě to v tom, že náboženství (nikoliv víra) je jen nesmysl a každej, kdo umí dobře mluvit a vypadá přesvědčivě, udělá z lidí totální vymaštěné bezmozky následující svého pasáčka. Na druhou stranu ta bojechtivost a válkydychtivost FBI je až tristní. Kdo za to může, nikdo dodnes neví a už nikdy nezjistí, bohužel, neskutečný masakr. Poslední díl ždímal emoce maximálně a nejvíc bych za koule do průvanu pověsil ty pohlaváře FBI, doufám, že po akci se řádně poplácali po ramenou jak rychle celou situaci vyřešili, pašáci. Samozřejmě David je největší kokot pod sluncem a bohužel jeho stádo vymaštěných ovcí také...ale co, asi to tak chtěl Bůh, to se prostě nedá nic dělat.Jinak filmařsky perfektní, Taylor překvapil, tohle bych do něj nikdy neřekl a další ani nekomentuji, herci, režie...prostě skvělé. ()

Reklama

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Po seriálu Narcos tu máme další seriál, který se točí kolem velkého amerického problému. Tentokrát to ale nejsou drogy, nýbrž sekta, kvůli níž přišlo 51 dní trvající obléhání. Těžko říct, která strana je na vině víc, ale samozřejmě za to můžou obě. Na jedné straně tu máme fanatika, který svým lidem nic nedovolí a slibuje jim Boží spásu, ale životy ostatních jsou mu ukradeny. Na druhé straně první máme unáhlené ATF, po kterých to převezme FBI se skvělým vyjednavačem Garym a ne příliš schopnými šéfy. Nejhorší na všem je samozřejmě přístup FBI, kteří odmítají přijmout své chyby a veškeré smrti a problémy hází na druhé. Na seriálu musím hlavně pochválit herecké výkony, všichni své role zvládli opravdu bravurně. 85% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pošahaní ale neškodní. Chceli si len tak žiť, sami pre seba, nikoho neotravovali, nikomu neubližovali. No nejaká hlúpa hlava to žiaľ videla inak... Dowdleove filmy zvyčajne dýchajú osobitou atmosférou, a to i napriek tomu, že ide v zásade o jednoduchý príbeh, kde nie je veľa možností na odbočky. Nie je tomu inak ani v tomto prípade. Náplň tvorí jedna veľmi nešťastná udalosť, kde na jednej strane stojí fanatická náboženská skupina Davidiánov so svojim mesiášom a na strane druhej ATF a FBI. Vlastne celý miniseriál sa venuje s minimálnymi odbočkami vyjednávaniu medzi oboma stranami. No i napriek tomu ma to hrozne bavilo. K tomuto pocitu už okrem zmienenej vynikajúcej atmosfére, ktorú réžia dokázala navodiť, prispeli aj samotní herci a vlastne celé to prostredie, v ktorom sa tento smutný príbeh odohráva. A kto má rád M. Shannona, tak ten si tu určite príde na svoje, myslím, že ide po hereckej stránke o jeho jeden z najlepších projektov. Navyše posledná časť - Day 51, ma po pocitovej stránke totálne odrovnala. Ďalšia záležitosť, pri ktorej sa vám otvára nožík vo vrecku. Hrozné, smutné a hlavne desivé... Silný nadpriemer. 85/100 ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc. Jak Kitsch, tak Shannon mají na působivější výkon a zhruba polovinu série mě doprovázel dojem, že se to zbytečně vleče. Střih na 2.5 hodiny, přidat na intenzitě, tedy spíš film než formát šesti epizod. Pokud byl Koresh fakt vyšinutý hovado, tak to tady není vidět. Spíš takový pokojný, dobrácký a jenom lehce vznětlivý chudák cult-leader manipulátor. Nebyl jsem ale v obraze co se týče případu a jeho nuancí, možná kdo si potrpí na přesný rekonstrukce, tak je spokojen. 65% ()

Galerie (12)

Zajímavosti (26)

  • Natočeno co nejvěrněji, dle vzpomínek hlavního vyjednavače a jednoho z přeživších Davidiánů. (Garch)
  • Celý ranč byl později srovnán se zemí a byla zde vybudována malá „kaplička“. V mapách toto místo najdete pod názvem Mt. Carmel. (Patrik)
  • Při požáru ve Waco zemřelo celkem 76 lidí (včetně dvaceti dětí a dvou samovolně potracených dětí). (Rollo_Tomasi)

Reklama

Reklama