Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Je parný duben roku 1993 a nedaleko malého města Waco v texaské pustině dojde k jednomu z největších masakrů v novodobé americké historii, kde na jedné straně stála samotná vláda Spojených států a na straně druhé náboženská sekta připravená bránit své hodnoty. Seriál mapuje tuto tragickou skutečnou událost i to, co jí předcházelo, v šestidílném provedení plném napětí a dramatu do poslední chvíle. (vyfuk)

(více)

Recenze (98)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Šestidílná minisérie podle skutečných událostí je dechberoucí podívaná, která se na celou situaci dívá z více úhlů. Ačkoli na straně bezpečnostních složek samozřejmě došlo k obrovským pochybením, k takové situaci by nedošlo, nebýt náboženského fanatismu. Koresh byl prostě hajzl, kterému byly životy ostatních ukradené, ale měl moc s nimi manipulovat. V tomhle ohledu je hlavní viník jednoznačný, jsem ovšem ráda, že tvůrci se snažili vykreslit všechny postavy jako chybující lidi a že nic nebylo černobílé. A klidně bych snesla i pár dílů navíc. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Čo sa týka hereckých výkonov a celkového spracovania, výborná záležitosť. Otázkou zostáva, či sa vydarila snaha o vyváženosť. Z laického pohľadu sú niektorí velitelia ATF a FBI vykreslení až príliš ako debili a naopak vnútri Koresh a jeho prisluhovači ako nevinné obete. Pritom to boli naozaj ľudia, ktorí súložili s malými dievčatami a mali plné pivnice búchačiek. Dobové videá s Koreshovými prejavmi a kázňami poukazujú na poriadne vyšinutého "white trash" fanatika. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velice pomalý rozjezd, ale později velmi zdařilé. Dříve jsem příběh o sektě Davidiánů ve Wacu neznal, po seriálu jsem se o ni začal zajímat (což je doufám záměr tvůrců). Bohužel některé okamžiky nejsou úplně přesné a lehce otočené do pozice, v které jako by seriál chtěl křičet "americké policejní/tajné/vojenské složky jsou prostě zlé a špatné". Svět není tak bílý a černý, jak je chvílemi naznačováno. Hlavně mi přišlo, že tvůrci "nadržují" sektě Davidiánů a jejich vůdci, který rozhodně není svatoušek. Druhý úhel pohledu zevnitř sekty je tak pro mě ještě zajímavější než samotný spor vyjednávače s vedoucím úderné jednotky... Jak si někdo dokáže omotat skupinu vzdělaných a inteligentní rodin okolo prstu, využívat je a ovládat, to je pro mě prostě zajímavější. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi tristní zpráva o (bývalém?) stavu americké demokracie... Vůbec bych neřekl, že je to projekt protiamerický, naopak, vyléčit neduhy demokracie jde jenom takhle - poukázáním na její selhání. Je neuvěřitelné, že za ten masakr nebyl nikdo z ATF a FBI obviněn a potrestán... Ten příběh má skvělý narativ a je chytře vyprávěný, trochu na pochybách jsem z toho, zda tvůrci až příliš nestraní Davidu Koreshovi, jako by záměrem scénáristů bylo jeho osobu očistit a zlepšit image jeho jména (minimálně záliba v arzenálu automatických zbraní a polygamní manželství s dvanáctiletými holčičkami zůstává silně kontroverzní). Osobně jsem ten příběh četl jako srážku dvou jednoznačně špatných stran, přičemž ta řádově silnější a disponující větší technickou a vojenskou převahou bezdůvodně masakruje tu slabší - a to je proti veškerým zásadám právního státu. Jak říká přímo jedna z postav, konkrétně moderátor texaského rádia, policie by se nikdy neměla zaměňovat s armádou, policie má incidenty neeskalovat, ale naopak deeskalovat, kdežto armáda má za úkol vyvolat co největší ztráty v nepřítelových řadách, přesně jako to dělá FBI tady - tanky, psychoteror, slzný plyn, bezdůvodné decimování osobního majetku, to jsou kroky armády, ne policejní složky. Každopádně tahle šestidílná minisérie je vynikajícím projektem, má mimořádný casting, sešla se v něm celá řada hereckých osobností a vše graduje v předvedených hereckých výkonech... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„SHLEDÁME SE NA NEBESÍCH...“ /// Uprostřed Texaskejch planin, 14 km od města Waco, na kopci zvaném Mount Carmel se mezi 28. únorem a 19. dubnem 1993 odehrál jeden z největších průserů americkejch vládních složek. Série přináší nezávislej pohled na událost, která skončila smrtí čtyř agentů ATF a 76 členů náboženskýho hnutí Davidiáni. Na seriálu spolupracovali David Thibodeau, který byl do poslední chvíle s členy sekty na farmě a agent FBI Gary Noesner, který vedl vyjednávání. Nevznikla tak jednobarevná story o podivným náboženským kultu, ale fungující dramatickej příběh, ve kterým se (v našem zájmu) pravda kloubí s fikcí. Je to seriál dvou mužů (když nepočítám Koreshe). Taylor Kitsch už ukázal, že dokáže bejt králem smutnejch lidskejch okamžiků (TEMNÝ PŘÍPAD 2). Díky němu je tahle cesta do hlubin Koreshovi duše opravdová! Sympatie „druhý strany“ pro sebe ukradl Michael Shannon. Když nadejde čas k rekonstrukci událostí… chtě nechtě musím s těma lidma soucítit. Po tom všem, co ty hovada ze státních složek předváděj… tady jde Bůh stranou. Takže ač neznaboh – nemám slov. Emoce jedou naplno a já už dlouho nebyl tak nasranej – pardon, emočně vysílenej. Myslím, že o to šlo. Američani prostě dokážou bojovat i sami proti sobě. I v tomhle je ten seriál poučnej. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knížky, který napsali člen sekty David Thibodeau – „Waco: A Survivor’s Story“ a agent FBI Gary Noesner - Stalling for Time: My Life as an FBI Hostage Negotiato, neznám. 2.) Zabila mě pohádka. Ta vo těch Sedmi pečetích. 3.) Thx za titule „twister78, leletoto, Lucifrid a KevSpa. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc. Jak Kitsch, tak Shannon mají na působivější výkon a zhruba polovinu série mě doprovázel dojem, že se to zbytečně vleče. Střih na 2.5 hodiny, přidat na intenzitě, tedy spíš film než formát šesti epizod. Pokud byl Koresh fakt vyšinutý hovado, tak to tady není vidět. Spíš takový pokojný, dobrácký a jenom lehce vznětlivý chudák cult-leader manipulátor. Nebyl jsem ale v obraze co se týče případu a jeho nuancí, možná kdo si potrpí na přesný rekonstrukce, tak je spokojen. 65% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Působivá rekonstrukce skutečných událostí snažící se o vyváženost, přičemž jako padouši z toho překvapivě nevycházejí sektáři, ale vládní bezpečnostní složky, které jdou do akce z pochybných důvodů a dopustí se řady těžkých přehmatů, manipulací a šikanování. Skutečnými hrdiny v konfliktu a fascinujícím vleklém vyjednávání pak nejsou velitelé obou stran, ale do značné míry bezmocné hlasy rozumu pod nimi. Herecky nejvděčnější roli vůdce sekty ustál Kitsch obsazený proti svému dosavadnímu typu hezounů, Shannon hrající hlavního vyjednavače FBI ho ale svým charizmatem kdykoliv strčí do kapsy, stejně tak Culkinovi stačí málo, aby si diváka získal. Ženské figury na téhle šachovnici pak nemají téměř žádný význam. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příběh o tragické neschopnosti porozumět… Zorientujeme se poměrně rychle. Seznámíme se s agenty FBI i členy komunity. Vede ji jistý David Koresh, který se prohlásil za mesiáše, který započne apokalypsu nevěřícího světa. Ovšem místo toho přivodil kruté týdny pro členy své organizace. O událostech na kopci Mt. Carmel poblíž texaského města Waco, po kterých zůstaly desítky mrtvých (včetně dětí), se rozhodla vyprávět v šestidílné sérii televizní stanice Paramount Network. Okolnosti dosud přitahují mediální i badatelskou pozornost. Seznamujeme se s motivacemi federální agentury ATF i s každodenním životem Davidiánů, tedy hnutí, které vycházelo z Adventistů sedmého dne. Žili v komunitě, studovali Bibli. Částečně se stranili okolního života, muži nesměli pít alkohol ani mít sexuální styk. Vyjma Koreshe. Ten se rovněž kladně vyjadřoval ohledně práva nosit u sebe zbraň. Právě poté, co na ranči začal shromažďovat značné množství zbraní, se dostal do hledáčku úřadů. A kravaťáci mají jasno. Agentura byla napadena, když se snažila doručit rutinní příkaz k prohlídce skupině, kterou považovala za nebezpečnou sektu. Právě ATF za sebou měla několik přešlapů a s její budoucností to bylo nahnuté. Demonstrace vlastních schopností na podivné komunitě je tedy ideální cestou, jak se nelichotivé nálepky zbavit. Zatímco vyjednavač Gary (Michael Shannon) se pokouší vést dialog, jeho šéfové a kolegové (už z FBI) se snaží vynutit si poslušnost silou. Shannon je v těchhle momentech skvělý. Úsporný, ale intenzivní projev. Samozřejmě se musí líbit i vůdce hnutí Taylor Kitsch. Ten ovšem není jen mentor, ale také hrubý a sebestředný idiot, který má za sebou nejen několik polygamních sňatků, ale i velmi mizerných rozhodnutí. Potěší také pochybující člen sekty Steve (Paul Sparks, mimo jiné známý jako autor prezidentovi biografie z House of Cards) nebo zarputilý agent FBI Shea Whigham či přeživší člen kultu David Thibodeau ztvárněný velmi slušným Rorym Culkinem. Nic není černobílé. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Myšlienka dňa: “Keď potrebuješ pomoc, zavoláš na políciu. Ale komu zavoláš, keď na teba útočí vlastná armáda?” Z pohľadu celkovej populácie, je (iba!!!) 27% ľudí, schopných samostatného myslenia a rozhodovania. V tejto takmer 1/3, sa však nachádzajú aj takí, ktorí vďaka svojim schopnostiam daru reči, dokážu ovplyvňovať, ba dokonca riadiť životy iných. Presne toto je kľúč k “úspechu” v prípade rôznych, nie len náboženských sékt. Na čele pyramídy stojí jedinec, ktorý zneužíva “jednoduchých”, manipulovateľných ľudí, ktorí budú pre blaho budúcnosti, plniť v prvom rade JEHO sny. Nemyslite si, že ten, čo sa dokáže naučiť zložité texty v latinčine, skončiť právnickú fakultu s červeným diplomom, je automaticky človek, ktorý dokáže vnímať realitu, respektíve posúdiť čo je správne. No a teraz si predstavte, že takáto skupina ľudí, so spoločnými cieľmi, no s osobnými záujmami, vlastní “média”, ba dokonca, zastáva vysoké posty v politických kruhoch, v armáde, či na polícii. Ak bolo všetko tak, ako je to prezentované v tomto seriáli, tak nás všetkých “ochraňuj” pred takouto bandou idiotov, “nekompetentných ľudí na kompetentných miestach”, ktorí sa pre uplatnenie vlastných snov, nezastavia pred ničím. Malá rada na záver: “vyhnite sa sledovaniu večerných aktualít či správ”. Nechápem, ako si vôbec môže niekto myslieť, že je človek počas týchto programov, objektívne “informovaný”. Obzvlášť v prípade posledných týždňov .. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Viděno komplet, poslední dvě epizody ale dokoukány jen s velikým přemáháním po více než třech týdnech od rozkoukaného začátku... Ten je totiž tak strašlivě nudný, ukecaný a nezáživný, že je pak dechberoucí finále skoro až zázrakem biblických rozměrů (sic!). Herci až na výjimky skvělí. Mrkněte se na to a udělejte si názor sami, jako edukativní historie to celkem funguje. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"I FEEL LIKE WE GOTTA CALL 911, BUT WHO DO YOU CALL WHEN IT'S YOUR OWN GOVERNMENT ATTACKING?" ------------- Tak Paramount Network si ide ako diabol. Najprv Waco, potom Yellowstone. Oboje kvalitky, pri ktorých konečne necítim pachuť lacnej produkcie ako v prípade väčšiny produktov z dielne Netflixu. Seriál mapuje priebeh obliehania Waco (Waco siege) a taktiež aj niektoré udalosti pred a po. Nádherná ukážka "Shoot first, ask questions later" v praxi a taktiež aj skazenosť, lži a manipulácia médií. O trojpísmenkových bezpečnostných zložkách nehovoriac. Dobrá hudba a ešte lepšia kamera. Výborné herecké obsadenie počnúc Tay Kitschom cez úžasného Michaela Shannona až po vždy nesympatického Whighama. Taktiež veľmi oceňujem spôsob a štýl rozprávania príbehu, ktorý v podstate nerobil z Davidiánov tých zlých, práve naopak. To sa tak často nevidí, zvlášť ak je tou druhou stranou americká vláda. A to cením. ------------ (19.2.2020-22.2.2020) Druhé opakované zhliadnutie som chcel vylepšiť dodatočným sledovaním dokumentov na túto tému, ktorých je viac než dosť, a ako som tak počas prvého sledovania neučinil: Truth and Lies: Waco, Waco Inferno, Waco Siege, Madman or Messiah, The Longest Siege, Inside Waco, Revelations of Waco. ------------ (12.3.2020) Na záver som chcel, síce trochu neskôr, uzavrieť tento doku maratón tým, čo som očakával, že bude najlepšie a najvýživnejšie z nich – Waco: The Rules of Engagement – a veru nesklamalo. Prikladám aj Ebertovu recku, ktorá môže pokojne poslúžiť aj ako také menšie zhrnutie celého doku pre tých, ktorým sa za ním 136 minút sedieť nechce. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pošahaní ale neškodní. Chceli si len tak žiť, sami pre seba, nikoho neotravovali, nikomu neubližovali. No nejaká hlúpa hlava to žiaľ videla inak... Dowdleove filmy zvyčajne dýchajú osobitou atmosférou, a to i napriek tomu, že ide v zásade o jednoduchý príbeh, kde nie je veľa možností na odbočky. Nie je tomu inak ani v tomto prípade. Náplň tvorí jedna veľmi nešťastná udalosť, kde na jednej strane stojí fanatická náboženská skupina Davidiánov so svojim mesiášom a na strane druhej ATF a FBI. Vlastne celý miniseriál sa venuje s minimálnymi odbočkami vyjednávaniu medzi oboma stranami. No i napriek tomu ma to hrozne bavilo. K tomuto pocitu už okrem zmienenej vynikajúcej atmosfére, ktorú réžia dokázala navodiť, prispeli aj samotní herci a vlastne celé to prostredie, v ktorom sa tento smutný príbeh odohráva. A kto má rád M. Shannona, tak ten si tu určite príde na svoje, myslím, že ide po hereckej stránke o jeho jeden z najlepších projektov. Navyše posledná časť - Day 51, ma po pocitovej stránke totálne odrovnala. Ďalšia záležitosť, pri ktorej sa vám otvára nožík vo vrecku. Hrozné, smutné a hlavne desivé... Silný nadpriemer. 85/100 ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Výborné, děsivé, neuvěřitelné, tragické. Jen zběžně jsem věděla do čeho jdu a pokud to jde, doporučuju vědět o ději co nejméně. Díky tomu byl konec tak psychicky zdrcující. Sama jsem musela poslední epizodu několikrát zastavit, protože jsem nemohla pochopit, že sleduju realitu a ne fikci. Tohle z Waco dělá téměř docudrama. Michael Shannon a Taylor Kitsch jsou ve svých rolích brilantní. Hlavně Kitch v roli Koreshe prakticky zmizí a zůstane jen charismatický vůdce "kultu". Waco funguje jako mini ukázka politky USA a jejich mindsetu celkově. Je to tak smutné, až je skoro úsměvné, jak dobře to tahle tragédie vystihuje. Syrová minisérie, která si nebere servítky při zobrazení postupů vlády a naopak humanizuje oběti. Jeden z nejsilnějších TV zážitků tohoto roku. ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Neskutečné, o to víc, že je to podle skutečných událostí a fakt se to stalo. Utvrzuje mě to v tom, že náboženství (nikoliv víra) je jen nesmysl a každej, kdo umí dobře mluvit a vypadá přesvědčivě, udělá z lidí totální vymaštěné bezmozky následující svého pasáčka. Na druhou stranu ta bojechtivost a válkydychtivost FBI je až tristní. Kdo za to může, nikdo dodnes neví a už nikdy nezjistí, bohužel, neskutečný masakr. Poslední díl ždímal emoce maximálně a nejvíc bych za koule do průvanu pověsil ty pohlaváře FBI, doufám, že po akci se řádně poplácali po ramenou jak rychle celou situaci vyřešili, pašáci. Samozřejmě David je největší kokot pod sluncem a bohužel jeho stádo vymaštěných ovcí také...ale co, asi to tak chtěl Bůh, to se prostě nedá nic dělat.Jinak filmařsky perfektní, Taylor překvapil, tohle bych do něj nikdy neřekl a další ani nekomentuji, herci, režie...prostě skvělé. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ukázkový případ seriálu, kterému by sedla filmová podoba. 6 dílů se na seriál nezdá moc, ale vzhledem k příběhu, který Waco nabízí, by dvouhodinová délka byla příznivější. Příběh zajímavý, herecky slušné, ale od druhého dílu už seriál nemá prakticky co nabídnou, vyjma závěru, který je nečekaný, pokud o daném masakru, divák nic neví. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Natočiť kontroverznú udalosť pri texaskom mestečku Waco bola určite veľmi náročná vec z pohľadu objektivity, lebo bezpečnostné zložky pri incidente zlyhávali na celej čiare a taktiež aj sekta Davida Koresha mala riadne maslo na hlave. Podarilo sa, tvorcovia ponúkli vyvážený pohľad na čiernu udalosť a určite k tomu napomohli knižné predlohy vyjednávača Garyho Noesnera a jedného z obyvateľov osudného domu "davidiánov" Davida Thibodeaua. Seriál bez škrupulí pojednáva o manipulácii informácií v médiach či náboženskom fanatizme a otvára mnoho otázok o bezpečnostných zložkách štátu alebo právach jednotlivcov. Profesne je natočený na vysokej úrovni, herecké obsadenie ponúka skvelé zážitky. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Snažit se rovnoměrně vykreslit pozici obou stran obléhání nemohlo z logiky věci dopadnout stoprocentně. Máme-li na jedné straně pragmatickou státní mašinu s devadesáti poradci ve stanech nad mapami a vysílačkami a na straně druhé hluboce věřící ztracence, jež se vší upřímností čekají na zásah zhůry, kteroužto víru nelze zpochybňovat u lidí, kteří s důvěrou a na počkání předhazují své ženy a dcery do natřepaného lože svého vůdce, je zřejmé, že pro takovou práci nebude lehké najít jednotnou formální metodu. Dowdlovic bráchové na to jdou od lesa a staví celou sérii na vnitřních konfliktech na obou stranách, z nichž od začátku víme, na čí straně je pravda. Problém je, že onu nejednoznačnost seriál jenom hraje, protože zatímco problematický aspekt komunity ve Waco seriál zabírá zejména v prvních dvou dílech, v posledních čtyřech jsou díky policejnímu zákroku již tyto dva prakticky zapomenuty a sledujeme jenom kavalérii mizerných rozhodnutí logicky ústících ve finální katastrofu. A posledním záběrem je pak naprosto jasné, komu ve finále dává za pravdu. Jakkoli se v tomto s autory nedá nesouhlasit (bavíme se o charakteru zákroku, nikoli o charakteru oné komunity), měla ona pozice být zřejmá od začátku a neprostituovat se instantnímu napětí a atrakcím. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál jako celek hodnotím jako skvělou záležitost s výbornými hereckými výkony. Měl jsem obrovskou výhodu v tom, že jsem byl naprosto nestranný, nehrozilo mi, že bych některé ze stran držel palce, protože jestli nemám někoho v oblibě, tak jako represivní složky Velkého demokratického bratra, jsou to náboženští fanatici jakéhokoliv vyznání. Přestože se tvůrci snažili přiblížit celou událost z pohledu obou zúčastněných stran, měl jsem pocit, že se k Davidovi Koreshovi přesto postavili poněkud benevolentně, přece jen to nebyl žádný neškodný hipík, ale pěkně vypatlaný zmetek. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Politování hodné selhání americké FBI, jejíž představitelé se projevili jako ještě větší magoři než David Koresh. Jelikož se děj zaměřuje jen na samotné obléhání a téměř nezabíhá do doby před ním, působí těch šest dílů příliš natahovaně. Ráda bych se dozvěděla více podrobností o tom, jak žil Koresh před založením sekty a o době jejích začátků. Takhle zbylo opravdu zajímavého materiálu spíše jen na delší film. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Parádní. Vedle detailního a zároveň zábavného zpracování zaujme především skutečnost, že tvůrci seriálu se nesnaží soudit, ačkoliv téma k tomu svádí. Na jedné straně jsou tu davidiání reprezentovaní Davidem Koreshem v podání fantastického Taylora Kitsche, kteří jsou sice potrhlí a některé z věcí, které dělají, jsou na hraně či lehce za hranou zákona, ale v zásadě si žijí ve svých bludech a nikomu neubližují. Nehledě na to, že ty sondy do jejich života nepůsobí tak moc sektářsky, jak by člověk čekal. Na straně druhé jsou vládní složky, mezi kterými panuje spor ohledně řešení celého problému. Zatímco Shannonova strana preferuje vyjednávání a ozbrojený útok takřka vylučuje, Whigham coby velitel zásahových jednotek zná jen jediné řešení. Jak to dopadne ví každý, kdo se o to zajímá a musím říct, že ten závěr se mnou docela zamával. Vedle Shannona a Kitsche zaujme celkem dlouhá řada známých tváří ve vedlejších rolí, namátkou Andrea Riseborough či ten talentovanější Culkin. Vůbec bych se nezlobil, kdyby tahle tématika dostala druhou řadu. Podobných případů by se jistě našlo dost. 90% ()

Reklama

Reklama