Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Je parný duben roku 1993 a nedaleko malého města Waco v texaské pustině dojde k jednomu z největších masakrů v novodobé americké historii, kde na jedné straně stála samotná vláda Spojených států a na straně druhé náboženská sekta připravená bránit své hodnoty. Seriál mapuje tuto tragickou skutečnou událost i to, co jí předcházelo, v šestidílném provedení plném napětí a dramatu do poslední chvíle. (vyfuk)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Ač mi tato minisérie přijde zaměřená proti ATF a FBI a spíše obhajuje Davidiány, bylo velice zajímavé se na to podívat. Můžeme si o tom myslet co chceme, ale pokud někdo nejedná v souladu se zákonem, tak musí počítat s tím, že se něco semele, zvlášť v Americe. Jestli byla práce ozbrojených složek opravdu tak špatná, nejsem schopen posoudit, ale viděl jsem několik rozhovorů s agenty ATF a FBI, co tam byli a mám na to svůj názor. Když k tomu přičtu, že seriál je postaven na svědectví jednoho z Davidiánů a jednoho vyjednavače (z týmu 25 vyjednavačů), tak jsem poněkud skeptik. Nicméně to, jak to celé dopadlo padá na hrb Davidovi, nikomu jinému. Náboženský fanatismus je prostě zlo, to mi nikdo nevymluví. Ale teď k seriálu. Je natočený opravdu výborně, herci jsou moc fajn a Taylor Kitsch je naprosto dokonalý. Škoda, že hraje tak málo. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Myšlienka dňa: “Keď potrebuješ pomoc, zavoláš na políciu. Ale komu zavoláš, keď na teba útočí vlastná armáda?” Z pohľadu celkovej populácie, je (iba!!!) 27% ľudí, schopných samostatného myslenia a rozhodovania. V tejto takmer 1/3, sa však nachádzajú aj takí, ktorí vďaka svojim schopnostiam daru reči, dokážu ovplyvňovať, ba dokonca riadiť životy iných. Presne toto je kľúč k “úspechu” v prípade rôznych, nie len náboženských sékt. Na čele pyramídy stojí jedinec, ktorý zneužíva “jednoduchých”, manipulovateľných ľudí, ktorí budú pre blaho budúcnosti, plniť v prvom rade JEHO sny. Nemyslite si, že ten, čo sa dokáže naučiť zložité texty v latinčine, skončiť právnickú fakultu s červeným diplomom, je automaticky človek, ktorý dokáže vnímať realitu, respektíve posúdiť čo je správne. No a teraz si predstavte, že takáto skupina ľudí, so spoločnými cieľmi, no s osobnými záujmami, vlastní “média”, ba dokonca, zastáva vysoké posty v politických kruhoch, v armáde, či na polícii. Ak bolo všetko tak, ako je to prezentované v tomto seriáli, tak nás všetkých “ochraňuj” pred takouto bandou idiotov, “nekompetentných ľudí na kompetentných miestach”, ktorí sa pre uplatnenie vlastných snov, nezastavia pred ničím. Malá rada na záver: “vyhnite sa sledovaniu večerných aktualít či správ”. Nechápem, ako si vôbec môže niekto myslieť, že je človek počas týchto programov, objektívne “informovaný”. Obzvlášť v prípade posledných týždňov .. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Parádní. Vedle detailního a zároveň zábavného zpracování zaujme především skutečnost, že tvůrci seriálu se nesnaží soudit, ačkoliv téma k tomu svádí. Na jedné straně jsou tu davidiání reprezentovaní Davidem Koreshem v podání fantastického Taylora Kitsche, kteří jsou sice potrhlí a některé z věcí, které dělají, jsou na hraně či lehce za hranou zákona, ale v zásadě si žijí ve svých bludech a nikomu neubližují. Nehledě na to, že ty sondy do jejich života nepůsobí tak moc sektářsky, jak by člověk čekal. Na straně druhé jsou vládní složky, mezi kterými panuje spor ohledně řešení celého problému. Zatímco Shannonova strana preferuje vyjednávání a ozbrojený útok takřka vylučuje, Whigham coby velitel zásahových jednotek zná jen jediné řešení. Jak to dopadne ví každý, kdo se o to zajímá a musím říct, že ten závěr se mnou docela zamával. Vedle Shannona a Kitsche zaujme celkem dlouhá řada známých tváří ve vedlejších rolí, namátkou Andrea Riseborough či ten talentovanější Culkin. Vůbec bych se nezlobil, kdyby tahle tématika dostala druhou řadu. Podobných případů by se jistě našlo dost. 90% ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Jako vymyšlený seriál by to bylo hodně zajímavé, ale jelikož to má být vykreslení skutečné události, tak to už je trochu problém. Koresh je tam Tayleorem Kitschem ztvárněn v podstatě jako sympaťák, který má své svaté poslání, z kterého nemůže uhnout. A v té stejné logice není žádná oběť dost velká, všechno jsou jen zkoušky a testy víry. Svými věrnými sice manipuluje, ale jen tak zlehka, neškodně až téměř laskavě; nijak je tam nedrží. Kdyby opravdu chtěli, odejít můžou kdykoliv. Ale takhle to zcela jistě ve skutečnosti nebylo (informace z vnitřku sekty čerpají hlavně z knižní předlohy Davida Thibodeaua, čerstvého Davidiána, který jako jeden z mála celou tragédii přežil - a který má ve scénáři navíc roli naprostého superklaďase - takže na jeho objektivitu se můžeme spoléhat jen těžko). Ale že to FBI pěkně zpackala, o tom tedy žádná. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Politování hodné selhání americké FBI, jejíž představitelé se projevili jako ještě větší magoři než David Koresh. Jelikož se děj zaměřuje jen na samotné obléhání a téměř nezabíhá do doby před ním, působí těch šest dílů příliš natahovaně. Ráda bych se dozvěděla více podrobností o tom, jak žil Koresh před založením sekty a o době jejích začátků. Takhle zbylo opravdu zajímavého materiálu spíše jen na delší film. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (26)

  • I když tvůrci hry přímou spojitost z praktických právních důvodů popírají, hlavní antagonista počítačové hry „Far Cry 5“ jménem Joseph Seed se nápadně svým zevnějškem i proroctvím o konci světa podobá Davidu Koreshovi (Taylor Kitsch), vůdci Davidiánů. Stejně tak události ve Waco (původní zatčení se zvrhlo ve střelbu a 51denní obléhání základny) se podobají fiktivním událostem ve „Far Cry 5“ (na začátku hry jdou policisté zatknout vůdce apokalyptické sekty a hráč dostane na výběr, buď odejde a nebo se rozhodne Seeda zatknout, čímž se rozpoutá masakr a regionální občanská válka). (Nick321)
  • Na obléhání davidiánské základny se podílelo 899 lidí. Z toho 668 tvořili federální agenti, 15 lidí z U.S. Army, 6 zaměstnanců U.S. Customs officers, 31 Texas Rangerů, 13 členů Texaské národní gardy, 131 důstojníků texaského departmentu veřejné bezpečnosti, 18 policistů z Waco a 17 zaměstnanců z kanceláře šerifa okresu McLennan. (Nick321)
  • Agent FBI Mitch Decker (Shea Whigham) nosí neprůstřelnou vestu s nápisem HRT. HRT je zkratka „Hostage Rescue Team“ (Záchranný tým rukojmí). HRT je elitní taktická jednotka FBI, která byla založena v roce 1982. Vznik HRT byl inspirován armádní elitní jednotkou Delta Force. HRT zasahovala v USA proti militantním skupinám, teroristům a nebezpečným zločincům. Jednotka HRT byla úspěšně nasazena ve více než dvou stech případů na území USA i v zahraničí (např. v Afghánistánu a Iráku). (Rollo_Tomasi)

Reklama

Reklama