Reklama

Reklama

Lesní rituál

  • Velká Británie The Ritual
Trailer 1

VOD (1)

Po tragické události, při které zemře jejich kamarád, se parta čtyř kamarádů vydává do švédské přírody uctít jeho památku a zároveň upevnit narušená přátelství. Po úrazu jednoho z nich a nepřízni počasí se zpátky do civilizace vydávají "zkratkou". Jak řekne jeden z nich - kdyby zkratka byla cesta, dávno by se jí říkalo cesta. A má pravdu - na co skupina v lese narazí, neexistuje příliš racionální vysvětlení a všichni musí bojovat s démony - ať už s těmi, na které nyní narazí, tak s těmi, které mají hluboko uvnitř po smrti kamaráda... (kery-)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (426)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

The Ritual se jistě neubrání porovnání s kultovní Záhadou Blair Witch (která na mě osobně působila celkem průměrně): Namísto trojice studentů, která hledala nadpřirozeno v lesích cíleně, máme v "Rituálu" čtveřici kamarádů, kteří se do lesa dostali čirou náhodou, kde si je ono nadpřirozeno našlo samo. (Spoiler alert!) Na jedné straně je Brucknerův snímek slušná atmosférická jednohubka o konfrontaci s démony - jak s těmi vnitřními tak s těmi pradávnými - na druhé straně film pokulhává kvůli postavám (které žel bohu umírají dle sestupných sympatií) a mytologickému zlu, které má sice dechberoucí a originálně pojatý vizuál, ale zato odfklákle nastíněný background. Ze závěru filmu jsem měl rozpačité dojmy. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Dokud neproběhne odhalení jedná o hodně výživný strašící kousek. Několikrát je hodně nešetrně zacházeno s divákovými nervičkami. Horory z lesa jednoznačně ano. Vždyť jen si to představte když se vám začnou dít divné věci, místo 4 hodinové zkratky zabloudíte, začnou se vám ztrácet kamarádi a do toho pořádně nevíte co tam venku vlastně je a co na vás číhá. Ritual se mě jevil 2/3 peckovně a finále dojem malinko snižuje. Přesto v rámci žánru kvalitní kousek. 70% ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Ritual aneb Bylo nás pět. ////Ať mutant, kříženec či kripl, nebo Lokiho parchant, bych si tipl, měl by dávat většího majzla, na kdejakého anglického hajzla, neochrání ho švédská divočina, neb anglána chrání tesařská širočina. Anglána ochrání i brouk, neb jakmile vyběhne na palouk, z plna hrdla zpívat začne, Duch lesa se toho přednesu divě lekne, divná, divná, divná to věc, že duchy z lesa vyžene kůrovec. Duch si prozatím jen do gatí nadělal, když na něj anglán škaredě zavolal. a tak prostě zkrátka - končí tato švédská jatka. Šílenec či intelektuál - ať shlédne tento Rituál, pak dá si pozor měrou vrchovatou - až půjde do lesa na vysokou. //////// Po hloupé rýmovačce pár technických - ve střední Evropě by mohl strašit nějakej synáček Peruna nebo Striboga v podobě obřího hřibu s nožičkama. Les, déšť, bouřka - tohle by mi bohatě stačilo ke spokojenosti, závěrečné obludárium bych opravdu s chutí oželel. Lesní lidé opravdu bývají tak trochu mešuge, ale méně než ti z filmu. To musela bejt fuška sehnat takový xichty. Podmanivá atmosféra filmu končí vstupem do první chaty, bohužel...pak už se tlačí na pilu. Škoda, škoda, docela mi vadí, že se tyhle slibně rozjetý věci nakonec utopí v okultní fantasmagorii. Tenhle film je v podstatě kopie filmu Descent, jen místo čtyř pěkných bab tu máme čtyři chlapy. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Velká pecka, která mě naprosto dostala. Zvláště sekvence s přenocováním v opuštěné lesní chatě je fakt něco, klepal jsem se u toho jako ratlík. Vadily mi tam asi jen dvě věci: jednak už to, že vůbec vlezli do toho lesa (byť to samozřejmě bylo nezbytnou podmínkou pro další vývoj děje; film tím ovšem šel zcela v duchu klasického hororového klišé, které filmovým postavám nařizuje neustále lézt někam, kam by normální člověk nikdy nevkročil). Za druhé mi postavy všech mužů byly strašně nesympatické, takže mi bylo nejenom jedno, zda to celé přežijí a co s nimi bude, ale celkově mě iritovali svým chováním a replikami. Když se od toho odmyslím, nemám ovšem za sebe problém napsat, že je to je jeden z nejlepších hororů, jaké jsem v poslední době viděl. Za zmínku stojí mj. fantastické lokace a kamera. (Obsazení no name herci v mém případě naopak bohužel dojem z filmu spíše snížilo). S Blair Witch bych to moc nesrovnával, ten byl prostě první a nikdo ho už nepřekoná. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Tohle se dá snadno zařadit mezi kategorii filmů. Zaprvé – film, u kterého je lepší nečíst obsah a nekoukat na trailer. Zadruhé - film, který má perfektní atmosféru a posledních dvacet minut strašně pokazí. Zatřetí - ano, tady jsem si vzpomněl na Záhadu Blair Witch. Jednoduché, dostal jsem doporučení ve SCORE (tímto pozdravuji a moc děkuji!) a hned jsem se do toho na Netflixu pustil. Parta kamarádů ve Švédské přírodě. Ovšem to by jednoho z nich nesmělo napadnout to vzít zkratkou. Bum, pak už se to s nima veze. Hodina je napínavá jako kšandy a já chrochtám blahem, jaký je to skvělý horor. Nepotřebuje lekačky, nepotřebuje vraždění, nepotřebuje vlastně vůbec nic... Ta atmosféra by se dala krájet. Tak moc hutná a skvělá je. Ovšem konec mi vyskočilo obočí trošku nahoru a ve výsledku jsem z toho rozčarován až zklamán. Kdyby to zůstalo čistě u náznaků a nebylo to pak open-screen, tak bych šel s hodnocením výše. Na druhou stranu když si vzpomenu, jak jsem loni koukal na The Woods (2015) a vyklubal se z toho jeden z nejtrapnějších a nejhorší filmů, co jsem kdy viděl, tak Ritual mě vysloveně bavil. Skvělá atmosféra, jen v konci to ztrácí. Přesto mohu s klidným svědomím doporučit. (60 %) ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Pôvodne bol pre reklamu na film vybratý slogan "Radšej mali ísť do Vegas." Po masakre, ktorá sa tam odohrala 1.10.2017 sa však slogan zmenil na "Radšej mali ísť na Ibizu." (beso74)
  • Znamení, které postavy vidí na stromech nedaleko opuštěné chaty, pochází z tzv. staršího futharku. Jedná se o nejstarší runovou abecedu germánského původu. Znak se nazývá Othila (čte se jako české „o“) a symbolizuje dědictví, vlastnictví, majetek. (Miseet)
  • Film je natočen dle stejnojmenné knižní předlohy od Adama Nevilla. (Miseet)

Reklama

Reklama