Reklama

Reklama

Lesní rituál

  • Velká Británie The Ritual
Trailer 1

VOD (1)

Po tragické události, při které zemře jejich kamarád, se parta čtyř kamarádů vydává do švédské přírody uctít jeho památku a zároveň upevnit narušená přátelství. Po úrazu jednoho z nich a nepřízni počasí se zpátky do civilizace vydávají "zkratkou". Jak řekne jeden z nich - kdyby zkratka byla cesta, dávno by se jí říkalo cesta. A má pravdu - na co skupina v lese narazí, neexistuje příliš racionální vysvětlení a všichni musí bojovat s démony - ať už s těmi, na které nyní narazí, tak s těmi, které mají hluboko uvnitř po smrti kamaráda... (kery-)

(více)

Recenze (426)

POMO 

všechny recenze uživatele

90% stopáže hodne minimalistický horor, pracujúci hlavne so zvukom. Strašidelný les, čarodejníctvo a pradávny démon, ktorého skrývanie podnecuje divákov strach a fantáziu. Zimomriavkové dobrodružstvo pre tých, ktorí ho radi opakovane (tentoraz si spomeniete na Blair Witch Project aj Predátora). [Sitges FF] ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Bojlerový poplach! Když se čtveřice oslizlých traumatizovaných velkobritských obstarožních otyloňů vypraví na funivou túru severním Švédskem, může z toho být buď tklivé přežívací drama dle skutečných událostí o tom, jak je jednoho po druhém sklátí infarkty při urputném drápání se na 690 metrů vysokou velehoru jménem Kuormakka, nebo skorohoror o tom, jak je jednoho po druhém prostě něco sežere. Toto je ten druhý případ, v němž to nejdříve vypadá, že se ty otylé výletníky v solidní atmosféře syrových kulis severní Skandinávie snaží unyle a plagiátrosky jednoho po druhém sežrat Záhada Härkärvaarské čarodejnice, tudíž se při otravných, rušivých haluškách ve vrčícím nočním lese málem umlátí hlavama o stromy, přičemž se ti pičusové chovají jako hysterické blondýny, co zabloudily v šopinpárku a nemohou najít nehtové studio. Pak však přijde ta relativně zajímavější polovina, ve níž vyjde najevo, že je nezkouší vybubat jen pár hrozivých větví, slaměný panák a vykuchaný Tedybér, nýbrž nefalšovaný lidožravý potrat germánské mykologie, vzniklý když tenkrát Lokki zahýbal Sigyn a šukal skot. Ten sice chrchlá runy solidně démonickým barytonem, nicméně na pohled je to takový trapný parohatý krávoid, strašidelný asi jako Satanklauzův sob Rudolf, co se na chůdách vydal na maškarní bál Kokakoly převlečený za žirafu. A to je trochu škoda, protože kdyby spatlali méně směšnou obludu, přidali kečupu a ubrali houbiček, byl by to rozhodně nadprůměrný spektákl. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

První letošní hororová kvalitka. Po dvě třetiny stopáže děsivé a tajuplné lesní psycho, které jsem se chystal napálit plným hodnocením, v němž po žánrové stránce funguje všechno. A zas se jednou potvrzuje, jak hororu pomůže, když hlavními hrdiny nejsou jen hezké teen tvářičky z plakátů, ale životaplné postavy, respektive normální lidé. Noční sekvence v opuštěné lesní chatce pro mě byla nejvíc creepy filmovým zážitkem za hodně dlouhou dobu, fakt mě upřímně zamrazilo. Závěrečná třetina se pak rozjede víc, než bych býval čekal, až je to trochu na škodu té luxusní atmosféře, kterou snímek budoval do té doby. A úplný závěr je pak důkazem, jak moc platí stará známá pravda, že horor lépe funguje tehdy, když je ústřední zlo skryto. Jednu hvězdičku si tedy nakonec ponechám, ale i tak velká spokojenost. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Namiesto partie vrieskajúcich dorastencov tu máme partiu vrieskajúcich štyridsiatnikov. A vrieskal by som tiež, je to strašidelné a nepokazí to ani záver, kde dôjde na digitálne zázraky - potvora má totiž veľmi originálny a pôsobivý dizajn. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem měl pocit, jak kdybych koukal na nějakou technicky vyspělejší verzi Záhady Blair Witch, což teda není nejtěžší, že. Tento film se ale naštěstí posunul do zajímavější vrstvy a z craftbush hororu udělal regulérní fantasy horor s prvky skandinávského božstva, což ho navíc posunulo na úplně novou úroveň bytí. Když tedy pominu Marvelovky, tak ne každý si dovolí do svého filmu pozvat vikingské božstvo z Valhally. Pokaždé to působí tak zvláštně, nadpozemsky. A tady se to teda navíc ještě povedlo použít. Švédsko z toho sice vyšlo poměrně zálesácky, ale pořád lepší, než kdyby se to odehrávalo v Krkonoších, že. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Technicky solidní trek švédským lesejčkem, kde když se sejdou tři sobi, tak se radost násobí a střeva visí z větví. Bohužel herecky je to prkenné, tempo je hodně vycházkové a originality ani intenzity první dvě třetiny moc nepobraly. Ta poslední má díky Jötunn-redneck mash-upu docela ostré parohy, ale i tak sotva poškrábe. Netflix by tyhle "so-so" filmy mohl vyrábět pomalu na pásu. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tohle na výletě nechcete. Film neztrácí čas a téměř hned bandu kamarádů vyprdne v horách, kde to vezmou zkratkou a začnou se dít divné věci. Odsejpá to, je tam fakt dobrej bubák a hezký lesy. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

První letošní zářez z Británie ? !! Celkem lituji, že jsem onehdy nešel do kina, když jsem měl možnost, atmosféra filmu je velmi povedená. Přátelé si zajedou na výlet do Švédských lesů, kde však propadnou halucinacím, paranoii a bude je nahánět cosi nadpřirozeného. Drží si to tempo. scény v chatce jsou slušně děsivé a ústřední zlo je vynikající,škoda, že se tvůrci nevěnovali i Gore, ale i tak slušná záležitost, která letos patří k tomu nejlepšímu. 75% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nikto nikoho neoprcá.“ – „To sa ešte uvidí, čaká nás dlhá noc.“ Na jednej strane by som strašne rád dal 4*, ale proste je to od istého okamihu monotónne, postavy nie sú príliš zaujímavé, neustále vidiny a halucinácie (a flashbacky do obchodu) sú otravné + to obsahuje plno nudných scén, ktoré v iných filmoch končia na dlážke strižne. Na strane druhej oceňujem absenciu humoru, vážnu atmosféru a skvelú výpravu severských, megatemných, nechutne hustých lesov, kde vám nikto nepomôže aj kebyže ich zapálite. V nočných scénach je to „klasika“: pár stromov a nič nie je poriadne vidieť. Niekoľko s prižmúrenými očami parádne strašidelných scén (najradšej mám asi ten detail s rukou na kmeni stromu) a celkovo vcelku originálny scenár, kombinujúci viacero slávnych filmov resp. hororových pod-žánrov. Trocha ako The Hallow Corina Hardyho (partia civilizovaných, moderných ľudí v súčasnosti bojujúca o prežitie v prastarých, hlbokých európskych lesoch, v ktorých do dnešných dní prežívajú mystické povery). Ale lepšie. Produkcia: Andy Serkis. Nevillov román je prvú polovicu fantastický, ale ku koncu sa mi viac páčil film, ktorý mal relatívne o dosť iné finále. Rozdiely kniha/film sú početné, v románe by ste napr. márne hľadali traumu hrdinov z lúpežného prepadnutia, v knihe majú oveľa drsnejšie a naturalistickejšie zranenia a úmrtia, takisto lesy sú v knižke spracované lepšie, stále v nich prší alebo aspoň mrholí, vo filme sú to až na pár temných výnimiek skoro úplne obyčajné lesy. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Takhle to dopadá když chcete uctít památku padlýho kamaráda, kterej chtěl na tůru do Švédska. Najednou se motáte v lese se třema debilama, kterým ze zoufalství říkáte kamarádi, a zesraní strachy čekáte kdy místo jelena budete vykuchaný na stromě viset vy. Kdo myslel, že zase jednou vraždí Predátor, ten se tentokráte zmýlil. Naší čtveřici likvidovalo samo božstvo, tentokráte v podobě nasteroidovanýho psycho-jelena ke kterýmu se klaní celá jedna vesnička, hnízdící hluboko v lese. Upřímně nemám problém pít na padlé kamarády či kamarádky, občas nějaké poprosím jestli by mohli fingovat smrt a já se mohla vožrat do němoty, ale abych kvůli někomu trajdala po horách tak to si postavte betonovou čekárnu. Naše čtveřice ve složení tří debilů a jednoho sympaťáka (hádejte kdo zařve první) ale holt byla (jak jsem už popisovala) celá hrrrrr a tak se dočkala bloudění v lese, psycho chaloupky, slaměnýho panáka co se u něj držíte za ptáka, mrtvýho jelena, mrtvých kámošů...no výlet na pomrdání. A to to měla bejt zkratka. Až mi někdo nabídne zkratku přes les, jebnu ho heverem po řepě. Je ale fuckt, že první hodina byla naprosto dokonalá a opět se ukázalo, že co rákoska nevidí, toho se kurevsky bojí. Dokud se boží jelen neukázal v celé své "kráse" tak jsem z tý vypelichaný krávy měla kurva nahnáno. Poslední půl hodinka už je klasickej monster bubu horor, kde navíc zjistíme, že jelen je syn Lokiho, kterej se asi s Thorem ožral jako prase když se vystříkal do srny, a tudíž je nejen božskej ale tuze zlej, Každopádně i tak je to velmi hezkej horor, kde mě jen lehce irituje fakt, že ten posranej srab to přežije. Vy jste to ještě neviděli? Sorry za spoiler můžete na mě poslat galantního božskýho jelena. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

David Bruckner měl vyhráno již v okamžiku, kdy se rozhodl pro realizaci daného námětu. V rukou šikovného režiséra se zkrátka jedná o sázku na jistotu, kterou by mohl ohrozit snad jedině příšerný scénář, což rozhodně není případ Ritualu. Naopak, scénárista Joe Barton odvedl vynikající práci a hned od úvodu pečlivě vykresluje charakter jednotlivých postav, zvláště Luka. Poskytuje divákovi interesantní náhled do dynamiky přátelských vztahů v mužském kolektivu a připravuje tak Brucknerovi vhodné hororové podhoubí. Dříve či později začne Ritual evokovat asociace na Wingardovu atmosfericky bezchybnou Blair Witch, za níž však Brucknerův snímek mírně zaostává v intenzitě přítomné paranoie. Po vizuální stránce naopak Ritual boduje na plný počet. Líbí se mi design rohatého božstva a vyzdvihl bych i užití gondryovského prolínání prostoru (obchod <-> les). Jakožto zdejší hororový expert tak mohu Ritualu udělit hned čtyři silnější hvězdy. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Je skvělé, že po desítkách, možná stovkách filmů jde pořád najít způsob, jak udělat les strašidelným místem. Film, který jen pomalu odkrývá karty a končí úplně jinde, než by divák tušil. Hodně příjemné, hodně svěží. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Pätica kamarátov chce vyraziť na výlet. Zhodnú sa, že na zálety plné zábavy a večierkov sú už príliš starí, a ako destináciu si zvolia radšej hory. Tu môžu otestovať svoju kondíciu a dokázať si, že ešte stále sú v slušnej forme. Keď sú ale kvôli zraneniu jedného z členov nútení použiť skratku cez hustý les, v ktorom sa stratia, je im jasné, že namiesto ich kondície bude testovaný ich inštinkt prežitia. - Výnimočný poster a minulý špičkový horor režiséra ma na The Ritual velmi nabudili, ale výsledok je trochu sklamaním. V prvom rade ma vôbec nezaujali postavy, ktoré boli vrcholne nesympatické a chémia medzi nimi príliš nefungovala. Tiež mi vadilo to, že som mal pocit, že režisér zmeny medzi realitou, snami a halucináciami používa len na to, aby mu to pasovalo do príbehu, a nie na to, aby diváka poriadne vystrašil. Ostatné veci sú podarené. Príbeh a motivácia postáv sú v tomto prípade velmi dobre vymyslené a mytológia, z ktorej sa nedá prezradiť nič, ku koncu filmu naberá na poriadnych obrátkach a ukazuje sa ako velmi zaujímavá. Radšej sa vyhnite trailerom, komentárom a recenziám, pretože som si úplne istý, že tu každý idiot bude hneď prezrádzať, o aký subžáner ide a o čo tam celý čas ide. + herec z Slumber ()

choze 

všechny recenze uživatele

Descent meets Blair Witch. Slušný horor na jedno zkouknutí. První polovina baví chlapským vtipkováním, úvodním šokem i tajemnou atmosférou lesů, v druhé to ale ztrácí na síle. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V rámci užšího hororového zaměření ctím rčení, že kdo se bojí, musí do lesa a jelikož kreativitu tvůrců napadl v posledních letech kůrovec, vkládal jsem do pozitivně přijímaného Rituálu nemalé naděje. Teď už vím, že byly marné.. Když se Bruckner ještě drží ověřené poučky, že neznámé podněcuje fantazii, má to vcelku obstojnou atmosféru připomínající Yautja leče a rejdění blairských ježibab, ovšem jakmile se bleskům fotoaparátů ukážou rumunští slámotvůrci a důsledek vášnivé noci Lokiho se sobí laní, je to pryč. Přidám-li si hereckou topornost turistického kvarteta a bezvýznamný závěr, který více nevytěžil ze snových vizí, pak nadšené výkřiky o první letošní hororové pecce dostávají pachuť unáhlenosti. Ti čtyři měli jet raději do Belgie na ležák.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Utahaná přehlídka klišé, která ani neví, ve kterém žánru chce vlastně být. Jako variace na Blair Witch je to nuda (jako Blair Witch), jako drama o vyrovnání se s vinou je to ještě větší nuda a finále á la Čarodějnice je zhruba stejně napínavý jako čekání, kdo z těch tří nezapamatovatelnejch maníků + Rafe Spall asi přežije. KURVADR*T, používejte při castingu trochu mozky. Dík. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Výborná první třetina nastaví laťku hodně vysoko – perfektně nasnímaný chladný les, sympaticky sžitá parta postav a také třeba existence i jiného tématu než obvyklého „všichni tu umřeme!“. I proto je druhá třetina trochu zklamáním. Postavy své chování hodně uzpůsobují scénáři, který nás potřebuju zatáhnout hloubš a hloubš do lesa, zmíněné téma se vytahuje na povrch rychle, a tím pádem uměle a chvíli to skoro vypadá, že tvůrci nevědí, co s navařeným koktejlem s výtažky z Blair Witch, Predátora a Wicker Mana. Na rozdíl od většiny ostatních komentujících jsem uvítal závěr, který se konečně nějakému stylu, navíc dosti nečekanému s ohledem k předchozímu směřování filmu, upsal a držel se jej. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Horor napatrí medzi žánre, ktoré by som zvykol bežne velebiť, aj keď ho mám samozrejme rád, ale skutočne nadšený som bol len z pár jeho predstaviteľov a aj tie boli väčšinou ovplyvnené ešte s iným žánrom, no teraz sa nebudem držať na uzde, Ritual sa vydaril teda neskutočne. Na prvý pohľad pripomína nespočet iných hororov, ale presne toho typu, aký mám rád, partia priateľov, ktorí sa stratia v lese a musia čeliť neznámemu zlu, ale po všetkých stránkach nad konkurenciou vyniká. Partia priateľov je zložená z uveriteľných a celkom sympatických postáv, ktorí sa správajú vzhľadom na okolnosti pomerne normálne a aj vedú medzi sebou úplne bežné dialógy a takto sa mi to páči, konečne ľudia, o ktorých sa aj dá obávať, nie nejaká stereotypná zostava, ktorá umiera v nastavenom poradí. A tak dejovo to možno nie je ničím originálne, ale mne sa táto turistika na uctenie si zosnulého priateľa páčila, takže ma to bavilo, aj keď sa vlastne nič dôležité nedialo, no už čoskoro začne ten pravý horor, kedy skryté zlo vyvoláva väčšie napätie a to je vždy najlepšia voľba. Lesy tu pôsobia správne tajomne a dostatočne nepríjemne a páčilo sa mi, že postavám je už zachvíľu jasné, že čelia nejakému nadprirodzenému nepriateľovi a tak musia držať spolu. A tak hlavne od časti v chatrči je to už poriadne intenzívny zážitok, ktorý berie dych a ani by som nepovedal, že to graduje, to film vôbec nepotrebuje, vysokú žánrovú úroveň si drží neustále. Finále je už očakávane trochu veľkolepejšie a celkom som sa ho aj obával, aby nepokazil skvelý dojem z filmu, ale to sa nestalo. Zlo sa už síce naplno odhalí a rovnako všetko okolo neho, ale aj na tomto si dali tvorcovia záležať a zvládli aj túto akčnejšiu a trikovo náročnejšiu fázu, pričom samotné zlo vyzerá dostatočne netradične a zaujímavo. Takže po hororovej stránke som tu maximálne nadšený, atmosféra je poriadne hustá, napätie by sa dalo krájať a všetky tie jednotlivé momenty, ale aj celé scény sa nadmieru vydarili, že som pri nich ani nedýchal. Režijne je to dokonalá žánrová práca, David Bruckner sa mi už dávnejšie zdal, ako celkom schopný režisér a teraz to predviedol naplno, hororovo je to dokonalé a vizuálne tiež, takto dobre natočené lesy som už dávno nevidel. Takže teraz nebudem v hodnotení skromný, je možné, že pri druhom pozretí už to nebude tak dobre fungovať, ale pri sledovaní som bol z filmu úplne nadšený a nenašiel som tu vôbec nič, čo by mi vadilo, takže zaslúžené plné hodnotenie. Taký dobrý horor som nevidel roky. 85% ()

Reklama

Reklama