Reklama

Reklama

Lesní rituál

  • Velká Británie The Ritual
Trailer 1

VOD (1)

Po tragické události, při které zemře jejich kamarád, se parta čtyř kamarádů vydává do švédské přírody uctít jeho památku a zároveň upevnit narušená přátelství. Po úrazu jednoho z nich a nepřízni počasí se zpátky do civilizace vydávají "zkratkou". Jak řekne jeden z nich - kdyby zkratka byla cesta, dávno by se jí říkalo cesta. A má pravdu - na co skupina v lese narazí, neexistuje příliš racionální vysvětlení a všichni musí bojovat s démony - ať už s těmi, na které nyní narazí, tak s těmi, které mají hluboko uvnitř po smrti kamaráda... (kery-)

(více)

Recenze (426)

MikeeTheory 

všechny recenze uživatele

The Ritual tak nějak okem pokukuje po neprobádaných hororových vodách, sráží ho ale předem jasná příběhová struktura, mnoho klíšé a neuvěřitelné otravné a vlastně i málo zajímavé postavy. ()

domirovec 

všechny recenze uživatele

Anglická lahůdka ze Švédského prostředí s příjemným nádechem kosmického hororu, který je sice na konci přeměněn na normální horor s lesním přerostlým monstrem, které se však stejně umělo po dobu celé stopáže hezky schovávat ve tmě, mezi stromy, a svou vcelku originální stavbu těla ukázalo až v několika velmi pěkných záběrech na konci. Overall velice slušný, místy až psychologický thriller než horor, který diváka udrží sedět hoďku a půl na řiti. Pěkné. 4/5 ()

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele

Spoiler. Krásná krajina a lesy byly na tomhle filmu to nejlepší a nejkrásnější. Parta chlapů byla celkem sympatická a nechala bych si takový výlet líbit. Dokud by se tedy nezačalo vraždit, napichovat na větve a mít noční můry. Byla jsem napnutá, co že je to za nestvůru, která okupuje tak krásné lesy. Potom ale přišlo vystřízlivění a odhalení té „bestie – bastarda“, která vůbec nebyla strašidelná. Spíš působila dost směšně. Napětí tak vystřídalo zběsilé pobíhání po lese a hromada otázek, na které nikdo nedal odpověď, což ve filmech a v životě opravdu nemám ráda. 2* za originální a krásné prostředí, 0,5* za partu sympatických chlapů, 0,5* za počáteční napětí. Vraždičky mohly být vidět a mohlo si s nimi monstrum víc vyhrát. ()

Sarinka.luc 

všechny recenze uživatele

Nemozem si pomoct, mne sa tieto lesne bububu proste pacia. Blair Witch na britsky sposob, obcas nejake tie vtipne hlasky. Koniec do kolien nepolozi, ale je slusny. Knihu som necitala, takze nemozem porovnavat. (videne cez itunes) ()

Waldir 

všechny recenze uživatele

Skvelý prípad toho, že najväčším strachom je strach z neznáma. Od okamihu kedy sa v príbehu viac priblíži celé to záhadné dianie, môj celkový pozitívny dojem z filmu rapídne klesol (niektoré scény následne pôsobia vyslovene smiešne). Určite to patrí medzi tie viac fajn horory na aké môžete natrafiť, avšak neočakávajte “horor roku”, ako to tu miestni užívatelia “hajpujú”. ()

Eduardo 

všechny recenze uživatele

Takéto horory čo budujú hlavne na predstavivosti diváka fakt môžem. Výborná atmosféra, perfektná práca so zvukom, veľmi znepokojujuci hudobný doprovod a dokonca aj keď sa dostavilo na predstavenie monštra, tak to stále bezchybne fungovalo. Napínavé až do samého konca. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Když nazvete horor Rituál a pošlete čtyři chlapy do hlubokého, nehostinného lesa je zhruba jasné oč poběží. Pak jde už jen o to, jak se s tím tvůrci porvou. Výletu do severního Švédska předchází jedna tragická, krvavá událost, která velmi poznamená celý "výlet". Do tří čtvrtin jsem byl přesvědčen, že sleduju nadprůměrnou záležitost, ikdyž je tu zase hodně tmy, a tak divák i v některých důležitých scénách může jen hádat, co se vlastně děje. Závěr filmu se však vyloženě nepovedl a měl jsem pocit, že nevědělo, jak to ukončit a tak to dopadlo dost rozpačitě. Škoda, protože atmosféra v tom nekonečném lese byla perfektní! ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Dokud skupinka stále bloudí po lese, funguje The Ritual naprosto ukázkově. Atmosféra je skvělá (výprava nebo kamera dělaj svoje) a o napětí i přes místama pomalejší tempo vyprávění neni nouze. Prostě důkaz, že někdy je méně více. V závěrečný třetině jsem měl pocit, jakoby tvůrci chtěli vybalancovat předchozí komornější pojetí klišoidní vyvražďovačkou. Rozřešení záhady mě nijak nenadchlo (vzhled "nepřítele" byl navíc ujetej) a nějaký motivy vzbuzovaly víc otázek než odpovědí ("reálný" flashbacky nebo "živý" mrtvoly v patře chatrče). Přes počáteční nadšení nakonec kvůli závěru menší zklamání, ale stále biják znatelně převyšující žánrovou konkurenci. Za filmařinu, výpravu, casting a atmosféru čtvrtá hodně slabá hvězda. ()

AngelG 

všechny recenze uživatele

Určitě naprosté překvapení nad tím, jak skvěle je to celé zpracované, jediné co chybí k dokonalosti, je lepší závěrečná třetina. Ale vezmu to popořadě. V první řadě skvělé obsazení a skvělé postavy. I když se u postav nevyhneme hororovému klišé v podání " očividně by jsme měli vzít nohy na ramena a zdrhnout, ale mávneme nad tím rukou a jdeme dál ", to holt prostě tak je. Takže některá rozhodnutí postav a jejich chování, člověk prostě musí brát s rezervou. Jinak se mi líbí, jak lidsky se všichni chovají a na nic si nehrají. Dále příběh, kdy když se zmíní o Švédských lesech, je tak nějak jasné, vzhledem k bohaté severské historii a mytologii, o co se zhruba bude jednat. Ovšem nic vás nepřipraví na to, jakým směrem se to celé ubere a jakou rychlost to celé nabere během několika minut. Protože atmosféra je tady zaručeně bohatá, všechno to skvěle šlape, nenudí to ani minutu, ničeho není moc ani málo a zároveň si to drží dobrou úroveň tajemna. Takhle to skvěle jde víc jak hoďku, ovšem pak se to přehoupne do závěrečných třiceti minut, kdy to jaksi opustí celou tu skvělou atmosféru a zvrtne se to v dost předvídatelný závěr. Nevadilo mi objasnění toho něčeho, co se jim dělo. Sice je někdy v hororu skutečně lepší, nechat zlo skryté a divákovi nic moc neprozradit ani v závěru. Ale tady mi prozrazení vůbec nevadilo, ovšem čekala bych to celé lepé zpracované a zakončené. Jinak bych to určitě zařadila, k velice vydařenému hororu, který je příjemnou změnou oproti neustálým duchařinám a démonovinám. ()

HappyDeath 

všechny recenze uživatele

Dost jsem uvažoval, jestli 3 nebo 4*. Trochu mě tam štvala ta utahanost, mohly z toho vyrazit po tom courání v lese trochu víc.Jinak to nebylo vůbec špatné a po technické stránce zpracované výborně! ()

Kiisaki 

všechny recenze uživatele

The Ritual mě velice mile překvapil, protože mísí mé oblíbené hororové prvky. Máme tu partu, která působí přirozeným dojmem a jejíž členové jednají dost autentickým způsobem - od vtipných řečiček v době pohody, přes hrůzu a paniku v průběhu děje. Potom tu máme tísnivé prostředí lesa, které se tak báječně osvědčilo už v Blair Witch a které dokázalo vykouzlit báječně děsivou atmosféru, aniž by nám bylo předhazováno něco, co nevidíme při běžné vycházce - ten pohled na hluboký les a holé větve ozářené světlem baterky na mě zkrátka působí. Do třetice tu máme skrytou a prastarou hrůzu, která les obchází zprvu neviděná, ale sakra dost citelná, pro sichr jí ale smečuje švédská "hillbilly" parta zdegenerovaných křupanů. Tísnivá atmosféra hlubokých lesů, dezorientace, panika a rituální "dárečky" velice připomínají už zmíněný Blair Witch, v The Ritual je ovšem hrozba mnohem citelnější a děj je o poznání akčnější, což mi vyhovovalo a dodávalo to filmu na zajímavosti. Jenom bych trochu ocenila více informací a motivů ohledně této skandinávské variace na monstrum wendigo. ()

helraiser 

všechny recenze uživatele

Tak tohle si opravdu nechám líbit. Děj se odehrává v krásné severské přírodě, hory, lesy, parta přátel a něco co číhá v lesých. Jak tohle může asi tak dopadnout? Odpověď zní, že samozřejmě naprosto výborně. Jedná se o parádní atmosférickej kousek, kterej se skutečně povedl a nebejt toho zbytečného akčního konce tak bych se nebál hodnotit ještě o hvězdu více. Ten konec to bohužel kazí i když ta pohanská modla vypadá opravdu parádně. Je vidět, že když se chce tak to jde a obejde se to i bez hektolitrů krve. ()

misbos 

všechny recenze uživatele

Cesta tam (zpátky už radši ne), skze Jotunheim - aneb - kleknete si před tou potvorou, nebo ne? V rámci žánru je to nadprůměr, v druhým plánu potom pěkný zamyšlení nad tím, kam až nás může zavíst nepřiznaný trauma z vlastního selhání. Chaotická bytost má trefenej chaotickej design. ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Místo hororu jsem čekal spíš thriller, a ono ejhle, strachy jsem místy skoro nedýchal. Přitom tu nejsou žádné laciné lekačky, ale poctivá práce s kamerou a zvukem, neskutečně atmosférické, zajímavě napsané a schopně natočené, a závěr taky celkem povedený. A v lese mě teď chvilku nikdo neuvidí... ()

billinus 

všechny recenze uživatele

Potomek Lokiho v Drákulově panství ;) Krásný audiovizuál, dobré nápady, chlapci občas na přesdržku a jedna WTF permakulturní vesnice. ()

einar 

všechny recenze uživatele

Pomerne zaujímavé, ako je tento horor trestaný hodnoteniami za slabší koniec, pričom v dnešnej dobe sa filmy spoliehajú na primitívne lakačky, typu za hrdinom sa zjaví dokonalý cgi duch. Alebo úsmevné IT, kde malo napríklad strašidelnú atmosféru navodiť malé dieťa, ktoré dookola opakuje pár slov. Za to prvé 3/4 sú maximálne uspokojivé, scéna v chate je creepy as fuck a atmosféra švédskych lesov dokonalá. ()

Reklama

Reklama