Reklama

Reklama

Lesní rituál

  • Velká Británie The Ritual
Trailer 1

VOD (1)

Po tragické události, při které zemře jejich kamarád, se parta čtyř kamarádů vydává do švédské přírody uctít jeho památku a zároveň upevnit narušená přátelství. Po úrazu jednoho z nich a nepřízni počasí se zpátky do civilizace vydávají "zkratkou". Jak řekne jeden z nich - kdyby zkratka byla cesta, dávno by se jí říkalo cesta. A má pravdu - na co skupina v lese narazí, neexistuje příliš racionální vysvětlení a všichni musí bojovat s démony - ať už s těmi, na které nyní narazí, tak s těmi, které mají hluboko uvnitř po smrti kamaráda... (kery-)

(více)

Recenze (425)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

The Ritual se jistě neubrání porovnání s kultovní Záhadou Blair Witch (která na mě osobně působila celkem průměrně): Namísto trojice studentů, která hledala nadpřirozeno v lesích cíleně, máme v "Rituálu" čtveřici kamarádů, kteří se do lesa dostali čirou náhodou, kde si je ono nadpřirozeno našlo samo. (Spoiler alert!) Na jedné straně je Brucknerův snímek slušná atmosférická jednohubka o konfrontaci s démony - jak s těmi vnitřními tak s těmi pradávnými - na druhé straně film pokulhává kvůli postavám (které žel bohu umírají dle sestupných sympatií) a mytologickému zlu, které má sice dechberoucí a originálně pojatý vizuál, ale zato odfklákle nastíněný background. Ze závěru filmu jsem měl rozpačité dojmy. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

K slušnému hororu netreba veľa, stačí nápad, parádna zvukohudba a pokiaľ možno - neukazovať všetko. Ja som sa pobavil. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

První půlka nebyla špatná, druhou semlelo klasické hororové a sexuální pravidlo, že jakmile ukážeš bubáka, zábava je stěží poloviční. A taky, že méně je více, takže bych se klidně dokázal obejít bez halucinogenních flashbacků a vlastně celé linie s vinou za smrt kamaráda. Že tam jsou věci, které do sebe logicky nezapadají, to je standardní součást žánru a už jen dělám, že to nevidím. Celkově to je mírný nadprůměr. ()

rollman1 

všechny recenze uživatele

Tato atmosférická pecka se dostala do podvědomí hlavně díky festivalům. Jinak by nejspíše zapadla a nikdo by o ní už neslyšel. To by byla škoda, protože se jedná o opravdu povedené dílo. Celý film táhnou samozřejmě postavy, ke kterým si jednoduše najdete nějaký vztah a dokáží Vás tak dobře navnadit do příběhu. Jedná se o čtyři postarší může, což značně filmu prospívá víc, kdybychom se koukali na partu děcek. V průběhu celého filmu mě neskutečně mrazilo a snímek mě pohltil až do úplného konce. Pokud hledáte horor, který Vás pohltí od samého začátku, jste na správném místě. Skvělé zahraná, napsaná atmosférická pecka, která se pyšní slušnými herci i dobře vybraným prostředím. Od nového roku se rozhodně jedná o nejpovedenější horor a určitě nemine letošní Topku ()

honajz 

všechny recenze uživatele

To byla blbost. Parta nesympatických, věčně ožralých debilů, z nichž hlavní hrdina vypadá, že má po mrtvici nebo se tak alespoň celou dobu tváří, případně, že se co chvíli rozbrečí, se vydává na pochod švédskou přírodou (za tu palec nahoru) a setká se přitom s nějakými bohy, resp. bohem severských mýtů. Nakonec zjistíme, že stačilo vyběhnout z lesa a zařvat. A na to jsem měl čekat hodinu a půl? Sorry jako. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Dřív než jsem se pustil do tohoto britského kousku, přečetl jsem si pár komentářů a popravdě jsem byl dost na vážkách, zda se do něj mám vůbec pustit. V některých z nich se totiž tento film dost přirovnával k Záhadě Blair Witch a tu já věru nemám rád – co, přímo jí nesnáším. Po zhlédnutí však musím říct, že bych svou ignorací udělal docela velkou chybu, protože s The Blair Witch Project to nemá absolutně nic společného a daní jedinci by se měli nechat vyšetřit. Nejedná se o found footage, není tam žádná čarodějnice a už vůbec to nemá tak stupidní děj. Naopak severské (skandinávské) země mám rád, všechny jsem navštívil a navždy budu zcela okouzlen jejich nádhernou přírodou a dost jsem toho načetl i o jejich mytologii. Smůlou však je, že kvůli nízkému rozpočtu se film natáčel v Rumunsku, což mě dost zklamalo. I tak byla ale zvolená lokace (příroda) docela pěkná. Samotný úvod a smrt jednoho z přátel mně sice zrovna moc neokouzlili, ale jakmile jsme se přesunuli do volné přírody, pohodlně jsem se usadil a užíval si opravdu vydařený filmeček. Vstoupením na lesní zkratku se objevila i opravdu vydařená atmosféra, která nás neopustila téměř až do úplného konce. Panika, beznaděj, strach z neznámého – to vše se vyvedlo na jedničku, nechybělo několik opravdu působivých scén (mrtvola Elka, praskání větviček, mihnutí „čehosi“ mezi stromy) – to vše mělo pořádně rozproudit divákovu fantazii a já si myslím, že v tomto případě odvedli tvůrci opravdu dobrou práci. A ačkoliv mi žádná z postav nějak závratně nepřirostla k srdci, hodně jsem se těšil na jejich postupnou eliminaci. To že ještě pořád neukázali ono mytologického „Jötunna“ (Lokiho levobočka) to mi vůbec nevadilo, ale dost jsem byl zklamaný, když jsem byl ochuzen o jejich zamordování. Přece jenom naaranžované mrtvoly ve větvích stromů – nejsou žádná hitparáda. Na konci filmu si však David Bruckner řekl, že už uzrál čas ukázat svou „příšeru“ v plné kráse a to byla asi velká chyba. I já totiž patřím k těm, kteří z tohoto monstra zrovna moc nadšení nebyli. Nebyl jsem vyloženě zhnusen, ale myslím si, že finále se moc nepovedlo. Očekával jsem něco zcela odlišného. I tak ale 2/3 příběhu jsou vážně dobrou podívanou, která si zaslouží lehce nadprůměrné hodnocení. 60% ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Americkému režisérovi v britských službách Davidovi Brucknerovi sa v jeho prvom samostatnom celovečernom horore podarilo ma po väčšinu času udržať v správnom napätí a zároveň nevedomosti toho, o čo v príbehu vlastne kráča. Finále patriace skôr kamsi do fantasy žánru síce nebolo úplne podľa môjho gusta, napriek tomu však Rituál radím k tomu najzaujímavejšiemu, čo rok 2017 v rámci hororového žánru priniesol. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Čtyřlístek krajně nesympatických anglických chlápků, babsky užvaněných srábků z kanclu, na výšlapu po kopcích severního Švédska. Fakt hustý dobrodrůžo - les plný průseků a pařezů, kde se mimo záběry kamery nejspíš nacházejí i informační tabule, turistické značky a odpaďáky, zatímco divák má věřit tomu, že se jedná o jakousi životu nebezpečnou a nepřátelskou divočinu zasvěcenou pohanským kultům prastarých bohů. Typická šablona pro lidi z města, kteří tráví dovolené v hotelech a divoká příroda jsou pro ně hory à la Krkonoše. Od prvních chvilek jsem toužil vidět tyhle panáky nějak brutálně zmasakrované, z kůže stažené, na kůly naražené, za živa pojídané, nebo tak něco. Není tedy divu, že mě tenhle poněkud nedomrlý čarodějnický horrůrek nijak výrazně neuspokojil. Dokud se příběh tváří jako variace na Blair Witch, dokud je Zlo neurčité, neviditelné, metafyzicky tajemné, představy vzbuzující, jde to. Ale od zjevení se partičky vidláků až po notně pitomý závěr, je s atmosférou šmytec. Průměrný a snadno zapomenutelný večerníček před spaním. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Premisa je jednoduchá. Parta kámošů se ve švédských lesích potká s tamním Zlem. Nicméně atmosféra lesů je jak nádherná, tak hutná a temná a dělá vlastně 80% filmu, což ale není na škodu. Herci mi sedli do jednoho a když se původce všech nesnází objevil v celé své kráse, tak jsem si potěšeně mlaskal. Podle mě je to jedna z nejoriginálnějších a nejlepších potvor za poslední roky. Objevila se i nějaká ta krev a něco vnitřností, takže i přes několik málo hluchých míst jsem víc než spokojen. 80% ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený hororový snímek, kde hlavní prim hrají zvukové efekty a postupné odhalování monstra, které nevídaným způsobem podněcuje Vaši fantazii. Snímku The Ritual sice nastavenou laťku pokazí lehce šablonovité "one last hero" finále, nicméně i navzdory tomuto se jedná o kvalitní a atmosferickou podívanou, podle níž by se měli mnozí tvůrci učit či alespoň inspirovat. Skvělá práce! ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Tohle se dá snadno zařadit mezi kategorii filmů. Zaprvé – film, u kterého je lepší nečíst obsah a nekoukat na trailer. Zadruhé - film, který má perfektní atmosféru a posledních dvacet minut strašně pokazí. Zatřetí - ano, tady jsem si vzpomněl na Záhadu Blair Witch. Jednoduché, dostal jsem doporučení ve SCORE (tímto pozdravuji a moc děkuji!) a hned jsem se do toho na Netflixu pustil. Parta kamarádů ve Švédské přírodě. Ovšem to by jednoho z nich nesmělo napadnout to vzít zkratkou. Bum, pak už se to s nima veze. Hodina je napínavá jako kšandy a já chrochtám blahem, jaký je to skvělý horor. Nepotřebuje lekačky, nepotřebuje vraždění, nepotřebuje vlastně vůbec nic... Ta atmosféra by se dala krájet. Tak moc hutná a skvělá je. Ovšem konec mi vyskočilo obočí trošku nahoru a ve výsledku jsem z toho rozčarován až zklamán. Kdyby to zůstalo čistě u náznaků a nebylo to pak open-screen, tak bych šel s hodnocením výše. Na druhou stranu když si vzpomenu, jak jsem loni koukal na The Woods (2015) a vyklubal se z toho jeden z nejtrapnějších a nejhorší filmů, co jsem kdy viděl, tak Ritual mě vysloveně bavil. Skvělá atmosféra, jen v konci to ztrácí. Přesto mohu s klidným svědomím doporučit. (60 %) ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Les je najviac, o tom žiadna. Ale sám o sebe dobrý horrorový príbeh nerobí. V rovine strašenia sme tu napríklad mali Blair Witch, v rovine morálky zase Calibre (a o opustenej chate sa ani nebavme, no že?). A aj by som v súvislosti s tým napísal, že toto tu sa snažilo zbytočne... keby sa to fakt aspoň trochu snažilo, nie iba prišlo, vopred maximálne spokojné s tým, ako nijak extra nevyzerá. Áno, les je najviac! Práve preto si ale s ním a takýmito anemickými návštevami v ňom dajte radšej pokoj. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Švédsky strašidelný príbeh k večernému táboráku, ktorý si rozpráva partička Britov v rumunskom lese. Mix, ktorý nevystrašil. Ak máte chuť na lesný boj o život, tak si dajte radšej Lesní duch (2013), Lovci lidí (2008), Jezero smrti (2008), Záhada Blair Witch (1999) alebo zatracovaný český pokus Ghoul (2015). ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Dlho som sa tomu filmu vyhýbal, ale po poslednom Hellriserovi som sa utvrdil v tom, že David Bruckner je zručný režisér pracujúci perfektne s atmosférou a dal som šancu aj jeho skorším filmom. Okolo Rituálu som krúžil niekoľko rokov, neustále si argumentujúc, že takýto film nepotrebujem vidieť. Ako veľmi som sa mýlil. Minulý rok som sa veľmi tešil na Cooperove Antlers, kde som dostal len priemerný príbeh. The Ritual pracuje v zásade s veľmi podobnou témou, ale je omnoho minimalistickejší a omnoho atmosférickejší. Dobrú hodinu sa dá napätie a nejednoznačnosť toho, čo sa deje, krájať. Koniec síce obsahuje pár lapsusov typu ( osada je blízko okraju lesa a tam je zase veľmi blízko civilizácie). Čo mi nekorešponduje k tej tajnosti a mystickosti, hlavne uprostred 21.storočia. Odhliadnuc od toho, ale výborná remeselná práca s, na moje veľké prekvapenie, veľmi dobrým Rafe Spallom. Malý horor s veľmi zaujímavo a invenčne poňatou obludou. ()

Ouwen 

všechny recenze uživatele

Tak nejdřív musim pochválit hlavní čtyřku Britů, kterým nechybí charisma a probíhaj mezi nimi fajn dialogy. A když už se chystaj rozdělit, tak vždycky se odtrhne jeden z nich a ani né moc daleko, spíš aby pročesal terén, takže mi to jejich chování přišlo celkem logické. Jdou po vyšlapaný cestě, snaží se nezešílet (i když jsou na pokraji zhroucení), působí unaveně a uvažují racionálně nad tim, co se stalo. Až jakmile se jim před očima odehraje "ten" moment, tak žijou s faktem, že je neloví lidi ale "to něco". Je to takovej mix - prostředím a stylem mi to přišlo, jako Predátor jednička, jsou zde prvky z videohry Far Cry 3, kdy hlavní postava prochází halucinací když se "ta akce děje", prvky Blair Witch a tim putováním a nekonečným bludištěm lesa mi to hodně vzdáleně připomínalo první díl Pach Krve - jak kamera snímá nekončící paletů stromů, do toho hraje famozní soundtrack a různé ambientní prvky. Vizuálně je na co koukat a i kamera občas nabídne nápaditej look. Teď přemýšlím, jak se obejít bez spoilerů - "to", se ke konci ukáže v plném grafickém zpracování, působí impozantně, jde z něj respekt a vydává brutální zvuky. Pár lekaček na mě zafungovalo, a okrajově se zde mihne aj nějaké to gore, i když o tom to fakt není. Atmosféra funguje maximálně. A ta touha po svobodě z týhle noční můry, ke konci byla na mě aplikovaná do úplna, takže to působilo i napínavě. Pátou hvězdu nedávám, protože já prostě nemám rád tyhle urychlené konce. Chtělo by to pořádnej epilog, nějaké události, které potom následovali. Jinak divák dostane takové nepatrné informace o původu toho o co tam jde. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Takže, Švédsko sa stáva červenou krajinou. A to nie kvôli prebiehajúcej pandémii, ale preto, lebo v jeho temných hvozdoch straší niečo náramne veľké, silné a vychcané. Tou vychcanosťou myslím to, že sa vám nadrbe do hlavy a nájde presne ten najslabší bod vašej prebiehajúcej životnej kariéry na tomto svete. Dosť nepríjemné. Krušné to chvíle pre partiu miernych snobov. Ak by som mal hodnotiť na okamžiky, tak je to niekedy za 5, niekedy za 2, niekedy...proste priemer vyhovuje. Je mi však potešením, že sa v dnešnej dobe stretnem s hororom, ktorý ako plnohodnotný horor aj vyzerá, aj keď má svoje nedostatky. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Místy pěkné a atmosférické a místy nudné. Zajímavý začátek vystřídá cestování nesympatické čtveřice pustou přírodou až naleznou místo plné zla, které si s nimi pohraje. Celou dobu jsem čekal, co z toho vyleze a ten konec mě tedy moc nezaujal. Za mě 50% :) ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Argh, taková škoda! The Ritual mi v podstatě připomíná většinu zhlédnutých anime seriálů - ze začátku naprosto výborné, pak někde v půlce se něco zkurví, přičemž od té doby to pak půjde jen z kopce. První polovina filmu je totiž naprosto vynikající. Děsivá atmosféra, jenž je okořeněná dech beroucími panoramaty, dále naprosto úchvatná práce s kamerou, plus hudba se do ucha zařízne taktéž. Celkově jsem měl pocit, že znovu poprvé sleduji Záhadu Blair Witch, tentokrát však nikoliv ve fan footage formátu. Během většiny první poloviny jsem měl opravdu sevřené srdce napětím a strachem. Fakt síla. Ale pak se to bohužel posere. Snímek následně opustí od neviděné mysteriózní hrůzy a rovnou se vrhne na nadpřirozeno s krvavou řezničinou. V rámci toho mě veškeré napětí a strach opustily, na křesle jsem se zcela uvolnil, což se u hororu prostě stát nesmí. Strašná škoda, protože ta první polovina byla opravdu vynikající, celou dobu jsem si při ní ťukal na čelo a podivoval se nad tím, proč to má na čsfd tak málo. Pak jsem bohužel pochopil. I tak se ale jedná slušný horor. I přestože svou největší sílu později rozšlape a hodí do koše. Lepší 3* ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době zase konečně slušný horor! Znalci trvdili, že je to něco na způsob Blair Witch Project, takže jsem dál nic vědět nepotřeboval a valil stahovat. Od začátku se jede v hodně solidním tempu - brutální incident v obchodě, střih a už si to čtvěřice mužů rajzuje po švédské přírodě. Je jasné od prvních chvil, že se bude hodně pracovat s atmosférou, což ostatně koncepční znepokojivé záběry kamerou jen potvrzují a neméně znepokojivý soundtrack jakbysmet. Když se frajeři ztratí v lese a najdou opuštěnou chatu, od jejíž návštěvy následuje sled hodně temných událostí a děj se strhne v záchranu o vlastní životy. Určitě se nedá říct, že se pracuje se stejnou hrůzou a depkou jako v případě blairské čarodějnice, ale na to, že jde o regulérní film, je ten koncept hodně přísnej a uvěřitelnej. Tak či onak, napětí vrcholí a koncentrace zla číhajícího v lese eskaluje. Navíc, dokud není vidět, působí výsostně děsivě, člověk by ani nečekal, že ho pak pozná tváří v tvář, což je možná trochu na škodu, ale abstraktních bubáků už bylo dost, žejo. Mám pocit, že po tomhle filmu se mi nechce ani do Švédska ani do lesa... ()

Reklama

Reklama