Reklama

Reklama

Lesní rituál

  • Velká Británie The Ritual
Trailer 1

VOD (1)

Po tragické události, při které zemře jejich kamarád, se parta čtyř kamarádů vydává do švédské přírody uctít jeho památku a zároveň upevnit narušená přátelství. Po úrazu jednoho z nich a nepřízni počasí se zpátky do civilizace vydávají "zkratkou". Jak řekne jeden z nich - kdyby zkratka byla cesta, dávno by se jí říkalo cesta. A má pravdu - na co skupina v lese narazí, neexistuje příliš racionální vysvětlení a všichni musí bojovat s démony - ať už s těmi, na které nyní narazí, tak s těmi, které mají hluboko uvnitř po smrti kamaráda... (kery-)

(více)

Recenze (426)

TomX2 

všechny recenze uživatele

The Ritual nemôžem nazvať čarodejníckym hororom, keďže v ňom ide najmä o náboženstvo a Boha, no cez to je výsledok (a divné mýtické stvorenie) zaujímavý. Herecké obsadenie utvorené z pomerne neznámych hercov je sympatické a miestami vďaka ním (a kamere) pôsobí film až autenticky. Scenár prekvapivo nie je zlý (aj keď menšie trhliny v ňom sú: SPOILER Štvorica kamarátov po dobu troch dní márne hľadá východ z lesa, no v závere mal hl. hrdina diaľnicu pár metrov od seba? KONIEC SPOILERU ), miestami je až strašidelne reálny a spontánne chovanie postáv dodáva na realistickosti. Nebezpečné prostredie lesných hôr dodáva atmosfére, vďaka čomu je pozeranie filmu (hlavne v noci) napínavé a mrazivé. K záveru si vytvorí každý vlastný názor, mne sa zdal príliš "nútený". Aj keď si to potenciálne zaslúži, štyri nedám. ()

LV.Helter 

všechny recenze uživatele

Veľmi veľké prekvapenie. Pôvodne som myslel, že to bude slasher, ale ono sa to pretransformovalo na mysteriózny survival. Atmosféra, žeby sa dala krájať, žiadne lacne ľakačky, ono to bolo úplne dobré, až na ten rozprávkový koniec. David Bruckner nie je eso, ale zatiaľ nesklamal. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tak tady jsem si fakticky pošmákl. V poslední době se na poli hororů objevují daleko častěji snímky, kde se nešetří krví, ale já mám přeci jen radši pořádnou duchařinu, která vás dokáže držet v napětí a párkrát vás zastihne i poloinfarktem. Od Rituálu jsem to fakticky nečekal, říkal jsem si, že to bude film, na který si po zhlédnutí již doopravdy nevzpomenu. Mýlil jsem se. Čtveřici hlavních hrdinů jsem si oblíbil, je vidět, že se na plátně nemusí pohybovat světová jména kinematografie, aby se dostavil parádní výsledek. Po stránce atmosférické nemám ani jednu výtku, první polovina byla tak brutálně tajuplná, že jsem chvílemi až popadal dech. A ty hlasité, nepříjemně dunící zvuky, no uf ! To samotné neznámo, které obklopovalo hlavní čtveřici, divákovi nastolovalo nepříjemné pocity úzkosti, a to považuji za hlavní aspekt zdařilého hororu. Druhá půlka již trochu slevila, začala samotná vyvražďovačka, která asi nepřinesla moc inovativních momentů, ale i tak si udržela nadprůměrnou kvalitu. Závěr s nalezením vesnice a místního kmene perfektní, odhalení hlavního monstra nečekaně reálně vyobrazené. Jednoduše kvalitka. Za mě dávám 79 % ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Až na jistý element ke konci ničím zajímavý ani překvapivý horůrek. Uvřeštěné teens jsou sice nahrazené muži 30+, ale moc dospělého chování se od nich nedočkáme. Praskání lesa je sice strašidelné, ale větší potěšení jsem měl z Neesena když byl Mezi vlky. Tam byla hororová atmosféra zvládnuta i bez nadpřirozených prvků. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Čtyři rozhádaní kamarádi v jednom začarovaném lese s panem bubákem. Dokud netušíte, o co jde, husinu máte až na prdeli. Jak praví zlaté pravidlo všech hororů - nejstrašidelnější je jen tušení, že tu s vámi něco dalšího je, že to chodí kolem vás a tíživá atmoška studeného lesa na vás padá ze všech stran. Většinu stopáže vás tak drží v příjemném mrazení, že je tady cosi v nepořádku. Konec ale absolutně přestřelil a odpálkoval to nechutné tíživé "cosi" do podoby losokrávobubáka, který je strašidelný asi jako bubák pod postelí. Takže takhle ne. Brucknere - to jsi trochu zkazil. Jinak do té doby tomu nemůžu režii nic vytknout. I hlavní hrdinové jsou sympaťáci a nechovají se jak většina jejich dementních kamarádů z ostatních hororů. Minimalistické skoro hororové překvapení se zbytečně přepáleným koncem. 65% ()

Makky 

všechny recenze uživatele

The Ritual mi na zlomky okamihov pripomenul, aké je to hnusné a úžasné mať strach. A ako mám tento žáner rád. Partia priemerných Britov a jeden les, thats all folks. Po hodine by som filmu napálil plný počet bez zaváhania, práca so zvukom a kamerou je skvelá. Záver samotný dokazuje, že menej je niekedy viac. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Je pro mě trochu překvapením, že tak dobrý horor přišel z Británie, kde jsem si poslední dobou zvykl, že jsou zde spíše filmy, které nemají daleko k céčkovému ražení. Alespoň v hororovém žánru. Ale „The Ritual“ skvěle ukazuje na to, že jsou ve Velké Británii tvůrci, kteří vědí, jak horor natočit. A David Bruckner má schopnosti, které tohle dokážou. V jeho filmografii je možné najít dobré filmy už před „The Ritual“. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Na doporučení kamaráda, že si nic o tomto filmu nemám nic číst a rovnou se podívat se stoprocentně vyplatilo! To samé bych doporučoval dalším divákům, kteří o snímku nic nevědí. Atmosférický špek!!! Temné lesy, příroda a znepokojivá hudba!! A Lokiho levoboček. Já se po hodně dlouhé době u hororu opravdu bál!! ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Skupina uvřeštěných čtyřicátníků na túře v horách potká bubáka. Ale nic moc z toho nevzejde. Bod navrch za nápaditou severskou variaci na slovanského Lešije. Ve finále jsem každou chvilku čekal, že odněkud z křoví vyskočí Geralt, případně Hellboy a naloží démonovi na budku. Nevyskočil ani jeden, snímek vyšuměl se závěrečnými titulky a byl uložen do zapomnění. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Parádní atmosféra podpořená "pohanskou" hudbou (komu se líbila, nechť si vyhledá něco od skupin Forndom, Danheim, ale klidně i profláklá Wardruna, neb všude se dočká hlubokých bubnů a zdánlivě nenalazených skřípajících houslí) a strašidelným lesem. Škoda jen, že to zase (tak jako většinou) nemá tak koulervoucí nebo pořádně vypointovanej závěr, jak by si zasloužilo. ()

stration 

všechny recenze uživatele

Jak by řekl můj synek: To bylo hustý. Tak parádně atmosferický kousek jsem už dlouho neviděl. Perfektně vybraný lokace, kde do toho lesa bych nešel ani špásovat s milenkama (teda s manželkou :-)) a na hřiby už vůbec ne. První náznak něčeho neobvyklýho a padal bych jak namydlenej blesk. Herci jsou vybraní dokonale a jejich psychologie a prožité trauma dává tušit, že to opravdu povedená túra nebude. Konec je pak kapitola sama o sobě, kde jedni nadávají a druzí jsou spokojeni. Já tak napůl. Tajemno zmizí, jakmile je vidět to co vidět být nemělo. Naproti tomu je ale lesní obludka povedená a vidět něco takovýho při procházce po Hostýnských vrších, tož se do konce života pohybuje jenom po sídlišti. Já jsem nadmíru spokojený a doporučuju pouštět v noci a v lese. ()

TominoLa 

všechny recenze uživatele

Více jak polovinu filmu jsem si užíval napětí a bylo to na 8/10. Čím více se blížil konec tím to šlo dolů a samotný závěr velký průser. To jsem nevěděl zda se mám i smát, ale spíše mi bylo smutno jak to šlo tím koncem do kopru. Je to škoda, ale i tak za 6/10. ()

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Parta přátel se, po zranění jednoho z nich, rozhodne zkrátit si cestu přes les. Netuší, že v hlubinách lesa číhá cosi, co navždy změní jejich životy. Mrazivá, dech beroucí pecka, která opět dokazuje, že člověk se nejvíce většinou bojí toho, co nevidí. První dvě třetiny filmu nemají chybu, poslední třetina nedokáže udržet perfektní atmosféru a lehce ztrácí dech. Zážitek ovšem i tak velmi, velmi silný a film má blízko k plné palbě. Tak blízko, že jí, už kvůli první dokonalé hodině, dám. Scény v chatce a na hřebenu jsou top. ()

Miseet 

všechny recenze uživatele

Úplně bych tento film nezařadila do hororového žánru, jelikož se u toho moc bát nebudete. První dvě třetiny se hrozně táhnou, a nejzajímavější částí se stává právě poslední třetina, kdy děj nabere úplně jiné obrátky. Nicméně, jako celek mě to moc nezaujalo. Průměr, 3* ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

až překvapivě slušná atmosferická psychárna,která je mnohem silnější ve chvílích kdy divák jen čeká co bude.Když se v závěrečné čtvrtině začně osvětlovat co že se to vlastně děje sice část atmosféry zmizí,ale není to ani zdaleka takový průšvih.V rámci hororového sucha posledních dní solidních 70% ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Tak jsme se dočkali po nějaký době výbornýho tajemnýho atmosferickýho hororu. Už ta první scénka byla přehnaná na psychiku a tak nějak se to v tom duchu neslo i po zbytek filmu. Partička borců, kteří sice občas byli taky ukřičení jak ty teenageři, ale snažili se řešit ty situace jakž takž logicky, víceméně jako dospělí lidi. Švédský lesy jsou ve tmě stejně temný jako všechny ostatní, ale ten strach z neznáma tu v nich pracoval na výbornou. Je opravdu velká škoda, že nám na konci ukázali v celý svý kráse, co že to bylo zač. Kdyby se tak nestalo a viděli bychom to jenom ve stínech jako po celej film, bylo by to mnohem lepší. Někdy je prostě lepší si vyhodnotit, co divák má vidět a vědět a co ne. Ta mátoha na konci to lehce degradovala, ale jinak ta atmosféra byla výtečná. ()

Reklama

Reklama