Reklama

Reklama

Lesní rituál

  • Velká Británie The Ritual
Trailer 1

VOD (1)

Po tragické události, při které zemře jejich kamarád, se parta čtyř kamarádů vydává do švédské přírody uctít jeho památku a zároveň upevnit narušená přátelství. Po úrazu jednoho z nich a nepřízni počasí se zpátky do civilizace vydávají "zkratkou". Jak řekne jeden z nich - kdyby zkratka byla cesta, dávno by se jí říkalo cesta. A má pravdu - na co skupina v lese narazí, neexistuje příliš racionální vysvětlení a všichni musí bojovat s démony - ať už s těmi, na které nyní narazí, tak s těmi, které mají hluboko uvnitř po smrti kamaráda... (kery-)

(více)

Recenze (426)

Jane18CZ 

všechny recenze uživatele

Tento film se mi těžce hodnotí. Je to něco mezi 3 a 4*. První polovina filmu je skvělá. Má atmosféru, je záhadná a temná, ale jakmile přijde druhá půlka, kdy se začne vysvětlovat, jde to postupně do kytek. Tenhle snímek mohl dopadnout lépe. SPOILER: vůbec bych tam nedávala na konec ty lidi, podle mě tam byli zbyteční. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Čtyři (blokes) kámoši si vyrazí na výšlap někam na pomezí Norska a Švédska, aby uctili památku drasticky zesnulého pátého, přičemž jeden z nich má na smrt traumatickou vzpomínku, protože "byl u toho" a "mohl něco udělat" a tak se mu trauma vrací ve snech. Hoši si připijou, polijí zem a pak na sebe postaví pár šutrů s fotkou. Následně se jeden ze čtveřice zraní a cesta zpátky se tak poněkud zkomplikuje, je rozhodnuto jít přes hutný les, kde je to "strom na stromu", "větev na větvi", po objevení divného špízu z místního "jelena"(?), se kluci rozhodnou schovat pod deštěm v chatce, kde to vypadá jako "ideálka", než narazí na jakousi modlu v podkrovní části (propa witchcraft, innit, m8?). A co následuje je dost chytře kamerově zkomponovaná noční můra, pokud jde o ukazování toho, co vidíme, co slyšíme a už v půlce filmu je čtveřice blízko breaking pointu přičemž jediný, kdo si drží relativně chladnou hlavu je hlavní hrdina, nesoucí si vinu, ale s dostatečnou zásobou cigaret. Nejhorší je vždycky moment spánku, kdy se člověk propadává do podivně strukturované vzpomínky na trauma, které následně prořízne násilný akt, zpátky, do "lesní tématiky". Takhle se ostatně mají nízkorozpočtové horory točit. Celou dobu jsem vzpomínal na americký folklór - wendigo. Nicméně, od půlky je to už jen o takovém tom "odhalování" protože "už víme". "Jelen" je skoro stejně fucked up stvoření jako je "medvěd" v 'Annihilation'. Tohle je dost solidní watch. Dát 3 by asi bylo málo, i když bych řekl, že v první půlce je tenhle film o dost lepší. Je docela vtipný, že se opakuje stejná situace, co jsem zrovna měl i s knihou, co jsem dočetl, silná první půle. Ale já si obecně myslím, že začátky jsou vždy nejsilnější, tady ale poněkud zradilo to "příliš odhalené, příliš nahé" zakončení toho, co byl předtím esenciální Lovecraftem definovaný "strach z neznáma". 7/10 ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Pôvodné 3* zvyšujem na 4*. Je síce pravda, že keď som v závere prišiel nato, kto/čo za všetkým stálo, tak strach definitívne opadol, ale dovtedy bol Ritual parádny. Bruckner ako režisér výborne využíva strach z neznáma a prostredie lesa na navodenie až zimomriavkovej atmosféry. A aj keď hororov z prostredia lesa je veľa, nepamätám si kedy som sa cítil tak nepríjemne ako počas niektorých scén tuná. Bruckner je talent, len by si mal možno vyberať troška lepšie scenáre, pretože z hľadiska atmosféry je to lahôdka, z hľadiska deja alebo mytológie ohľadom vy viete čoho, je to bieda. 70%, s odstupom času prevažujú pozitíva. ()

Corpsegrinder 

všechny recenze uživatele

Parta britů vs. wendigo po švédsku. První dvě třetiny filmu utekly jako nic neboť je to suprová, oldschoolově tajemná variace na zlo v lese, do toho parádní záběry na krajinu a lesy. Poslední část filmu s nezajímavým kultem je dost blbá a film sráží spíš k průměru, navíc docela zklame to jak se nakonec vše vyřeší. I tak, 75% filmu je dobrej horor. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu nám lehce představí hlavní postavu a pak už jsou jen záběry na krásnou přírodu a postupný odkrývání děje a něco málo o dalších postavách. Atmosféra je výborná a člověk si hned rozmyslí jestli půjde někdy večer do lesa. Konec mi přišel trochu slabší, ale ten jelen se mi líbil a celkově jsem si film moc užil. Po dlouhý době horor, kdy jsem měl i nepříjemný pocit. 70% ()

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se taky konečně mrknul na Rituál, který je z produkce Netflixu. Film pojednává bandě kamarádu, kteří jdou pochod za svého mrtvého kamaráda. Trochu se to zvrtne a musí jít lesem místo po horách. Film má super atmosféru a díku lesu opravdu vzbuzuje nějaký ten pocit strachu. Film se točí okolo severské mythologie a musím uznat, že já byl spokojen. Je to něco nového i originálního. Dobrý je, že je to prostě jen banda normálních lidí, žádný namakanci žádná hezká tvářička a nebo holka s umělým pozlátkem. Určitě tenhle horor patří zatím k tomu nejlepšímu co nám rok 2018 mohl nabídnout. A já to můžu jen doporučit. 80% ()

HArna 

všechny recenze uživatele

Vynikající horor, vlastně všechno co od tohoto žánru očekáváte tento film nabízí. Další skvělou věcí je fakt, že když už se dozvíte proč se věci ve filmů dějí nezklouzne film k béčku. David Bruckner asi ví co točí, tohle je můj třetí film, který jsem od něho viděl a vždy jsme byl dost spokojenej - 80%. ()

kery- 

všechny recenze uživatele

První půlka je skvělá - výborné lokace v kombinaci se skvělou kamerou a hudbou dokonale vykreslují sychravou atmosféru. Dále co je třeba vyzdvihnout je to, že divák je ušetřen o spoustu hororových klišé a všechny vcelku sympatické postavy jednají celkem realisticky a normálně. Bohužel veškeré mé nadšení šlo do hajzlu s příchodem "sekty" a "pradávného boha"- film se překlopí do téměř úplně jiného filmu - následuje spoustu klišé, nelogičností, nesmyslného jednání ze strany všech zúčastněných (včetně snad i samotného "boha") veškeré nadšení z onoho záhadného rituálu je úplně v hajzlu a všechny stránky filmu vypadají, jako by došel rozpočet a chuť ten skvost dodělat. Kdybych hodnotil prvním 50 minut, tak dám plný počet, protože takhle se má dělat horor. Druhá půlka filmu je bohužel zase důkaz toho, jak by to vypadat nemělo. ()

Krabak 

všechny recenze uživatele

Přijde mi to, jako velmi laciná napodobenina ''Záhady Blair With"... bohužel ta sama o sobě stála pár dolarů a tím pádem tohle by muselo stát pár...českých...korun. Škoda, že tady T2 nedal svůj přehled, abych byl v obraze. Každopádně ze začátku to vypadá, jako slušný, tajuplný horor, napodobující Záhadu...ovšem tak v půlce se to přehoupne do hovadiny, kdy tam partu chlapů nahání splašený jelen. Nebýt toho stupidního rozuzlení, mohlo se jednat o zajímavý "prequel". Takto se jedná jen film s laciným, neoriginálním koncem, který se dělal nejspíš za 5 minut 12. I když tomu nedávám to nejnižší možné hodnocení, tak tento film opravdu nedoporučji. Minimálně z toho hlediska, že z napínavé atmosfery udělá předvídatelnou, nesmyslnou hovadinu...Tím pádem zbytečně vysolíte do neznáma svuj drahocený čas.--->30% ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

One two tree, a Brexit - boom! Od začátku jsem věděl, že se dívám na chlapskou verzi Pádu do tmy a nevadilo mi to, protože se před lety jednalo o jeden z nejzábavnějších hororů, na který se dalo narazit. V The Ritual muži nahradili ženy, jeskyně lesy, ženské problémy vyklidily prostor trablům mužským. Zůstávají: výčitky svědomí, hrůzostrašná příroda (pro moderního člověka není nic strašnějšího než les), sociální dynamika skupiny pod tlakem a na světlo se deroucí víry ve zlo číhající mimo značené trasy. Žánrovou podívanou osvěžuje vzácný anglický humor, přijatelný a rozhodně odvážný design ývla a odkazy jinam (mikrobus z Into The Wild a upomínky na Lovce trollů.) ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Trochu Blair Witch, trochu Vesnice.Celkově docela fain počin, hlavně díky za normální obsazení (vřískající omladiny už bylo dost) a fakt parádní atmosféru. Dolů to zase zhazuje haprující logika v jednání chlapů a vlastně celkově ten "hmm tak jo" závěr.. ()

MatejNosal 

všechny recenze uživatele

Mrazivý, atmosférou nasiaknutý, ako nohavice jedného z účinkujúcich, horor/fantasy. Krásne podmanivé lesné scenérie pekne dokresľujú samotu a izoláciu, ktoré musí táto chlapská štvorica prežívať. Záver a samotný vzhľad tvora nič svetoborné no aspoň tu máme opäť po dlhých rokoch ďalší dobrý pamäti hodný lesný horor. (75%) ()

mclenin 

všechny recenze uživatele

Kvalitný hororový počin, ktorý zvládne skoro 2/3 filmu pracovať komorne len s náznakmi a atmosférou a nechávať tak dusiť diváka v šťave vlastnej predstavivosti. Avšak tak ako píše väčšina "zdejších hororových expertú", samotný záver je na škodu diela trochu priamočiary a zbytočne doslovný, celkovo tak zráža výsledný dojem o jeden stupeň nižšie. Aj napriek tomu sa však jedná o vydarený kúsok a ja som sa bavil ("bál") určite viac ako pri iných komercionalizovaných hororoch poslednej doby (zdravím Insidious 4). ()

Patrik256 

všechny recenze uživatele

vynikajúci zvuk, dobra atmosféra rumunských lesov, film po hororovej stránke je dostatočne strašidelny , herci svoje úlohy zvládli dobre,ale ten zaver mohol byt trochu lepši. ()

Warle 

všechny recenze uživatele

Mám jen pár poznámek. Proč se proboha tahají hustým lesem, když je naprosto jasné, že tam bude podstatně obtížnější terén, který je v cestě zpomalí ještě víc než kdyby šli dát značenou trasou? Kde se ta losojelení cosi bestie vzala? To tam teda byla seslána z Asgardu nebo co? Proč dělá s lidmi to, co s nimi dělá? Proč má hlavní protagonista to znamení na hrudi? Mám dost otázek, na které nemám odpověď a to mě celkem deptá. Ale uznávám, že atmosféricky to funguje dobře díky výborné práci se zvukem a dá se to tedy celkem v pohodě dokoukat. Ale znova bych to asi vidět nepotřeboval. 55%. ()

Reklama

Reklama